Postul nu e post destul

Sărbătoarea dovlecelului

Julius şi Pircă

Odată cu venirea verii (“vara calendaristică” am văzut că-i zice la meteo; ea nu e acelaşi lucru cu vara-vară, pe care doar vechii mayaşi reuşeau s-o surprindă şi în calendar, cu ajutorul unor cunoştinţe care au fost pierdute pe vecie), poporul român sărbătoreşte şi sosirea în pieţe a dovleceilor. De ce?

Dacă întrebarea de mai sus vi se pare stupidă, gândiţi-vă un pic la ce este bun dovlecelul. Aţi încercat vreodată să-l gătiţi? Miroase minunat, arată splendid, când îl bagi în gură parcă e carton. L-am văzut pe Jamie Oliver gătind dovlecei – rezultatul era sublim, dar s-a ferit ca de dracu’ să-l bage în gură şi să spună că e bun. Practic, singurul om pe care l-am văzut vreodată mâncând dovlecel e Busu, dar, cum nu au mai existat şi alţi oameni care să facă asta, nu se poate stabili vreo legătură clară între consumul de dovlecei şi dorinţa irezistibilă de a prezenta rubrica meteo dimineaţa, seara şi târziu în noapte îmbrăcat în portar.

Numele e la fel de înşelător. Ai crede că dovlecelul e băieţelul dovleacului, parcă o şi auzi pe maică-sa strigând prin grădină după el: “Dacă nu eşti cuminte, o să vină un ţigan şi o să te bage în sac”. În alte limbi are nume şi mai îmbietoare – “zucchini”, “courgettes” – de-ţi lasă gura apă, nu ca alte alimente precum “caviar” (zici că e o infecţie, ceva), “anghinare” (tot infecţie, probabil una cu mult puroi, din aia căreia numai House îi poate veni de hac) ori “cordon bleu” (ăsta trebuie că e un accesoriu luat de la un halat din ăla cum poartă gay-ii şi Hugh Hefner, să mâncaţi voi aşa ceva). Presupun că, de-a lungul mileniilor, dovlecelul s-a adaptat la mediu investind mai mult în PR şi nu i-au mai rămas resurse şi pentru dezvoltarea produsului propriu-zis, care a rămas la stadiul “gust de copertă de bloc de desen udă” (pe de altă parte, asta i-a permis să facă o carieră în artă; suntem convinşi că există cel puţin un tablou ce înfăţişează un dovlecel, doi câini făcând sex, un romb şi două pneuri uzate şi care poartă acest nume).

A mai investit dovlecelul şi-n marketing, fiindcă, spre deosebire de alte legume cu gust plăcut, el se vinde doar la bucată, ceea ce-l face să pară o legumă mai elitistă, nu ca proastele alelalte. Dacă avea şi cartoful minte, făcea şi el ceva similar şi acum îl luam şi pe el cu 1.49 RON cartofu’ mic, 2.99 ăla mare, împachetat frumos în foiţă, şi nu la plasă de zece kile azvârlită de un nene transpirat din camion (update: am fost sâmbătă la mall şi am observat că între timp s-a mai deşteptat şi cartoful: acum se unge cu niţel unt, se tăvăleşte prin caşcaval, îşi pune două feliuţe de măslină în cap şi nu se mai lasă mâncat sub 16 RON).

Acum înţelegeţi întrebarea? De ce se bucură poporul român în fiecare an că au apărut dovleceii, dar nu şi napii sau ardeii capia? Fiindcă, până la urmă, singura calitate a dovleceilor pare să fie mirosul. Iar dacă-i aşa, chiar nu putem înţelege de ce producătorii de cosmetice se mai chinuie să inventeze plante imaginare, gen hamamelis sau jojoba, când ar putea foarte bine să bage în orice dovlecel.

Share:

33 comments

  1. M3bis 7 June, 2010 at 08:12

    “doi câine făcând sex”? L-aţi adus pe Dinescu să vă scrie textele?
    PS Să scrie Raeţchi, că el ştie. Restul e de umplutură.

