Câtă cultură!

Serată muzicală DJ Cotco: pentru cine a compus de fapt Antonín Dvořák

DJ Cotco

 

Îndesat, rotunjor, naționalist, habotnic, valoros, de formație solidă – ai spune că tocmai l-am descris pe George Damian​. Vorbeam însă despre Antonín Dvořák​, unul dintre cei doi fondatori ai școlii muzicale cehe.

 

Organist în biserică (știu, încă pare că vorbesc despre fratele George), acest muzician serios și foarte prolific era prototipul est-europeanului din spațiul de influență germană, așezat și plicticos, care își netezește tacticos mustățile înainte să ducă halba la gură. Ca orice creștin cu profilul său, s-a căsătorit când i-a venit vremea – cu o anume Anna Cermakova – și a turnat șase copii.

 

Și ca tot creștinul cu profilul său, a dus toată viața după el un mic secret: în realitate era îndrăgostit de sora Annei, Josefina, pentru care a și compus o grămadă de muzică simfonică și camerală. Din păcate, pe vremea aia nu era la fel de ușor ca pentru un chitarist din zilele noastre să agăți gagici, întrucât e cam peste mână să aduci orchestra sub balcon, să-i cânți fetei o simfonie în E minor sau vreo nocturnă. Mai ales că trebuia și să le dai câte o bere la fiecare, iar ăia erau cam mulți.

 

Așa că Josefina s-a căsătorit cu altul, iar amorezul nostru a trebuit să se mulțumească cu sor-sa, consolându-se probabil mai târziu, ca orice creștin habotnic, cu gândul că a avut noroc, cine știe ce curvă era aia.

 

Antonín Dvorák – New World Symphony No.9 1st movement
https://www.youtube.com/watch?v=qnkvhSlUU2o

Share:

3 comments

  1. sow 24 March, 2016 at 08:20

    Ce acorduri, ce acorduri de vioara, iti taie respiratia nu altceva…parca il si vad pe Norman Bates.

  2. Dumitrescu Constantin Bogdan 24 March, 2016 at 12:40

    vezi dom’ne ca e gresita imaginea… asta e link oficial : https://www.youtube.com/watch?v=mre-_wy7zSE

  3. boemul 25 March, 2016 at 11:51

    asta-i aia de a pus-o Armstrong pe Lună?

Leave a reply