Postul nu e post destul

Liviu Antonesei nu are nici o legătură cu furtul textului de pe DC. Măgăria aparţine celor de la ceascadecultura.ro

Julius

Încep prin a-mi cere scuze dlui Liviu Antonesei pentru articolul de aseară – domnia sa nu are nici o vină pentru articolul copiat de pe site-ul nostru. E drept, nu aveam de unde să ştiu asta.

Iată, pe scurt, firul poveştii. Carevasăzică, dl. Liviu Antonesei a primit pe mail de la Michael Schafir un text nesemnat – întâmplător, scris de George Damian şi apărut pe Daily Cotcodac -, pe care l-a postat pe facebook, între ghilimele, crezând că e a lui Schafir. Până aici e în regulă, dacă postezi un text pe facebook nu e neapărat necesar să-i verifici paternitatea. De acolo, textul a fost luat de cei de la ceascadecultura.ro şi publicat pe site, cu semnătura şi poza dlui Liviu Antonesei, însă fără ştiinţa acestuia. De aici confuzia, căci nu aveam de unde să-mi închipui că cei de la Ceaşca de Cultură se comportă ca un agregator ordinar – preiau texte fără ştirea şi acceptul autorului.

Prin urmare, dl. Liviu Antonesei nu are nici o vină, nu şi-a asumat şi nu a semnat un text care nu-i aparţine. Vina aparţine exclusiv administratorilor site-ului ceascadecultura.ro. Care, înainte să publice ceva, aveau obligaţia să verifice paternitatea textului – căci, dacă nu cunosc acest amănunt, îi anunţ că articolele nu cresc în copaci, ele sunt documentate şi scrise de cineva anume.

Mai mult, în loc să-şi îndrepte greşeala atunci când un cititor le-a atras atenţia că textul cu pricina a apărut pe Daily Cotcodac, cei de la Ceaşca de Cultură au şters pur şi simplu articolul de pe site, ca orice spamer cumsecade, şi s-au făcut că plouă. Şi încă asta n-ar fi fost nimic – noi, aici, la Daily Cotcodac, oricum îi luăm peste picior pe hipsterii intelectuali -, dar aseară au ratat şi şansa să tacă din gură. Cu un tupeu pe care nici măcar Buzdugan şi Morar nu îl au, mi-au explicat pe facebook mecanismul publicării textelor pe site-ul lor (îl ştiam, agregatoarele nu s-au inventat ieri), cu aerul că ce fac ei e firesc.

La urmă, rezultă că dl. Antonesei nu se face vinovat de plagiat (şi nu se face), dânşii, de la Ceaşca de Cultură, au făcut o mică greşeală, dar doar în raport cu dl. Antonesei, iar marii vinovaţi suntem, de fapt, chiar noi, cei care am scris şi am publicat textul copiat de dânşii.

Ca în povestea cu poliţistul care lua declaraţii: “Ee, lăsaţi, sigur aţi făcut şi dumneavoastră ceva, nu vă violau ei degeaba…”

Share:

50 comments

  1. Dan1 11 February, 2013 at 16:03

    Preiau si bârfe auzite prin mijloacele de transport în comun? =))

  2. JULIUS 11 February, 2013 at 16:05

    @Dan1: dacă sunt culturale.

  3. RoseN 11 February, 2013 at 16:05

    Eh fetelor… daca umblati cu tatuajele la vedere 😀
    dar hai sa-i lasam pe intelectuali in…as zice plata lor, dar cine le mai plateste azi ceva :))

    Trei ingineri discuta intre ei despre natura corpului uman. Unul din ei zice:
    – E clar ca a fost conceput de un inginer mecanic: articulatiile, oasele pt. sustinere.
    – Nu cred, zice altul, a fost facut de un inginer electronist: toate conexiunile nervoase, sistemul nervos, …
    Al treilea:
    – Nu se poate! Mai mult ca sigur a fost gandit de un inginer constructor, numai ei pot sa plaseze o zona cu deseuri toxice langa o zona recreativa!

  4. Fratele Andryusha 11 February, 2013 at 16:12

    Să plagieze numai Buzdugan şi Morar, că ei ştiu, restul sunt de umplutură.

  5. Stephanie 11 February, 2013 at 16:14

    Cica ” nu credem ca domnul Liviu Antonesei a intentionat sa posteze articolul respectiv ca pe o productie personala, ci ca pe un text cu care este de acord”! Cum poti mah, sa faci copy-paste ca sa arati “ca esti de acord”? Cuuuuuum?

