Postul nu e post destul

1987. Meme cu profesor

Ina_adevărata

 

Prin clasa a noua aveam la desen tehnic o profesoară pe care noi, elevii, o consideram – și mă exprim politicos – slabă de minte. Doamna F. era nevasta unui șefuleț din minerit, iar poziția soțului dânsei o recomandase pentru postul de profesoară mai mult decât vocea și talentul său. Era pe vremea lui Ceaușescu, anul 1987, în Tg-Jiu – orașul în care un șefuleț din minerit își putea așeza oricând soața necalificată să predea desen în liceul “de elită” al orașului.

 

Nu detaliez acum de ce o consideram slabă de minte; spun doar că ne dădea suficiente motive. Poate azi, cu înțelegerea adultului, aș considera-o cu milă o tăntiță prostănacă și cumsecade, dar atunci, la 15 ani, vedeam doar o femeie proastă. Era lălâie și căzută; totul era la ea lăbărțat. Părul îi atârna în lațe, fusta îi era mereu strâmbă, desuurile îi ieșeau dizgrațios de sub bluze și rareori apărea fără căciulă în cap. Nu mi-o amintesc fără căciulă, de fapt. Nu-mi amintesc cum arăta vara. Mergea împiedicat, vorbea împiedicat- în fine, doamna F. era ținta favorită a glumelor noastre.

 

Problema doamnei F. era că, deși trebuia să ne predea desen, d-sa nu știa nimic despre desen. Așadar, temele dînsei erau din registrul “desenați ce vreți voi”. Într-o zi, a lansat obișnuitul “ce vreți voi”, și-a făcut paravan din catalog și s-a apucat să moțăie cu sârg.

 

Nu îmi amintesc cum mi-a venit ideea, dar o dată ce mi-a venit, mi s-a părut genială: o voi desena pe doamna F. La urma – urmei, “orice vreți voi” putea fi și doamna F., nu? Am desenat-o exact așa cum mi-o amintesc și acum: crăcănată, cu fusta atârnându-i strâmb, cu bluza lăbărțată și nelipsita căciulă-n cap. Pe vremea aia desenam destul de bine, abia după aia am făcut Arhitectura și mi-am ieșit din mână. Se pare că desenul meu a fost reușit: a făcut senzație printre colegi. M-am simțit pe val, așa că i-am adăugat doamnei F. un soclu sub picioare, pretinzând că i-am făcut statuie.

 

Există uneori în viața noastră momente excepționale, în care ne simțim luminați, inspirați, stăpânii lumii. Un asemenea moment am trăit eu în ora aia, cu colegii mei chicotind pe lângă desenul meu și cu doamna F. moțăind la catedră, ascunsă după catalog. Era momentul meu, nu-l puteam rata. Eram eroina clasei. Am decis să produc senzație, ducând gluma mea într-un punct în care nu mai ajunsese nimeni: să o fac pe profă proastă fără să priceapă. Așadar, am scris pe soclul statuii: “Des Dummheites Monument”, având convingerea fermă că așa se spune în germană “Monumentul Prostiei”. Colegii mei au fost în delir. Din păcate, delirul a trezit-o pe doamna F., care a remarcat dintr-o privire că desenul meu e cauza rumorii și a dorit să-l vadă.

 

S-a lăsat tăcere. Mi-am adunat aplombul și m-am dus (aproximativ) calmă cu desenul la catedră.
– Ce-i asta?
– Desenul meu. Ați spus că putem desena orice.
– Și?
– Și v-am desenat pe dvs.
– Eu sunt asta?
– Da.
(Deja, mă simțeam ultragiată. Adică, ce, așa prost era desenul meu, că nu se recunoștea în el?)
– Ce drăguț!
(Ha???)
– Dragă, ce surpriză! Da, uite, chiar seamănă cu mine! Da’ asta ce e?
– E un soclu. V-am desenat sub forma unei statui.
– Statuie, hehehe, ce drăguț! Și ce scrie aici?
Am încremenit. Nu-mi pregătisem o traducere “politic corectă”. Am zis prima prostie care mi-a trecut prin minte:
– “Monumentul Perseverenței”. Am scris în germană, că era ceva mai scurt.
– Hehehe! Dragă, o să mă laud în cancelarie cu desenul tău! Vai, ce drăguț! “Monumentul Perseverenței”! Vai, ce mă vor invidia colegii!

