Postul nu e post destul

Cum ar fi arătat Daily Cotcodac în comunism

Julius

 

Ok, grafic tot ca acum, alta e ideea.

 

Să ne imaginăm puțin că internetul s-ar fi inventat ceva mai devreme, iar Daily Cotcodac ar fi apărut în vremea dictaturii comuniste.

 

Desigur, pentru autorii Daily Cotcodac ar fi fost de fapt foarte bine – așa, ar fi luat și ei un salariu. Tot ce trebuiau să facă pentru asta era să vină opt ore pe zi la redacție și să stea cu o coală de hârtie în mașina de scris, ca să lase impresia că scriu (practic, ar fi muncit tot ca acum, doar că luau și bani pentru asta – atât de rău era în comunism).

 

Pentru noi, restul, ar fi fost însă foarte rău. De pildă, dumneavoastră, cititorii, ar fi trebuit pur și simplu să plătiți ca să citiți textele publicate pe Daily Cotcodac – într-atât erau de oprimați cititorii pe vremea odioasei dictaturi! Cu tot comunismul, pe vremea aia trebuia să plătești ca să citești ceva. Iar unii dintre dumneavoastră ar fi avut chiar abonament obligatoriu la Daily Cotcodac, reținut direct din salariu.

 

tovarasul julius

 

Până aici, vă spun sincer că mi-ar fi plăcut să trăiesc în comunism ca director al publicației de satiră și umor Daily Cotcodac. E drept că nu aș fi avut pașaport și n-aș fi plecat pe nicăieri, dar poate că într-un final m-aș fi învârtit măcar de o participare la Festivalul balcanic de satiră și umor de la Varna.

 

Însă partea cea mai proastă e că întotdeauna am făcut niște glume excelente despre șefi, pe care n-am putut să le țin niciodată pentru mine. În capitalism e destul de simplu, e libertate, poți să râzi cât vrei de șefi după ce te dau afară – am experimentat de mai multe ori asta și de fiecare dată a fost super. Prin anii ’70 însă, aș fi avut probabil un milițian la ușă și doi securiști la intrarea în bloc, care legitimau pe toată lumea. Ca să-mi strecoare textele umoristice, distinșii autori ar fi recurs la tot felul de tertipuri – nu ca acum, când pun mâna pe telefon și mă sună: ”Juliuse, vezi că ți-am trimis două texte pe mail, să-mi zici dacă ajung sau mai scriu vreo două, trei”.

 

Blog izolat Red

 

Și toate astea până într-o zi când m-ar fi săltat Securitatea, m-ar fi dus la Rahova și ar fi încercat să mă convingă ba cu bătaia, ba cu vorba bună să mai las glumele cu Tovarășu’, că nu râde nimeni la ele, și să fac și niște glume de-alea bune, în care să satirizez capitaliști veroși. Și cum probabil aș fi rezistat și la bătaie, și la promisiuni, torționarii mi-ar fi vârât sub nas un cremșnit uriaș.

 

Ce glume mișto cu Margaret Thatcher și Ronald Reagan ați fi citit în această dimineață pe Daily Cotcodac, la nechezol!

 

Cam așa ar fi arătat Daily Cotcodac pe vremea comunismului, când drepturile omului existau doar pe hârtie, căci nimeni nu îndrăznea să facă referire la ele. Ei bine, astăzi e Ziua Internațională a Drepturilor Omului și, în caz că nu vă știți foarte bine toate drepturile, vă invit să le citiți aici, pe platforma creată de Apador – CH.

 

Citiți-le cu atenție, veți vedea că nu scrie nicăieri că aveți dreptul să postați pe Daily Cotcodac comentarii de genul ”Trebuia să râd, sau cum?” ori ”Foarte tare! Băgați și un text cu glume mai încolo?”

Share:

19 comments

  1. sow 10 December, 2015 at 08:02

    In loc de Peugeot ai fi avut poate ţitric (Oltcit), iar numele tau de cod ar fi fost Beiul (Be de la Beius) si iul se intelege cred.

  2. Adrian 10 December, 2015 at 10:26

    Și în loc de chelie ai fi avut plete. Mă rog, până în momentul în care te-ar fi săltat ăia.

  3. George Damian 10 December, 2015 at 10:49

    Nu mai am mailul tău că ți-aș fi trimis niște texte super.

