Postul nu e post destul

Câinele moare de drum lung, iar sfătuitorul de grija altuia

Alina C.

Nouă, părinților de modă nouă, ne place foarte mult să ne plângem de cât de greu este să crești un copil fără ajutor. Celor care au depășit stadiul copiilor mici sau n-au ajuns încă acolo le place să vină în ajutor cu sfaturi: „Ce poate fi așa de greu să crești un copil? Părinții noștri, de exemplu, cum au putut, lucrând în trei schimburi, și sâmbăta, și duminica?” E o replică la fel de celebră, și la fel de apreciată de mine ca sora ei geamănă: „Dar lăsați, doamnă, copilul să mănânce dacă i-e poftă, ce dacă n-ați spălat fructele? Noi n-am mâncat de toate de la bunici, din grădină, nespălate? Și uite, n-am pățit nimic!” Da, numai că bunicii noștri foloseau cel mult bălegarul din curte ca fertilizant, și acela doar dacă nu le luase C.A.P.-ul toate animalele din curte. Or legumele din piață, direct din serele turcești, plesnesc de sănătate și bălegar.

Să mă întorc la cei care îi ridică în slăvi pe bătrânii noștri și metodele lor eficace de creștere a copiilor, de care ei au beneficiat direct fiindcă aceiași bătrâni (părinții, vecina Aglae, mătușa Tamara etc.) le-au crescut și lor copilul. Este cunoscut faptul că, în general, e atât de ușor de crescut un copil, încât nu există tineri trecuți de 30 ani fără 3-4 copii în dotare, în același timp părinții muncind la corporații de prestigiu, cu cariere înfloritoare, meseria înjositoare de bonă dispărând de pe tărâmul românesc.

Eu îmi aduc aminte că jumătate dintre cei de vârsta mea au fost crescuți la țară de bunici, fie până în clasa întâi, fie până la intrarea în clasa a cincea. Pe atunci ei erau norocoșii, dar poate că mă înșel – până și mama are tendința de a-mi spune: „Eu cu tac-tu am crescut trei copii, lucram amândoi și ne-am descurcat fără ajutorul nimănui, că n-avea cine, doar știi.” Știu. Și a fost bine?

Îmi amintesc când ne trezeam dimineața, eu și frate-meu, singuri în casă. Tata era la lucru, mama plecată cu noaptea în cap să stea pe la cozi de lapte, pâine, mezeluri și ce se mai nimerea în ziua aia, până la ora 9-10. Eu aveam vreo 4 ani, frate-meu 2. Mama ne lăsa două farfurii cu griș cu lapte sau fidea și două linguri, pe un scaun, și încuia ușa la dormitor. Ne trezeam singuri în casă. Mă uitam pe gaura cheii să fiu sigură că nu mai e nimeni în casă, strigam – poate totuși era cineva. La început probabil că am plâns, dar ne-am obișnuit. Când ni se făcea foame, mâncam cât era, fie că ne ajungea sau nu. Apoi ne luam cu joaca. Deci se putea.

În plus, să nu uităm că noi ne jucam până prin ’95 câte jumătate de zi în stradă, în fața blocului, alergând de bezmetici. Pe atunci treceau 3-4 mașini pe zi pe strada noastră, dar recomand cu încredere și astăzi. În trecut s-a dovedit o bună metodă de dezvoltare psiho-motorie a copiilor.

N-a reclamat-o nimeni pe mama că ne încuia singuri în casă pentru că mulți foloseau aceeași metodă, a cunoscutei generații cu cheia la gât. O metodă de admirat de altfel, fiindcă deși am inundat de câteva ori vecinii, deși frate-meu a dat foc de câteva ori prin casă, deși s-a îmbătat accidental, deși am reușit să sparg lustra și să mânjesc cu sânge tot dormitorul, iată că am supraviețuit. Deci s-a putut.

De aceea recomand cu încredere să ne întoarcem la metoda socialistă, căci iată, nu se mai fac copii deștepți, sănătoși și politicoși ca altădată.

Share:

27 comments

  1. RoseN 6 June, 2013 at 15:48

    Trei texte azi??? Pfaaai ce va intreceti! asta inseamna ca maine avem patru sau… zero? 😀

  2. geo 6 June, 2013 at 15:51

    ce emisiuni interesante la băieții de la Viasat History (noul partener Daily Cotcodac), cică: “Şeful de post din comuna Dersca, judeţul Botoşani, s-a urcat la volanul maşinii de poliţie deşi consumase cantităţi importante de alcool. Aventura s-a terminat într-un cap de pod de pe raza comunei.”

    ps: @RoseN: cobești Măria Ta ?

  3. costin 6 June, 2013 at 16:06

    Nici glume ca la Urzica nu se mai fac!

    …din fericire

  4. bogho 6 June, 2013 at 16:09

    Romanii de acum cativa ani se pricepeau la doua lucruri: politica si fotbal, cei din ziua de azi se pricep la 3: politica, fotbal si crescutul copiilor altora.

  5. Alina C. 6 June, 2013 at 16:18

    @bogho: Și la gătit, măi! Suntem niște chef-i.

