Câtă cultură!

Povestea unui sinucigaş de mâna a doua convertit la proză (II)

Răzvan Zamfir

 

Când eşti un scriitor prolific, intrat în sevraj livresc, hârtia igienică nu-i niciodată suficientă. Cel puţin, nu şi dacă eşti încarcerat într-o temniţă-ospiciu, unde încerci să-ţi însăilezi gândurile pe un suport de hârtie; orice fel de hârtie, vreau să spun. Iată contextul în care, ieşit într-un final din menghina înţărcării etilice, Hans Fallada – eroul pe care cu un mic exerciţiu de memorie vi-l reamintiţi de săptămâna trecută – a înţeles că fără un puseu de diplomaţie, viaţa sa se va sfârşi brusc. Sau, mai rău, va continua la fel.

 

În ceea ce priveşte intoleranţa pentru apucăturile bahice ale prizonierilor, gardienii nazişti – fapt dovedit ştiinţific, de altfel – ocupă un meritoriu loc fruntaş pe podiumul stricteţii. Comparabilă ar fi doar, susţin specialiştii, abordarea iehovistă a subiectului, binecunoscută celor care sunt treji în dimineţile de weekend ale răspândirii credinţei. Însă, spre deosebire de noi, cei care, mobilizându-ne sufleteşte, am putea rezista tentaţiei de a deschide uşa propăvăduitorilor de duminică, pentru Hans, situaţia era sensibil mai complexă. În principal, pentru că duşmanii, aceste bariere artificiale dintre om şi viciile sale, nu încercau să-i invadeze spaţiul intim, ci, dimpotriva, se asigurau ca nu şi-l părăseşte; iar în subsidiar, pentru că viaţa unui scriitor alcoolic şi toxicoman – dar cu un caracter frumos, exceptând ocazionalele crize de isterie violentă – e cu atât mai greu de îndurat în lipsa celor necesare scrisului.

Ei bine, în această împrejurare mizeră, pe care orice scrib jinduitor la premiul Georg Büchner ar fi considerat-o pragul final al compromisului cu viaţa, Hans Fallada a mai găsit, totuşi, ceva de amanetat: conştiinţa.

 

Barbat serios, cu o căsnicie eşuată trecută pe răboj, autorul a improvizat un vag captatio benevolentiae de penitenciar, lovind cu putere cana metalică pentru apă (inutilă prin definiţie) de gratiile celulei. Dincolo de zgomotul previzibil, gestul a avut şi o altă urmare consemnabilă: Goebbels l-a vizitat personal şi, ca-ntr-un pact mefistofelic, i-a cumparat sufletul în schimbul unui regim preferenţial care includea permisii şi produse de papetarie, generos stropite cu alcool. Viaţa recăpătase sens pentru scriitor, ma-nţelegeţi?

 

Dar ceea ce meşterul propagandei naziste n-a ştiut – aviz amatorilor! – e că nu există un preţ îndeajuns de mic pentru sufletul unui dependent. Simplu, adicţia-i va fi mâncat oricum orice brumă de umanitate cu mult înainte de a fi dispus să stea la tocmeală. Iar adevărata adicţie a lui Fallada rămanea, spre nenorocul gauleiterului berlinez, scrisul (urmat, ce-i drept, la mică distanţă de alcool, droguri şi femei). Deci, târguiala pentru romanul antisemit care urma să spună povestea strâmbă a doi finanţişti evrei şi a poporului german muncitor, dar escrocat, era practic lovită de nulitate. Fallada n-avea de gând să scrie o carte în care nu credea, ba, mai mult, nu intenţiona să publice nici macar ceva neutru. Culmea, consecvent apucăturilor sinucigaşe din tinereţe, Hans îşi propusese să conceapă, pe timpul şi banii regimului, prizonier fiind, desigur, nu unul, ci două romane antisistem. Şi o carte pentru copii, dar asta contează prea puţin.

