Evenimentul zilei de ieri

O poveste de diplomaţie românească

George Damian

În primăvara lui 1939, nemţii înghiţeau Europa bucată cu bucată. În martie, Wehrmacht -ul vizita Cehoslovacia, iar la Bucureşti venise Ministerialdirektor Helmut Wohlthat, care negocia de pe poziţii de forţă subordonarea economiei româneşti de către Germania (practic, cam ca acum, doar că pe atunci la nemţi nu era democraţie).

Ambasadorul României la Londra, Viorel Virgil Tilea, s-a dus glonţ la Foreign Office şi a anunţat panicat că Germania a dat un ultimatum României: dacă nu îşi va pune economia în slujba nemţilor, va avea soarta Cehoslovaciei. Britanicii au fost destul de mişcaţi, până când a sosit de la Bucureşti o telegramă a ministrului de Externe Gafencu, care îi informa că nemţii nu au dat nici un ultimatum. Gafencu a trimis şi o a doua telegramă: lui Tilea, chemându-l dracului acasă. În ciuda mesajelor de la Bucureşti, Tilea a continuat să spună că nemţii vor să invadeze România (la Berlin era buluceală maximă: nimeni nu ştia cu precizie dacă era programată şi invazia asta).

Românii nu beneficiau de cine ştie ce credit la Londra (nu v-aţi fi aşteptat, nu?), dar asta era ceva absolut nou: un diplomat care spunea altceva decât capitala sa (fără să fie internat sau retras!). Gafencu făcea tot ce putea să îl aducă pe Tilea la Bucureşti, dar flăcăul o ţinea pe-a lui, că el ştie mai bine şi că nu se întoarce acasă.

După câteva zile de zăpăceală, afacerea a rămas în coadă de peşte. Abia după război s-a desluşit misterul: Tilea executa, de fapt, ordinele industriaşului Nicolae Malaxa, care se temea că germanii vor să pună mâna pe fabricile lui.

Prin urmare, nu cred că a mirat prea mult pe cineva că am început războiul alături de nemţi, l-am terminat prieteni cu ruşii şi am sfârşit prin a fi ocupaţi de aliaţii noştri.

Share:

12 comments

  1. Dan1 11 December, 2012 at 08:18

    Adica i-am facut pe toti! Româneste, asea! :))

  2. Ina_adevărata 11 December, 2012 at 08:21

    cum? Angajat al statului care să acționeze la comanda unui afacerist?! Hai, mă George, că nu te cred, asta e prea trasă de păr…Bine că în ziua de azi nu mai vezi așa ceva!

  3. boemul 11 December, 2012 at 08:30

    după ce am terminat de citit tot postul încă mai râdeam de faza cu “doar că pe atunci la nemţi nu era democraţie” :))

  4. dyers_eve 11 December, 2012 at 08:50

    E, nu i-au luat nemtii fabricile, i le-au luat rusii. Pardon, au fost inapoiate poporului roman, la sugestia ocrotitorului fratior sovietic.

  5. Nero 11 December, 2012 at 09:07

    @dyers_eve: nu i le-au luat, doar au fost puse la pastrare:)

  6. Dan1 11 December, 2012 at 09:13

    @dyers_eve & @Nero: …si cred ca nici nu erau fabrici, erau malaxoare!

  7. N.A. 11 December, 2012 at 09:46

    @boemul: Da, aia a fost si preferata mea. Da’ imi miroase a nota adminului… :))

  8. Fratele Andryusha 11 December, 2012 at 10:20

    O ţară tristă, plină de industriaşi.

  9. Belle d”Imagination 11 December, 2012 at 10:23

    O tempora, o mores.
    Toate trec, numai noi rămânem la fel. Şi bag sama că şi luminatul Interbelic seamănă dpdv politic exagerat cu democraţia noastră legată la ochi. Păcat doar că nu mai avem cultură ca atunci.

  10. Alex 11 December, 2012 at 10:57

    Poveste ….ca toate povestile !

  11. Alt Marian 11 December, 2012 at 11:57

    Interesant numele acelui director din Ministerul comertului exterior, înseamna “Fapta buna, altruista”. Ne-a altruit atât de bine, încât ramâneam fara petrol, daca n-ar fi fost americanii sa ne fure cealalta jumatate. Macar Antonescu a obtinut si aur de la nemti, nu numai dreptul de a face contracte cu Bundesdruckerei :).

  12. blogger.eu 11 December, 2012 at 23:45

    I-am rezolvat in stilul nostru dambovitean. Cine urmeaza ??

Leave a reply