Postul nu e post destul

Doamna Bujor şi bunul părinte

Julius Constantinescu

Pe doamna Bujor am moştenit-o de la cel care ocupase înaintea mea apartamentul din Dristor. Era o femeie mărunţică şi vioaie, deşi se apropia de şaptezeci de ani, şi locuia două uşi mai încolo. Proprietarul mă informase că pot apela cu încredere la ea să-mi plătească facturile la curent şi întreţinere, căci ea merge oricum şi, cu acelaşi drum, le poate achita şi pe ale mele.

Fusese profesoară de limba română şi avea o pensie amărâtă, de vreo 6 milioane, deşi nu obişnuia să se plângă. Am plăcut-o pe loc, avea un simţ al umorului foarte tonic. La o lună după ce mă mutasem, m-am nimerit cu ea în lift. Cât am urcat două, trei etaje, nimeni n-a scos nici un cuvânt; se lăsase tăcerea aia stânjenitoare dintre vecinii care se întâlnesc întâmplător şi n-au ce să-şi spună, când a glăsuit: „Degeaba vă uitaţi aşa, domnu’ Constantinescu, nu sunteţi genul meu…” „Ah, am răspuns, vă place să cochetaţi!” „Din când în când. Din păcate, în blocul ăsta nu prea ai cu cine, toţi sunt nişte boşorogi”.

Într-o dimineaţă de sâmbătă, a sunat soră-mea la uşă. Eram cu o femeie şi n-aveam nici un chef să deschid. M-a sunat pe mobil înainte să apuc să-l închid şi astfel a aflat că sunt înăuntru. Şi totuşi, cu tot balamucul iscat la uşă, tot nu m-am mişcat să deschid; mă ridicasem pe pernă şi ascultam amuzat ce se petrece afară. Am recunoscut la un moment dat vocea doamnei Bujor; apoi, la scurt timp, s-au auzit nişte bubuituri cumplite: cineva încerca să-mi spargă uşa. Am sărit din pat şi am deschis repede, până nu-mi dărâma uşa cu totul. Mărunţica doamnă Bujor, cu o teslă ridicată deasupra capului, se pregătea pentru următoarea lovitură năprasnică. Sor-mea m-a făcut cu ou şi cu oţet, doamna Bujor la fel, eu am pretins că am somnul greu. „Să-mi ascuţiţi tesla, domnu’ Constantinescu”, mi-a aruncat doamna Bujor peste umăr. „Mi-am tocit bunătate de sculă în uşa dumneavoastră! Şi mă şi înşelaţi cu de-astea mai tinere.”

După o vreme, rolurile s-au schimbat. Sănătatea doamnei Bujor se deteriorase şi acum eu îi plăteam facturile. Câteodată, o duceam la piaţă cu maşina. Dacă nu putea ieşi, îmi dădea lista şi-i cumpăram ce avea nevoie. Din când în când, o mai vizitau două nepoate, nişte amărâte din Moldova care nu puteau veni mai des. În rest, n-avea pe nimeni – bărbatul îi murise demult, copii n-avea.

Cam tot pe atunci îmi făcusem o iubită şi se mutase la mine. Era asistentă medicală. Se împrietenise repede cu doamna Bujor şi a dus-o în câteva rânduri pe la spital, s-o vadă nişte doctori. Eu luasem un pic de distanţă: îi plăteam facturile şi îi făceam cumpărăturile, dar încercam să i le plasez din uşă fiindcă, odată intrat, era imposibil să scap mai devreme de o oră – doamna Bujor devenise extrem de vorbăreaţă şi eu nu aveam nervi pentru conversaţii atât de lungi.