  4. CID 10 December, 2015 at 10:54

    Da,ai fi avut bani doar ca n-ai fi avut ce face cu ei ca magazinele erau goale.Nici macar de foc nu erau buni plus ca era si este interzis sa arzi bancnote.

  5. CID 10 December, 2015 at 10:57

    A si stai ca grafic,poate ca acum,dar numai alb-negru.Era de mult inventat tiparul in culori,dar toate ziarele pana in ’89 erau doar alb/negru.

  6. bogho 10 December, 2015 at 11:02

    Plus ca acum ar fi auzit destul de des “nu se mai scriu texte ca pe vremea lui Ceausescu. Tot au distrus capitalistii astia”

  7. Ina_adevărata 10 December, 2015 at 13:57

    Plus că onorații cititori ar fi așteptat încolonați publicarea textului de dimineață, după care și-ar fi anunțat rudele și vecinii de bloc: “băgară texte!”

  8. JULIUS 10 December, 2015 at 14:32

    @Ina: “Avem glume proaspete”.

  9. bogho 10 December, 2015 at 15:22

    Macar nu s-ar fi dat pe cartela, nu?

  10. bogho 10 December, 2015 at 15:24

    PS. Ce mandru ai fi fost daca venea toti elevii de la o scoala sa se faca pionieri la redactie.

  11. Megami 10 December, 2015 at 16:09

    Acu’ te apucasi sa scrii de comunism, cand sunt eu in China si nu ma pot exprima liber pe Facebook?

  12. dyers_eve 10 December, 2015 at 16:53

    O puma! Pe vremea comunismului ai fi fost in randul lumii, un tanar inginer de succes, cu Dacie si apartament decomandat in Berceni, scriind texte moralizator-satirice la Gazeta de Perete a intreprinderii. Plus ca ai fi fost insurat, cu copii, ca la cat de zgarcit esti, sigur nu-ti convenea sa platesti taxa de celibatar.

  13. JULIUS 10 December, 2015 at 17:46

    @Frate George: dar ce pățiși, ți-a dat părintele canon să scrii niște texte pentru Daily Cotcodac?

  14. Savantu' 11 December, 2015 at 09:50

    @dyers_eve
    Taxa de celibatar…..io am platit-o vreo 2 ani (primul baiat s-a nascut in 88), dar ii ziceam taxa PIP (Port Ilegal de P…)

  15. Eugen 13 December, 2015 at 12:39

    V-ati fi numit Dailyurzicuta caci cotcodacul ar fi fost considerat aluziv la cartelutele pentru galinacee.
    Trebuia doar sa stati departe de politica, Si in China blogurile pot sa glumeasca pe orice in afara de politica. Acolo ati fi Dailydog .
    Oricum si acuma va feriti de politica ca dracul de Preafericiti asa ca tot asa ar fi fost . Ati putea face fara probleme o versiune chineza sa va extindeti.

  16. cheguevara 13 December, 2015 at 20:57

    Mi-l si inchipui pe nea Julica intrand pe usa din spate pe la magazine si pe vanzatoare indesandu-i in sacosa de panza de-ale gurii, spunand: Asa, tovarase Julius, infiereaza-i pe nemernicii aia de capitalisti burghezi! Mai na un kilogram de ule de la noi, proletarele! Ca noi nu vrem bani, nu vrem valuta!

  17. dyers_eve 14 December, 2015 at 20:53

    Mare scula pe bascula! Ca si-acum tot lunar ne luam ratia de umor (cu soia, de cele mai multe ori), iar sincerele felicitari tot pe sub mana se dau. Plus ca tre’ sa-ti lasi sacosa la coada la comentarii in fiecare noapte, fara sa stii daca si ce se baga.

  18. Dan1 17 December, 2015 at 00:05

    @JULIUS: Cre’ ca-l confunzi cu fratele Andryusha! Martir trimis de tine in spam! Cu talharii de toader si… alalaltu’… cum il chema?…

  19. Toți avem drepturi, dar nu toți le știm | Mort La Datorie 17 December, 2015 at 12:23

    […] într-un caz pe care unii oameni au dorit să îl mușamalizeze. Julius Constantinescu ar fi avut blogul Daily Cotcodac izolat de restul comunității pentru o satiră la care ar râde chiar și șefii celor însărcinați cu […]

Leave a reply