  6. miki 6 June, 2013 at 16:19

    @geo: maybe, because of this the chief is already History? :p

  7. bogho 6 June, 2013 at 16:38

    @Alina C.: Asta de cand cu James Oliver ala si MasterChef. Adica romanii de maine se vor pricepe la 4 lucruri 🙂

  8. gutuie 6 June, 2013 at 16:47

    s-o crezi tu ca era doar balegar pus in pamantul de legume 🙂 :)… si se mai si stropeau…:D

  9. dyers_eve 6 June, 2013 at 16:51

    Si cainele? Unde-i cainele? N-a ajuns inca?

  10. Alt Marian 6 June, 2013 at 16:56

    @dyers_eve: Câinele e ocupat sa ghiceasca concursul cu pisici …

  11. Alt Marian 6 June, 2013 at 16:57

    @bogho: Ce e dom’le cu atitudinea asta defetista? Românii se pricep la toate.

  12. Catalin 6 June, 2013 at 17:45

    As completa: eu cred ca multi dintre romanii din ziua de azi tind sa devina niste exemple ale prostiei 🙂

  13. mitza 6 June, 2013 at 18:28

    Mai dar cine a suparat-o pe Alina C asa rau??? Hmmmm..o fi soacra?

  14. Belle d”Imagination 6 June, 2013 at 18:39

    Hei, românii se mai pricep şi la poluat mediul, la dat cu bormaşina, la ascultat rock la ore infame, la bătut în calorifer, la şpiunat vecinii prin orice mijloace. În mai toate zonele la băut, dar diferă lichidul magic, în unele zone folclorice se pricep la harţă cu vecinii. La bătut joc de cei care aparţin altor zone sau altor etnii. Cei de vârste mai mici se pricep miiiinunat la stâlcit limba română şi la a nu învăţa.

    Şi să nu uit. Să mai ales la cârcotit.

  15. Alt Marian 6 June, 2013 at 18:58

    @Belle d”Imagination: Tu ai descris perfect cetateanul european 🙂 Înseamna ca suntem deja integrati cultural, mai trebuie bifata justitia si suntem si în Schengen.

  16. Cuvânta 6 June, 2013 at 19:24

    Soacra mi-a povestit cum si-a crescut singura copiii: traind cu socrii si mama personala vis-a-vis. Singura, saraca de ea…Numai eu nemernica am bona.

  17. N.A. 6 June, 2013 at 20:33

    Eu am fost norocoasa, m-au crescut ba mamaia (si am auzit de cateva ori ca din cauza mea are pensie mica), ba strabunica. Iar mama recunoaste jenata ca nu prea stie cum eram cand eram mica, dar departe de mine sa o judec, n-a avut de ales, de cresa nu a vrut sa auda. Pe ai mei nu i-as fi lasat cu nimeni, nici daca aveam bunicile aproape sau macar disponibile, nici cu bona, am renuntat la un super-job si nu imi pare rau. Si iar sunt norocoasa ca am avut de ales.

  18. Serban 6 June, 2013 at 21:03

    Important e cât crești, nu cine te crește.

  19. mistretanu 6 June, 2013 at 21:29

    Mergea si cu titlul “Nu-i treaba magarului de unde beau oile apa”. Zic si eu asa.

  20. dyers_eve 6 June, 2013 at 23:49

    Total off-topic: vreau doar sa-i urez bun venit in randul burlacilor lui Vladimir Putin 🙂

  21. N.A. 7 June, 2013 at 00:27

    @dyers_eve: nu-i mai ura nimic. Stai sa vedem la partaj cine se alege cu valiza aia nucleara.

  22. Cms 7 June, 2013 at 00:41

    @N.A.: =))

  23. Megami 7 June, 2013 at 00:51

    Eu zic ca sfatuitorii au dreptate: cat de greu poate fi sa cresti un copil? De aia eu si domnu’ Japonezu avem vreo cateva sute, dar numai la scolile unde predam. Si cand/ daca ne-om lua inima-n dinti, planuim un import de soacra

  24. N.A. 7 June, 2013 at 08:54

    @Megami: Iar noi asteptam cu nerabdare articolele! =))
    @Cms: plus ca nu divorteaza de pomana, o s-o ia pe matracuca aia mai tanara si mai flexibila. Deci schimba doar papucul..

  25. Laura 7 June, 2013 at 19:10

    Articol, ca sa fie, Ce voiai sa spui de fapt? Ca ai crescut bine, ca ti-a fost rau? Ca te deranjeaza “ouale dogmatice”? Mie mi se pare un articol despre nimic. Cap avea, dar si-a pierdut si coada si rostul…:( Pacat, ar fi putut fi subiect bun.

  26. Alina C. 7 June, 2013 at 21:38

    @Laura: Să zicem că vremurile se schimbă și unii nu țin pasul. Că nu vor, că nu pot, că le este incomod, că nu le pasă – dar asta nu prea ne privește pe noi.

  27. Sara 8 June, 2013 at 07:53

    Eu am una bucata baiat de 2 ani si jumatate si una bucata fata de 1 an si jumatate. Sfatul meu in perioada asta este: nu faceti copii!

Leave a reply