Postul nu e post destul

“Destine la răscruce” – două filme într-unul singur, la ofertă!

Daniel Goace

Destine la răscruce / The Place Beyond the Pines
Regia: Derek Cianfrance
Cu: Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes, Ray Liotta

Astăzi intră în cinematografe Destine la răscruce / The Place Beyond the Pines, un film must see, chiar dacă poate unii dintre cititorii Daily Cotcodac – mi-a arătat mie Julius nişte print-uri cu stats pe care am spart o ceapă la o slană cu brînză zilele trecute – preferă să-şi petreacă începutul de weekend mai degrabă citind sau, la limită, scriind o carte bună.

Are un titlu lung şi o traducere patetică, motiv pentru care eu am să-i spun simplu “filmu’ cu Ryan Gosling”. (Alt must see care are premiera tot vineri ar fi comedia lui Pedro Alpopo… ăstaaa, Almodóvar, Los amantes pasajeros / Amanţii pasageri, proiectat în deschiderea TIFF şi asupra căruia voi reveni într-o ediţie următoare.)

“Filmu’ cu Ryan Gosling” începe oarecum banal şi clişeistic. Băiatul e un fel de motociclist, cascador de circ ambulant, care îşi cîştigă subzistenţa urcîndu-se cu motorul pe pereţii interiori ai unei sfere metalice. Într-un fel e vedetă locală, playboy interjudeţean. Fetelor le place că băiatul e blond blond şi zugrăvit pe corp de parcă s-ar fi îmbătat într-un salon de tatuaje. Dar principala atracţie o reprezintă faptul că toate tricourile lui sunt uzate şi el le poartă invariabil pe dos. Culeanu gen. Asta prezintă avantajul că poţi oricînd verifica de unde şi-a achiziţionat maioul în urmă cu douăzeci de ani, fără să trebuiască să intri în vorbă cu el. Şi poţi citi ce scrie pe imprimeu şi după ce-l depăşeşti, în oglinda retrovizoare.

Timp de zece minute nu se întîmplă nimic interesant. Te uiţi la Ryan Gosling şi încerci să descifrezi treptat ce naiba şi-a tatuat pe gît, sub ochi… Ce scrie pe mîini? Dar pe ceafă?… Apoi, dintr-o dată, apare cea de-a doua vedetă a filmului: cea mai obraznică pereche de ţîţe fără sutien pe sub tricou pe care am putut-o vedea în ultimele 20 de filme, fără să le pun la socoteală pe alea de pe xHamster. (Dacă întreabă copiii, spuneţi-le că asta e un fel de emisiune precum xHamsterChef de pe ProTV.) Pasămite fata este o aventură mai veche, care acum venise doar să-l aţîţe pe blondinul, pe tatuatul, pe vedeta cu motor. În fond, pe tatăl copilului ei nedeclarat, pe care-l creşte de una singură împreună cu un domn generos de culoare neagră.

Cinci minute cred că le-am pierdut cu gîndul la sfîrcurile respective, iar pe următoarele zece le-am consumat dînd search pe întuneric în baza de date din cap după mecla hispanică a fetei. Care mi-a reieşit într-un final că este a Evei Mendes (văzută recent în Holy Motors). Buuun!

Între timp, cît timp n-am fost eu atent la film, Gosling făcuse numai prostii. Şi-a dat demisia din poziţia de CEO la societatea de urcat pe pereţi cu motocicleta, în schimb s-a înhăitat cu un fost spărgător de bănci. Altfel tipul ăsta, spărgătorul, e un personaj foarte haios, cel mai interesant personaj secundar din film, dacă mă întrebaţi pe mine. Un hipiot purisan cu aer de semigheu, jumătate beat, jumătate treaz, jumătate drogat, jucat de Ben Mendelsohn.

Acum Gosling dă şi el nişte spargeri, da’ numai de nevoie, că îi cerea organismu’, dom’le! Deh, îi trebuiau bani ca să-şi recupereze fosta iubită şi copilul din mîinile afro-americanului de bine cu care locuia dînsa. Îi sparge ăluia capul, curge puţin sînge, mai face şi o noapte de pîrnaie.

Apoi, în urma unui jaf, Gosling este încolţit într-o casă, precum fraţii Tarnaev din Boston. Şi… pac!… moare brusc împuşcat de un poliţist, în minutul 45-50. La pauză, cum ar veni. Căci, nu v-am spus: filmul are 140 de minute (două ore şi douăzeci). Hai şi un primplan pe corpul lui Gosling împuşcat şi căzut de la etaj, ca să ne asigurăm că nu mai suflă. Poate joacă teatru, doar e actor… Aş! Omul e mort, mort! Ţine ochii deschişi cam de mult şi iaca o pată de sînge s-a lăţit pe sub dînsul, pe caldarîm!

