Promo

Ia-mă de mână și spune-mi pisi

Julius Constantinescu

 

Acum vreo câțiva ani era la mare modă printre cupluri apelativul alint ”pisi”. De la băieți de bani gata din Dorobanți, bambuiste, beemviști de mâna a doua amatori de șaorma sau prințese de Berceni până la intelectuali abstruși care au o singură certitudine în viață, anume că pe Mahler îl asculți dirijat de Bernstein sau nu-l mai asculți deloc, o gamă largă de cetățeni se folosea de acest nume de alint pentru a-și exprima afecțiunea față de partener. E posibil ca apelativul ”pisi” să fi fost folosit chiar și de vasluieni în momentele lor de tandrețe, adică atunci când nu-și băteau nevestele sau le atingeau doar cu palma – deci mai mult așa, în glumă.

 

Cum a apărut însă ”pisi” pe post de alint universal? Probabil în urma unui soi de Convenție de la Geneva a relațiilor prin care s-au interzis, ca aducând atingere demnității umane, alinturile de tip Țupi, Broscuță, Ursuleț, Iepuraș sau Gălușcă. Aceste nume de alint nu mai sunt permise astăzi decât în cadrul căsătoriei – acolo nu e nici o problemă, fiindcă omenirea are lucruri mult mai importante de făcut decât să apere cauze pierdute cum ar fi demnitatea bărbaților însurați.

 

Dacă ați avut pe cineva în ultimii 3-4 ani (mă rog, dat fiind că ați ajuns să citiți până și blogul ăsta, e puțin probabil, dar, totuși, cine știe?), știți deja că ”pisi” e so yesterday, nu se mai folosește între iubiți. A început în schimb să fie folosit pe scară largă de către femei pentru a numi pe oricine, de la prietene apropiate până la amici și colegi de birou – așa, cam cum bănățencele îl folosesc pe ”tu” și ardelencele pe ”tuuu”.

 

Obiceiul ăsta mă încurcă puțin, fiindcă cei mai buni prieteni ai mei sunt femei, iar de ceva vreme sunt cunoscut sub o paletă de apelative rușinoase ca Pisi sau Miți. Doar sor-mea mă mai numește, cu tandrețe, cu englezescul ”retard”, iar colega și prietena Ina îmi spune, cu afecțiune, ”mă nărodule”. În rest sunt Pisi și Miți.

 

Abia aștept să treacă moda asta a dulcegăriilor între amici, fiindcă nu știu voi, dar eu știu cum e să ajungi la o terasă aglomerată și o prietenă să fluture mâna pe sus, strigând după tine ”Pisiiii, pisiiiii!”. Și nici măcar nu vorbim despre o prietenă cu beneficii, care ar mai compensa puțin rușinea.

 

Pe ideea ”fără dulcegării” sunt și smuti-urile și fresh-urile Sloop. Conțin 100% fructe,  nu au zahăr adăugat, conservanți, coloranți, aditivi sau alte mizerii. Sloganul e foarte simpatic: ”100% bunătăți, 0% răutăți”. Practic, fresh-ul e un suc din fructe proaspete, nimic mai mult, iar smuti-ul conține suc, pulpă și fibre din fructe și legume, nimic altceva.

 

Sloop No Sugar Love

 

Le găsiți în magazine și cafenele. Iar online, pe sloop.ro sau pe facebook (pe contul SmutiSloop, fiindcă fructele n-au conturi comune de genul ”Cocos și Ananas Popescu”).

 

Pe pagina de facebook SmutiSloop puteți participa la mai multe concursuri cu premii în sucuri naturale (mi se pare că sincere felicitări n-au). La ultimul dintre ele, de pildă, trebuie să spuneți ce soluții aveți ca să scăpați de zahăr. Eu nu particip la acest concurs (nu fiindcă n-am voie, ci fiindcă sunt prea bun), dar vă spun totuși cum îmi îndulcesc cafeaua: torn un strop de whisky în ea.

 

Share:

15 comments

  1. Denisa 15 April, 2016 at 04:28

    Frumos scris, de acord că viața #delaovârstă se trăiește cam fără dulcegării, daaar fratele meu (sau fratemeleu), de ce SMUTI și nu smoothie? Cumva vine din românescul smut, adică neted, fin? Rili? Siriăsli uat dă fac iz dis?