 

La asta nu mă gîndisem. În acel moment, mi-am dat seama că o făcusem lată. Colegii tăcuseră și ei, simțind că gluma se terminase. Am încercat inutil să recuperez desenul, pretextând că vreau să-l completez, dar nu a mai vrut cu nici un chip să renunțe la el. Îl așezase pe catedră și îl privea extaziată.
M-am întors în bancă, albă la față. Știam că, dacă desenul ăla ajunge în cancelarie, cel mai simplu lucru ce mi se poate întîmpla e o notă proastă la germană.

 

– Gata, hai, ați terminat? Aduceți desenele! Hehehe, poate fac o expoziție cu desenele voastre, dacă mai sunt desene așa bune ca al colegei voastre!

 

Asta a fost șansa mea. Colegii s-au înghesuit cu desenele în jurul catedrei, iar peste desenul meu au început să se adune și altele. Câțiva au creat o mică diversiune, cerându-i doamnei F. atenție, astfel încât să se întoarcă cu spatele spre teancul de desene. Teancul a fost împins spre marginea catedrei, eu m-am strecurat, mi-am extras desenul și m-am dus tremurând în bancă, unde l-am ascuns rapid. Când zarva s-a potolit și catedra a fost vizibilă din nou, eu desenam liniștită, cu relaxarea elevului care și-a predat printre primii lucrarea.

 

Nu știu ce aș fi pățit dacă desenul meu ajungea în cancelarie. Nota la purtare se scădea și atunci, exmatricularea se practica și atunci. Nu știu dacă s-ar fi ajuns aici, dar știu sigur că gluma mea nu ar fi fost peste măsură de apreciată.

 

A trecut timpul. Desenul ăla a devenit confetti într-o zi, după ce l-a găsit maică-mea și, desigur, nu a gustat gluma. Apoi am terminat liceul, între timp a venit și Revoluția, ne-am risipit toți prin facultăți: Medicină, Universitate, ASE, Politehnică, Arhitectură. Unii au emigrat. Toți ne facem treaba pe unde trăim, plătim impozite, votăm și ne străduim să fim oameni buni.

 

Nu știu dacă dintre copiii ăia de la Liceul “Gheorghe Șincai” din Cluj, “vinovați” de meme-uri cu profesori, vreunul e sortit să salveze lumea. Dar știu sigur că nici unul nu va ajunge boschetar dacă face acum glume prostuțe pe seama profesorilor. Vor depăși faza asta, glumițele de azi li se vor părea copilărești. Ca și noi, vor ajunge niște cetățeni obișnuiți, își vor plăti taxele și se vor strădui să fie oameni buni.

 

Și mai știu că, oricâte pedepse ar inventa profesorii ironizați, ei vor rămâne în memoria acestor copii prin acele comportamente care i-au transformat în ținte.

 

Chiar și azi, doamna F. este prezentă în memoria mea tot ca o biată ființă ridicolă, sărmană la minte, cu mersul împiedicat și fusta mereu strâmbă.

Share:

22 comments

  1. dyers_eve 2 March, 2015 at 10:42

    Și noi aici facem mereu glume despre profu’ de istorie, muzică și umor, domnu’ J. (nici el nu e calificat, că e inginer la bază). Că e chel, că nu e măritat, că are ochelari, că umblă veșnic cu aceeași rablă. Da’ nu se supără, că e așa de cuuumsecadeee…

  2. laura 2 March, 2015 at 11:47

    Eu cred cu (prostie?! ) tărie că:
    -daca un profesor se comportă inadecvat(vezi teme inumane si/sau neexplicate, note nejustificate, jigniri sau apropos-uri adresate elevilor, meditatii obligatorii,etc.,etc.) exista suficiente pârghii pentru a fi sanctionat.Chiar exista, numai ca parintii elevilor nu vor sa le actioneze si prefera, din pacate, sa propage “teoria cadoului” ca sa rezolve varii situatii.Discutia asta e vasta.
    -atacul la persoana, jignirile, ofensele nu se incadreaza in ceea ce numim “un comportament civilizat” , oricat de mare,intangibila si cum ar mai fi libertatea de expresie.
    -scoala nu trebuie sa genereze “ore de mitocanie”.

  3. Nedu Merit 2 March, 2015 at 12:41

    Văzusem ceva interesant în arhiva acestui sait dă cultură:
    – Să comenteze numai dyers_eve, că doar el (ea) ştie!!!

