Postul nu e post destul

Drumul Taberei, grădina lui Dumnezeu

Julius Constantinescu

 

De-a lungul istoriei, omul a ajuns până în cele mai îndepărtate şi neospitaliere locuri de pe Pământ. Din deşertul Saharei până în îngheţata Groenlandă şi din peninsula Kamchatka până pe înălţimile bătute de vânturi ale Tibetului, omul a reuşit să se adapteze traiului aspru şi să prindă rădăcini oriunde. Un astfel de loc în care omul a refuzat să se dea bătut este şi Drumul Taberei.

 

Dacă întrebi orice om din Drumul Taberei de ce locuieşte acolo, el îţi va răspunde că e un cartier cu foarte multă verdeaţă. Încă nu s-a descoperit nici un om în Drumul Taberei care să nu fie convins de asta, e o credinţă aproape religioasă. Pentru cei care nu au fost niciodată acolo, Drumul Taberei este un cartier compus din câteva zeci de hectare de blocuri cu zece etaje între care iubitorii de verdeaţă şi natură se păruiesc pentru un petec de asfalt pe care să-şi parcheze maşina, două mall-uri şi o stradă în formă de potcoavă care pleacă din parcarea de la Billa Tricodava şi ajunge tot acolo, fiindcă în Drumul Taberei e ca în Zona Crepusculară, te poţi învârti la nesfârşit în cerc. Ei bine, pe-aici, pe undeva, e foarte multă verdeaţă.

 

drumul taberei metrou
Foto: cotidianul.ro

 

E foarte probabil ca Drumul Taberei să fi fost chiar Grădina Edenului, înainte să facă Ceauşescu blocuri acolo. Acesta este şi motivul pentru care încă nu există metrou, că nu s-a putut săpa o galerie de rădăcinile copacilor seculari ce umbresc băncuţele din faţa blocului. După pădurea amazoniană, Parcul Naţional Serengeti şi Delta Gangelui, cartierul Drumul Taberei este unul dintre cele mai importante bunuri naturale din patrimoniul mondial UNESCO.

 

Aceia dintre cititori care au vizitat vreodată capitala ştiu poate că Bucureştiul are multe cartiere cu parcuri mai întinse şi mai bogate decât Moghioroş şi că Drumul Taberei e singurul cartier din oraş care n-are nici măcar un lac. Şi atunci, de unde legenda cartierului plin de verdeaţă?

 

Se pare că la baza acestui mit au stat agenţii imobiliari. În Drumul Taberei, de pildă, nu poţi vinde un apartament aşa uşor ca în Berceni sau Titan, pur şi simplu nu-i poţi spune omului: „Ajungeţi imediat în oraş, să ştiţi, e situat chiar lângă metrou”. Prin urmare, agenţii imobiliari au fost nevoiţi să inventeze ceva, şi aşa s-a născut legenda cartierului plin de verdeaţă, unde e foarte linişte.

 

În realitate, Drumul Taberei va fi un cartier plin de verdeaţă abia când, odată abandonate lucrările la metrou, va fi înghiţit încet, încet de vegetaţie, aşa cum au păţit cândva Angkorul, Machu Picchu, Palenque şi alte câteva oraşe unde e foarte multă linişte.

 

Citeşte şi:

Peste mări şi ţări

 

Drumul Taberei. Frânturi de viaţă

Share:

17 comments

  1. Mariana 4 November, 2014 at 07:20

    Asteptam cu nerăbdare demolarea tuturor miturilor care circula prin Bucuresti. Urmeaza Balta Alba? 😉

  2. Dan1 4 November, 2014 at 08:01

    “Şi atunci, de unde legenda cartierului plin de verdeaţă?”
    Cred că de la Călăraşu. 😐

  3. Belle d”Imagination 4 November, 2014 at 08:10

    Omul trebuie să spere în ceva.