  6. Dan1 11 February, 2013 at 16:15

    @RoseN: Ba de un programator, ca firmware-ul cam lasa de dorit! >:)

  7. George Damian 11 February, 2013 at 16:16

    Nici un plagiat ca lumea nu mai poţi demasca zilele astea, toţi au explicaţiile cu ei.

  8. Moni Boni 11 February, 2013 at 16:17

    la fel a făcut și Ponta, a publicat în lucrarea de doctorat numai texte cu care era de acord…

  9. Ana 11 February, 2013 at 16:18

    Şic-o fost odatî ca nişiodatî..

  10. napalmique 11 February, 2013 at 16:33

    @Dan1:

    lol, da, noaptea merg prin sate și plantează microfoane în parii porților la care ziua bârfesc babele =))

  11. Stephanie 11 February, 2013 at 16:34

    Imi amintesc ca Ina a patit cam aceeasi chestie pe Fb, ii “imprumutase” unul niste poze, si le pusese la el pe wall, fara a spune nimanui cine e proprietarul lor. Cand ea i-a atras atentia i-au sarit in cap toti fanii lu’ ala, era un cont de fb “Mandru ca sunt roman” sau ceva de genul, era cu chestii patriotice, cu “wow ce peisaje avem” iar printre aia de o acuzau pe Ina ca prea e scortoasa, era o duduie absolventa de Drept! Comentariile erau de-a dreptul halucinante, citeam, imi faceam cruce, iar citeam, iar ma cruceam!

  12. JULIUS 11 February, 2013 at 16:36

    @Stephanie: ce se mai bucură fratele Andryusha când aude că îţi faci cruce!

  13. Xanax 11 February, 2013 at 16:37

    @Stephanie: “citeam, imi faceam cruce, iar citeam, iar ma cruceam” maica Stephanie :))

  14. Xanax 11 February, 2013 at 16:38

    @JULIUS: jur ca n-am luat ideea de la tine la comentariul anterior =))

  15. Stephanie 11 February, 2013 at 16:39

    @admin: Da, dar eu mai iau cateodata si numele Domnului in desert, asa ca nu prea e de durata bucuria… 😀

  16. Stephanie 11 February, 2013 at 16:40

    @JULIUS: @Xanax: Baieti, concentrati-va asupra primei parti a comentariului, aia cu plagiatul, ce Dumnezeu… =))

  17. l@ura 11 February, 2013 at 16:46

    “Ceasca de Cultura preia[…]fara a solicita acordul autorului”

    ma duc sa preiau ceva ciocolata din Mall fara sa solicit acordul autorului, si-apoi o sa-i spurc pe italieni ca nu apreciaza aceasta atitudine hipstereasca. Bine, e posibil ca nici chiar in Barlad sa nu fiu apreciata daca fac acest lucru. Hipsterii astia sunt niste neintelesi…

  18. bogdanic 11 February, 2013 at 17:01

    Io nu inteleg asta cu feisbuc… Cum adica nu iti asumi ceea ce postezi… Adicatelea io am voie (e deontologic – pentru cititorii din Vaslui) sa pun texte de pe DC pe feisbuc (nu ca as avea cont, nu ca textele ar fi bune, mai repede bancurile de la RoseN, ma rog!) fara sa spun macar ca le-am auzit la radio zu?

  19. geo 11 February, 2013 at 17:01

    . . . și totuși eu nu înțeleg de ce “Ceaşca de Cultură l-a plagiat” pe Damian, puteau să-l plagieze pe Camionagiu care scrie excepțional de bine … când scrie, chiar mai scrie ? … sau îl putea plagia pe Julius că tot bagă el texte fenomenale 😀

    notă către admin: mă paște beznălăul ?

  20. Xanax 11 February, 2013 at 17:04

    @Stephanie: ihi, e ca si cum ne-ai cere sa fim atenti la costume intr-un film din seria Transformers. concentrarea se reduce la “are decolteu sau nu”.
    partea cu crucile din comentariul tau, a fost echivalentul decolteului :))

  21. geo 11 February, 2013 at 17:07

    cică Papa Benedict al XVI-lea abdică din funcție … și pe asta l-ați prins plagiind ?

  22. lulu 11 February, 2013 at 17:17

    Aha, un nou subiect de concurs: “Ghiciti cine de la cine a furat textul”

  23. yogibeer 11 February, 2013 at 17:21

    @geo: L-a concediat Chuck Norris am auzit.