 

Prins într-o frenezie înrudită cu grafomania, Fallada a intrat într-un ritm de lucru care l-ar fi trimis la stâlpul lentorii chiar şi pe Iorga, poligraful nostru de zile negre. Vă spun sincer, viteza cu care se ambiţiona să înnegrească hârtia ariană a statului părea că-i un gest de frondă în sine, şi, într-un fel, chiar era: din albul imaculat al colilor primite, Fallada se ambiţiona să nu mai rămână aproape deloc. Aşeza vreo 72 de rânduri pe fiecare pagină, schimbând mereu atât sensul cât şi ordinea firească a cuvintelor la fiecare nou şir. Si nu, n-o făcea doar din dorinţa de răzmeliţă cromatică (deşi, probabil, proporţia alb-negru nu era pe placul ideologiei nici chiar în această circumstanţă), ci pentru a-şi pune la punct, departe de limitările cenzurii, un sistem de criptare a textului. Evident, poveştile pentru copii erau scrise cu un font mai mare, spre a gâdila retina recenzenţilor, iar rândurile intermediare (textele mascate) erau prezentate ca însemnări personale ilizibile. Da, ştiu, pare un scenariu improbabil, dar suntem în Germania, la finele lui ’44, şi, oricât de importante ne-ar părea acum mâzgălelile microscopice ale scriitorului, exista posibilitatea ca apropiaţii Fuhrerului să fi considerat prezenţa ruşilor în Prusia de Est, de Vest, în Silezia şi-n Polonia puţin mai intrigantă. Astfel, cu scara valorilor practic răsturnată, nemţii au mers până într-acolo încât Fallada a fost eliberat chiar înainte de sărbătorile de iarnă ale aceluiaşi an. Redundant de precizat, regimul se prăbuşea.

 

“Der Trinker” (Băutorul) – un roman cu o puternică infuzie autobiografică, centrat în jurul celebrului trio sex-crimă-droguri – fusese pus în libertate, odată cu autorul. Nu era tocmai un text canonic pentru programa şcolară a epocii, dacă-mi permiteţi un comentariu personal, ci reprezenta mai degrabă un roman îndeajuns de important încât lui Thomas Mann, înverşunat critic al scriitorilor germani ramaşi în ţară sub nazişti, să-i fie demonstrat că generalizarea nu-i permisă. Nu la un intelectual, oricum. În fond, în “Der Trinker” se vorbea şi despre homosexualitate, iar asta l-ar fi făcut cu siguranţă pe Mann să mustăcească uşor complice. Doar e un adevăr unanim acceptat că muntele care-l vrăjise nu-i aparţinea, în niciun caz, lui Venus, nu?

 

Cât despre Fallada, acesta merita un final moralizător, din tagma celor ce-au trăit fericiţi împreună până când moartea i-a despărţit. Şi, într-o oarecare măsura l-a avut: eliberat din puşcărie, şi-a reconsiderat relaţia cu fosta nevastă, de care a simtit brusc nevoia sa se apropie emoţional. Pentru câteva luni. Apoi s-a însurat în grabă cu o tânără văduva, bogată şi sexy, împreună cu care şi-a reiterat apetitul pentru morfină. Morfină care, cu o întârziere considerabilă, a reusit să-l ucidă prin ’47. Desigur, nu înainte de servi un scurt mandat de primar (timp de 18 luni, în Feldberg, pentru conformitate), ca un accent absurd, tipic biografiei suprarealiste a scriitorului Hans Fallada.

 

Sfârşit

Share:

33 comments

  1. RoseN 13 February, 2013 at 12:10

    iaaaaa uite ce surpriza, avem si continuarea 😀
    mno acu sa o si citim =))

  2. Dan1 13 February, 2013 at 12:14

    (:|, I-)
    Dom’le, cultura asta e buna, da’ tre’ sa te tii de ea!