  4. Monica 4 November, 2014 at 09:21

    adevarul e ca ii da mana lu’ Julica sa scrie despre drumu taberii, doar el traieste in singurul cartier cu delta din Bucuresti. In curand va fi specie protejata: mogulul zeflemist de berceni 😀

  5. oake 4 November, 2014 at 10:24

    cea mai mare oaza de verdeata se afla in cartierul Militari, pe strazile adiacente bdului Iuliu Maniu, gen Timonierului, Rasaritului, Moinesti

  6. costin 4 November, 2014 at 11:08

    Nu e legendă, e chiar adevărat. Cei mai mulți dealeri de iarbă stau în DT din motive evidente. E cel mai sigur cartier pentru ei. Până apucă mascații să treacă de Răzoare, ei au vândut deja marfa.
    Singura legendă e că acest cartier va avea cândva metrou.

  7. Je 4 November, 2014 at 11:17

    Militari? :)))))))))))))))) Tocmai ce imi povestea o prietena din provincie, ca venind in vizita la cineva care locuieste la bulevard in Militari, a primit o intreaga galeata de gunoi in cap, de la etaj, aranjandu-i “outfitul” din cap pana in picioare…. deci da, e plin de verdeata, iar locuitorii chiar au grija de ea :)))))))))))))))))

  8. Old John Wheel 4 November, 2014 at 12:20

    Deci îţi spun io de ce prefer să stau în Dr. Taberei: că e singura posibilitate să stau foarte aproape de soacră-mea care, ce să vezi, stă tot în Dr. Taberei. Îţi dai seama? Atât de aproape şi, totuşi, atât de departe! Curat paradox. :))

  9. boemul 4 November, 2014 at 12:56

    un sfert din prietenele mele au fost din Drumul Taberei!
    evident, am pus comentariul ăsta ca să mă laud că am avut cel puţin patru prietene 🙂

  10. geo 4 November, 2014 at 14:33

    deci … se dă la pește pe undeva și nu știu ?

  11. Nedu Merit 4 November, 2014 at 16:27

    Nu e corect să spunem asemenea blasfemii despre parcul din zonă.
    Odată, demult, pe cînd se potcovea puricele cu 99 de oca la fiecare picior, cîţiva directori de la (actualul) radet au venit cu ideea parcului “trei ligheane“, pentru contracararea perioadelor de revizie la apa caldă.
    PS; ah, dar ce de prostioare am făcut eu la Favorit… mai că-mi vine să votez cu antilike acest articol, pe cuvînt.

  12. Ciprian 4 November, 2014 at 17:31

    Sunt de invidiat cei din Drumul Taberei, cica “viata incepe acolo unde se termina zona de confort” (Donald Neale Walsch).

  13. Dan1 4 November, 2014 at 19:32

    Având în vedere ca Drumul Taberei e un cartier mare, as exclama “mare ti-e gradina, Doamne!”

  14. Dan1 4 November, 2014 at 19:34

    @Nedu Merit: Ce prostioare, ce prostioare? Nu ne fierbe! Zi-ne!

  15. CleaningExperts 5 November, 2014 at 16:16

    In general, agentiile imobiliare descriu cat mai frumos zona pentru oferte, dar e un cartier intens circulat, dar totusi problematic, din punctul meu de vedere.

  16. ela 5 November, 2014 at 21:10

    “Drumul Taberei, grădina lui Dumnezeu” 😀 Eva(sau una din urmaselei ei), un Adam -Julius te asteapta cu infrigurare , la loc de verdeata si odihna!:D

    Pe linga faimosul mar, te poti bucura de un veceu strîmb si un cont bancar plin de laicuri!
    Bineinteles , rugam seriozitate!
    😀

  17. Alt Marian 4 December, 2014 at 17:36

    Daca Drumul Taberei e gradina lui Dumnezeu, de ce n-ati muscat frate din fructul pomului cunostinei binelui si raului 🙂
    Ca sa vi se deschida ochii … sa vedeti unde stati cu adevarat 🙂

Leave a reply