Băi, eşti nebun, îmi zic! Păi, ce mai fac ăştia încă o oră de-acu’ încolo dacă şi-au omorît vedeta, personajul principal, actorul anului?! Păi, vă spun eu ce fac, că de-abia de-aici începe filmul adevărat. Pe teren intră altă garnitură de actori, în frunte cu Bradley Cooper, pe care mi-e imposibil să-l văd pe post de poliţist serios, cînd tocmai ce l-am văzut în Marea mahmureală (1, 2 şi 3). (Şi asupra acestuia din urmă, poate mă repet pe undeva, voi reveni într-un episod următor.) Scenariul verticalizează în profunzime, povestea devine mult mai complexă, iar problematica prezintă numeroase aspecte care nici nu vă imaginaţi voi dacă nu vă duceţi să-l vedeţi pe el, pe film. Reiau aici titlul său pentru cei care au deschis aparatele mai tîrziu: Destine la răscruce / The Place Beyond the Pines.

Vineri acum o să fie mai scump, că e premieră, dar după ce achitaţi biletul, ziceţi că veniţi din partea lui Julius, pe recomandarea din Daily Cotcodac, şi o să vedeţi că o să vă lase imediat înăuntru.

Share:

53 comments

  1. dyers_eve 7 June, 2013 at 14:09

    Aha, bun de tot ! Acuma avem si cronica de film facuta de oameni care se pricep, nu de pisici! :))
    Gosling asta numa de prostii vad ca se tine. Ba e motociclist, ba sofer psihopat (“Driver”), ba profesor drogat (“Half Nelson”). Ba baiatule, baga-ti mintile-n cap, ca o iei pe urmele lu Johnny Depp!
    P.S.: Julius, felicitarile alea s-au copt? Sau is ca papusoiul, bune numai toamna?

  2. geo 7 June, 2013 at 14:21

    Daniel Goace asta este un autor nou pe Cotcodac sau un nou autor pe Daily

  3. Cristi 7 June, 2013 at 14:22

    Unde-i stenograma? 😀

  4. Lepka 7 June, 2013 at 14:35

    Opa ! Domnu` de la rubrica de gaming din A.C.-ul ala vechi…bine ati venit! (sper sa avem si prezentari de jocuri de acu`,)

    Dar sa stiti ca noi aici pe DC avem o regula clara. Un film pe care înca nu l-a mimat pisica nu e destul de important incat sa merite vazut. 😉

  5. sebra 7 June, 2013 at 14:52

    E și pe torenți?

    Aa, Pedro Almodovar face și filme sau e folosit numele lui doar pentru farse?

  6. Alt Marian 7 June, 2013 at 14:55

    Tie îti ia 10 minute sa citesti E V A, Eva, M E N D E S, Mendes, pe afis? Pesemne ca rau ti-au întunecat privirile si mintea acele obraznicaturi …:)

  7. CID 7 June, 2013 at 15:02

    Vineri e Shoni la intrarea din spate a cinematografului ?

  8. sebra 7 June, 2013 at 15:14

    Așa de ușor a mutat Tetrisu` serverul că nici n-ați simțit.:))

  9. Ozzy 7 June, 2013 at 15:15

    Bine ați venit, domnu’ Beni!

  10. JULIUS 7 June, 2013 at 15:16

    @sebra: lăudaţi-l mai des, că bani n-am să-i dau.

  11. sebra 7 June, 2013 at 15:23

    @JULIUS:
    Și crezi că noi prestăm gratis?:D

  12. N.A. 7 June, 2013 at 15:29

    Ha! L-am vazut deja acum vreo doua saptamani, l-a ofertat pe barbati-miu la o benzinarie un nene cu o desaga de cd-uri de vanzare (ieftinute, deci cateva nici n-au vrut sa se deschida)
    Am adormit exact dupa ce frumuselul de Gosling l-a pocit nitel pe negrul generos, convinsa ca e o porcarie de categorie D, veche. Barbati-miu, a doua zi, a sustinut ca spre final devine un film bun, macar interesant. Nu l-am crezut.
    Tot ametitul ala de spargator hipiot a fost si personajul meu preferat.

  13. Nero 7 June, 2013 at 15:55

    Da tatele … domnisorica respectiva mai apare?

  14. geo 7 June, 2013 at 16:26

    @JULIUS:Welcome to nginx!

    If you see this page, the nginx web server is successfully installed and working. Further configuration is required.