  2. 4mall 7 June, 2010 at 08:12

    Acum se va vedea cate gospodine intra pe DC…

  3. Stephanie 7 June, 2010 at 08:23

    Parerea unanima a baietilor ( cu varste cuprinse intre 0 si 106 ani) este ca dovlecelul este o leguma foarte buna s-o pape porcul, care porc apoi sa produca o ceafa cat se poate de lata, asa, cam ca de bulgaroi, care ceafa s-o pape baietii facuta frumos la gratar cu mujdei de usturoi si insotita de un numar neprecizat de beri reci ;;)

  4. 4mall 7 June, 2010 at 10:10

    @Stephanie: E democratie, deci daca ceafa vrea poporul, ceafa sa-i dam. Ce atata dovlecel?
    @Julius&Pirca: Copii, pana acum nici o gospodina. Cred ca nu se afla nimeni in target :))

  5. Mirunika 7 June, 2010 at 10:12

    dovlecelul sucks, chiar nu-nteleg de ce unii insista sa manance dovlecel…la fel pt. broccoli.

  6. neuronulcreponat 7 June, 2010 at 10:21

    e ca si cum am face mancare gatita din castravete, care si el miroase bine dar atat…

  7. Carmen 7 June, 2010 at 10:45

    Uite ca intra si gospodina in scena. Dovleceii sunt buni!!!!!! Ia sa mergeti voi la restaurantul italian de langa gara din Sakai, sa vedeti ce supa buna de dovlecei are nenea! Iar la restaurantul din centru sunt niste dovlecei la gratar de te lingi pe degete… Na, ca sa nu mai spuna cineva ca nu stiu sa gatesc!

  8. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Sărbătoarea dovlecelului 7 June, 2010 at 10:49

    […] să-l gătiţi? Miroase minunat, arată splendid, când îl bagi în gură parcă e carton. (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  9. tahemet.blogspot.com 7 June, 2010 at 10:52

    Io-s gospodină şi declar sus şi tare că dovlecelul e una dintre cele mai bune legume la gust. Problema voastră băieţi e că aţi luat din ăia aduşi din turcia, care nu prea au gust (la fel şi roşiile şi napii şi kapia).

    dar să vedeţi voi o ciorbă de dovlecei (acrită cu corcoduşe verzi – că e sezon, cu moare proaspătă de castraveţi sau varză iar in extremis măritată cu o lămâie acrăăăăăăăăăă), parfumată cu leuştean şi albită cu un strop de leuştean.
    şi nişte dovlecei umpluţi, de post sau de dulce. sau nişte dovlecei traşi în mujdei…
    să nu mai zic de un sufleu de dovlecei cu brânză sărată, înveselită cu o ţâră de ceapă verde şi parfumată cu mărar şi chimen – sora de regim a chifteluţelor cu aceeaşi compoziţie. sau fără de brânză, ceapă şi mărar, numai cu ouă şi făină, peste care să se scurgă senzual nişte miere proaspătă, dulce şi aromată!

    şi p-ormă mai discutăm…
    Sau voi aveţi oareşce reţineri de la dovlecei – ca şi de la castraveţi fiindcă în loc să vă mângâiaţi sufletele cu patristică, vă a ţ â ţ aţi retina şi restul simţurilor pe porn with veggies?

    PS: ontopic: vara calendaristică începe la 1 iunie, în opoziţie cu vara astronomică care începe la solstiţiu.

  10. JULIUS 7 June, 2010 at 10:52

    @Carmen: nu merg la nici o gara din Sakai! ce sa ma-ncurc, tu nu stii ca anul trecut caile ferate japoneze au cumulat intarzieri de peste 2 secunde??

  11. Arsulici 7 June, 2010 at 11:08

    Având în vedere că nu suport dovleceii, nici măcar nu mă voi obosi să comentez ceva aici…
    PS Bravo, Stephanie, o sugestie bună, vai ce bine merge la cura de slăbire o ceafă de porc cu cartofi prajiți și mult cașcaval ras… Plus câteva beri Carlsberg…(apropo, o ceafă de porc extraordinară se poate mânca la restaurantul Hotelului Porolissum din Zalău, mmmmmmmmmmmmmm; de asemenea, la Terasa Chios din Cluj, mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm)

  12. sebra 7 June, 2010 at 11:33

    Mie îmi plac dovleceii, dar n-o să recunosc aici să-i dau satisfacţie lui Julius şi să-mi aud vorbe că sunt gospodină 😀

  13. elena 7 June, 2010 at 12:05

    opa ce aveti impotriva dovleceilor??? pai sa veniti sa va dau reteta de zacusca de bostanei si sa va aud daca mai cirteste careva apoi ca au gust de carton

  14. lulu 7 June, 2010 at 12:13

    Eu recunosc ca cei doi au dreptate. Chiar zilele trecute ma gandeam sa cumpar un dovlecel sa trec bucataria la mirosul de vara…

  15. Dovlecelu Representative 7 June, 2010 at 12:14

    buna ziua,
    Tin sa va comunic in numele Dovlecelului ca sunteti actionati in judecata pentru stricarea imaginii acestuia. Dovlecelu se simte foarte lezat de gravele prejudicii aduse speciei. A fi dovlecel este foarte dificil, tinand cont de chinurile culinare la care este supus in bucatariile de tortura.