  24. Ina_adevarata 11 February, 2013 at 17:24

    din cîte știu eu despre Facebook- așa, puțin, ca un user ocazional ce sînt- textele pe Facebook se sharează indicînd automat sursa. Adică, d. Antonesei avea două variante: ori punea pe profilul dînsului un text cu copy-paste, indicînd la final de unde l-a luat, ori dădea un banal share și textul apărea cu sursa originală. Dacă pe profilul dînsului a apărut textul în una din aceste două variante, atunci ceștile sparte le aparțin ălora cu site-ul. Dacă pe profilul dînsului apărea textul fără indicarea autorului, atunci nici dînsul nu e chiar ușă de biserică. Aceeași situație pentru ălălalt domn, Shafir.
    Stephanie, acum mi-am amintit de ăia cu pozele =)) îmi reproșau că nu am destul patriotism în mine încît să îi las pe ei să se împăuneze cu pozele mele. Aveau argumente de genul “și-așa sînt niște amărîte de poze”… =)) așa și textul lui George, un “amărît ” de text =))

  25. N.A. 11 February, 2013 at 17:55

    Cred ca n-am fost eu atenta, ca am ratat partea cu scuzele…

  26. RoseN 11 February, 2013 at 18:08

    @geo: =)) stai sa vezi ce-a gasit groparu – Exclusiv: prin demisie, papa pierde pensia specială şi bonurile de masă. Suveranul pontif a declarat că doreşte să devină freelancer

  27. Lepka 11 February, 2013 at 18:11

    Odata mi-a placut mult recomandarea de seara a lui Jul. N-am vrut sa sharuiesc linkul DC, ca lumea nu prea intra pe articole…asa ca am dat un share la video direct de pe youtube. Aveam ceva remuscari totusi, asa ca dupa vreo ora l-am sters ( e drept nici nu prea luam likeuri, era o piesa mai dificila). Am plagiat?

  28. NNA 11 February, 2013 at 18:17

    @RoseN: tot cu gandul la distractie :))

  29. Stephanie 11 February, 2013 at 18:17

    @Lepka: Lasa, ca si Julius a luat ieri un status de-al meu, l-a modificat puuutintel si l-a postat ca si cum ar fi fost al lui, asa ca, daca eu nu m-am infuriat, nu vad de ce s-ar supara el pentru atata lucru, ce naiba, doar suntem in familie, e cam cum ne imprumutam noi, fetele, hainele intre noi! =))

  30. NNA 11 February, 2013 at 18:23

    @Stephanie:asta merge cand ai de unde sa imprumuti, atentie sa nu ramana adminul in cultul gol =))

  31. Liviu Antonesei 11 February, 2013 at 18:23

    @) J O`C

    Multumesc, dar cum spune o vorba veche, ceva tot ramine, dupa cum confirma si unele comentarii de azi. Hai sa fim clari: In afara ramei la postarea de pe FB, care imi apartine, textul primit de la profesorul Shafir e pus in ghilimele. E adevarat ca in final ii multumesc, crezind ca e autorul textului, desi, daca ma gindesc bine el mi-a retrimis ceva ce primisese tot prin mail, parca era un mesaj forwardat. Pina la discutiile ieri seara habar n-aveam ca fusese preluata postarea de ceascadecultrura.ro si ca-mi fusaese atribuita mie compozitie. Dar nu chestia asta timpita cu acuzatia de plagiat m-a enervat, ci insulta de a fi poreclit intelectual. Eu nu sint asa ceva, eu sint numai scriitor. La noi, indeobste, intlectualii sint cei care pupa puterea in fund, ceea ce eu nu fac. Ca puterea e, uneori, monolitica, alteori, precum acum, bicefala – de fapt, bifunduala e mai potrivit! -, nu conteaza, tot una este! A bon entendeur, salut!

  32. RoseN 11 February, 2013 at 18:49

    ;)) doooomnuuu domnu, da’ cum se poate dom’le sa va inervati pentru nimica toata ;))
    daca vreti sa va calmati, avem aici experti in zen si… una alta (nu DanOne ca avem?)

  33. Fratele Andryusha 11 February, 2013 at 18:50

    Noi, pe DC, îi numim pe toţi în mod preventiv “intelectuali”, după un timp vedem ce şi cum.

    P.S.: pe mine mă poreclesc în mod frecvent “habotnic”, da’ eu ştiu că e decât un răutăcism.

  34. geo 11 February, 2013 at 18:54

    @RoseN: să ii spui că avem experți și în fengsui

  35. NNA 11 February, 2013 at 18:54

    @Fratele Andryusha: niste golani, sau erau tarani?! :))

  36. Fratele Andryusha 11 February, 2013 at 18:58

    @NNA:
    Nu ştiu, bre, că-i greu să-i deosebeşti. =)) =))

  37. Stephanie 11 February, 2013 at 19:29

    @RoseN: Cre’ca ar trebui sa-i spunem ca sunt pe-aici si copii rai care ii bat pe copiii cuminti, le fura gustarile din ghiozdan si banii de buzunar. Si injura urat si se scobesc in nas!

