Postul nu e post destul

Cap de coloană

Ina_adevărata

 

Încep prin a recunoaște că nu-s o șoferiță prea curajoasă. Nu-mi place viteza, nu-mi place riscul,  nu-mi plac depășirile. Dacă am în față un TIR și merge cu 80 la oră, pentru mine e perfect. Pe tronsoanele de drum pe care nu se poate depăși, eu sunt printre acei șoferi comozi care se fixează în spatele unei mașini mai voluminoase și parcurg întreg tronsonul în urma ei.

 

Duminica asta s-a întâmplat să fiu eu cap de coloană.

Am intrat prima pe Defileul Jiului, acolo unde o tehnică bizară de reabilitare a șoselei a făcut ca ea să fie, de ani de zile, un dezastru presărat cu semafoare provizorii și îngustări de benzi care fac imposibilă depășirea între Petroșani și Lainici. Așadar, cele patru mașini care au intrat în urma mea în Defileu au fost sortite unei lente navigări printre gropile șoselei, în urma mașinii mele.

 

Gropi. Eu evit gropile, cei din spatele meu evită gropile. Semafoare provizorii. Semafor pe roșu, opresc, cei din spate opresc. Verde – pornesc prompt, ceilalți pornesc și ei. Evit gropi, merg încet, pun precaută avariile la următorul semafor; nimeni nu mă claxonează, nimeni nu încearcă să pornească înaintea mea la semafor. Se formează obișnuința: capul de coloană știe ce are de făcut, deci toată lumea urmează disciplinată capul de coloană. 5 km, 10 km, 15 km, 20 km. Gropi, semafoare, gropi, semafoare.

 

Pe când ne apropiem de Lainici, am în spate deja un grup de supuși cărora le decid soarta. Sunt Stăpâna. Sunt Regina Furnicilor. Sunt Matca și îmi duc albinele la Lainici.

 

În fața mănăstirii, șoseaua face o curbă largă, iar alături de șosea s-a amenajat o parcare care unește cele două capete ale curbei. Cândva, când eu eram o anonimă dintr-o coloană, am văzut un șmecher care a intrat din coloană în parcare, a străbătut parcarea și a ieșit în capătul celălalt al curbei,  apărând astfel înaintea coloanei. A sfidat Coloana și, mai ales, Capul Coloanei. Și-a depășit condiția, devenind el însuși Cap de Coloană.

Ieri, ajungând în punctul ăla al șoselei, mi-am amintit de șmecherul de pe vremuri și nu știu ce mi-a venit – supremă aroganță! Capul de Coloană vrea să fie Capul Capilor de Coloană! – să tai și eu curba prin parcare, așa cum a făcut el atunci. Și am intrat în parcare.

 

Pe când defilam prin fața porții mănăstirii, mi-am zis să arunc o privire în urmă: pe unde-or fi supușii mei? Oricum, trebuie să le dau prioritate când ies din parcare, dacă nu am timp să ies înaintea lor.

TOATĂ COLOANA ERA ÎN URMA MEA.

 

Prin parcarea mănăstirii Lainici defila o coloană de cinci mașini, în timp ce șoseaua era complet goală. Din poarta mănăstirii, un agent de circulație ne privea stupefiat.

 

Poate nu mă credeți, dar vă spun adevărul: nici măcar cu un claxon nu m-au admonestat. Imediat ce am ieșit din Defileu, m-au depășit toți, pe rând, într-o tăcere tristă. O dată – o singură dată! – mi-a fost dat să fiu eu cea care își conduce poporul printre munți și mi-am dezamăgit poporul.

 

Nu oricine e făcut să fie Cap de Coloană.

 

 

Share:

17 comments

  1. dc 7 April, 2015 at 04:21

    Pentru dobandirea veleitatilor de cap de coloana recomandam vizionarea unor productii cinematografice dedicate: Moise, Noe etc. Au aia, dom’le, niste tehnici ceva de speriat 🙂

  2. Gabriela 7 April, 2015 at 06:47

    Bravo ! Am inchis ochii si parca vizionam Fast and Furious 7.

  3. Belle dImagination 7 April, 2015 at 08:22

    Jos labele de pe gropile din Defileul Jiului! Lăsaţi şi gropile să trăiască!
    Cu cât mai încet se merge, cu atât ies poze mai spectaculoase. Desigur, trebuie făcute de pasageri

  4. Nedu Merit 7 April, 2015 at 09:17

    Capu` la coloană, duamnă, că aşa am auzit eu la nişte şoferi de autobază. 😯
    Acuma, de, vă felicit pentru ideea de a merge în spatele unui TIR sau autobuz. Fac şi eu de-astea, după care mă uit bucuros la indicatorul de combustibil care parcă înlemneşte în aceeaşi poziţie.
    Atenţie, însă, la o chestie: curu` autobuzului nu priveşte cu ochi buni pupăciunile, altfel e bine.
    Apropo de Lainici: data viitoare să vă opriţi în parcare, să cumpăraţi şi să aprindeţi nişte lumânări. Stareţul se va bucura: ocupanţii a 5 maşini vor intra în mănăstire, că nu degeaba există puterea exemplului. Dacă vă vine ideea să cumpăraţi suveniruri bisericeşti, aţi pus-o (iartă-mă de expresie, Doamne!)

