Postul nu e post destul

Marx si Engels: Manifestul Partidului Comunist

manifestul-partidului-comunist2 Istoria tuturor societăţilor de pînă azi este istoria luptelor de clasă.
Omul liber şi sclavul, patricianul şi plebeul, nobilul şi iobagul, meşterul3) şi calfa, într-un cuvînt asupritorii şi asupriţii se aflau într-un permanent antagonism, duceau o luptă neîntreruptă, cînd ascunsă, cînd făţişă, o luptă care de fiecare dată se sfîrşea printr-o prefacere revoluţionară a întregii societăţii, sau prin pieirea claselor aflate în luptă.
În epocile mai îndepărtate ale istoriei găsim aproape pretutindeni o împărţire completă a societăţii în diferite stări, o scară variată de poziţii sociale. În Roma antică găsim patricieni, cavaleri, plebei, sclavi; în evul mediu: feudali, vasali, breslaşi, calfe, iobagi şi, pe lîngă aceasta, mai în fiecare din aceste clase găsim trepte distincte.

Societatea burgheză modernă, ridicată pe ruinele societăţii feudale, nu a desfiinţat antagonismele de clasă. Ea a creat doar clase noi, condiţii noi de asuprire, forme noi de luptă, în locul celor vechi.

Epoca noastră, epoca burgheziei, se deosebeşte însă prin faptul că a simplificat antagonismele de clasă. Societatea întreagă se scindează din ce în ce mai mult în două mari tabere duşmane, în două mari clase direct opuse una alteia: burghezia şi proletariatul.

(…)
Burghezia a despuiat de aureola lor toate activităţile pînă atunci venerabile şi privite cu smerenie. Ea a transformat pe medic, jurist, preot, poet, om de ştiinţă în muncitorii ei salariaţi.

Burghezia a smuls vălul duios-sentimental ce acoperea relaţiile familiale şi le-a redus la o simplă relaţie bănească.
marx_design
(…)
Cînd muncitorul îşi primeşte salariul în bani peşin, după ce a fost exploatat de către fabricant, tabără asupra lui celelalte părţi ale burgheziei — proprietarul, băcanul, cămătarul etc.
Păturile inferioare ale stării de mijloc: micii industriaşi, micii negustori şi rentieri, meseriaşii şi ţăranii, toate aceste clase îngroaşă rîndurile proletariatului, parte din cauză că micul lor capital, fiind insuficient pentru mari întreprinderi industriale, este înfrînt de concurenţa capitaliştilor mai mari, parte din cauză că îndemînarea lor profesională nu mai are aceeaşi valoare ca urmare a noilor metode de producţie. Astfel proletariatul se recrutează din toate clasele populaţiei.
(…)
Comuniştilor le repugnă să-şi ascundă vederile şi intenţiile. Ei declară făţiş că ţelurile lor pot fi atinse numai prin doborîrea violentă a întregii orînduiri sociale de pînă acum. Să tremure clasele dominante în faţa unei Revoluţii Comuniste. Proletarii n-au de pierdut în această revoluţie decît lanţurile. Ei au o lume de cîştigat.

PROLETARI DIN TOATE ŢĂRILE, UNIŢI-VĂ!
Karl Marx si Friedrich Engels, 1848

Textul integral al Manifestului il gasiti aici

Share:

9 comments

  1. b.m 29 April, 2009 at 19:54

    Julius, mai degraba sunt de acord cu Hancu (ala de la happyfish, nu ala de prezicea cutremure 🙂 ) decat cu tine in topicul asta. Sa moara Bibi, dar decat China, sau fosta URSS, Cuba, etc. (tarile unde s-a implementat cu succes comunismul), tot mai bine e chiar si in Romania asta de azi, pe care o huleste toata lumea.

  2. tov JULIUS 29 April, 2009 at 20:09

    @b.m: esti tu tanar, ma, si nu stii 🙂 io am prins comunismul din Sparta, pe vremea lui Licurg, NEP-ul lui Lenin si reformele lui Deng Xiao Ping 😀 ce zici tu n-a fost comunism, au fost niste dictaturi ordinare mascate ideologic

  3. b.m 29 April, 2009 at 22:07

    Iulius, ce sa zic, tu imi aduci aminte de bunicii mei:

    – Tot mai bine era pe vremea comunistilor…
    – Bunicule, ai uitat ca ai lucrat in mina 2 ani, ca au zis astia ca esti chiabur, si i-au luat pamantul lui tat’tu, si te-au dat afara din facultate?
    (nota: dupa doi ani de mina, a devenit “fiu al poporului” si l-au lasat inapoi la facultate)
    – Da mai, dar era mai bine, alte vremuri…
    – Si mai stii ca ti-au dat astia repartizare prin Suceava pe nu stiu unde, si nevasta-ta era in Iasi, contabila la CFR? (am bunici culti, nu gluma)
    – Da mai, dar aveai bani, iti puteai lua chestii…
    – Si iti era frica de securitate, si la magazine stateai la coada dupa zahar si ulei, si au vrut astia sa-ti ia casa, da ai facut tu fals in acte cum ca o repari, si ai demolat-o si rezidit-o din nou?
    – Da, dar…

    Aparent tat’su (strabunicu’ adica) avea vre-o 10 hectare de pamant si cam tot atatia copii, de unde rezulta ca era boier cica – probabil dupa copii, sau in genul, inca nu stiu exact. Ma rog, inca n-am aflat din ce spita de neam, dar banuiesc ca ceva mare, doar nu degeaba erau tocmai la Botosani cucuiati.