Într-o seară, prietena mea s-a întors de la doamna Bujor după vreo două ore – fusese să-i ducă ceva şi făcuse imprudenţa să intre. Era foarte binedispusă, rânjea întruna. „Băi, zice, şi-a făcut doamna Bujor testamentul”. „Şi de ce râzi?” „I-a lăsat apartamentul lu’ dom’ părinte de jos, de la biserică” Asta era, într-adevăr, o informaţie interesantă. „Păi şi amărâte alea două?”, zic. „Nu ştiu, nu e treaba mea să întreb. S-a apucat ea să povestească, ştii că n-o poţi opri. Mi-a zis că sărmanul dom’ părinte stă la soacră-sa, într-o cămăruţă, şi doarme în acelaşi pat cu nevasta şi ăia mici, că n-au decât un pat”. „Ca alde Pisică, ăla din Moromeţii”. „Exact”.

Apoi, m-am despărţit de asistenta medicală şi mi-am făcut altă iubită. Treceam tot mai rar pe-acasă, până când n-am mai trecut aproape deloc. Pe doamna Bujor o lăsasem în grija altor vecini, un cuplu tânăr de actori care stăteau în chirie pe acelaşi palier.

Într-o primăvară, am trecut prin Dristor să-mi iau nişte lucruri. Când am ieşit din lift am văzut sicriul rezemat de perete. Uşa era larg deschisă. Am intrat. Doamna Bujor stătea pe masă şi nu mai spunea nimic. Mi-am luat la revedere de la ea. În încăpere erau doar două scaune, ocupate de părintele şi coana preoteasă. „Dumnezeu s-o ierte”, am zis. „Dumnezeu s-o ierte”, m-a îngânat părintele. „Dumnezeu s-o ierte”, a îngânat şi coana preoteasă.

După două săptămâni, am trecut din nou, uitasem să iau ceva. Pe palier, m-am întâlnit cu doamna Onete. „Nu v-am mai văzut de mult”, îmi zice. „Nu prea mai stau pe aici. E totul în regulă?” „Cam mult agitaţie acum, vine multă lume. Părintele închiriază”.

Share:

58 comments

  1. Boby 9 January, 2014 at 07:55

    Mai nene, dar de cind e povestea asta? In citeva paragrafe,
    1. “Într-o dimineaţă de sâmbătă eram cu o femeie”
    2. “Cam tot pe atunci îmi făcusem o iubită şi se mutase la mine”
    3. “Apoi, m-am despărţit de asistenta medicală şi mi-am făcut altă iubită”
    4. “Doamna Bujor stătea pe masă şi nu mai spunea nimic”
    Ori povestea e de acum 30 de ani cind mogulul era o combinatie de don juan cu casanova, ori tocmai am citit o capodopera a stilului SF 🙂

  2. sebra 9 January, 2014 at 08:13

    Bunul părinte aflase de pe rețelele de socializare care e părerea lui Julius vis a vis de popi și s-a găndit că veninătatea lui nu i-ar fi tocmai benefică.

  3. Jerome 9 January, 2014 at 08:14

    Bun, am inteles.
    Ai vrut sa raspunzi celor care ziceau ca nu ai mai fost cu o femeie de un cincinal, dar pe biata profesoara de ce ai omorat-o ?

  4. ErRon 9 January, 2014 at 08:18

    Poate de erai mai grijuliu, dacă aveai răbdare să asculţi poveşti, acuma închiriai tu, nu domnul părinte!:D

  5. Ina_adevărata 9 January, 2014 at 08:24

    @ErRon:
    da! și dacă o primea pe soră-sa mai des, poate și pe cumni- doamna B. ar fi înțeles că el are familie grea, are nevoie de spațiu suplimentar!

  6. Dan1 9 January, 2014 at 08:54

    Pfaa, asta era site de pamflete si alte arogante, nu de dramolete lacrimogene! Nu ma mai prindeti pe-aici!

  7. dan 9 January, 2014 at 08:57

    😉
    îl spun lu’ timişoreanu’

  8. N.A. 9 January, 2014 at 09:10

    Deci de situatia ta nu i-a fost mila, ca si tu trebuia sa dormi cu gagica ta in acelasi pat?…

  9. janedoe 9 January, 2014 at 09:20

    Lasa, Julica, fata, ca-mi fac io testamentu’ si-ti las tie casa,sa nu te mai plangi ca toti isi lasa averile la popi.