  16. MNX 7 June, 2010 at 13:03

    @tahemet Daca inlocuiesti “dovlecel” cu “bloc de desen” in tot ce ai zis… nu cred ca se simte diferenta. Dovlecelul asta pare a fi bun doar cu gashca 🙂

  17. cristian 7 June, 2010 at 13:12

    Haide bre că-i bun pane….. Adevărat că în acest caz este de vină haina în care-i ambalat… și dovlecelul este pe post de salată…. dar se pune.

  18. Cougar 7 June, 2010 at 13:22

    sărbătoarea dovlecelului, ă? paging dr. freud!

  19. Adi 7 June, 2010 at 13:49

    Julius : Pirca , iar trebuie sa scriem ceva pe DC.
    Pirca : Ba , esti nebun ? Pai nu ti-a iesit schema cu “sa scrie comentatorii”? Nu i-ai aburit cu asta ?
    J : Ba , nu-i bine sa exageram . Cat de cat trebuie sa scriem si noi ceva .
    P : Despre ce … Ca azi n-am inspiratie .
    J : Azi ???
    P : Fii atent , am fost aseara la soacra-mea acasa . Mi-a facut niste dovlecei pane . Am crezut ca mananc carton . E bun subiectul ?
    J : Hai sa zicem mai bine bloc de desen .
    P : Care-i diferenta ?
    J : E mai original .
    P : Ma lasi ? Fie , cum zici … Sa bagi ceva si cu carnea , care-i leguma de baza .
    J : Obligatoriu . Auzi , da’ dovlecelul copilul dovleacului -crezi ca iese ceva de aici?
    P : Dac-o bagam si pe ma-sa in scena . Ca-l ameninta sa fie cuminte .
    J : Daca-i bloc de desen , bagam ceva cu niste picturi .
    P : Da … Misto poanta .
    J : Lasa ironiile . Un tablou cu caini facand sex . E original ?
    P : Sigur . Beteag la cap ca tine n-a mai fost nimeni pana acum . Auzi , tablou cu caini facand sex …
    J : Zic ceva si de cordon bleu . Am o poanta misto cu asta cu niste gay care poarta halate cu cordoane albastre .
    P : Te rog , ai mila de mine , nu mai veni cu poante de astea ca ma imbolnavesc de ras .
    J : Termina . Mai zi si tu , ca numai comentezi .
    P : Zici ceva de mirosul dovleceilor , ca sunt scumpi , nu cum sunt cartofii .
    J : Gata , am gasit . Cartofii la bucata .
    P : Ce-i cu ei ?
    J : Compar vanzarea la bucata a dovleceilor cu vanzarea la sac a cartofilor .
    P : ???!!!
    J : Ma mai auzi ?
    P : Bine , bine . Zi ceva si cu marketingul .
    J : Gata , avem articolul .
    P : Cum gata ? Pai nu cautam si o poanta ?
    J : Pirca , o putem cauta , dar stii si tu ca n-o gasim .
    P : Iar zic astia “si unde trebuie sa radem” si altele de astea .
    J : Eu-s obisnuit .
    P : Alt articol cu poante seci , asadar .
    J : Hai , mai , ca-s obisnuiti deja . Il scriem si-i dam drumul .

  20. Critic 7 June, 2010 at 14:32

    Exista un fel de mancare ce nu se poate face din/cu dovlecel? Pana acum am gasit: iahnie cu dovlecel, chiftelute (dietetice) cu dovlecel, supa (crema) de dovlecel, dovlecel la gratar, paine cu dovlecel, prajitura dovlecel, dovlecel pane, sufleu de dovlecel, omleta cu dovlecel, ciorba de dovlecel, zacusca cu dovlecel, piure de dovlecel , snitel etc… Mi se pare mie sau dovlecelul este leguma suprema? Postasul isi livreaza singur posta?

