Câtă cultură!

Povestea unui sinucigaș de mâna a doua convertit la proză (I)

Răzvan Zamfir

 

În timp ce majoritatea colegilor săi scriitori își petreceau puseele literare prin case de creație, în vile bine izolate fonic și medii sterile intelectual, Hans Fallada – eroul nostru de astăzi – își concepea romanele în taxi. Sper că în taxi, pentru că refuz să accept că un tip care-și împarte existența între ospiciu și pușcărie ar putea conduce o mașină, iar eu nu…

 

Bolnăvicios din naștere, ca orice intelectual cu pedigree, și depresiv prin adopție, ca orice dependent de opiacee, Hans (în acte, Rudolf; dar nu contează) a avut o tinerețe marcată de eșec. Lovit de o trăsură neamţeasca cu 4 cai putere, micul Hans și-a întâlnit în spital sufletul pereche: morfina.

Și știți cum e morfina… ca orice duduie supraevaluată, n-a înțeles niciodată conceptul de intimitate, aducându-și în relație toți apropiații. Astfel, în scurt timp, Fallada, deja adolescent, a devenit familiarizat cu depresia, multiplele tentative de suicid și alte stări productive literar, atât de îndrăgite tinerilor artiști. Din nefericire, însă – laitmotiv al existenței sale – Hans n-a știut să-și exploateze trăirile în mod eficient, punându-și întreagă ambiție a tinereții în slujbă desăvârșirii eșecului. Așadar, spirit nordic ascuns în spatele unor ochi căprui, călit după câteva încercări de sinucidere, și-a meșterit cu multă rigoare un plan de geniu: un duel co-regizat alături de cel mai bun prieten al sau, din care ambii să iasă fără puls și cu onoarea nepătata. Țintea sus, puștiul, trebuie s-o recunoastem… Însă nu și la propriu, după cum vom afla.

 

S-au întâlnit în pădure, acolo unde orice absurditate a junimii căpăta dimensiuni mitice, și au tras. Fiecare înspre celălalt. Fără succes. De fapt, “fără succes” doar pentru tânărului Hans, care, înghiontit de Fortuna, și-a ratat glonțul, în timp ce bunul prieten – mereu un preferat al sorții, între noi fie spus – a galopat spre cele veșnice. Iată cum moartea, ca și viața, era, din nou, nedreaptă: un glonț fix în plex, pornit revolverul viitorului scriitor, îl ucidea pe amic.

 

Culmea, deși lucid până-n ultima clipă a pronunțării verdictului (sau poate tocmai d-aia), Hans Fallada n-a apelat la binecunoscutul șiretlic al falsei mărturii: nu s-a jurat, deci, că nu l-ar fi împușcat pe copil în cap și nici cu pistolul în plex, după cum avea s-o facă, ca-ntr-un arc peste timp, un alt notoriu nefericit. Chiar și așa, umplut și dând p-afară de sinceritate, băiat de judecător fiind, Fallada n-a făcut pușcărie; pe de altă parte, fiu de neamț interbelic, Fallada a fost internat în ospiciu, spre soluționarea problemelor cu sinele.

 

Și, brusc, lucrurile au luat o întorsătură ciudată…

 

Dependent prin excelenţă (de femei, de alcool și de droguri – iată, deci, un Elvis Presley fără paiete și unduiri semiobscene din șold), Hans Fallada ajunge – uite așa, din ospiciu-n pușcărie – cel mai bine cotat scriitor german al anilor ’30 – ’40. Mai mult decât atât, în timp ce majoritatea colegilor săi de cenaclu decid, făcându-și bagajele, că nazismul nu e compatibil cu libertatea de expresie, Fallada, abia conștient, cu mâna întinsă spre sticlă, îngâna argumentul suprem: “Aşa, și?”

 

Când producătorii evrei al Hollywood-ului i-au ecranizat primul roman, aghiotanții lui Goebbels au pocnit din călcâie arătând cu degetul, iar Fallada, pe jumătate mahmur, pe jumătate inconștient, a zâmbit tâmp. Apoi, când i s-a cerut să publice un roman antisemit – un jurământ de credință în formă literară -, Fallada a râs isteric, cu mult, mult patos. Se amuza ușor, e drept. Totuși, în Germania nazistă, că-n orice regim dictatorial, cine râdea doctrinar, râdea mai bine. Astfel, la primul semn de violenţă domestica, mă rog, la prima încercare timidă a lui Fallada de a-și ucide fosta soție, talentatul scriitor a fost internat într-un ospiciu pentru criminalii nebuni, interzicându-i-se să mai scrie și/sau să citească.