  10. RoseN 9 January, 2014 at 09:37

    Ueeeeei dar ce reclama si-a facut mogulul =)) si mai era ieri cu gura mare ca ii strica Monicuta piata, ahahaaha…pai uite cum si-o strica singur ca doar ce fata mai are incredere intr-un barbat care… ce-a zis Bobby aici

  11. Mariana 9 January, 2014 at 09:45

    @Dan1: Da, ma, e manarie, clar cineva a furat glumele! >:P

    (eu cred ca de la episodul asta i se trage lui Julica dragostea fata de popi)

  12. bogho 9 January, 2014 at 10:28

    Povestea se intinde pe toata perioada Dristor din viata sa. Mogulul nu mai sta de vreo 5 ani in Dristor, deci povestea nu e chiar atat de veche

  13. Cristina Ş. 9 January, 2014 at 12:45

    hmmm … morala povestii e ca daca Mogulul ar fi stat mai mult la povesti cu dna Bujor, ar fi primit el acum apartamentul … si .. in fine, mnoh, eu m-as fi mutat de la München la Dristor, la o adica ..

  14. vecinul_de_sus 9 January, 2014 at 13:47

    E clar că doamna Bujor nu ştia să facă cremşnit, altminteri povestea ar fi luat o altă turnură.

  15. Cici 9 January, 2014 at 16:12

    bogho: Adica vrei sa spui ca Julica nu mai are iubita de acum 5 ani? 😉

  16. Cristina Ş. 9 January, 2014 at 16:15

    @Cici: :)) :))

  17. Cms 9 January, 2014 at 17:14

    Ştiam, domnule Mogul, că, dincolo de apucăturile tale de şantajist sentimental şi traficant cu mâncare gătită, ai un suflet sensibil. Ne strici piaţa tuturor burlacilor abstruşi, du-te-n moaşă-ta, dar textul e foarte fain!

  18. ciprian 9 January, 2014 at 17:32

    se poate face in film dupa povestea asta. O mai inflorim un pic, zicem ca fosta ta, asistenta medical, i-a spus parintelui despre testamentul dnei Bujor, acesta i-a spus sotiei si dna preoteasa a “spovedit-o” pe batrana. Va trebui, Julius, sa iei legatura cu fostele, sa vedem ce-si mai amintesc si ele din relatiile cu tine, sa ne povesteasca si sora episodul cu sunatul la usa, bagam si secvente fierbinti din noaptea dinaintea episodului in cauza si trimitem filmul la Berlinale, la Cannes etc
    Avem nevoie si de actori, Martin ar putea juca rolul batranei, Monica in rol de asistenta, CMS in rolul lui Julius si Julius o aparitie scurta in rolul dnei Onete. Serban ar putea fi preotul, iar Cristina S. preoteasa.

  19. admin 9 January, 2014 at 18:03

    @ciprian: vă poate confirma sor-mea.

  20. ciprian 9 January, 2014 at 18:17

    nu-i nevoie sa confirme, te cred. Povestirea ei ar completa ce s-a intamplat exact dincolo de usa, tu erai ocupat, n-ai de unde sti ce s-a intamplat pana te-a sunat sora. Poate dna Bujor era deja pe scara, poate nu a glumit cand ti-a reprosat ca o inseli. ;))

  21. Cms 9 January, 2014 at 18:32

    @ciprian: Eu nu prea mai pot avea o asistentă medicală pe post de iubită, mi-am pierdut fantezia asta în cursul facultăţii.

  22. ciprian 9 January, 2014 at 19:15

    Pentru un moft ma vad nevoit sa renunt la proiectul cinematografic.

