Promo

Naționalismul agresiv german, de la ”Mândri că suntem germani” la războaiele mondiale

Julius Constantinescu

 

Multă lume crede astăzi că naționalismul agresiv german, teoria rasei superioare ariene și antisemitismul modern sunt invenții naziste – sau dacă nu, cel puțin că Hitler și Rosenberg, inspirându-se din  mai vechi teorii și mituri germane, sunt cei care le-au formulat ca atare. Nimic mai fals în realitate, toate aceste concepte sunt mult anterioare lui Hitler, care le-a preluat de-a gata. Tot ce a făcut Hitler a fost să le ridice la rang de politică de stat și să dea practic șansa cât mai multor germani de a se transforma din niște oameni cumsecade în criminali siniștri.

 

Creuzetul naționalismului și al derivatelor sale toxice este însuși secolul al XIX-lea, ”Secolul națiunilor”. Inițial, conceptul de națiune unită într-o entitate politico-juridică a părut tuturor o idee foarte bună (mai puțin vechilor imperii aflate în agonie, dar asta e deja altă poveste). Patriotismul a devenit repede noua religie a Europei, germanii erau mândri că sunt germani, francezii că sunt francezi, cehii că sunt cehi, iar românii mândri că sunt latini (abia mai târziu, când s-a aflat că dacii au construit piramidele din Egipt, românii au devenit mândri că sunt daci). Această exaltare patriotică a degenerat curând în naționalism, mutând accentul de la propriile valori la ticăloșia celorlalți. În Europa națiunilor, toți îi percep pe ceilalți ca pe niște naționaliști infecți – mai puțin, desigur, pe ei înșiși. Germanii, de pildă, îi văd pe francezi ca fiind șovini, iar francezii îi consideră agresivi pe nemți (probabil fiindcă prusacii au câștigat ambele războaie declanșate de francezi în secolul XIX; știu că nu pare foarte rațional, dar logica n-a fost niciodată punctul forte al francezilor).

 

Naționalismul agresiv german își găsește practic împlinirea în pangermanism – un naționalism cu țintă mondială, care visează la un nou Reich care să înglobeze toate populațiile germanice, inclusiv cele care trăiesc în Austria. În plus, nemții vor și un imperiu colonial, asemeni celui britanic și celui francez. Dar cel mai important, pangermanismul aduce în discuție necesarul spațiu vital, de care germanitatea are nevoie pentru crearea unui ”Mitteleurope” sub dominația Germaniei. Totuși, naționalismul german este pentru moment bine ținut în frâu de cancelarul Bismarck, adept al unei Germanii mici, dar vioaie.

 

Peste toate astea se suprapune publicarea, în 1859, a Originii Speciilor de Charles Darwin. Ce legătură are însă asta cu subiectul nostru? Păi dacă selecția naturală se aplică la animale, de ce nu s-ar aplica și la oameni, au gândit naționaliștii europeni? Teoria rasei pure germane, singura rasă pură rămasă, exista deja și fusese formulată câțiva ani înainte de un francez, Gobineau (când v-am spus că francezii n-au stat niciodată prea grozav la logică, nu m-ați crezut). Odată cu noțiunea de ”selecție naturală” a lui Darwin, rasiștii europeni au pretins că de-acum au și dovada științifică a teoriilor lor. Desigur, rasiștii europeni cei mai harnici sunt nemții și englezii, care proclamă superioritatea ”rasei anglo-saxone” în fața slavilor și latinilor (din care, printr-o coincidență fericită, fac parte și francezii).

 

Apariția geneticii și amestecul delirant de teorii istorice, filosofice, științifice și medicale conduc elita Europei la concluzia că ”rasele inferioare” se cer colonizate de civilizații europeni. Însă cursa pentru imperiile coloniale e pierdută, culmea, tocmai de cea mai pură rasă superioară, germanii – deși, conform logicii rasiale, ar fi trebuit să-i întreacă fără probleme pe untermenschen-i francezi.

 

Cam așa stăteau lucrurile în preajma Primului Război Mondial. Teoretic, naționalismul sârb și prostia austriacă au declanșat Marele Război; în fapt, aproape toate națiunile europene s-au repezit cu frenezie să ia parte la măcel, ca nu cumva alte națiuni, ticăloase, să tragă oarece foloase, iar ele să nu se aleagă cu nimic.

 

Mai multe despre zilele premergătoare Marelui Război puteți vedea în miniseria dramatică ”37 de zile: drumul către Primul Război Mondial” de pe Viasat History. ”37 de zile” face parte din noua serie de programe Viasat Epic de la Viasat History.

 

Share:

12 comments

  1. Radu Vasile 21 April, 2016 at 05:08

    Primu?