 

Ei bine, după decenii de existență zbuciumată, viața scriitorului captiv urma să între în epocă normalității: căci ce altceva decât o simplă rutină ar putea însemna redactarea – pe banii și sub strictă supraveghere a naziștilor – a unuia dintre cele mai dure romane îndreptate împotrivă regimului hitlerist? Despre cum a reușit Fallada să convingă o dictatură să-i finanțeze un volum-manifest al libertății de conștiință și despre cum cenzura celui de-Al Treilea Reich aproba rânjind un text care, juridic vorbind, însemna fie închisoare pe viață, fie direct execuţia, vom povesti săptămâna viitoare.

 

Partea a doua:

Povestea unui sinucigaș de mâna a doua convertit la proză (II)

Share:

73 comments

  1. Nero 6 February, 2013 at 05:30

    Saptamana viitoare?? Pai de oobicei era la pranz: sau hai in cateva zile… Xum rezistam pana atunci? Plus ca saptamana viitoare sunt in concediu 😀

  2. Ana 6 February, 2013 at 07:38

    “Fallada a fost internat în ospiciu, spre soluţionarea problemelor cu şinele”
    Adică îi patina biscuitu’ pe şină? Sau avea sindromul Anna K. ? – Că nu înţeleg.

  3. Dan1 6 February, 2013 at 08:04

    @Ana: Cred că e, mai degrabă vorba despre cunoscuta zicală: “La curbă şinele troznesc”.

  4. RoseN 6 February, 2013 at 08:08

    Oooh, what a beautiful day 😀
    cum mai merge cu butonul de donate? asa-i ca v-ati trezit plini de generozitate in dimineata asta si-ati apasat hotarat pe buton? mm…nu? hmmm =))

  5. Fratele Andryusha 6 February, 2013 at 09:17

    Dom’le, dacă nu-i femeie, eu zic că poate să conducă liniştit, n-are rost să ne ocupăm de fleacuri…

  6. Ana 6 February, 2013 at 09:23

    @Danone: Eu cred că acum e şi mai cunoscută zicala asta. =)) Că eu n-o ştiam. Îţi dai seama ce limitată-s? Nici butonu’ de donaţii nu-l nimeresc! Ale naibii limite!
    Pişcotăriţă, deh!

  7. sebra 6 February, 2013 at 09:28

    Da` ce-ar mai fi să ne apucăm cu toții să hăhăim prezidențial, ca să râdem mai bine?!

  8. Ana 6 February, 2013 at 09:29

    Peseu: Pe distinsul domn autor, de-a conceput textul, îl ador. M-am râs cu lacrimi la contemplarea operei. Abia aştept să treacă săptămâna de suspans, să mă pot extazia de-a dreptu’!
    Sper doar că nenea ăsta cu şinele, să nu dispară din poveste precum măreţu’ personaj Babatunde a lu’ Sendroiu! :))

  9. Xanax 6 February, 2013 at 09:35

    @sebra
    asa, asa, da-le apa la moara autorilor. de acuma vor spune ca “nu exista texte slabe, ci doar cititori insuficient pregatiti in ale hahaielii” :))

  10. Belle d”Iimagination 6 February, 2013 at 09:41

    @Nero: Google it frăţioare de suferinţă!

    Pff… Io nu pricep de de depresia şi / sau suferinţele atroce sunt compatibile cu actul creator. Când sunt tristă, nu-s în stare să leg două idei coerente. Când sunt veselă, ţâşnesc din neuroni.

  11. Ana 6 February, 2013 at 09:42

    @Xanax: te-aş lua!

  12. Xanax 6 February, 2013 at 09:44

    @Ana
    unde, ma? 😐

  13. Sebastian 6 February, 2013 at 09:46

    În poză seamănă cu Ioan T. Morar …

  14. N.A. 6 February, 2013 at 09:54

    @Belle d”Iimagination: Cica arta se naste din suferinta. La altii, nici la mine nu merge asta..

