Postul nu e post destul

Fetiţa căreia nu-i plăceau pisicile

Monica Ionescu

Multe dintre animale nu adoră, aşa cum se spune, copiii. Mai ales copiii mici. Nu doar puişorii de găină, raţă sau alte păsăreturi fug de copii ca de dracu’, ci şi pisicile, câinii şi cam orice are patru picioare şi nu vine de la cârciumă.

Viceversa, însă, e valabilă: toţi copiii adoră animalele. După ce au învăţat să meargă în cele două picioruţe grăsunele, toţi îşi întind degetuţele pufoase către animale. Unii prunculeţi au norocul ca mamaie şi tataie să trăiască la ţară şi să deţină cele trebuincioase: păsări, vite, ovine, mâţe, câini, purceluşi… Toate aceste specii, lăsate la îndemână bebeluşului, îi vor provoca acestuia momente de fericire, de neuitat, iar bunicilor o permanentă grijă că vor rămâne cu şeptelurile înjumătăţite şi cu prea multă carne în mâncăruri. Fiindcă, nu-i aşa, copiii adoră animalele: sucesc gâturile puilor de orice fel, le dezmembrează ca pe păpuşi sau le mângâie până rămân fără suflare. Din când, în când, câte un câine mai turbat ripostează la atacurile de dragoste copilărească, sfârşind eutanasiat, fiindcă a rănit copilul.

Pentru că ştiu prea bine aceste lucruri (şi eu am fost un copil crescut la ţară, printre animale; ba chiar, în adolescenţă, am primit răspunderea de a îngriji diverse specii: hamsteri, pisici, câini, etc, în apartament), am foarte mare grijă ca cei doi rottweileri ai mei să nu aibă legături primejdioase cu fetiţele şi băieţeii pe care îi scot părinţii în parc. În primul rând: iubesc pruncii, iar criminalii mei sunt mari, negri şi urâţi şi nu vreau să aibă copiii traume, în al doilea, că sunt incompatibili cu sucitul gâtului şi trasul de toate cele (urechi, labe, coadă) de mânuţele zglobii.

Şi, totuşi, sunt unii părinţi care încurajează socializarea forţată: „Uite, mami, ham- ham… vaaai, ce drăguţi sunt! Uite, vezi, ham-ham dă din coadă, se bucură, mângâie-i”. Mă lupt din răsputeri: „Doamnă, ştiţi, asta e ţarcul pentru câini, nu intraţi cu copilul, aveţi două hectare de parc, alei şi locuri de joacă, lăsaţi, nu vreau să se sperie copilaşul…” – degeaba!

Aşa, într-o zi, în poarta ţarcului, o fetiţă drăgălaşă, de vreo 5 anişori, bălaie şi bucălată, se împleticise printre gratiile porţii. Şi vorbea cu Hans (masculul), care stătea în şezi, cu un băţ în gură: „Piiiiiis-piiiiis!” Câinele, niciun răspuns. Se înfige copila şi mai bine în gard, dând din picioruşe, codiţe şi mânuţe: „Piiiiiiiiiiiis-piiiiiiiiiiiiiis”. Aud zgomotele şi, pentru că ştiu că apelativul pis-pis îl cam derutează (e câine, totuşi), mă duc şi le explic mămicii şi copilandrei că el e căţel şi că nu trebuie să îl agite.

„Da’ vleau să vină să îl mângâââi; piiiiiiiiiiiis-piiiiiiiiiiiis, vinoooooo, piiiiiiiis!”, urlă bucălata. Îi spun, cu blândeţe, că nu se poate, că el e căţel, nu pisică, şi nici măcar nu e frumos, e urât şi rău şi nu vreau să o rănească, mai bine se duce şi se joacă în parc, la leagăne, cu alţi copii, care nu muşcă.

„Daaaaaaaaa io vleaaaaaaaaaaau: piiiiis, vino, vino, pis!”

În fine, se duce pis la gard, cu băţ cu tot, şi i-l cedează copilei. Iar dodoloaţa, fericită, îi dă două smetii peste cap cu băţul.