  2. BRRC 21 April, 2016 at 16:20

    Dom’ Profesor, dar însă totuși nemții chiar aveau un imperiu colonial. Așa numitele Deutsch-Ostafrika, Südwestafrika, Westafrika, Micronezia, Samoa, Noua Guinee und etcaetera.
    Ian poftiți de evaluați, mă rog, zonele marcate cu albastru:
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ba/40/c4/ba40c4ea5cc9a7207334d50d2481de3a.jpg
    Ah, că nu era de ajuns, da, aici suntem perfekt de acord!

  3. CID 21 April, 2016 at 18:22

    De fapt germanii nu au castigat decat un singur razboi,cel impotriva lui Napoleon cel mic.Ca in al doilea o parte a Frantei a fost ocupata si ce a ramas liber s-a divizat in doua,e mai putin important atata vreme cat la sfarsit Franta facea parte din natiunile invingatoare si avea zona de ocupatie franceza in Germania.In afara de razboiul cu Napoleon III si de razboiul cu danezii germanii au pierdut absolut toate razboaiele pe care le-au dus ceea ce explica poate de ce,pana la Frederic cel Mare germanii erau considerati cei mai tampiti,mai lenesi si mai murdari locuitori ai Europei.Rusii i-au batut de cate ori au vrut si daca nu ar fi fost Rusia,Napoleon I ar fi desfiintat Prusia,adica ceea ce azi numim Germania pur si simplu n-ar mai fi existat.
    In fine,catre sfarsitul razboiului Hitler ar fi declarat:
    “Faptul ca Rusia a castigat razboiul arata ca rusii sunt rasa superioara nu noi.”

  4. Dan1 21 April, 2016 at 20:29

    Victorie! Articol! Dupa nici o saptamana!
    Sefu’, articolu’ asta e cumva o aluzie fina la Iohannis? Pentru un prieten intreb.

  5. vlwe 21 April, 2016 at 23:10

    Aveți dreptate. Nemții au cam pierdut multe războaie, dar au și cîștigat unele destul de importante. Prusacii (împreună cu englejii, austriecii și rușii) l-au bătut bine pe locotenentul corsican, dar marea lui aventură în Rusia a eșuat nu prin geniul strategic al lui Kutuzov, ci a fost meritul Generalului Îngheț și a drumurilor cu totul groaznice ale Rusiei (care așa au fost și așa au rămas). Napoleon și academicienii lui stăteau prost cu meteorologia rusească.
    Frederic II la jumătatea sec. XVIII i-a bătut bine pe austrieci și le-a zmuls Silezia, de care au profitat bine. Nemții erau cel mai mare popor european (chiar fără austrieci) și știința, tehnologia și cultura nemților înainte de 1914 era formidabilă… Elanul național și beteșugurile psihice ale lui Wilhelm II au împins Germania în război. După două războaie ucigașe și sinucigașe, Germania ciopîrțită a rămas un fel de mare hală de fabrică, dar laboratoarele de cercetări și marea cultură s-au dus. Într-adevăr și britanicii și francezii au intrat cu frenezie în război, ceea ce i-a costat jertfe enorme. Ba chiar și italienii, sîrbii și românii au intrat și ei în război, Să-i aduce „acasă” pe frații lor din Austro-Ungaria. De fapt, grupurilor etnice nenominale (carvazzică tuturor în afară de nemți și unguri) le mergea destul de bine în Imperiul Habsburgic. Dar istoria e scrisă de cei care s-au aflat de partea cîștigătoare a baricadei… Adevărul istoric nu prea interesează pe nimeni, Ba chiar enervează pe mulți…

  6. Belle dImagination 22 April, 2016 at 10:14

    Nici măcar naţionalişti nu mai sunt ca altă dată.
    Acum naţionaliştii au ca vajnici reprezentanţi pe Funar şi Lorin Fortuna.

  7. Dan1 30 April, 2016 at 20:48

    Fiindca n-a mai aparut niciun articol de sezon, profit si eu si va adresez traditionalul “Fieca…” si “Paste fericit Julius!”

  8. karmapolice 2 May, 2016 at 16:35

    misto articol..da unde-i Alon domne?

  9. Belle dImagination 2 May, 2016 at 23:21

    Alon e pseudonimul lui Jon Snow?

  10. Dan1 8 May, 2016 at 12:34

    @karmapolice & @Belle dImagination: Voi vreti sa aflati cum a mai evoluat “dotarea” lui Alon? Sau cariera popeasca? Pentru un prieten intreb. :))

  11. Belle dImagination 9 May, 2016 at 13:55

    @Dan1, mi-am adus aminte cam târzior cine era Alon, dar deşi aştept continuarea, nu ăsta e motivul pentru care o fac.
    Prefer bărbaţii dotaţi între urechi, nu între picere

  12. Sorin 26 May, 2016 at 21:15

    L-am acuzat pe un neamt ca au furat din toata Europa in timpul WWII. El mi-a zis calm: nu am furat, atunci era Germania peste tot, nu poti fura ce e al tau.

Leave a reply