  21. sor'sa 7 June, 2010 at 14:43

    pt. că-s sigură că nu pot fi luată drept gospodină, îndrăznesc să votez şi eu pt. chifletuleţe de dovlecel 😀 şi să salivez în gol, având în vedere că chiar nu mă dă harnicia pe lângă aragaz afară din casă :))
    P.S. normal că frate-mio nu apreciază dovleceii, el nu ştie cum sunt ăia buni, al lui fiind cam sec 😛

  22. CrazyMan 7 June, 2010 at 14:59

    Daca tot e sarba(u)toarea dovlecelului nu se pot face niste gratare? .. Ca tot era vorba de ceva ceafa pe undeva printre feliile de pane de mai sus 😀 Presupun ca Arsulici aduce ceva Carlsberg, eu imi sacrific vreo 3 sticle de Stalinskaya ..

  23. Morom3t3 7 June, 2010 at 15:01

    Pfoaaaaa!…
    Facut pane si cu bucati de usturoi deasupra zici ca e file de peste.
    nu stii tu.

  24. Yas 7 June, 2010 at 15:26

    Mie stafidele mi se par inutile…

  25. Laura 7 June, 2010 at 17:15

    1. Sunt gospodină.
    2. Chifteluţele de dovlecel sunt bune (dă-mi o adresă şi îţi trimit, sau i le pasez lui Vivi)
    3. Dovlecelul să-l mănânce porcul şi să ne lase doar pentru douăj’ de chifteluţe.

  26. Bear Grylls 7 June, 2010 at 17:47

    Ba’s buni da’nu stiti voi sa-i gatiti.
    @Adi: Pana se gata comentariul tau de citit,se prajesc si dovleceii pane cu mujdei.

  27. VictorCh 7 June, 2010 at 18:03

    elena: “…sa va dau reteta de zacusca de bostanei si sa…”
    Nu se pune! Era vorba despre lipsa de gust si de aroma a dovleceilor insisi, nu de gustul si de aroma altor ingrediente pe care prezenta dovleceilor nu reuseste s-o domine, s-o acopere, s-o ascunda…

  28. Adi 7 June, 2010 at 18:30

    @ Bear Grylls

    Am vrut sa bag comentariul pentru zacusca , dar m-am gandit eu ca ce-i prea mult strica . 😀

  29. Florian 7 June, 2010 at 21:39

    @Adi
    Cred că dialogul a fost mult mai scurt:
    Julius: Ce dracu’ le mai scriem ăstora, băi Pircă? Să mor io dacă am vreo idee.
    Pircă: Parcă ai avut vreodată. Norocul tău e că ai sclavi care-ţi scriu textele mişto, printre care se strecoară şi alea naşpa scrise de tine din an în Paşte.
    J: Hai, băi, lasă asta, zi mai bine dacă ai vreo idee.
    P: N-am şi nici nu mă forţez. M-am făcut muci aseară cu Eftimie şi simt că-mi pocneşte ţeasta.
    J: Bine, atunci las’ că mă ocup eu, tu du-te şi te culcă.
    Tot J, după plecarea lui P: Si o să te trec şi pe tine coautor, iar cititorii o să creadă că tu ai scris părţile nasoale! Băi, ce tare sunt, să mor io dacă n-aş fi bun şi de preşedinte, hăhăhă!

  30. gospodinadecriza 7 June, 2010 at 22:40

    Inca o gospodina!
    Simpatic articol!
    Mie zau ca imi plac,si i-am descoperit abia acum 3 ani.Si la mine, dovlecelul, prazul si napul intrau la categoria “carton”, in copilarie.
    Fiica-mea in schimb, nici nu vrea sa auda de ei, si nici sa ii vada.O sa ii dau articolul vostru sa-l citeasca,trebuie sa aveti si cititori de 8 ani!
    Asa invata sa citeasca mai bine pe niste texte amuzante!

  31. N.A. 8 June, 2010 at 01:28

    Uf, imi lasa gura apa! Bine, mai, carcotasilor, tocma’ de asa leguma buna va gasirati sa va luati? De spanac si alte scarbosenii ce sa mai zicem? Eu zic ca n-ati dat voi de un bucatar bun. De fapt, asa stramba din nas si barbati-miu si acum sa vezi ce-l haleste…

  32. N.A. 8 June, 2010 at 01:31

    Da’ observ ca Julius numai pe la mall isi face veacul in ultimul timp…
    Am fost sa-mi iau niste pantalonasi, am fost sa mananc o prajiturica, am fost sa beau o cafea, un cartof, etc! 😀

  33. JULIUS 8 June, 2010 at 01:38

    @N.A.: pai eu ce vina am ca la noi in Berceni s-au ridicat mall-uri si nu biblioteci? Ia sa fi stat si eu langa Biblioteca Academiei, pai nu-mi incepeam toate articolele cu “Am fost sambata seara pana la colt, sa bag un Hegel…”

Leave a reply