  23. ela 9 January, 2014 at 19:16

    @Cms:
    Chiar daca poarta porte-jartelle? 😀

    In alta ordine de idei: ce autor de succes ai fi avut in persoana D-nei Bujor, draga Julius…. profesoara de româna cu simtul umorului, dar am uitat ca nu erai stilul ei … 😀

  24. Dan1 9 January, 2014 at 20:23

    @ciprian: Va rog, domnu’ scenarist, dati-mi si mie un rol de dus tava-ceva! Ca mi-am dorit de mic sa ma fac actor ca Florin Piersic si sa bulanesc actrite plictisesc spectatorii! Un instalator, un presedinte de scare, ceva! :))

  25. Silva 9 January, 2014 at 20:48

    sunt roluri pentru toata lumea, prindem toti cate ceva, inteleg ca blocul era plin de bosorogi

  26. Cristina Ș. 9 January, 2014 at 20:48

    @ciprian: a-ha-ha-ha :)) :)) de curind chiar am refuzat “onoarea” >:) – ptiu! ptiu! fereasca !! – n-as putea totusi sa fiu eu asistenta medicala?

    promit sa am grija de Julius cum trebuie, chiar mai bine de-atit! 😡

  27. Silva 9 January, 2014 at 21:53

    in alta ordine de idei, fain textul

  28. Dan1 9 January, 2014 at 22:30

    @Cristina Ș.: Te rooog, fii asistenta mea medicala, lasa-l pe gerontofilul de Julius în plata Domnului! (eu fiind presedinte de scara, ca sper ca Ciprian e regizor de scenarist) :))

  29. sebra 9 January, 2014 at 22:59

    Eu pot să fiu cel care i-a închiriat lui Julius apartamentul??

  30. Cms 9 January, 2014 at 23:37

    @ciprian: Ştii doar cum sunt vedetele care joacă în rolul principal. 😛

  31. Dan1 10 January, 2014 at 10:10

    Hm-hm!

    E trecut de zece!

  32. Nero 10 January, 2014 at 10:49

    @Dan1: cms sa fie scenarist. Si sa se inspire din documentarele de pe Nat Geo…

  33. geo 10 January, 2014 at 10:54

    @Dan1: pe ce fus orar ?

  34. sow 10 January, 2014 at 11:04

    Mogulul emigra in Australia, aseeea ca la el e ieri, iar ieri fu text.

  35. Tibisme 10 January, 2014 at 19:45

    Maestre, vă călugăriţi ?

  36. Ciprian 10 January, 2014 at 20:34

    @Cristina E nevoie sa dai o proba. Sa ma anunti cand vii in Bucuresti.
    @Dan1 Poti juca rolul lui Julius, CMS a refuzat. Sa te anunte Cristina cand vine in Bucuresti si va prezentati la vila DC.

  37. ErRon 10 January, 2014 at 20:49

    @N.A.: Păi nu, că mogulul nu şi-a găsit timp să se plângă de situaţia sa locativă, aşa cum şi-a găsit bunul părinte!:D

  38. mistretanu 10 January, 2014 at 21:05

    Poate il facura iar rusii aia rai pe M3bis, iar mogulul spuse electric: “There can be only one!” Si acum hodine pe un slep de pe Bizdidel.

  39. Tibisme 10 January, 2014 at 21:13

    In ce sens vă-ntrebam, sunteţi asa de drept, incat văd pe-orice doamnă imbujorată-n piept, ea din cochetărie tot timpul ,,nu” aruncă, doar să-i replicaţi, Maestre, ,,ba da”-ul, ca poruncă. .

  40. Dan1 10 January, 2014 at 22:22

    @Ciprian: Sefu’, dau oricât, doar sa nu fiu pus în situatia penib jenanta…
    Io vreau decât sa duc tava, acolo, ceva… :))
    Off-topic: Aveti ceva buget pentru film? Ca as putea sa contribui si eu cu ceva! Ca azi am gasit bere la PET cu 5,90! Am economisit vreo doi-trei lei ca popa! :))

  41. Tibisme 10 January, 2014 at 23:03

    Să nu uităm, Maestre, bujorul din poveste, care după iubire, intră la manăstire.

