Postul nu e post destul

Friptură de porc la grill pe aragaz. Reţetă pentru burlaci

Julius Constantinescu

Vine un moment în viaţa oricărui burlac în care pur şi simplu se satură de veşnica friptură la pungă băgată în cuptor şi îşi doreşte o mâncare rafinată, gustoasă, de care nu mănânci în fiecare zi. Această delicatesă exotică este friptura de porc la grill făcută pe aragaz.

Este bună, hrănitoare şi uşor de preparat. Iată cum trebuie procedat.

Înainte de a vă apuca de treabă, asiguraţi-vă că aveţi în casă minimum 2 litri de detergent de vase şi o sticlă de antigresant. Nu întrebaţi de ce, asiguraţi-vă că aveţi astea.

Deschideţi o sticlă de vin roşu, friptura de porc iese mult mai fragedă dacă turnăm un strop de vin roşu în ea. Verificaţi calitatea vinului. Trebuie să fiţi absolut siguri – nu scăpaţi din vedere că primele două pahare pot fi înşelătoare.

Scoateţi toate pliculeţele de condimente pe care le aveţi în dulap. Căutaţi printre ele pliculeţe pe care scrie „Condimente pentru grill”. Le-aţi găsit? Perfect, acum aruncaţi-le, nu aveţi nevoie de ele – ăia sunt nişte şarlatani, sigur au băgat toate prostiile în ele. O să turnaţi din fiecare condiment în parte, aşa aveţi un control asupra a ceea ce puneţi în friptură. N-o să mai nimeriţi proporţiile ca şarlatanii ăia, dar acum e prea târziu: aţi aruncat deja în coşul de gunoi plicurile cu „Condimente pentru grill”.

Turnaţi într-un castron două linguri de ulei. Acum luaţi carnea şi ungeţi fiecare bucată de carne, apoi turnaţi condimentele… Aa, carnea e îngheţată? N-aţi scos-o din congelator mai devreme, nu?

Continuăm reţeta pentru cititorii care au un cuptor cu microunde cu funcţia de dezgheţare.

Ungeţi grill-ul cu un strop de ulei şi aprindeţi aragazul. Daţi drumul la hotă şi deschideţi toate geamurile. Când uleiul s-a încins, puneţi bucăţile de carne pe grill şi turnaţi un pic de vin – nu mult, că după aia ce mai beţi? Acoperiţi cu un capac şi gata, puteţi să vă întoarceţi la sticla de vin.

Când carnea s-a făcut pe o parte, trebuie întoarsă. Atenţie, cele mai multe cărţi de bucate şi site-uri cu profil gastronomic spun că trebuie întoarsă atunci când prinde o crustă aurie, însă aceasta e o informaţie complet inutilizabilă pentru un burlac – se ştie că cei mai mulţi bărbaţi nu pot distinge culoarea auriu (există suspiciunea că nici măcar Adi Hădean nu vede culoarea auriu şi foloseşte un truc necunoscut nouă pentru a masca acest lucru). Pentru a simplifica lucrurile, să spunem friptura se întoarce pe cealaltă parte când prinde o crustă neagră (vezi foto).

friptura Burlac

Când în bucătărie nu se mai poate sta de fum, friptura este gata.

Acum o puteţi arunca. Înapoi la vin, iscusiţi bucătari!

Vă urăm „Hai noroc!”

Vezi şi alte reţete gustoase pentru burlaci:

Ravioli cu sos de smântână. Reţetă pentru burlaci (deci, n-ai smântână)

Supă de tăiţei cu roşii. Reţetă pentru burlaci

Share:

41 comments

  1. Cms 30 January, 2014 at 02:00

    Puteai să o arzi de tot şi să o foloseşti pe post de cărbune medicinal pentru indigestia dată de următoarea conservă.

  2. Adi Hadean 30 January, 2014 at 06:30

    cu cinci fripturi ca asta și un ziar, aprinzi un foc fain și faci un grătar la jar sau o clisă friptă, cinstită:). sigur, băutura ajută, oricum ai lua-o.

  3. marcian 30 January, 2014 at 07:29

    Eu astept cu interes articolul : “Cremsnit ca la mama. Reteta pentru burlaci”

  4. janedoe 30 January, 2014 at 07:49

    noroc cu vinu’ ala, asa n-ai ramas nemancat. se stie ca vinul e aliment, nu?

  5. Dan1 30 January, 2014 at 08:10

    Nu mai bine sunai la… Casa aia… cum îi zice? “Catering & pizzerie, organizăm mese festive”… :))

  6. ErRon 30 January, 2014 at 08:18

    Eu nu înţeleg de ce ai aruncat-o! E o friptură bine prăjită. Pe alocuri prea bine, dar chiar de aruncat nu era! În plus, zise CMS că-i chiar medicament!:D

  7. Jerome 30 January, 2014 at 08:24

    Si te mai miri de ce prietenii iti declina, uneori politicos, invitatiile la masa

  8. janedoe 30 January, 2014 at 08:44

    Off topic: Free Xanax!!