    Lasa ca si eu la batranete o sa zic probabil:
    – Bai cum era HC-ul ala al meu, nu s-a mai facut calculator bai… Ati crescut, si ati imbatranit, dar degeaba.
    Iar nepotu:
    – Mai tata, dar ai uitat tu ca…

  4. 4mall 29 April, 2009 at 22:10

    @tov Julius: Pai si Lenin, si Fidel, si Saddam, si Ceausescu, au aplicat metoda ta: au zis niste chestii frumoase de se prapadeau oamenii de admiratie, au castigat simpatia domnilor si i-au convins ca de fapt mai bine se numesc tovarasi, dupa care restul e istorie. De aici nu-mi ramane decat sa sper ca daca vei ajunge presedintele/conducatorul/dictatorul Romaniei, nu ma vei trimite sa fac noul canal Dunare-Oceanul Indian…

  5. b.m 29 April, 2009 at 22:15

    Iulius, eu iti scriu cu cea mai deplina admiratie si profund respect. Te rog sa nu iei ce am scris ca o insulta.

  6. tov JULIUS 29 April, 2009 at 22:17

    @b.m: stai, ma, linistit, eu sunt comunist cu fata umana 😀

  7. Radu P. 30 April, 2009 at 09:37

    Ai omis si paragraful ala in care M&E explica cat de misto e sexul la burghezi. Citez in extenso:
    “Burghezii noştri, care nu se mulţumesc că au la dispoziţie femeile şi fiicele proletarilor lor, fără să mai vorbim de prostituţia oficială, îşi fac o plăcere din a-şi seduce reciproc soţiile.

    În realitate căsătoria burgheză este comunizarea femeii măritate. Comuniştilor li s-ar putea imputa cel mult că, în locul comunizării făţarnice, ascunse, ar voi să introducă comunizarea oficială şi pe faţă a femeii. De altfel se înţelege de la sine că prin desfiinţarea actualelor relaţii de producţie va dispărea şi comunizarea femeii, izvorîtă din ele, adică prostituţia oficială şi neoficială.”

    Ideea e ca, in caz ca ai o femeie in casa, e bine sa nu aduci pe la tine decat comunisti, ca daca aduci burgheji, astia-s tampiti si cred ca femeia e la comun. Asa ca imediat ce te duci si tu pana la ghena cu gunoiul, s-a si dat burghezul la prietena/nevasta ta, iar daca te pune dracu sa te duci la baie si sa stai mai mult, pana te intorci o gasesti si gravida cu burghezul.

  8. Sil 9 May, 2009 at 14:46

    Adevarul e ca oricine ce are spune, critica lui Karl Marx adusa capitalismului este destul de solida si identifica destul de bine problemele care exista in capitalism. Acuma legat de comunism, nu stiu cata dreptate a avut, pana la urma Karl Marx nu a scris prea multe despre comunism ci mai mult ai criticat capitalismul… motiv pentru care cei care ulterior au aderat ideilor marxiste au avut destul de multe liberate in a imagine cum sa fie societatea comunista. Eu unul nu cred ca va exista vreodata comunism, poate peste vreo 500,000 de ani cand oamenii nu vor mai fi oameni. Dar nici capitalismul nu-l poti lasa asa cum este.

  9. Doxus 8 February, 2010 at 01:20

    Marx a avut tupeul sa afirma ca el critica ,,stiintific” oranduirea capitalista. Vezi tovarase, ca stiinta este tabu, cand spui despre ceva ca este stiintific, toti trebuie sa amuteasca ! Aici este neobrazarea lui, si nu numai aici. E usor sa critici , sa demontezi si blamezi bucata cu bucata o structura sociala, dar nu asta-i esentialul. De fapt , Marx nu a gasit cauzele profunde ale succedarii oranduirilor sociale, chestia cu lupta de clasa este ,,palarie-ntr-un picior, ghici ciuperca, ce-i?”. Lupta a fost de cand e omul pe Pamant, atunci cand eu , individul X vreau altceva decat tine , individul Y, si daca suntem un grup de indivizi care vrem ceva , ne vom lupta cu cei care nu ne lasa sa avem acel ceva.Deci, asat-i si in societatea tribala, si intre vecini, la bloc !Asa , ca nu lupta de clasa este ,,motorul ” istoric al schimbarii oranduirilor.Iar solutia desfiintarii ,,claselor antagoniste” propusa de marxisti-comunisti, este culmea utopiei si ridicolului. Uniformizarea este contrara firii umane, iar lipsa proprietatii private s-a vazut unde a dus: toti furau cat puteau , ca doar era ,,de la stat” !

Leave a reply