Postul nu e post destul

Poștașul avizează întotdeauna de două ori

Ina_adevărata

 

Întâmplarea pe care v-o povestesc a avut loc într-un oficiu al Poștei Române; pentru început, trebuie să vă spun că ANAF își trimite înștiințările către contribuabili exclusiv prin Poșta Română. Este un mister cum de nu a descoperit ANAF poșta electronică, dar nu despre asta vreau să scriu acum.

 

Așadar, plicurile de la ANAF se află la Poșta Română, care înștiințează destinatarii că trebuie să se prezinte la oficiile poștale pentru a le ridica. Știți bilețelele alea cu înștiințări, da? avizele alea care arată exact ca în perioada comunistă, de ai zice că primești un mandat/ colet/ recomandată ce a călătorit în timp. Avizele sunt tipărite mărunt, pe hîrtie proastă; toate au pe spate mențiunea că trimiterea se păstrează 10 zile la oficiul poștal, după care este returnată expeditorului.

 

De regulă, avizele alunecă pe fundul cutiei poștale și le descopăr după ce termenul de ridicare a trecut. Într-o bună zi, se petrece miracolul: găsesc un aviz în termen. Mă înființez cu el la oficiul poștal.

 

În timp ce-i întind oficiantei avizul, nu-mi pot ascunde satisfacția că, de data asta, e în termen. Femeia îl parcurge rapid cu o privire expertă și mi-l înapoiază:
– Nu mai e la noi.
– Poftiți?
– Plicul. Nu mai e la noi, s-a întors.
– Stați un pic…păi, cum s-a întors? E în termen!
– Nu, nu e. E Anafu’!

 

Mi-o spune ca și cum faptul că e un plic de la ANAF ar clarifica situația.
– Da, mă gândeam eu că e de la ANAF. Dar am venit în termen, așa că plicul meu trebuie să fie la dvs.
– E Anafu’, doamnă!!!

 

A ridicat un pic tonul; o înțeleg, e sătulă de cetățeni grei de cap, ca mine. Totuși, insist:
– Doamnă, scrie pe ștampilă că a fost trimis spre mine în 2? Scrie. Azi suntem în 8, da? Deci, am venit în termen.

 

Femeia face eforturi să se calmeze. Îmi explică rar și apăsat, privindu-mă în ochi:
– Plicurile de la ANAF stau la noi doar trei zile, după care se întorc la ANAF. Dacă vreți să fiți sigură că găsiți plicul de la ANAF, trebuie să veniți cel târziu a doua zi după avizare.
– Doamnă! Pe spatele avizului scrie că plicurile stau la dvs. 10 zile!
– Așa e formularu’ avizului! Nu avem formulare speciale pentru ANAF!

 

Deja strigă, exasperată.
– Doamnă!!! (ridic și eu vocea, ca să menținem conversația la același nivel). Eu de unde puteam să știu că unele expedieri se păstrează doar trei zile, iar altele 10 zile, din moment ce pe toate avizele scrie “10 zile”?
Femeia s-a săturat, pur și simplu, de mine. E blondă și grăsuță, genul jovial; a înțeles că are de-a face cu o persoană cu dizabilități mintale, așa că se calmează din nou. Reușește chiar să-mi zâmbească, în timp ce-mi aplică răspunsul final:
– Ei, acum știți.

 

Epilog:

 

Discut cu inspectoarea de la ANAF posibilitatea de a intra în posesia înștiințării pierdute la poștă.
– Dacă doriți o copie doar pentru știința dvs., v-o pot da eu, neștampilată. Dacă doriți o copie ștampilată pentru relația cu alte instituții, depuneți o cerere și, după ce se aprobă, o să primiți copia.
– Șiii… o să ridic eu copia de la ghișeu…?
– Nu. O să v-o trimitem prin poștă.

Share:

26 comments

  1. Cristiana 1 August, 2014 at 03:01

    Primaaaaaaaaaaa!!! =))=))
    Ino,uite asa te-ai imbogatie cu o informatie foarte pretioasa :)):)):)):))
    P.S. Donsoara ”blondă și grăsuță, genul jovial” mai traieste? 😀

  2. Belle dImagination 1 August, 2014 at 06:17

    Anafu” a descoperit poşta electronică. Din motive care-mi scapă TRE să fie un cont de google, sau nu e deloc. Nu contează că dai bani la hosting, nu contează că ai site pe firmă, dotat cu email, tre să fie pe google.
    Doar că nu-l foloseşte decât ca să cârlionţeze nervii contribuabilului.

