Promo

Mic tratat de luptă împotriva păduchilor

Julius

 

Când eram mic, păduchii soseau în şcoală cu regularitatea păsărilor călătoare. În ciuda carantinei severe la care era supusă imediat clasa atinsă de această teribilă plagă, prolificii păduchi se răspândeau în toată şcoala mai repede decât lumina învăţăturii.Valuri de gaz şi piepteni deşi se abăteau atunci asupra copiilor, care erau siliţi de părinţi să stea cu capul înfăşurat într-o basma stropită cu gaz până ce nedoritele insecte mureau prin asfixiere. Cititorii mai tineri se vor fi mirând să afle că pentru stârpirea păduchilor se folosea gazul; ei trebuie să ştie însă că pe vremea aceea în magazine nu se găseau şampon cu aloe vera, balsam pentru volum şi toate celelalte produse de îngrijire a părului care fac din capul omului un mediu ostil oricărei forme de viaţă.

 

Pe lângă necazurile pricinuite de păduchi şi ulterior de gazul care te scăpa de ei, dacă se afla că ai avut păduchi trebuia să suporţi şi singurătatea, fiindcă nici un copil nu se mai juca o bună perioadă de timp cu tine. Era bine deci ca nimeni să nu afle că ai avut păduchi – mai ales că şi părinţii îţi spuneau să-ţi ţii gura, să nu vă faceţi de râs (erau mai multe lucruri despre care era bine să nu se ştie că le ai, dar cele mai importante erau păduchii şi valuta).

 

În condiţiile astea, toată lumea avea păduchi, dar nimeni nu ştia de unde i-a luat, fiindcă nimeni nu avea păduchi.

 

Aşadar, gazul de la Peco şi pieptenele des erau armele cu care se lupta în Republica Socialistă România împotriva păduchelui. Embargoul informaţiei propriu lagărului socialist ne împiedica să aflăm cum luptă alte popoare împotriva perfizilor păduchi, însă cel puţin în cazul sovieticilor puteam bănui cu uşurinţă că folosesc vodca (panaceu rusesc răspândit şi prin zona Moldovei).

 

Nu aveam, în schimb, acces la tratamentele capitaliste împotriva păduchilor – deşi ar fi fost interesant de ştiut, de pildă, ce foloseau francezii, popor cu o bogată tradiţie în păduchi (se spune că în Evul Mediu aproape toţi soldaţii din Europa aveau păduchi fiindcă obişnuiau des să ia prizonieri francezi, iar la curtea lui Ludovic XIV păduchii ajunseseră atât de graşi, încât trebuiau masaţi cu andrelele să nu se anchilozeze). Tratament la care au însă acces copiii de astăzi, care au la dispoziţie spray pentru prevenţie în timpul epidemiilor de păduchi şi spray sau şampon pentru tratament, cum sunt cele din gama Paranix.

 

 

O să spuneţi: da, dar riscul de a lua păduchi de la şcoală e mai mic astăzi, fiindcă, judecând după rezultatele la bac din ultimii ani, copiii petrec tot mai puţin timp la şcoală. E adevărat, însă pe de altă parte cine îşi apropie căpşorul de alte căpşoare de zece ori pe zi, să-şi facă un selfie cu colegii?

 

Banner cu promo pieptene nou
 

 

 

 

Share:

19 comments

  1. sow 29 April, 2015 at 08:53

    Ar trebui sa fie o regula: nu ai avut paduchi, nu intri la bac.

  2. bogho 29 April, 2015 at 09:44

    Eu nu am avut paduchi niciodata.

  3. Ina_adevărata 29 April, 2015 at 09:50

    Îmi amintesc un control sanitar la școală:
    Învățătoarea despre elevă: “aaa, nu, ea sigur nu are, ea e din familie bună!”
    Asistenta medicală, sec: “Păduchii nu aleg!”

    Era democrație adevărată, toți eram egali în fața păduchilor.

  4. Fifi 29 April, 2015 at 09:51

    La noi la scoala se anunta “epidemie” de paduchi de 2-3 ori pe an. Anul trecut, clasa pregatitoare, noi, speriati, discutam acasa. Copilul, foarte sigur pe el: a, stati linistiti, la noi nu intra paduchii, ca tinem usa inchisa.

  5. sow 29 April, 2015 at 09:56

    Ce vremuri, ce vremuri, ce sa faci dom’le, azi nu mai sint paduchi asa democrati ca si altadata.

  6. JULIUS 29 April, 2015 at 10:09

    Ina: cum, la voi păduchii nu erau “de la țigani”?

  7. Ina_adevărata 29 April, 2015 at 10:24

    Julius:
    Ba da, ba da. Chiar și ăia din capul fiicei d-lui profesor de biologie tot “de la țigani” trebuie să fi fost, cum altfel?