  4. Dan1 2 March, 2015 at 13:22

    Eu desenam în învatamântul gimnazial cam ca tine – destul de bine. Iar profa de desen nu ma scotea din 7. Aveam în schimb un amic care facea niste mâzgaleli sinistre, doar în culori sumbre (maro cu bluemarin cu verde închis si visiniu) care o extaziau si îl tinea doar în 10.
    Intr-o zi m-am enervat si am executat si eu o mâzgaleala ca aia, sumbra si dezlânata, iar la sfârsitul orei m-am prezentat cu tupeu la catedra cu ea, convins ca o sa-mi dea si mie un zece!
    Ei bine, m-a prins! M-a apostrofat cu termeni ca “ce-i mâzgaleala asta?” si “tu-ti bati joc de mine?” si chiar “n-ai pic de talent!” (ca si cum asta ma durea pe mine, ca am talent!)
    Nici azi nu-mi dau seama cum s-a prins!

  5. N.A. 2 March, 2015 at 13:30

    Toti am facut bâză de profesorii care chiar meritau. Mai era si categoria de profesori care ne-au castigat respectul (nu neaparat doar cei care ne cautau in coarne, uneori si cei severi), de care nici ultima loaza nu ar fi indraznit sa rada, ca nu aveau de ce. Sustin ca fara foc nu iese fum si eu in locul profesorilor ironizati mi-as cam pune niste semne de intrebare. Bun, poate nu toate glumele au fost de bun-simt, dar unele m-au amuzat teribil.

  6. N.A. 2 March, 2015 at 13:33

    Oricum, eu in locul lor as fi pornit un concurs de pamflete si glume reciproce in liceu: profesorii sa faca la adresa elevilor, elevii la adresa profesorilor, cele mai bune sa primeasca niste premii, in urma unui vot. In felul asta, oricat de tare as fi dispretuit profesorul respectiv, mi-ar fi castigat respectul pentru simtul umorului si eleganta cu care trateaza problema.

  7. Belle dImagination 2 March, 2015 at 15:59

    Acu, să nu mor proastă. Ce e aia un meme?

  8. sendroiu 2 March, 2015 at 19:31

    sa faci o gluma buna folosind limba germana e o chestie care merita zece cu felicitari. nicidecum o nota proasta (in afara de cazul cand profa de germana era din acelasi aluat) 🙂

  9. Ina_adevărata 2 March, 2015 at 20:08

    Nu, profa de germană era grozavă, dar eu încurcasem nițel borcanele. “Monumentul Prostiei” ar fi, cred acum, “Das Denkmal für Dummheit”. Dar la cinșpe ani, într-un moment de sclipitoare inspirație, corectitudinea textului era un detaliu mai puțin important.
    Și, să fim serioși, gluma nu era chiar atît de bună 🙂

  10. Belle dImagination 2 March, 2015 at 20:41

    Repet, ce e aia un meme? Că nu mai înţeleg nimic.

  11. Nero 2 March, 2015 at 21:00

    @Belle: o poza cu text

  12. Ina_adevărata 2 March, 2015 at 21:56

    Belle: dă un sărci pe goagăl după “meme Șincai Cluj”.

  13. Adrian 2 March, 2015 at 23:17

    @Belle: N-ai auzit de MM Stoica?!

  14. ed 3 March, 2015 at 09:04

    Si totusi care e faza cu taxele?Trebuie platite?

  15. Belle dImagination 3 March, 2015 at 09:10

    Sărna Ina. Mulţumesc Nero.

    Adriane, nea Stoica e în puşcărie şi nu mi s-a părut prea dus la liceu astfel încât să aibă sens postul.

  16. Nedu Merit 3 March, 2015 at 11:45

    Înseamnă că poptamas de pe feisbuc de la acel liceu vine. 😯 😛

  17. ces 3 March, 2015 at 16:30

    Ce e o caricatura ? Foto-rima la figura.

  18. bogho 3 March, 2015 at 16:53

    Se pare că desenele antice de pe pereții peșterilor sunt meme-uri antice.

  19. ces 3 March, 2015 at 17:24

    (Teologia e stiinta, tuturor religiilor, de ce nu au generalizat asa, “ora” care o vor baga ?)

  20. ces 3 March, 2015 at 18:33

    Bravo, Ina_adevarata, teorema scolilor ! profesorul cel dictator, tinta caricaturilor…

  21. Andor 10 March, 2015 at 09:50

    Voi chiar nu ati vazut toate comentariile elevilor ci doar cele cenzurate.
    Majoritatea sunt cu un limbaj vulgar care depaseste cu mult limitele bunului simt… Una e sa spui “monumentul prostiei” si alta era sa fi scris “monumentul pu—” sau sa fi adaugat mentiunea “pi— proasta”

  22. coradob 1 April, 2015 at 07:25

    M-am linistit, eu nu port niciodata caciula :3

Leave a reply