    PS: mai trimit şi alţii plicuri care teoretic se dau numai în persoană, fiindcă altminteri ai de suferit, da-i doare-n başcă de drepturile cetăţeanului

  3. Cms 1 August, 2014 at 06:34

    Păi da, doamna Ina_adevărată, aşa se întâmplă când vă forţaţi să trageţi cu ochiul din balcon la activităţile vecinilor dumneavoastră de pe banca din faţa blocului şi din parcare: faceţi hipermetropie şi nu mai vedeţi bine la doi paşi, în cutia poştală.

  4. Dan1 1 August, 2014 at 07:01

    Iar cu postasu’? Numai la Jack Nicholson va sta gândul! :))

  5. Cristi 1 August, 2014 at 08:17

    Pentru Posta Romana am si eu o intrebare, cum plm ei nu gasesc destinatarul cand se trimite un colet iar firmele de curierat il gasesc(acelasi destinatar normal)?

  6. George Damian 1 August, 2014 at 09:18

    Ina, cu blesteme ai încercat?

  7. Gabriel 1 August, 2014 at 09:24

    Eu am inteles ca de expediere acelor plicuri pe care scrie ANAF frumos colorat, s-ar ocupa niste “baeti” care au o firma …specializata. Sunt convins ca fac asta pro bono ca doar fiscu’ ia bani, nu da.

  8. RoseN 1 August, 2014 at 10:10

    Deci eu doar cand aud de Posta incep sa vad negru in fata ochilor…si nu, nu ma refer la Babatunde =))
    deci pe mine m-au traumatizat de viata, nu mai pun piciorul acolo nici legata si dusa cu forta!

  9. Alt Marian 1 August, 2014 at 10:17

    Tu-i ANAFura ma-sii de treaba 🙂

  10. Alt Marian 1 August, 2014 at 10:18

    Da’ mai stai fata si pe-acasa, unde umbli toata ziua?

  11. Alt Marian 1 August, 2014 at 10:20

    A disparut butonul de EDIT, pentru ca doream sa adaug ca daca stai pe-acasa poate trece odata si Jack Nicholson, tu numai pregateste masa din bucatarie ….

  12. deaddy 1 August, 2014 at 11:27

    Jack Nicholson… nu prea mai e de actualitate la cei 77 de anisori, doar daca speri ca tocmai a luat pensia si nu are cu cine s-o sparga. Pe ea, pe pensie, adica.
    @cristi: curierii gasesc adresa pt ca-s dotati cu telefoane, unia chiar cu GPS, posta comunista nu avea cum decat daca isi construia o retea de fire ca aia de la troleibuze/tramvaie; si doar stim ca progresul e interzis la genul asta de intreprinderi.

  13. Rushenne 1 August, 2014 at 11:51

    Nu-i nimic, Ina, acum stii cand trebuie sa te prezinti la posta! :))

  14. Cristi 1 August, 2014 at 12:04

    @deaddy: Stai ca m-am exprimat gresit, aia de la posta au spus ca nu au gasit pe nimeni (imposibil pentru ca era vorba de un institut de cercetare nu de o persoana fizica). Si nu un colet, vreo trei s-au intors pe motiv ca nu au gasit pe nimeni si nici nu s-a prezentat nimeni sa le ridice, basca am platit si taxa de magazinaj. Dupa ce am renuntat si am folosit concurenta privata surpriza, coletele au ajuns la destinatar. Eu banui ca pur si simplu nici nu s-au dus cu coletele la adresa respectiva.

  15. ciprian 1 August, 2014 at 12:24

    Am avut doar experiente pozitive cu angajatele si serviciile Postei Romane. Profesionalism 100%. Coletele, facturile, instiintarile mereu au ajuns la timp, tarifele mult mai bune decat la firmele de curierat. Unii clienti sunt batuti in cap, nu au rabdare, se cred speciali si sufera cand nu li se acorda o atentie speciala. Am fost martor la mai multe mici conflicte din astea, prea multi intra pe usa institutiei pusi pe cearta, ciufuti, n-au rabdarea sau capacitatea intelectuala sa asculte/sa priceapa ce le transmit angajatii Postei. Multe informatii sunt afisate pe diverse panouri, afise si multi stau sa ingroase randurile cu intrebari care isi gasesc acolo raspunsul. De exemplu, daca e ditamai panoul pe care scrie TARIFE SERVICII COLETARIE de ce nu arunci un ochi sa te informezi si sa le intelegi inainte sa te asezi la rand si sa intrebi cat costa sa trimiti o cutie cu chiloti la Medgidia sau in Olanda si daca nu se poate negocia pretul.

