Promo

Circuitul cărților în natură

Julius Constantinescu

 

Orice om care deține o bibliotecă a fost cel puțin de câteva ori martorul unui fenomen de tip poltergeist: propriile sale cărți dispar în mod inexplicabil, iar în locul lor apar, la fel de bizar, alte cărți, despre care nimeni nu știe cu exactitate de unde provin. Orice măsură menită să prevină acest fenomen este zadarnică – fie că se semnează pe prima pagină, fie că ține o evidență strictă a cărților împrumutate, fie că pur și simplu nu împrumută cărți, volumele își vor continua netulburate ineluctabilul lor du-te, vino.

 

Să luăm, de pildă, biblioteca unui individ cât se poate de onest: eu însumi. Am ales acest exemplu tocmai pentru că sunt deasupra oricăror suspiciuni – fiind un tip profund cinstit, dacă aș fi furat vreodată în viața mea o singură carte, m-aș fi predat deja poliției. Iată deci ce am găsit pe primul raft din biblioteca acestui om onest:

 

 

Desigur, habar n-am cine sunt Ismail și Murat, dar am hotărât să păstrez cărțile în contul sabiei lui Ștefan cel Mare – un mic act de patriotism menit să mai compenseze din pierderea suferită de patrimoniul național. Tot un act patriotic e și ”Invazia mongolă” care, conform semnăturii de pe prima pagină, a aparținut cândva Uniunii Tătarilor din România – pe care am reținut-o ca plată pentru holdele arse, femeile luate în robie și toate celelalte nenorociri pe care ni le-au adus în trecut urmașii lui Ginghis Han.

 

Un caz mai aparte îl contituie ”Cătunul” lui Faulkner. Habar n-am de unde a venit, dar el a fost dăruit în 1967 de traducătorul Andrei Ioan Deleanu, ca ”respectuos omagiu”, poetului-tovarăș Ioanide Olteanu. Ceva intuiție a avut Deleanu: peste doi ani, Ioanide Olteanu avea să devină director al editurii Eminescu. Însă ar fi avut cu adevărat intuiție dacă pe prima pagină ar fi scris, simplu: ”Pentru Julică”.

catunul

 

Dacă aș lua la rând cărțile din bibliotecă, probabil exemplele de acest gen ar putea continua multă vreme. Și, atenție, avem de-a face aici un tip onest, ca mine, nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla în cazul unuia care nu obișnuiește să restituie cărțile.

 

Concluzia de bun-simț pe care o putem desprinde de aici este aceea că ar trebui să mai renunțăm să mai scriem pe cărți. Dacă nu ești chiar autorul, n-are nici un sens să strici cartea – simpla ta semnătură nu îți va ține cartea în bibliotecă (vezi cazurile nefericiților bibliofili Ismail și Murat), iar dedicațiile tovărășești ar putea ajunge cândva la unul care vă ia peste picior.

 

Însă principalul motiv pentru care nu ar trebui să scriem pe cărți este acela că ele trebuie de multe ori date mai departe. Ce faci, de pildă, dacă primești cadou o carte pe care scrie ”Pentru Costel, la mulți ani și multă fericire!”, iar tu o ai deja, semnată tot pe prima pagină: ”Costel, 22 nov 1994 Cluj”?
tagore

 

Fiind un tip complet lipsit de imaginație, fac cadou destul de des cărți (e ok să râdeți, dar rețineți că măcar am depășit faza de pijamale). În ultimii ani, de pildă, am făcut cadou în mai multe rânduri ”Singur în Berlin” a lui Hans Fallada, ”Umbra vântului” a lui Carlos Ruiz Zafon și ”Strada sardinelor” (asta nu vă mai spun cine a scris-o, chiar nu vreau să vă jignesc). E posibil ca cei cărora le-am dat aceste cărți să le fi avut deja, așa că n-am scris nimic pe ele. Ca să le poată da mai departe, în caz că le aveau deja.

 

Prin urmare, dacă vreți să faceți cărți cadou și să-i scrieți ceva drăguț sărbătoritului (sau sărbătoritei, să nu-mi sară feministele în cap că insinuez ceva), puteți s-o faceți pe o carte poștală, pe care să o strecurați înăuntru. Așa fel încât să poată fi dată mai departe, în caz de nevoie.

 

Și ca să fiți siguri că, dacă i-ați luat omului o carte proastă, peste ceva vreme va uita de la cine o are.

 

În aceast iarnă, la fiecare produs cumpărat de la KFC, clienții primesc un Hot Wing în plus, pe care îl pot păstra pentru ei sau îl pot dărui mai departe – mai exact, pentru fiecare Hot Wing dăruit, KFC donează un leu către organizația SOS Satele Copiilor. 

Practic, KFC îți face un cadou, iar tu îl poți dărui mai departe unui copil care chiar se va bucura de el – spre deosebire de tine, care, după două găleți de aripioare, o să gemi de îmbuibare și o să explici cum de mâine te duci la sală.