    Camio, ai legatura.

  5. Mariana 7 April, 2015 at 09:28

    Asa a zis si Carol Robert de Anjou la Posada!

  6. Nedu Merit 7 April, 2015 at 09:30

    Duamna Belle:
    Nu vă contrazic cu Paştele Cailor, dar chiar şi până la Înălţarea Domnului era mult de aşteptat.
    Na, articol, noroc că avem păţanii de povestit. Altă viaţă!

  7. Nedu Merit 7 April, 2015 at 09:32

    @ Mariana
    Îmi pare rău, pe vremea lui de Anjou ăsta nu erau benzile alea speciale pentru urcare.

  8. Nedu Merit 7 April, 2015 at 09:50

    Capu` la coloană am mai fost şi eu, odată chiar pe Transfăgărăşan.
    Atunci toată lumea stătea blocată într-o parcare, că n-avea nimeni curaj să urce pe o ceaţă de nu vedeai botul maşinii (acum fără exagerare).
    Noroc că eram eu mai tânăr şi neliniştit şi că încă nu auzise nimeni de Top Gear: am deschis geamul şoferului, am lungit gâtul afară şi am zărit dunga albă de separat sensurile (culmea, era proaspăt vopsită), am pus avariile şi am ajuns cu 5 km/oră la tunel, orientându-mă numai după acea dungă şi claxonând pentru a speria pietrele care ar fi avut proasta inspiraţie de a se aşeza pe şosea. În spatele meu s-au aliniat alţi “viteji“, normal.
    Ce chestie, dincolo de tunel, în judeţul Sibiu, autorităţile făcusera rost de cer senin, aşa că, epuizaţi de atâta stress (iar nu glumesc!) am reuşit să ne aliniem cu toţii la coada de la mici, în timp ce însoţitoarele feminine se repeziseră la ciobanii cu cojoace şi alte acareturi. Iar ei se întrebau ce se întâmplase pe partea cealaltă, că eram primii sosiţi după vreo două ore!
    Ce vremuri, domne… ptiu, dacă se simţea şi mogulul cu nişte cotco ieşea de un articol nou. Aici nu merge cu sincere felicitări, că nu vorbim de pisici.
    (Scriu comentarii kilometrice pentru a nu fi furate. Ce naiba, li se termină ălora emisiunea până citesc ditamai comentariul şi până numără laicurile, care vor veni ca ciupercile după ploaie, sunt sigur de asta).

  9. oreste 7 April, 2015 at 10:24

    Bine ca erau doar 5 masini in coloana, probabil toate cu soferite.
    Ia sa fi fost o coloana de un km si ceva care mergea ca ochii mortului, ti-ai fi luat un km si ceva de injuraturi

  10. bogho 7 April, 2015 at 10:58

    Duminica s-a sarbatorit fie Pastele, fie Floriile. Deci, la volan au fost doar femei.

  11. adrew 7 April, 2015 at 11:00

    Vezi ca undeva pe linga volan este o maneta de semnalizare si se foloseste ca sa stie si prostii aia din spate ce vrei sa faci. Oricum, de cind are toata lumea carnet, se intimpla des sa vezi cite 4-5 facuti sa fie cozi de coloana formind propria lor melc-coloana care incurca circulatia chiar si pe drumuri asfaltate si cu trafic mai mare decit la moaste.

  12. Stephanie 7 April, 2015 at 13:31

    Bai! Ce ati facut cu butoanele de like si share, hotilor?

  13. Dan1 7 April, 2015 at 13:53

    Si io zic tot ca Nedu Merit: trebuia sa te opresti in parcare.

  14. Cristiana 7 April, 2015 at 14:48

    @Stephanie Le-a furat Raduleasca =))=))=))=))=))

  15. ela 7 April, 2015 at 19:36

    Ina, spune drept…. ti-a imprumutat Julien Péjo-ul ?

  16. Cristian 7 April, 2015 at 21:58

    Ce inseamna sa n-ai camera de bord.

  17. deaddy 8 April, 2015 at 19:46

    Eu aici as tine cu @andrew, daca nu ai autobuz sau camion sa stai dupa el devii automat capu’ la coloana, pentru ca ceilalti trec repede inainte si dispar in zare in cateva minute, ramane in spate chiar fix poporul tau si nimeni altcineva. 🙂
    Prima data n-am avut coraj sa citesc articolul, ca prea se uita ciudat la mine apevistul din dreapta sus (pt arheologi si cititorii din 2042, cand va fi schimbat, e acolo un nene care se uita chiorâş la mine), dar pana la urma binele a invins.

Leave a reply