  3. coradob 13 February, 2013 at 12:15

    Simpatic baiat, ce sa zic 😀

  4. dc 13 February, 2013 at 12:23

    Pai nu inteleg: noi, scriitorii de comentarii, ce tre’ sa facem pana la urma, sa ne taiem venele sau sa le lasam lungi? 😀

  5. Cristi 13 February, 2013 at 12:30

    Se putea si mai bine, sa ajunga presedinte. Doar avea toate calitatile nu? 😀

  6. Xanax 13 February, 2013 at 13:05

    sa fi avut si Vadim ori Paunescu coloana vertebrala a lu’ Hans, poate ne mandream si noi azi cu doi eroi ai literaturii da’ asa… :))

  7. miki 13 February, 2013 at 13:26

    @Xanax: Astia doi nu stiau sa scrie mai marunt. Sau poate ego-urile nu le permiteau fonturi mici, disimulate

  8. Cristina Ş. 13 February, 2013 at 13:34

    @dc: :)) :)) eu mi le las lungi

    nu stiu ce vor sa faca alti scriitori de comentarii dar eu … desi nu credeam ca mai e posibil, dupa ce am trecut prin pasiuni fulgeratoare pentru Doc Sendroiu, CMS si Julius ma indragostesc din nou de un autor DC .. 😡
    asa sint eu, ori esti secsi de mori, ori combustibil intelectual ..

    @RoseN: pai daca tot am fost pusi cu forta in aceasta situatie, poate ne-ar ajuta sa citim inceputul.
    sau sa incepem cu continuarea, totusi ..?
    ca pentru troll.. noi oricum nu e mare diferenta :”>

  9. RoseN 13 February, 2013 at 13:38

    @Cristina Ş.: da’ sa stii ca domnu Razvan arata si bine…
    mnaaa, dar noi suntem suparati pe el oricum, ca a vorbit urat cu Steph a noastra… si noi pe ea o iubim mai mult =))

  10. Cristina Ş. 13 February, 2013 at 13:40

    @RoseN: what?! … unde arata el bine si unde a vorbit urit cu Steph?? vreau sa vad!

  11. RoseN 13 February, 2013 at 13:43

    @Cristina Ş.: pai pe FB… acu eu nu mai am, da’ tin minte :))
    https://www.facebook.com/razvan.zamfir.3 contu de FB 😀

  12. Mariana 13 February, 2013 at 13:58

    ook, sa fiu eu aia care marturiseste ca n-a citit nimic din celebrul autor si nici nu a fost impresionata de text? Bine ca sunteti voi culti! 😛

  13. Dan1 13 February, 2013 at 14:01

    @Mariana: Noi n-am citit nici macar textul! =))
    Si nu e prima oara! =))

  14. ManuC 13 February, 2013 at 14:02

    Ptiu, ce vedere buna avea si Hans asta, cu toate ca facea colectie de vicii… Nemtii de-l supravegheau au vrut sa fie mintiti, domnule, altfel nu se explica de ce-a scapat individul, inca s-a mai ajuns si primar. Noroc cu morfinica, ca si-acu ar fi fost printre noi 🙂

  15. Mariana 13 February, 2013 at 14:03

    @Dan1: Bine bre, si pe mine de ce ma lasati sa citesc?!

    (am citit juma de text, n-a mers deloc, am sarit la comentarii, am dat de Cristina Ş. care si-a declarat dragostea netarmurita si m-am chinuit sa citesc pana la capat. Tot de pomana, dupa cum s-a vazut, nu s-a lipit nimic de mine :(( )

  16. RoseN 13 February, 2013 at 14:07

    @Mariana: hai maaaa, ca-i scris f. fain, adica tu stii ce greu e sa scoti un text haios dintr-o mizerie de intelectual d’asta? fraaaate, munca la ocna nu alta :))
    deci apreciem, apreciem efortu!