 

Share:

19 comments

  1. dyers_eve 9 December, 2015 at 05:55

    Eu am primit cadou o carte pe care o vandusem unui anticariat cu mai putin de-o saptamana inainte. Avusese si semnatura mea pe prima pagina, dar tipa o rupsese inainte de a mi-o face cadou. Cu semnatura ei.
    “Stiu ca nu e ziua ta, dar am vazut-o in anticariat si stiam ca-ti place, ca te-am auzit vorbind despre ea.”
    (de fapt ii spusesem ca e o carte de rahat si ca-mi pare rau ca mi-am pierdut vremea citind-o; dar, ma rog, gestul conteaza)

  2. sow 9 December, 2015 at 07:51

    Bibliofilii Ismail și Murat erau antrenati de mici sa lupte impotriva paganilor. In paginile cartii a fost antrax, noroc ca tu le-ai deschis doar acum.

  3. janedoe 9 December, 2015 at 08:04

    bibliofil mic ce ești tu!

  4. Ina_adevărata 9 December, 2015 at 08:21

    Cam multe legături cu Islamul, d-le Julius. Nu e o perioadă bună să declari asemenea simpatii!

  5. Ak47 9 December, 2015 at 09:19

    Dar pijamalele ce au? Eu am primit cadou 2 ani la rand aceeasi pijama. N-ar fi nimic extraordinar daca nu o primeam de la acelasi om (mama).

  6. Babette 9 December, 2015 at 09:22

    Nu stiu voi, dar eu de maine ma duc la sala.

  7. Rushenne 9 December, 2015 at 10:21

    Acum ceva timp mi-a cerut si mie unul o carte si cand a venit vorba de restituit i-am zis ca poate sa mi-o înapoieze cand vrea el, dupe ce o citește… ca si eu si tata avem cate una, asta era a mea… etc.
    Omul a înțeles ca ii donez lui cartea mea. Si aia a fost. Ce mai puteam sa zic?! :))
    Lăsam la o parte faptul ca dupa aceea am realizat ca eu imi donasem cartea in urma cu mai mult timp si acum o donasem fara sa vreau si pe a lui tata. :))
    Probabil asa ai facut si tu cu alea.

  8. dyers_eve 9 December, 2015 at 11:03

    @Rushenne: era cumva o carte cu tatari? ca am auzit recent pe cineva laudandu-se ca are una.

  9. JULIUS 9 December, 2015 at 11:07

    @Rushenne: n-ai fost atenta la text. Omul ti-o fi luat-o in compensatie la holdele pustiite, satele arse si toate celelalte.

  10. miki 9 December, 2015 at 11:28

    Rușen, tăticu’ e cumva Murat? Sau poate Ismail? Sau poate bibliotecar la Uniune? :))

  11. Rushenne 9 December, 2015 at 13:08

    Oh, da, exact! Acum parca imi aduc aminte de niste comentarii de genul asta.

  12. adina 9 December, 2015 at 14:18

    Mesajul tau e subliminal. Stiu ce urmaresti, sa ne punem sa citim, in timp ce mancam, ca sa ne facem noi grase! De ce sa aibe doar intelectualii burta si aripioare (hot). In spirit feminist, vor avea si intelectualele. Asta-i obscurantism, nu cultura, non-evazionistule care esti!

  13. JULIUS 9 December, 2015 at 15:57

    @miki: aceste insinuări nu îți fac cinste. te afli aici în compania unor oameni oneşti, care niciodată, de la nimeni…

  14. tizul 9 December, 2015 at 16:56

    Rushenne, ruda lui cititului Murat şi a bibliotecarului Ismail.
    Vecina vremelnică a ghiaurului-poet şi tovarăş, Ioanide Olteanu.
    In plus, amică de oameni oneşti, care niciodată, de la nimeni…
    Dar care ințeleg din formularea .că dacă nu o, vor avea in biblioteca personală niște carți ce sugerează că apropitarul este om cult, nu inginer.

  15. bogho 9 December, 2015 at 16:57

    Chiar ma facusi curios. Saptamana asta imi pun cartile din cutii in biblioteca si chiar ma voi uita peste ele sa vad daca-s astfel de dedicatii. Mai ales ca stiu ca am imprumutat recent si niste carti despre religie.

  16. alina 9 December, 2015 at 17:09

    Asta-mi aminteste de ziua in care sotul meu, iesean sadea si o prietena a vara-mii din Constanta, din republica Vaslui de felul ei, au vazut pentru prima oara in viata lor un turc (turc de-al nostru, nu de-al lor). Si-l mai chema si Sinan, saracul! Mergeam la iarba verde, de 1 Mai, ingramaditi 6 insi in masina lui Sinan. N-am auzit atatea glume proaste cu batalia de la Calugareni in viata mea, plus vreo cateva cu Podul Inalt, asa, de samanta. Dar omul ori avea glanda umorului dezvoltata, ori habar n-avea despre ce vorbeau moldovenii aia doi (eu inclin spre a doua varianta).

  17. ErRon 9 December, 2015 at 19:27

    Pe mine nu mă jigneşti dacă spui cine a scris “Strada sardinelor”!

  18. bogho 10 December, 2015 at 00:00

    Nu a făcut nimeni remarca “mâncarea de la KFC nu e sănătoasă”.

  19. Dan1 16 December, 2015 at 23:59

    @Rushenne: Taiam bre cap la ghiaur, ca a luat-o razna! Auzi la el!

Leave a reply