  38. Cms 11 February, 2013 at 19:40

    Propun ca textul de mâine al lui George Damian să apară direct cu link spre Ceaşca de Cultură. În plus, prefer să am internetul deschis la o pagină care sună atât de frumos, când sunt pe Daily Cotcodac mereu trebuie să mă ascund de colegii de la institut, să nu râdă de mine că citesc site-uri cu nume caraghioase.

  39. Stephanie 11 February, 2013 at 19:58

    @Liviu Antonesei: Nu credeti ca ar fi normal si de bun simt, dat fiind faptul ca ati aflat pana la urma cine este autorul textului despre batutul nevestei la moldoveni (sau n-ati aflat? Este un barbos simpatic, GEORGE DAMIAN se numeste!!!) sa puneti, intr-un comentariu, sub textul de pe wall-ul dvs. un link spre textul de pe Daily Cotcodac? Aveti peste 4000 de persoane in lista, nu ar fi frumos ca acestea sa afle cine e “vinovatul” pentru munca de documentare din spatele textului? Sau sunteti la fel de “discret” si cand va cade in mana cate o lucrare exceptionala de-a cate unui student, pe care o prezentati apoi “uitand” sa spuneti cine a scris-o?

  40. ErRon 11 February, 2013 at 19:59

    @Cms: Nici vorba sa le fi spus ca si scrii la astfel de site-uri!
    Ce s-ar prapadi de ras ochelaristele de la institut!:D
    P.S. Ai inceput a cumpara martisoare?

  41. Dan1 11 February, 2013 at 20:04

    @Liviu Antonesei: Nu sunteti intelectual… abstrus, domnu’? :))

  42. Dan1 11 February, 2013 at 20:11

    @JULIUS: Eu propun să înfiinţăm şi o rubrică “textul de fúràt pentru ceaşcadecultură.ro”! =))

  43. Cms 11 February, 2013 at 20:14

    @ErRon: Şşşt! Nu ştie decât un singur coleg, vrei să nu mai merg la serviciu de ruşine? (deşi parcă nu sună rău ca pretext pentru chiulit, totuşi… 😕 )
    P.S. Bine că mi-ai amintit, nu mai ţineam minte de ce eram eu sărac lipit în martie anul trecut. 😛

    Revin cu încă o sugestie: propun colegilor noştri de la Ceaşca de Cultură să-şi redenumească site-ul Pleaşca de Cultură

  44. Dan1 11 February, 2013 at 20:21

    @Cms: A, va e rusine cu noi, domnu’? =))

  45. Cms 11 February, 2013 at 21:16

    @Dan1: Foarte tare. Până şi textele pentru Daily Cotcodac le scriu cu lumina stinsă, să nu mă vadă vecinii. :-S

  46. Mariana 11 February, 2013 at 21:37

    @Stephanie: Fata! Dar salariul de pe DC cand intra pe 30 ale lunii e bun, nu? Tztztz, nu va mai satura Dumnezo!

  47. Cristina Ş. 12 February, 2013 at 08:17

    @NNA: in cultul gol ?!?! :)) :)) :))

  48. Cristina Ş. 12 February, 2013 at 08:23

    deci eu nu stiu cine e Liviu Antonesei, da’ ma incearca o miluta pt dinsul ca s-a ratacit pe acest site de pe internet, unde, cum bine zice si habotnicul Frate Andryusha, entry level e, preventiv, de intelectual.
    noi, in realitate, sintem niste lepre inculte

    sint in asentimentul colegei de cotcodaceala Stephanie: sa puna domnul L. Antonesei un link pe peretele dinsului la adevaratul autor al articolului, simpaticul, indragitul si … cum i-ati zis, dodolot? nostru GEORGE DAMIAN!

  49. Blegoo 12 February, 2013 at 16:49

    Deci:
    1) Cinzeaca dă cultură a furat din feisbucu’ lu’ Antoneasă ăla.
    2) Antoneasa a furat dîn mailu’ lu’ Mihăiță Șafir ăla.
    3) Șafirache a furat dîntr-un mail neidentificat.
    4) Neidentificatu’ a furat de la DC.
    5) Acuma… toată lumea știe că orice nu identificat, e vina lui Julius.
    6) Curat reclamă, coane Julache!
    7) :-))

  50. Cristina Ş. 12 February, 2013 at 17:02

    @Blegoo: 5 :)) :))

Leave a reply