Câtă cultură!Evenimentul zilei de ieri

Exemple de activitate parlamentară dinamică

George Damian

Parlamentul României a intrat într-o stare vegetativă. Actualii parlamentari români sunt o ruşine pentru istoria instituţiei care a cunoscut un trecut glorios. Și nu pentru că nu fac nimic – aici n-aveam așteptări -, ci pentru că sunt atât de putori că nici să se bată nu s-ar ridica din fotolii, ca odinioară.

Şi nu se pune problema că în ziua de azi bătăile nu mai fac parte din activitatea parlamentară. Uitaţi-vă la Coreea de Sud! Acolo parlamentarii guvernamentali se opun cu pumnii şi picioarele depunerii unei moţiuni de cenzură. Opoziţia parlamentară trebuie să organizeze echipe de kamikaze, cete de învăluire, să rupă uşi pentru a ajunge la secretariat să depună textul moţiunii. La fel şi legile guvernamentale, sunt aduse în clădirea parlamentului doar prin lupte corp la corp. La Bucureşti, să depui o moţiune de cenzură e la fel de simplu ca dormitul pe scaun.

Dar nu a fost dintotdeauna aşa în România. La sfârşitul secolului al XIX-lea, politica românească presupunea şi o formă fizică excelentă. Parlamentarii români îşi ucideau adversarii, la propriu. De exemplu, conservatorul Nicu Filipescu l-a căsăpit pe George Lahovari într-un duel cu spada. Analiza acestui duel a scos la iveală necinstea conservatorilor: deși regulile recomandau să înfigi spada în adversar doar câţiva centimetri, Nicu Filipescu s-a lăsat luat de val şi a băgat sabia în George Lahovari cale de vreo 20 de centimetri.

Deputaţii acelor vremuri introduceau în România sporturile moderne. Nicu Filipescu a fost unul dintre protectorii şi promotorii boxului. Alecu Callimachi era culturist. Cei doi politicieni sportivi stăteau alături la şedinţele Parlamentului, în timpul cărora Nicu Filipescu se amuza înjurându-i de mamă pe vorbitori. Dacă vreunul dintre oratori se simţea jignit şi vroia să sară la bătaie, atunci Filipescu striga „Callimachi!” şi deputatul culturist dădea de pământ cu oponentul. După episodul cu George Lahovari nu s-au mai găsit mulţi doritori să-l provoace la duel pe Filipescu. Însă acesta ştia să-şi poarte de grijă şi singur. Când un ziarist liberal a exagerat cu epitetele la adresa lui, Filipescu l-a vizitat acasă şi i-a administrat o bătaie sănătoasă. Când au intervenit nevasta ziaristului şi subreta, la înghesuială Nicu Filipescu le-a scăpat şi lor câteva palme.
Însă Nicu Filipescu avea şi simţul umorului. În timpul unui discurs al ministrului Lucrărilor Publice Vasile G. Morţun, Nicu Filipescu a aruncat pe capul ministrului o tichie de ocnaş şi i-a spus de la obraz că nu mai are mult de aşteptat până la completarea costumului. Gluma nu a fost foarte apreciată de liberali şi a ieşit o bătaie generală. Or, astăzi nici bătăi nu vezi în Parlament, darmite costume de ocnaș…

În foto: Nicu Filipescu

Share:

16 comments

 1. Raluca 4 January, 2012 at 13:17

  Nu se mai face azi politichie ca pe vremuri…

 2. Dan1 4 January, 2012 at 13:18

  O temporas, o mores!

 3. RoseN 4 January, 2012 at 13:18

  Stiam eu ca nu trebuie sa mananc atatea prajituri…

 4. sebra 4 January, 2012 at 13:31

  O mică corectură: Oana Niculescu-Mizil s-a prezentat în zeghe la nu’ş ce şedinţă a Parlamentului.

 5. Ciprian 4 January, 2012 at 13:32

  dar cica liderii din usl se mai trag din cand in cand de codite.

 6. Ciprian 4 January, 2012 at 13:33

  @sebra: s-o fi simtit cu musca pe caciula

 7. Belle d”Imagination 4 January, 2012 at 13:45

  Cum au stricat nenorociţii de comunişti şi această frumoasă tradiţie a poporului român!

 8. Ferdinand 4 January, 2012 at 13:55

  Heeeei tramvai…

 9. Lecteriţa 4 January, 2012 at 14:03

  o smardoiala colectiva in Parlament ar fi de mare interes!

 10. camionagiu 4 January, 2012 at 16:14

  Doar domnul Bideu a încercat să mai spele această ruşine a inactivităţii în plan sportiv a politicienilor, dar la tv.

 11. ela 4 January, 2012 at 17:57

  Isi trag si acum la gioale dar prin tleviziuni si discursuri interpuse , ca asa-i modern acuma !

  Mass-media sa traiasca 😀

 12. ErRon 4 January, 2012 at 18:01

  Mare pacat, intr-adevar, ca e activitatea parlamentara atat de slaba!
  Am fi avut si noi o emisiune de divertisment de calitate vazandu-i pe alesi cotonogindu-se!:D

 13. unmihai 4 January, 2012 at 20:09

  46 de likeuri si 12 comentarii…putin, foarte putin. Totusi e genul de articol la care nici tu te poti hlizi aiurea, nici nu poti abera pe langa subiect cu prea mult succes :). Aduce un pic cu istoriile lui Pirca de pe vremuri. E genul de text care da sarea si piperul de pe DC.
  E genul de articol cult pentru care intra Adrian Nastase pe aici :))

 14. ErRon 4 January, 2012 at 21:37

  @unmihai: Crezi ca mai intra cititorul quality??:D
  O fi masochist, pe langa ce credem/stim ca mai e!:D

 15. Suminona 5 January, 2012 at 09:29

  Pe vremuri mai conta si Onoarea … acum? ce as mai cere eu “satisfactie” de la primar sau cine stie ce parlamentar 🙂

 16. Cum se făcea politica adevărată: bătăliile pentru ocuparea secțiilor de votare » Daily Cotcodac 21 February, 2012 at 08:03

  […] mai amintiți, sper, pe Nicu Filipescu, conservatorul mardeiaș care l-a căsăpit cu spada pe rivalul său politic George Lahovari. Ei […]

Leave a reply