Câtă cultură!

Serată muzicală DJ Cotco: cum era să-și încheie Rahmaninov cariera în băutură

DJ Cotco

 

Serghei Rahmaninov e considerat ultimul romantic al muzicii clasice. Ceea ce nu e neapărat un lucru extraordinar – îmi imaginez cum, pe la mijlocul anilor 1910, instrumentiștii își dădeau coate când intra Rahmaninov în sală: ”Hai că iar a compus moș Serghei una de-aia nouă de-a lui, ca pe vremea lui Ceaikovski. Pe barba lui Rasputin, iar o s-o ardem cu transcripții de vioară din secolul trecut!”

 

Simfonia No. 1 este considerată astăzi cea mai originală lucrare a lui Rahmaninov. Ei bine, în buna tradiție rusă, exact asta era să-i și termine, ba încă foarte repede, cariera – premiera din 1897 a fost atât de catastrofală, încât Rahmaninov a făcut o depresie severă și n-a mai compus nimic timp de trei ani (bine, ar mai fi fost și faptul că o iubea disperat pe una care nici nu se uita la el, dar sunt convins că motivele muzicale au prevalat).

 

Bineînțeles, rușii n-au fluierat simfonia lui Rahmaninov de tâmpiți – în general, la artă și la invazii rușii sunt destul de greu de egalat. Ce s-a întâmplat, deci?

 

Se pare că maestrul Glazunov, dirijorul orchestrei, era pur și simplu beat lemn în seara premierei. Acest lucru va rămâne însă unul dintre cele mai mari mistere din istoria muzicii: cu ce se îmbătase Glazurov, cu vodcă sau cu basamac?

 

 
Serghei Rahmaninov – Simfonia nr.1 în D minor, Op 13

Share:

4 comments

  1. CID 23 March, 2016 at 10:06

    Si la bautura rusii sunt foarte greu de egalat.Cunosc o rusoaica,fata foarte ok,la o agapa tovaraseasca a baut cot la cot cu noi,mi-am dat seama ca daca ar vrea ar putea baga usor sub masa jumatate din convivi asa ca m-am retras strategic.

  2. Dan1 23 March, 2016 at 19:52

    “basamac”??? Se zice samagon! Doooh!

  3. Savantu' 25 March, 2016 at 13:03

    Un fost coleg ucrainean mi-a povestit de votca “taburetkova” de pe vremea cand Gorby vroia sa-i faca sa bea mai putin. Si la ei scaunul fara spatar, facut din rumegus presat si furniruit, se nemeste tot taburet.

  4. sorin ion 25 May, 2016 at 17:32

    De fapt, Concertele 2 şi 3, Variaţiunile pe o temă de Paganini şi Dansurile simfonice sunt mult, mult mai cunoscute.

Leave a reply