Hans, care urăşte din suflet să fie pleznit cu băţul în cap, i-a arătat colţii, iar fetiţa a urlat până a ajuns la poneii din parc: „Nu-mi plaaac pisicileeeeeee, nu vleau pisiiiiiciii, că nu ştiu să se joaaaaceeee, mamiii! VLEAU CÂINEE: ham-ham”.

Share:

32 comments

  1. raluiuliana 3 July, 2013 at 04:42

    sunt primaaa!
    eu am doua matze ,ca atare mi s-a dat gura pe “catz ” si “pis-pis”. Habar nu mai am de ce-mi casunase pe-un caine si , in ideea de-al alunga , l-am injurat pisiceste , cu-n “catzz” categoric .

  2. ErRon 3 July, 2013 at 06:02

    Da’ nici mama-sa n-a luminat-o ca-i un caine? Sau nici ea nu stia? Sau merge pe perceptele moderne de educatie si nu contrazice copilul??:D
    Te-ai abtinut si n-ai zis nimic??

  3. marcian 3 July, 2013 at 07:26

    Eu cred ca Monica are de fapt niste pisici din alea din concursurile de mima si umbla cu ele deghizate in rotweileri sa nu fie recunoscute de cititorii DC

  4. Ana 3 July, 2013 at 07:31

    Am cunoscut, odată-demult, un copiluţ care iubea atat de mult animăluţele, încât hrănea pisicile cu pui de vrăbii pescuţi de sub strasina casei!

    Promiţător! 😀

  5. Sorin 3 July, 2013 at 08:18

    Da, viata de caine. Slujesti omul 10 mii de ani si pana la urma tot pozele cu pisici ajung pe internet. Sa mai zici ca e dreptate in lumea asta.

  6. Ferdinand Ș. 3 July, 2013 at 08:20

    @marcian: :))

  7. Cristi 3 July, 2013 at 08:24

    Şi totuşi…în curtea întreprinderii unde lucra taică-meu (când eram copil), îşi făcea veacul, pe post de câine de pază, Lică, un câine bătran, creţ, cenuşiu şi de dimensiunile unui ciobănesc carpatin. Dacă un adult străin intra în curte, probabilitatea de a scăpa necapsat era cam aceiaşi cu a caştiga la loto, în schimb copii intrau prin curte ca la ei acasă Lică moţăind fără a-i băga în seama. Distracţia era si mai mare când copii salariaţilor se jucau cu Lică, tras de păr, de coadă, de urechi, cei mai curajoşi se urcau pe el, până când săracul câine îşi băga picioarele în ea de pază şi datorie muncitorească şi….fugea de se ascundea în fundul curţii unde copiii nu se aventurau de frica taurilor (tauri de montă de peste 1.000 de kg).

  8. Vik 3 July, 2013 at 08:27

    Mda…o fi vazut ghemotocul ce tu nu ai observat niciodata. Hans, probabil este un neinteles. O fi vreo pisicuta dragalasa in corp de rottweiler. 😛

  9. Cata 3 July, 2013 at 08:41

    Nepotul de 4 ani si un pic imi tot hingherea pisica prin casa. Aia se tot refugia pe sub mobila si alte cotloane, pana a inghesuit-o piticul intr-un colt. Cand a inceput pisica sa scuipe si sa-si ranjeasca coltii, nepotul intelept a batut in retragere… Animalele de companie sunt doar atat – animale de companie, nu jucarii.

  10. Cms 3 July, 2013 at 09:48

    Bietul Hans, au ce au femeile cu el: ciorile îl atacă din aer, fetiţele îl bat cu băţul… în curând va ajunge un misogin şi se apucă să comenteze pe Daily Cotcodac.

  11. RoseN 3 July, 2013 at 09:58

    @Cms: 😀 hmmm…. esti sigur ca deja nu comenteaza? ca de ma uit atent p’acisilea, mai latra unii din cand in cand inainte de-a ajunge in spam 😀

  12. Dan1 3 July, 2013 at 09:58

    @Cms: Daaa, poate o sa scrie si articole! Misogine, evident! :))

  13. Belle d”Imagination 3 July, 2013 at 10:51

    Din nefericire câinele nu e în stare să identifice adevărata sursă a răutăţilor: părinţii inconştienţi. Pe aceia ar trebui să-i muşte.