    Xanaxe, daca mai intri pe saitul acesta de cultura, sa stii ca noi te vrem inapoi! si te asteptam, uai, oricat ar fi necesar!

  9. Cici 30 January, 2014 at 08:53

    Daca te ajuta cu ceva, sa stii ca si eu fac friptura la fel. Si nu sunt burlac :))

  10. Alex 30 January, 2014 at 08:54

    sa vezi ce bun ii carnatul de casa fript direct pe resou, in caminul studentesc ,emana o aroma de iti vine sa te urci pe pereti. 🙂
    nu vreau sa povestesc de reactia celor de la etajele superioare….

  11. sow 30 January, 2014 at 08:55

    Aia e o friptura?! Arata de parca e harta Frantei cu zonele locuite de emigrantii magrebieni.

  12. geo 30 January, 2014 at 09:23

    de doo zile ii tot zic că niște slănină stropită cu palincă și o ceapă sparta cu pumnu’ ii ok da el nu și nu =)) =))

  13. Laura 30 January, 2014 at 09:31

    Vax! Arzi proteina pen ca nu ai rabdare sa stai langa ea ! Zero compasiune :p

  14. RoseN 30 January, 2014 at 09:40

    @janedoe: Ooooo, da’ ce facurati mey cu tovarsu Xanax? L-ati ingropat de tot in nisipul lui, gatzimfdsfadrgf cu plajele lui cu tot? 😀

  15. boemul 30 January, 2014 at 09:44

    deşi mogulul a zis ceva de hotă şi geamuri deschise, trebuie să vin cu o completare la această reţetă, întrucât am executat-o de câteva ori, cu rezultate mereu diferite: deşi detectorul de fum este recunoscut ca fiind cel mai bun prieten al beţivilor, scoateţi-l din priză înainte să începeţi! mai ales dacă aveţi d-ăla care taie gazul! cel puţin în cazul meu e chiar nasol să mă duc mereu pe scară să dau drumul iar la gaz…
    a, şi încă un sfat: dacă aveţi pe grill/în tigaie ceva ce poate pocni şi împrăştia grăsime sau ulei, oricât de cald ar fi, nu gătiţi dezbrăcaţi!

  16. janedoe 30 January, 2014 at 10:00

    @RoseN: fata, io aj facea un COMANDO sa ma duc dupe el, da’ nu se mai baga nimeni!

    Ingerii lu’ Julius, ce ziceti,fata? va bagati?

  17. dush 30 January, 2014 at 10:23

    Io ca “burlac” ce mi-s, am aflat o treaba cu schepsis de la nenea Hadean (sarumana conashule!). Daca pui o hartie de copt intre tigaie si carne nu mai faci fum in palat. Da de ars se poate arde la fel! Hai cu carbuneleee!

  18. ela 30 January, 2014 at 11:55

    Hai Udrescule cu o idee, ca la sincere felicitari esti primul!
    😀

  19. remorci transport, carlige remorci, piese remorci 30 January, 2014 at 12:00

    Cea mai simpla reteta pentru burlaci, indiferent de meniul pe care-l doreste, e numarul de telefon de la restaurantele cu livrare 🙂

  20. Mefi 30 January, 2014 at 12:04

    huo! ai stricat vinu de calitate!

  21. geo 30 January, 2014 at 13:11

    @Mefi: am îndoieli că a fost doar o sticlă =))

  22. Belle d”Imagination 30 January, 2014 at 13:11

    Io cred că de la vin s-a ars aşa de atroce.
    PS: încercaţi cu încredere cuptorul. Sunt şanse drastic scăzute de a arde ceva în halul ăla.

    PSS: Dacă nu aveau oamenii carne dezgheţată la punctul care era el, atunci Mogulule e numai şi numai vina ta: n-ai specificat la început că e nevoie de carne proaspătă / în cel mai rău caz dezgheţată în prealabil. Cine n-are prealabil, să o lase într-o farfurie, în frigider, vreo juma de zi. Se dezgheaţă la fel de eficient.

    PSSS: Dacă puneţi tot felul de prafuri pe carne, o să se arză mai rău. Carnea pentru grătar ori se marinează, ori se pune doar asezonată. Iar părţile alea arse arse, sunt cancerigene. Dr. Minciu dixit. (are dreptate nemernicul aici însă)

  23. Belle d”Imagination 30 January, 2014 at 13:14

    Şi ca un gând ulterior:
    http://www.cemaifac.eu/2014/01/27/aventurile-lui-balon/sfaturi-pentru-mame-ai-grija-ce-ti-doresti-n-are-nicio-legatura-cu-ce-o-sa-se-intample/
    Puteai să fi mâncat unt cu jem

  24. Snow Den 30 January, 2014 at 13:34

    Stiti deja ca eu spun numai adevarul, da?