    For online documentation and support please refer to nginx.org.
    Commercial support is available at nginx.com.

    Thank you for using nginx.

    ps: vezi că Rapidul e de vânzare … te înțelegi ușor cu Copos

  15. Alt Marian 7 June, 2013 at 16:26

    @N.A.: “Barbati-miu, a doua zi, a sustinut ca spre final devine un film bun, macar interesant.” Si-o fi scos tricoul, pesemne … 😉

  16. miki 7 June, 2013 at 16:55

    @geo: cre’c-ar prefera cofetăriile lu’ nevas’sa! Îti dai seama Jul, să facă doamnele cremșnituri numa pentru tine…

  17. Goace 7 June, 2013 at 17:16

    @Lepka: cine naiba mai are timp de joaca pe praful asta? in afara de counter strike source, zic 😛

  18. Goace 7 June, 2013 at 17:18

    @Ozzy: Bine m-ati gasit, domnu Ozzy. Numele imi pare cunoscut…

  19. RoseN 7 June, 2013 at 20:53

    Mie partea asta mi-a placut cel mai mult:
    filmul are 140 de minute (două ore şi douăzeci) =)) deci nah, tu cam pe ce fel de site de cuuuultura de pe internet crezi c-ai ajuns? =))

  20. RoseN 7 June, 2013 at 20:54

    Ah, si in primul rand da, daaa… ne place tare mult de M3bis :)) cel mai tare si mai tare :))

  21. Mariana 7 June, 2013 at 21:19

    @RoseN: Da, fata,toate il iubim, da’ ce-a facut acu?

    PS: bun venit, domnu’ autor Goace, nu stiu daca v-a spus Julis, dar noi p’aici comentam pe langa subiect si nu citim textele din principiu.

  22. Serban 7 June, 2013 at 21:31

    Și voi credeți că o să fure Buz­dugan sau Mo­rar așa ceva?!
    Nici Mir­cea Ba­dea n-ar pune butu’ la asta.
    Poate doar lui Toa­der să-i placă, cine știe?
    V-ați îngră­șat, e clar. Var­ză!

  23. monica 7 June, 2013 at 21:56

    @Goace: Bine ai venit, surpriza DC! 😉 si, 2, asta e filmul cu baiatu’ ala de a jucat in The Notebook, filmul ala odios, care nu place niciunei fete? 😀

  24. RoseN 7 June, 2013 at 21:57

    @Mariana: :)) pai cica a fost harnicut si ne-a salvat bloguletul de la moarte clinica prin deces de hard :)) ca uite ne zise si @JULICA

  25. lulu 7 June, 2013 at 22:06

    Text de debut cu glume!!!! uauuuu!! Cat curaj, domnu’ autor. Va trebui sa iti facem noi botezul si “protectia muncii”, ca ce ti-a spus julius acolo a fost doar marketing(daca iti spune ca are prietene piariste, nu-l crede, sunt personalitatile lui multiple, pasionate de hainute si prajiturici). Deci noi suntem perfecti in toate formele si gradele de comparatie, si speram ca tu sa nu fi otravitor atunci cand te vom gati la un foc mic(pentru julius si concursurile lui, normal)

    PS Bine ai venit!

  26. lulu 7 June, 2013 at 22:08

    @Mariana: Pai e simplu: ori il iubim pe el, ori pe to.ader. Si cum acolo la toade.r e frig…

  27. lulu 7 June, 2013 at 22:10

    @Serban: Faci proba de microfon? A mers din prima? 🙂

  28. Dan1 7 June, 2013 at 22:24

    (:|

  29. Dan1 7 June, 2013 at 22:28

    Titlu’ numelui filmului seamana cu “Twin Peaks”.

  30. monica 7 June, 2013 at 22:32

    @Dan1: chiar voiam sa intreb ce au facut astia cu tine, daca te-a uitat M3 Bis pe vechiu’ server… Bine ca esti viu… :))

  31. Serban 7 June, 2013 at 22:33

    @lulu: Cum să meargă? Cu un hardisk la mâna a doua? E mai lung timpul de reîncărcare al paginii decât cel permis pentru Edit.

  32. lulu 7 June, 2013 at 22:36

    @Dan1: Ala-i emoticonul pentru mahmureala? 😀

  33. lulu 7 June, 2013 at 22:38

    @Serban: De cuvintele care te trimit in beci vorbeam, ca siteul merge grozav de bine. 🙂

  34. Cici 7 June, 2013 at 22:40

    Acu, filmul ni l-ai povestit. Da’ niste poze, poze, nu pui? Cu momentele cheie n-ai si tu niste print screen-uri? Decat intreb…

  35. N.A. 7 June, 2013 at 23:24

    @Alt Marian: Nu, ca nu i-a placut de urata aia. 😀

  36. Goace 7 June, 2013 at 23:34

    @Cici: Poze? Să vedem ce se poate face… Lăsaţi matale o cerere jos la registratură şi reveniţi cu un telefon după weekend.