  15. Dan1 6 February, 2013 at 10:06

    @Belle d”Iimagination & @N.A.: Din ce-am înteles eu din text, poetul a vrut sa spuna ca – din cauza la suferinta – Fallada se facea praf (sau cu pileala sau cu iarba, zapada, ce gasea el pe-acolo). Si atunci, pac! îl lovea inspiratia si tragea un text prost roman bine cotat! :))

  16. Ana 6 February, 2013 at 10:11

    @Xanax: la mişto, da’ nu-mi permit!

  17. Xanax 6 February, 2013 at 10:15

    @Ana
    bine faci ca io nu ma dau ieftin :))

  18. N.A. 6 February, 2013 at 10:21

    @Dan1: @Belle d”Iimagination: Aha, deci cand ne mai paleste nefericirea si depresia, sa tragem si noi ceva patrunjel, oregano, ce etnobotanica ne putem permite, si sa vezi atunci fericire si inspiratiune!

  19. Ana 6 February, 2013 at 10:22

    @Xanax: Nici măcar pentru o virgulă? :>

  20. N.A. 6 February, 2013 at 10:23

    Bine, onorabilul autor a omis sa ne spuna ca, dupa ce si-a trimis amicul pe plaiurile vanatorii vesnice, Fallada a incercat sa-l urmeze, impuscandu-se si el in piept. Doar ca a ratat. Chestie care probabil l-a deprimat si mai rau…

  21. simf 6 February, 2013 at 10:31

    off topic: aflandu-ma eu in posesia unui premiu abonament la mykey si nelocuind in zona buc, ii rog pe onor administratori sa gaseasca domne un castigator de capitala! am scris la concurs ordinea in care as prefera sa fie cedat premiul, daca nu se poa’ asa, bucurestean sa fie si sa fi comentat la concurs. am zis! 🙂

  22. Dan1 6 February, 2013 at 10:35

    @N.A.: Da’ chiar! Ia scrie un text aicişa sa ne râdem! :))

  23. Xanax 6 February, 2013 at 10:45

    @domnu’ autor Răzvan Zamfir

    sa stii ca desi nu reiese din comentarii, noua ne-a placut textul. asa-s comentatorii de pe DC mai criptici in exprimarea aprecierii :))

  24. RoseN 6 February, 2013 at 10:47

    @Xanax: noooo bravo, da’ ce, am zis noi ca nuuuu ne-a placut??? =)) doar se stie, noi nu suntem timizi si ne exprimam opiniile 😀

  25. Dan1 6 February, 2013 at 10:54

    @Xanax: Daca includea si oleaca de misoginism în text, si ceva fapte militare frantuzesti (ca sa ma exprim mai “criptic”, asea), si ceva moral si înaltator din Berceni sau din judetul Vaslui, basca o gluma de autobaza, nu mai eram deloc “criptici în exprimarea aprecierii”, da? :))

  26. Dan1 6 February, 2013 at 10:55

    @N.A.: Sincer, uitându-ma la Stephanie, cred ca merge si-un ghiveci de legume! =))

  27. camionagiu 6 February, 2013 at 11:02

    si despre viata secsuala a scriitorului nimic? nu asa se iau like-uri pe daily cotcodac, domnule autor supleant novice, care ne vanati salariile

  28. Xanax 6 February, 2013 at 11:05

    @Rosen, Dan1

    no, omu’ e nou. tre’ sa-i facem botezul, nu? 😀

    cum ar zice americanu’ “bash the rookie” :))

  29. Dan1 6 February, 2013 at 11:06

    @camionagiu: Deci vedeti sefu’ ca eu intentionat am omis acest aspect, ca sa puteti si matale sa comentati când va-ntoarceti din cursa! 🙂

  30. camionagiu 6 February, 2013 at 11:12

    ia să fi debutat textul aşa:

    “degradarea morală a scriitorului a început într-o noapte uscată, când maestra tantrică cu părul lung şi negru i-a şoptit “vei experimenta extazul prin poziţia şoarecelui şi pisicii împărţind aceeaşi vizuină!”…

  31. Ciprian 6 February, 2013 at 11:20

    Placut text de citit, placut personaj, cred ca se potriveste perfect in peisajul DC, parca l-am sti de o viata, desi eu unul recunosc rusinat ca acum am auzit prima data de el. Fotografia aleasa e cam grea, ma cam deprima, ori era beat, ori lucra la Every man dies alone.