  2. JULIUS 15 April, 2016 at 04:36

    @Denisa: dacă n-ai observat cumva candidaturile la primăria Capitalei, atunci te pun eu la curent că a sosit clipa să ne întoarcem la valorile neamului românesc, printre care se numără și neaoșul smuti. jos băuturile occidentale de tip smoothie, care atentează la ființa națională și la tradiționalele noastre fructe ananasul, banana și mango!

  3. Rushenne 15 April, 2016 at 08:40

    Pisi, gresesti! Nu ele sunt cei mai buni prieteni ai tai, tu esti cea mai buna prietena a lor.

  4. boemul 15 April, 2016 at 09:00

    pe bune acu’… n-a fost nimeni curios să vadă ce înseamnă smut în engleză?

  5. Cristi 15 April, 2016 at 09:11

    @boemul: un soi de mucegai? 😀

  6. Belle dImagination 15 April, 2016 at 09:53

    Eu totuşi n-am înţeles cum se alintă acum, n-aş vrea să fiu retrogradă

  7. ex finuta 15 April, 2016 at 13:42

    Fin’ tu, pe vremea cand nu era frantuz, ma alinta “pasaci” adica pisica pe moldoveneste, aproape (90km) ca la Vaslui, adica fara bataie, doar cu alcool.

  8. maria 15 April, 2016 at 14:38

    Julius Cezar, oare care or mai fi valorile neamului romanesc?

  9. maria 15 April, 2016 at 14:40

    Daca beau suc de piersici denumit ” Decebal” tot intr-o colonie de sclavi traiesc. Si realitatea este aceeasi: pamanturile Romaniei zac parloaga. Toti dacii s-au mutat pe internet si-si dau cu parerea despre toate.

  10. Claudiu 15 April, 2016 at 17:27

    Asa o fi cum spui tu dar parca tot mai bine e sa auzi “pisi” decat “fa”. Suna asa, induiosator de imatur 🙂

  11. maria 15 April, 2016 at 18:17

    Claudiu, zic unii ca limba romana ar fi la originile celorlalte limbi. Pisica simbolizeaza sufletul, femeia. Kipling are o minunata poveste: “Pisica ce se plimba singura,singurica”. Nu stiu ce sa mai zic despre curentul nationalist din Romania care pretinde ca aici este buricul pamantului. Pumnii, injuraturile, scuipatul atat de viril masculine nu cred ca au vreo legatura cu dacii si limba primordiala. Imi cer scuze de la barbatii care fac ceva concret pentru tara asta. Nu generalizez. Dar am vazut atata nesimtire si lasitate in grupurile celor ce pretind ca sunt urmasii lui Zamolxis, incat gandesc ca i-a mutat cineva pe daci in cer, pe pamant ramanand numai tatarii.

  12. dyers_eve 16 April, 2016 at 11:21

    Și eu care credeam că-i un concurs de mimă cu pisici 🙁

  13. Eugen 17 April, 2016 at 21:41

    O reclama la Whiskas ar fi fost mai potrivita.

    Putini se pot mindri cu o asemenea apreciere din partea colegelor si prietenelor.
    Pisi este un fel de legiune de onoare feminina -bun de pus pe rana.
    As vrea sa ajung eu la Pisi.
    In alte tari se foloseste la serviciu Mon petit lapin, Pisi mi se pare mai cool si .. mai scurt

  14. cruela de vila 18 April, 2016 at 22:45

    stai bine! putea sa te cheme Pusy! 😀

  15. maria 20 April, 2016 at 07:19

    Eu ma consider fericita: sunt membra de onoare in legiunea pisicilor adoptate si sterilizate de mine si familia mea. Nu mi-as da titlul de onoare nici pentru un loc intr-o loja a masonilor, ori un scaun intr-un club elitist. Pisicutele sunt demene, curajoase, inteligente si n-au ifose. Nu sunt snoabe. Pacat ca oamenii nu se imbolnavesc preluand de la animale unele calitati. De obicei oamenii iau doar pureci si altele. Doaaaamne-ajuta ca virusul numit ” Snobus Ifosus” nu se ia de pe om pe animale! Am asista la niste scene de cosmar cu porci care-si cer dreptul de a candida si vota, gaini care se cred masoni, caini ce-i fugaresc pe oameni sa-i duca in lagare de concentrare numite adaposturi.

Leave a reply