  37. Goace 7 June, 2013 at 23:36

    @Dan1: Ezact! Curat Twin Peaks like! Parcă mi-ai luat cuvintele din gură.

  38. Goace 7 June, 2013 at 23:39

    @monica: Sorry! Habar n-am de The Notebook!

  39. monica 7 June, 2013 at 23:56

    @Goace: =)) =)) Perfect.

  40. dyers_eve 8 June, 2013 at 01:52

    Deci, apropo de Eva Mendes, eu am remarcat cum lui Luke i se aprinde instantaneu tigara, numai cat o vede. Fara bricheta, fara amnar. E undeva pe la minutul 5 (mai precis 4.50 – 5.06). Deci, tare gagica, ce mai! =))

  41. MNX 8 June, 2013 at 21:17

    Eu m-am apucat de cautat pe torente de la faza cu sfarcuri…
    Ce zice mai departe in text? Ceva interesant?

  42. Irina 8 June, 2013 at 23:32

    Il rugam pe dl Daniel sa mai scrie, a fost foarte amuzant, n-am mai ras de mult timp asa. Serios! E cu atat mai de apreciat efortul, cu cat se stie ca intelectualii (sau miliardarii, dupa caz) plictisiti se amuza greu 😀

  43. mantzy 9 June, 2013 at 03:20

    Comentez prima oară aici, și pe bloguri în general, de altfel, ca să-i spun doamnei de mai sus că e foarte proastă și nu trebuie să mai comenteze (despre) filme în viața ei.

  44. ela 9 June, 2013 at 13:31

    D-ul Goace merita pt el singur un buton “donate” 😀

  45. Mariana 9 June, 2013 at 15:16

    @mantzy: Iti recomandam calduros subsolul DC, avem acolo neste baieti care sigur te vor primi calduros. 🙂

  46. dyers_eve 9 June, 2013 at 16:25

    Eu zic sa comenteaza numai specialistii profesionisti, care e umblati pe la jurii de Cannesuri, Berlinale si Oscaruri, asa ca Mantog, nu prostimea, ca nu e democratie in arta a saptea. Zic bine, dom’ Mantzy ?

  47. Xanax 9 June, 2013 at 16:50

    io, io, io, vreau io sa fiu fanul lui mantzy asta. pot?!!! 😀

    nenea mantzy, fa si mie IQu’, te rog io, frumooos.
    uite, eu ma uit la filme buuune 😉

    p.s.
    obiceiul tau de a comenta rar sau deloc era bun. pacat ca ai renuntat la el, nene.

  48. Ina_adevarata 9 June, 2013 at 17:06

    Aidi, bre, terminați, nu fiț’ răi. Domnului Mantzy, proaspătului comentator, ar trebui să îi urăm bun venit ca și d-lui Goace, proaspătul autor. De altfel, dl. Mantzy are blog și scrie și d-sa cronică de film. E drept că filmul e unul de pe youtube cu școlari care fac s.ecs, dar cronica e cronică, ce să mai încolo și încoace!
    Probabil d-sa are comentatori mai de soi decît ce găsește pe-aici pe DC, de-aia i se păru omului enervant nivelul nostru intelectual atît de scăzut.

  49. Ed 9 June, 2013 at 20:07

    Comentator profesionist de filme? Cu poante? Super! Dar sa scrie si de jocuri, se poate?

  50. Goace 9 June, 2013 at 20:19

    Staţi liniştiţi că sigur nu e Mantzy, e cineva care se dă drept el. Îl ştiu bine pe Mantzy. El respectă părerile uamenilor despre filme şi, mai ales, nu s-ar preta la manevre din astea facile, cum ar fi să comenteze undeva numai ca să-şi mai facă nişte trafic.

  51. N.A. 10 June, 2013 at 09:17

    @Xanax: @Ina_adevarata: =)) =))

  52. Alt Marian 10 June, 2013 at 15:55

    @N.A.: @MNX: Sa înteleg ca daca o distribuiau pe Uma Thurman în locul Evei ar fi iesit un film de tot ca***? Asa lipsa de “talent” are fata aia, asaraca …..

  53. Cristi 10 June, 2013 at 16:17

    @Alt Marian: Mie imi plac “talentele” Umei. 😀

Leave a reply