  32. Dan1 6 February, 2013 at 11:20

    @camionagiu: De ce uscata si nu ploioasa? 😐
    Ca parca te baga mai bine în atmosfera. :))

  33. sebra 6 February, 2013 at 11:21

    Dacă veți continua așa, o să citim continuarea la Sf. Așteaptă. Și eu mor de curiozitate să aflu cum a reușit Fallada să convingă o dictatură să-i finanțeze un volum-manifest al libertății de bla, bla…

  34. RoseN 6 February, 2013 at 11:25

    @camionagiu: Stttt bre, ce dai din casa? prea multa stiinta le face rau =))

  35. miki 6 February, 2013 at 11:28

    Antevorbitorii mei au atins toate aspectele care ma interesau referitor la personaj. Tot ce vreau sa stiu (ca nu-mi dau seama singura) este: io un’e-l incadrez? La uratenie siecsi sau frumusete ridicola? Ca poate poza de mai sus nu-l avantajeaza…

  36. geo 6 February, 2013 at 11:31

    @sebra: și mie îmi miroase a strategie marca hollywood … credeam că doar ei lansează câte un serial din 3 episoade decizând continuarea în funcție de încasăriși rating =))

  37. Cristi 6 February, 2013 at 11:33

    @camionagiu: Rog a se descrie pozitia mentionata. 😀

  38. Xanax 6 February, 2013 at 11:35

    @sebra

    probabil cum a reusit si Preda sa scoata “Cel mai iubit” 🙂

  39. geo 6 February, 2013 at 11:35

    @Cristi: e deja descrisă … poate vrei poze =))

  40. Dan1 6 February, 2013 at 11:38

    @Cristi: S-a strecurat o eroare! De fapt este pozitia cotoiului si a pisicii împartind aceeasi gau acelasi culcus. (ca pisicile n-au vizuini, da?)

  41. Ana 6 February, 2013 at 11:50

    Băi, câtă impertinenţă!
    Domnule autor de text: nu-i luaţi în seamă. Nouă, ăstorlalţi, chiar ne place cultura.
    E grea, da’ ne descurcăm noi.

    Alt peseu: Genial!

    Cu sinceritate,
    Subsemnata, liberă de Xanax.

  42. ICS 6 February, 2013 at 11:51

    Doamne fereste! Da’ cine a aprobat publicarea textului asta intelectual pe DC?!? Vreti sa ne stricam la cap si sa incepem sa plangem dupa Discoveriuri?!
    Zau, tovarase Mogul, ceva mai usurel, asa ca pt ASE-isit si ingineri, nu se poate intr-o zi de miercuri?
    ps: in alta ordine de idei, domnule autor: “Chapeau!”

  43. Xanax 6 February, 2013 at 12:04

    @Ana
    fi sincera, Stephanie te-a pus la cale, asa-i? :))

  44. Ana 6 February, 2013 at 12:15

    @Xanax, revin: nici măcar pentru un “i”?! =))

    Hai că eşti simpatic! :))

  45. sebra 6 February, 2013 at 12:30

    @geo:
    M-a uimit traficul scăzut între orele 8-9. La cât începe programul în marile sau micile corporații??

  46. Dan1 6 February, 2013 at 12:39

    @sebra: La ora 8 e un “scurt” briefing în corporatii, care tine pâna pe la 9. In spitale e raportul de garda, iar în cazarmi raportul de dimineata. Voilà!

  47. Dan1 6 February, 2013 at 12:42

    @sebra: Uite, în autobaze nu prea mi-e clar ce e! Poate ne ajuti camio? :))

  48. sebra 6 February, 2013 at 12:50

    @Dan1:
    Atunci se împart foile de parcurs. =))

  49. Dan1 6 February, 2013 at 13:04

    @sebra: Mai degraba cred ca se face un concurs de glume! =))

  50. Xanax 6 February, 2013 at 13:04

    @Ana

    … grammar nazi! =))

    Hai, ca la textul asta esti on topic 😛

  51. Andreea M. 6 February, 2013 at 13:13

    Textul e cu WOW… brusc trebuie sa citesc si eu de Fallada ceva… cu rusine spun ca nu am auzit de el. RUSINE mie!