  14. Marian S 3 July, 2013 at 11:21

    De doo` zile mă chinui să aflu de ce rămân numai femei naşpa pentru bărbaţii mişto. Am aflat, în sfârşit.

    Deci totul începe din copilărie. :mrgreen:

  15. Dexter 3 July, 2013 at 11:34

    N-ai observat, nu cumva fetita ceea avea in picioare tenisi de 700 de lei? 8-X 😛

  16. RoseN 3 July, 2013 at 11:50

    Na SIC, vreau doar sa va fac in ciuda cu prajituricile mele cu zmeura:D
    nu, nu le-a papat nici un catel 😀

  17. Dexter 3 July, 2013 at 11:52

    @RoseN: Se vede pe ele: sunt acre! :))

  18. Dan1 3 July, 2013 at 12:17

    @RoseN: Aha, deci tie – când erai fetita – îti placeau pisicile! Cu zmeura! =))

  19. Xanax 3 July, 2013 at 13:57

    “intrebare: ce are cinci picioare si iese topaind pe poarta gradinitei?

    raspuns: un doberman”

    😀

  20. Arsulici 3 July, 2013 at 14:31

    Miaaaaaaauuuuuuu

  21. vali 3 July, 2013 at 15:07

    Banc:

    educatoarea catre copii:
    – Copii, animalele nu sunt sasaite…
    o fetita de 5 ani:
    – Eu am avut o pisica care sasaia
    – Cum asa?
    – Statea pe terasa cu pisica mea cand rotweiler-ul vecinului a sarit gardul. Pisica a inceput: “S-S-S” si pana cand sa spuna “Sa-mi bag p…”, rotweiler-ul a mancat-o!

  22. Dan1 3 July, 2013 at 15:33

    @vali: =)) =)) =))

  23. Dan1 3 July, 2013 at 15:46

    @Arsulici: Arsulici, ce faceti bre? Sunteti bine cu totii?

  24. Natalie Portman 3 July, 2013 at 15:53

    Hehehe, la noi, in Drumul Taberei, cu cat mai fiorosi sunt cainii, cu atat mai putin merg in lesa prin parc (nu de caini)/strada…. iar stapanul iti este jiCnit ca nu stiai ca pitbull-ul este cel mai bland caine cu copiii..

  25. Alt Marian 3 July, 2013 at 16:12

    Hans e un nume bine ales pentru un Rottweiler.
    Cum o cheama pe doamna Rottweiler? Barbie, cumva? Ma refer desigur la Klaus.

  26. janedoe 3 July, 2013 at 16:13

    @Natalie Portman: comenteaza pe DC???
    Kafka, frate!!

  27. monica 3 July, 2013 at 16:39

    @Alt Marian: desigur! Hanna :))

  28. monica 3 July, 2013 at 16:42

    @Natalie Portman: Asta e diferenta intre Bucuresti si Drumul Taberei :)))

  29. monica 3 July, 2013 at 16:45

    @Cms: ar comenta el, dar are botnita, nu mai e nevoie sa-l trimita M3 Bis la zdup/racoare/facultate/butoiul cu var….aaaa….. etc.

  30. Cms 3 July, 2013 at 19:25

    @monica: Uşor, uşor, câinele Hans ajunge în rând cu motanul Rashi al lui Julius. În curând o să facem aluzii că-ţi scrie el textele. 😛

  31. monica 4 July, 2013 at 00:03

    @Cms: usor, usor, o sa priceapa toti ca, de fapt, eu sunt madame Bovary…. aaaa, in fine… =))

  32. naty 5 July, 2013 at 17:01

    oricum, traim in niste timpuri in care copilul este pus pe un piedestal si lasat sa faca ce vrea. daca acum vreo 30 de ani copilul era redus la tacere si trimis cu vreo “smetie” in dormitor, acum parintii primesc smetii de la copii si inca se mai si grozavesc ce personalitate are copilul. si mamele alea de-i plimba in mall in carucioare facute ca rachetele spatiale (ca mai nou incap peste tot), au scuza perfecta ca sunt mame si pot deranja pe oricine obligat sa le suporte tipetele si toanele. lor le convine ca’s plictisite si n-au ce face, ce daca ii deranjeaza pe ceilalti, el COPILUL, THE COPILUL

Leave a reply