    Gandul bun ma indeamna sa va spun de ce a ars mogulul friptura: a lasat-o pe aragaz si s-a repezit sa scrie un articol, ca tot nu scrie nimeni.
    Apoi ne-a indemnat sa ne ocupam mai des de butonul de paypal.

    Gandul rau ma determina sa marturisesc ca tot de-aia are si frigiderul plin de carne.

  25. ela 30 January, 2014 at 13:42

    Tin sa multumesc pe aceasta cale tuturor amantelor, prietenelor, concubinelor, sotiilor si alte prezente feminine din viata d-ului ela!

    Face niste gratare de nota 10 😀

  26. althea 30 January, 2014 at 13:57

    Cred ca stiu ce ai gresit: ai prajit tigaia pe gratar. E perfect aurie.

  27. Dan1 30 January, 2014 at 14:00

    @althea: =))
    Dar el nu poate distinge culoarea auriu! :))

  28. althea 30 January, 2014 at 14:46

    @Dan1
    Nu stiu ce să zic… i-a iesit perfect. Îmi pare o diversiune creată pentru viitor. De exemplu ”Dragă, cumpără tu verighetele că eu nu disting culoarea auriu şi poate mă păcăleşte vânzătoarea.”

  29. Dan1 30 January, 2014 at 15:08

    @althea: Si-i da unele… extra crispy! =))

  30. Cms 30 January, 2014 at 15:37

    @althea: Mai degrabă o să fie păcălit cu inelele de logodnă şi se va trezi gata însurat.

  31. sebra 30 January, 2014 at 15:48

    Master Chef trebuia să te faci!

  32. althea 30 January, 2014 at 17:43

    @cms
    cred ca l-am speriat suficient, nici Brunhilda n-ar mai putea sa-l ispiteasca 🙂

  33. Silva 30 January, 2014 at 18:26

    @Cms: Jul, ia draga inelul asta si pune-l pe dest, e de-ala de rocker gen alea cu cap de mort

  34. Cristina Ș. 30 January, 2014 at 23:21

    @althea: :))

  35. Alt Marian 31 January, 2014 at 08:50

    Fetelor, desi se zice ca dragostea trece prin stomac, la faza cu inelul trebuie sa va asigurati mai întâi ca e beat destul, nu ca a mâncat de-ajuns.

  36. althea 31 January, 2014 at 09:21

    @Alt Marian
    Nu ştiu daca Julius se îmbată vreodata destul (nici de mâncat nu sunt prea sigură) însă dacă l-ar prinde vreuna într-o fază de-aia probabil că un ”Piei, despletito!” o sa reuşească totuşi să-ngaime. Să avem încredere în el, eu aşa zic.

  37. N.A. 31 January, 2014 at 11:17

    Fa tu o rubrica permanenta, o reteta de burlaci pe saptamana, sa vezi cum se vor tavali in chinuri figurantii aia de Jamie Oliver, Hadean si altii ca ei..

  38. althea 31 January, 2014 at 12:08

    Sustin propunerea si consider ca previziunea cu tavalitul este corecta.
    Mi-ar placea si un concurs de gatit pentru burlaci: sa gateasca dupa o reteta data si sa puna pozele pe site.
    …si desigur noi sa stabilim castigatorul votand cea mai (ne)reusita incercare.

  39. Alt Marian 1 February, 2014 at 15:39

    Julius, revino-ti, casca urechile aici:

    Un copil de la oras ajunge pentru prima data la tara si vede niste vite pe câmp.
    – Tati, tati, ce-i aia neagra cu coarne?
    – E un bou.
    – Si ailalta maro de lânga el?
    – E vaca. Adica sotia boului.
    – Cum, tati, si boii se însoara?
    – Numai boii, dragul meu.

  40. whatthefuck 3 February, 2014 at 16:00

    Eu, cand ajung in situatia de “pur şi simplu se satură de veşnica [friptură] pizza la pungă băgată în cuptor şi îşi doreşte o mâncare rafinată, gustoasă, de care nu mănânci în fiecare zi”, decid sa comand o pizza gata facuta…
    Am descoperit ca obiectul denumit cuptor este muuult mai util pe post de dulap pentru bocanci. Si are si o chestie pentru dat cafeaua-n foc, deasupra.

  41. Marius 25 December, 2016 at 11:25

    Bravo,măcar ne putem distra

Leave a reply