  52. Cristi 6 February, 2013 at 13:15

    @sebra: Nu prea a mers site-ul in perioada aia. In alta ordine de idei vezi ca luni v-a jignit Cretuleasca de la Realitatea. A vazut TL si a spus judetul Teleorman. :))

  53. sebra 6 February, 2013 at 13:30

    @Dan1:
    Asta doar când trec doamnele de la TESA spre birouri. Nu mă întreba de unde știu. 😀

    @Cristi:
    Crin o fi auzit-o? :))

  54. Belle d”Iimagination 6 February, 2013 at 13:32

    Amu îmi explic eu de ce s-a repornit butonul de donaţii! Ca să aibă din ce să-şi cumpere un pătrunjel, un oregano sau zăpada mieilor vajnicii autori.

  55. Ana 6 February, 2013 at 13:40

    @Xanax:
    Hai sictir! =))

  56. Ana 6 February, 2013 at 13:43

    Ia uite cum i-a pocnit pe toţi sinceritatea! Să moară Google! =)

  57. Xanax 6 February, 2013 at 13:45

    @Ana

    potoleste-te, femeie! 😐

  58. Nero 6 February, 2013 at 13:51

    @Belle d”Iimagination: pai de ce am folosit butonul de Donate, ca sa caut pe goole? Eu vreau servicii dom’le…

  59. Dan1 6 February, 2013 at 14:04

    @Xanax: Vezi ca sub avatarul de la fiecare comentariu este un link gri cu textul “Răspundeţi” si o… un fel de… sageata – scuzati – îndoita. Poti sa dai click cu încredere pe el, nu te duce la butonul de donaţii! :))

  60. Xanax 6 February, 2013 at 14:09

    @Dan1: merci. ma simt mai destept acuma :))

  61. Ana 6 February, 2013 at 14:10

    @Xanax: 😐

  62. geo 6 February, 2013 at 14:19

    @sebra: pe la 8.30 – 9, dar fiindcă vânzările se duc în cap se fac că muncesc și aplică pe la diferite training-uri (apropo – nu își lua și Julică un treining din asta de vânzări el a aplicat direct la reiați), de aia nu sunt uamenii pe net 😀

  63. Dan1 6 February, 2013 at 14:21

    @geo: Credeam c-o sa zici ca tu si boemul sunteti la pescuit între 8:30 si 9:00! =))

  64. Dan1 6 February, 2013 at 14:22

    @Ana: Poti sa-ncerci si tu ce-am zis eu aici! 🙂

  65. Cms 6 February, 2013 at 14:39

    Nu mi se pare întâmplător faptul că, imediat după repararea butonului de donaţii, pe Daily Cotcodac debutează un autor profesionist, din categoria Pircă & Raeţchi. Felicitări, domnule Răzvan Zamfir şi să nu vă lăsaţi păcălit de Julius Constantinescu: cereţi 10.000 de euro pentru fiecare articol, fiindcă media pentru autorii amatori este de 5000; numai eu şi doctorul Şendroiu, fiind licenţiaţi într-un domeniu extrem de util mogulului, primim 6000.

  66. geo 6 February, 2013 at 14:58

    @Dan1: pescuitul începe înainte de răsărit și se termină la apus
    @Cms: 6000 de ce? adică în ce moneda discutam acilea ?

  67. sebra 6 February, 2013 at 15:00

    @geo,
    de cotco!

  68. geo 6 February, 2013 at 15:04

    @sebra: nu cred, cotco are paritatea la pământ în raport lira turceasca darmite cu moneda africană … nu dau nume că mă bagă admin la zdupălău =))

  69. Dan1 6 February, 2013 at 15:45

    @geo: Biine, o sa clarific: 08:30-21:00! :))

  70. geo 6 February, 2013 at 15:47

    @Dan1: așa mai vii de acasă 😀

  71. N.A. 6 February, 2013 at 22:01

    @Dan1: Am scris, bre, la gluma zu de aseara. N-ai vazut ce s-a ras Julius pe el? 😀

  72. Ana 7 February, 2013 at 07:47

    @Danone: Nu merge! Dacă e o capcană?

  73. Povestea unui sinucigaş de mâna a doua convertit la proză (II) 13 February, 2013 at 12:04

    […] ieşit într-un final din menghina înţărcării etilice, Hans Fallada – eroul pe care cu un mic exerciţiu de memorie vi-l reamintiţi de săptămâna trecută – a înţeles că fără un puseu de diplomaţie, […]

Leave a reply