  16. N.A. 1 August, 2014 at 12:41

    Uf, numai cetateni ignoranti! Auzi, sa stea posta si fonctionarele sa iti scrie pe formular detalii de-astea, in loc sa te interesezi tu, personal, pe unde poti (dar nu la ei, sa ii stresezi!)…

  17. Irina T. 1 August, 2014 at 12:57

    ANAFU’ ăsta mai e și după sufletul omului. Când dă de unul mai întunecat, așea, nu se mai pune cu destinatarul, nu trimite înștiințare, ci direct plicul cu fereastră sumbră. Cumva-cumva, l-am băgat eu în sperieți, că de vreo 2 ani primesc numai plicuri.
    Cât despre Poșta Română, multe reclamații i-am făcut pe când stăteam în vârf de deal. Bietul poștaș, prost plătit și malnutrit, urca și el cu autobuzul din Boldești-Scăieni până la capătul liniei, în centrul ”cartierului” Seciu. În timpul călătoriei afla cine merge mai departe și distribuia corespondența respectivelor persoane, apoi el se întorcea pe jos, punând plicurile în cutiile poștale de pe traseul autobuzului. Și iac-așa corepondența firmei mele îmi parvenea prin ciobanul satului, prin nepotu’ lu’ madam Steluța sau deloc, uitată prin vreo paporniță.
    Iar deși amiabil de ambele părți, divorțul s-a ținut în ședință închisă, doar noi (clienții), grefierul și judecătorul. De confidențială ce era, sentința de divorț nici nu a mai fost pusă în plic și ne-a venit acasă în două exemplare A4 șifonate și cu multe amprente, semn că fuseseră aprofundate de mai mulți pasageri. Nu știu cine ne-a adus-o.

  18. Ciprian 1 August, 2014 at 16:16

    Nu ma mai prindeti pe aici! =))
    Mi-ati sters comentariul, huo, bine ca sunteti voi destepte si suparacioase. :))

  19. Petronius. 1 August, 2014 at 19:22

    Pe mine m-au chemat sa imi dea un colet din Suedia, dar cand am ajuns la ghiseu nu l-au gasit. Tanti era sincer trista; n-o fi fost vina ei. Cred in secret ca cei de la firma din Suedia banuiau ca vreau sa le dau o clapa; pana li s-a intors coletul. Mi l-au trimis (asa cum se face) prin curier.

  20. dyers_eve 2 August, 2014 at 10:07

    Eu nu stiu ce-i aia ANAF si sper sa nici nu aflu vreodata. Iar cu Posta Romana e cam asa: vine postarita pe la 3 si-mi lasa avizul in cutia postala. Vin si eu acasa pe la 5, il gasesc si ma duc sa-mi iau coletul. Ca e deschis pana la 8. Oficiul postal. Uneori si coletul. Iar la posta, dupa cam 40 de minute de asteptare si inca 10 de cautare, imi zice o duamna ca de-abia azi a sosit. Coletul, ca doara nu barza. Si deci nu azi trebuie sa vin sa-l iau. Incepand de maine dimineata. [Si probabil nu mai tarziu de poimaine, dupa cum aflu de la Ina.]

  21. Ioana 3 August, 2014 at 17:31

    Acest articol este plagiat dupa Caragiale :))))))

  22. gabi 4 August, 2014 at 14:13

    Cel mai corect mergi personal la ANAF si ridica formularul, plateste pe loc ce vor ei si pastreaza chitanta pentru zilele negre (eu am scapat de-o penalizare pe vreo doi ani numai pentru ca pastrasem chitanta respectiva). In plus, bunii platnici la ANAF sunt pensionarii, cei care habar n-au sa deschida un email. Cat despre Posta Romana, eu o respect, am relatii bune cu ei, prea putine reclamatii, si chiar ma salut cu postarita cand ne intalnim pe strada.

  23. Cristina Ș. 6 August, 2014 at 22:31

    Dyers_Eve ANAF(ura ma-sii:)) )= Agentia Nationala de Administratie Fiscala … deci da, nu e de bine ..

  24. Dan1 7 August, 2014 at 09:30

    Alo! O mai lalaim mult cu postasu’? 😐

  25. Alt Marian 11 August, 2014 at 21:23

    Pai daca nu va place de postas, lasa ca va trimite formularul direct un slujbas de la ANAF, în persoana (si probabil ca v-ati dori atunci sa va fi sunat mai degraba Mafia la usa)

  26. Laura 23 June, 2015 at 22:13

    Buna ziua, am si eu o problema cu ANAFUL….de vreo 5 luni de zile eu nu mai primesc acele plicuri si stupefiant, nimeni nu stie de unde vin acele plicuri si unde trebuie sa ma duc sa intreb de ele. Ma puteti ajuta? Am fost la anaf sector 4 – de acolo apartin, adica la cutitu de argint si mi au spus ca plicurile nu vin de la ei…..d:)))

Leave a reply