  42. Ciprian 11 January, 2014 at 01:23

    @Dan1 luam bani din contul paypal al lui Julius. Bani pentru o camera video performanta, actorii si figurantii vin cu pachetelul si cu berea de acasa.

    Doar 5.90 lei, domnul Dan1? De la Lidl? N-o bea, sa nu fie expirata, iti strici weekendul.

  43. RoseN 11 January, 2014 at 10:00

    Ueeeeei pai ce-i asta, de provincie ati uitat, pffff exclusivistilor[-(
    Eu vreau sa fiu vecina de deasupra, na >:P!

  44. Tibisme 11 January, 2014 at 10:09

    Daca ar fi să joc in filmul pregătit, aş alege rolul vecinului ,,grăbit”, dar aici in povestire, misterul tot trenează, „Păi şi amărâte alea două?”, pe cine intruchipează ? Maestre, dă-ne-o ştire…
    (s-avem o profunzime de Bujor in adancime)

  45. Cristina Ș. 11 January, 2014 at 13:14

    @Dan1: vaaaaai … !!!!!! this means war … [-(

  46. Dan1 11 January, 2014 at 13:17

    Hm-hm!
    Şefu’!
    E deja poimâine!

  47. Dan1 11 January, 2014 at 13:18

    @Cristina Ș.: Da’ ce-am zis bre?

  48. Cms 11 January, 2014 at 13:24

    @RoseN: Vecina de deasupra, aia de la care se aud urlete când pocneşte din bici şi care face zgomot pe parchet, cu tocurile de la cizme?

  49. RoseN 11 January, 2014 at 13:43

    @Cms: 😀 cum stii tu, ca un om mare 😀 aia, aia dară!

  50. vecinul_de_la_scara_2 11 January, 2014 at 15:32

    Liştine, buni creştini! Azi e sîmbătă, deci zi de parastas, deci loc în care se servesc dulciuri. Multe dulciuri.
    Iar voi vă puneţi diverse întrebări despre mogul. Hm…

  51. ciprian 11 January, 2014 at 15:36

    @Rosen tu poti fi dna Bujor la 25 de ani, o sa bag niste scene in care personajul principal incearca sa-si imagineze cum arata dna profesoara in tinerete.

  52. Cms 11 January, 2014 at 16:14

    @ciprian: Nu-i dai mai bine rolul uneia dintre nepoatele doamnei Bujor, care a greşit uşa apartamentului şi a intrat peste Julius într-o seară?

  53. Dan1 11 January, 2014 at 20:00

    @Cms: Adica, sa fie una din cele
    “două nepoate, nişte amărâte din Moldova “? Cam ce parere ai tu depre Rozica? :))

  54. ciprian 11 January, 2014 at 20:02

    Chiar asa @CMS , ca bine zice @Dan1. :))

  55. Tibisme 11 January, 2014 at 22:03

    Si doamna Onete, subtila portăreasă care ştia şi câte intrau la toţi în casă.

  56. Belle d”Imagination 12 January, 2014 at 11:09

    @Dan1
    Arta cere sacrificii amigo! Iar muza poate cere să joci rolul unei nepoate din Moldova. Mai ales dacă Divinul, jucat magistral de CMS doarme cu uşa descuiată şi îşi declară disponibilitatea pentru a se duce la orice oră după şaorma cu de toate – a se citi prăjitură cu zmeură.

  57. Tibisme 12 January, 2014 at 12:57

    Dar n-ati gasit un titlu > ,,Cochetul de serviciu”.

  58. Cms 13 January, 2014 at 01:46

    @Belle d”Imagination: Pentru Dan1 am mereu uşa descuiată, mai ales dacă vine şi cu parizer pe ziar.
    P.S. L-am jucat atât de magistral pe Divin o dată, încât până şi Adriana Metalista ne-a confundat în poze. 😉

Leave a reply