  8. Georgiana 29 April, 2015 at 10:33

    Numa ce-am citit ș-o început să mă mânânce capul.
    Am avut păduchi. i-am luat de la grădi. m-o chinuit rău maică-mea cu gazul! o noapte am stat cu el pe cap. A doua zi aveam țeasta roșie, arsă! ulterior a aflat maman că gazul ăla trebuia combinat cu ulei… dar na, până la urmă varianta hard a dat rezultate! 😀
    De atunci, ani de-a rândul după ce făceam baie ne puneam cu capul în poalele maică-mii și ne prefira. ne căta de păduchi. și aveam și pieptăn d-ăla cu dinții deși pe-o parte.

  9. Liana Toma 29 April, 2015 at 11:03

    Atât de faină-i reclama asta la Paranixul care omoară păduchii, încât fiu-miu m-a rugat să-i cumpăr si lui!! Și în farmacie m-a făcut de râs, când mi-a reamintit, în gura mare, să-i cumpăr soluția pentru păduchi. Deși n-are păduchi, bineînțeles!!

  10. miki 29 April, 2015 at 11:15

    De la păduchi mi s-o tras tăierea pletelor (de fapt, a cozilor, ca n-aveam voie despletite) în clasa a doua. Şi de atunci, nici n-am mai avut răbdare să-mi crească părul. Şi da, panaceul universal era gazu’lampant, pe care-l lua mamaia de la peco, în bidonaş de tablă. Tot de ăla, asezonat pe un cub de zahăr, se dădea şi pentru limbrici (scuzaţi :p), alt disease comun în timpul copilăriei mele

  11. AA 29 April, 2015 at 14:30

    Mamei mele, mai cu mot, nu i s-a parut suficient ca m-a gazat ci mi-a mai facut o tura si cu DTT (un insecticit interzis de ani buni). Si acum rad, cu soru-mea, de cum a vrut mama noastra buna sa ne extermine si cum noi ne-am tinut tari si am rezistat. Dupa revolutie, cand au aparut tot felul de sampoane, facu si fie-mea paduchi. Merg la farmacie cu jena in glas, cer ceva pt paduchi iar farmacista, vazandu-mi stighereala, ma linisteste spunand ca paduchii trag la par curat. Atat i-a trebuit Marii mele sa auda, nu mai vroia sa se spele pe cap ca sa nu vina paduchii la ea))))

  12. dyers_eve 29 April, 2015 at 19:18

    Vorba aluia: “paduchii destepti parasesc capul prost” (calvitiosii sunt exclusi din discutie, da?).

  13. sebra 29 April, 2015 at 23:07

    Nu ai gaz, pui copchilu’ pe scaun in baie si bagi masina de tuns in capul lui. Pare scapat de la Casa de corectie? nu-i nimic, sigur gasesti o frizerie care sa deschida la7 dimineata.

  14. Andor 30 April, 2015 at 08:51

    Nici eu n-am avut vreodata paduchi.
    Moda comunista impunea max. 3 cm de par la scoala, asa ca io, pionier de frunte solicitam in fiecare luna frizer si tuns “periuta”
    Dupa revolutie am scapat de griji odata cu parul de pe cap. Nu stiu inca nici pana in ziua de azi de ce nu le place la paduchi chelia!

  15. deaddy 30 April, 2015 at 10:27

    Mda, m-ai convins. Ma duc sa ma scarpin.

  16. Doar Un Scutec Sa-ti Mai Pun 30 April, 2015 at 17:37

    Am bifat paduchii in copilaria mea. Acum bifez purecii in copilaria baiatului meu. Si de purici nu se scapa cu samponul minune. L-am vanat (puricele, nu copilul) pana l-am prins si i-am aplicat Raid in ochi. Apoi l-am exterminat. Apoi m-am mai scarpinat cateva zile, la gandul ca a lasat oua si ca o sa-i vad sarind in haita prin casa.

  17. Hapi 2 May, 2015 at 15:22

    Am scapat de “trauma” asta 🙂
    Si acum imi amintesc cum stateam la rand sa “ne caute in cap, da siguuur nu ne faceti altceva??” si ma zburleam toata cand auzeam ca unul dintre colegi “are oua”.
    Pe-atunci nu stiam cate probleme aduc astia cu oo.

  18. Cosinus 2 May, 2015 at 23:40

    E cineva care a citit pana aici fara sa se scarpine in cap? 😀

  19. gina 9 August, 2017 at 21:14

    reclama la paranix e draguta, dar produsele NU NU functioneaza. eu la fetita mea am cumparat 3 produse si nici un paduche mor, plus s-a inrosit tare.Un produs cu care NU NU scapi de paduchi si am cheltuit si o multume de bani 🙁

Leave a reply