  17. Dan1 13 February, 2013 at 14:16

    @Mariana: Pai nu vazusi ce-am comentat io aici? Ce credeai ca-nseamna? =))

  18. Cristina Ș. 13 February, 2013 at 14:17

    @RoseN: exact :))

    zi si unde a vorbit urit cu Steph a noastra, domnu’ autor care munceste ca la ocna 🙂

  19. Mariana 13 February, 2013 at 14:18

    @RoseN: Fata, nu invarti cutitul, am zis deja ca nu ma duce. :p

    @Dan1: Ca apreciezi un somn bun? :))

  20. RoseN 13 February, 2013 at 14:19

    @Cristina Ș.: pai daca nu mai am FB de unde sa-ti arat? :))
    lasa ca va zice ea DACA VREA in particular 😀

    @Mariana: ooook ok =)) lasa ca noi tot pe Camio il iubim, asa-i?

  21. Cristina Ș. 13 February, 2013 at 14:25

    @RoseN: aaaah … pe FB, deci … bon.

    l-as iubi si eu pe Camio dar mi-a dat unfriend pe FB, asa ca nu mai pot ..

  22. Cms 13 February, 2013 at 14:27

    @Cristina Ş.: Dacă eşti şi văduvă şi bogată, că sexy eşti, cu atât mai bine, ca mâine te văd semnând Cristina Z. 😛

    @Cristina Ș.: Camio ne-a dat tuturor “unfriend” pe FB, din simplul motiv că şi-a dezactivat contul. 😉

    P.S. Mi-a plăcut continuarea, chiar mi s-a părut un pic mai bună decât prima parte. 🙂

  23. Cristina Ș. 13 February, 2013 at 14:40

    @Cms: Cristina Z. ? :)) :)) din pacate, nu sint bogata .. nah, asta e. ramin doar vaduva si secsi 🙂

    eh, l-am vazut eu pe Camio activind pe la altii, deci nu chiar la toti…

  24. N.A. 13 February, 2013 at 14:43

    Cand am auzit ca domnu’ autor e frumusel intrai si eu repede pe FB sa-l vaz. O fi da’ deja e irelevant ca-l vazui intr-o poza purtand esarfa si mi-am amintit articolul cu problemele fetei din Baia-Mare si asa m-am pus pe un raaaas…

  25. Stephanie 13 February, 2013 at 14:59

    @RoseN: A vorbit urat cu mine? Si i-am raspuns? Sau a vorbit dupa ce am iesit de pe FB? Mie una numele lui nu-mi spune absolut nimic. Inca n-am citit textul, dar daca m-a injurat autorul lui, atunci sigur n-o sa-mi placa! =))
    P.S. La dracu’, astea sunt primele semne de Alzheimer???

  26. Cristina Ș. 13 February, 2013 at 15:07

    @N.A.: ochei, il facurati praf pe domnu’, deci acum putem discuta despre valoarea artistica a textului, da?

    vorba lui RoseN: cit talent, cita munca la ocna, sa scoti un text haios din asa mizerie de intelectual :))

    sa nu ne pierdem statutul de intelectuali abstrusi, sa zica lumea: uite bai, i-a depasit textul, nu i-au facut fata, noroc ca e autorul frumusel …

  27. Cms 13 February, 2013 at 15:12

    @Stephanie: Nu ştiu ce semne sunt, dar te rog să nu mai gesticulezi atât de energic în timp ce încă mai ţii securea aia în lăbuţe. 😛

  28. Stephanie 13 February, 2013 at 15:14

    @Cms: Ai o imaginatie, doctore…

  29. RoseN 13 February, 2013 at 15:26

    @Stephanie: ăăă… pfiuuu #:-S ce bine ca nu-ti mai aduci aminte =)) lasa ca e bine asa =))

    Camioooooo ce facusi draaaaga, cum adica le-ai dat unfriend??? cum dom’le sa faci aseeea cevaaaaa, de neimaginat (ma rog, e acceptabil sa-ti inchizi contu =)))

  30. l@ura 13 February, 2013 at 15:28

    Abstrus da’ rulz!!
    \m/

  31. Fratele Andryusha 13 February, 2013 at 15:41

    Deci a murit şi Fallada…

  32. M3bis 13 February, 2013 at 16:23

    tl;dr

  33. NoOneButMe 13 February, 2013 at 19:55

    Eu m-am hotarat sa astept pana iese filmu’.

Leave a reply