Aventurile bravului soldat JulicăPromo

Cum am rămas sărac lipit, deşi numai de idei nu duc lipsă

Julius Constantinescu

Săptămâna trecută m-a rugat o prietenă să trec pe la ea pe la birou, să discutăm o mică afacere. Voia să o ajut cu lansarea unui nou serviciu – mai exact, să redactez un comunicat de presă, câteva articole de ziar, să găsesc un concurs promoţional, plus alte câteva lucruri mai mărunte la care toată lumea îşi închipuie că mă pricep, deşi sunt aproape 10 de ani de când m-am dedicat exclusiv umorului fără glume. Când am aflat despre ce serviciu e vorba şi mi-a spus că a băgat câteva zeci de mii de euro în ideea asta, mi-am afundat adânc mâinele în buzunare, am încleştat maxilarele şi mi-am spus în gând: “Nu, n-o să-i spui că va da faliment în cel mult un an, idiotule! Zâmbeşti frumos, îi spui că e mişto ideea, iar în rest îţi ţii gura”.

Două lucruri am avut în vedere când am gândit asta: că se vor fi găsit deja destui care să-i prezică falimentul, respectiv uluitoarea mea capacitate de a nu face bani din nimic – chestie care, teoretic, ar trebui să mă împiedice să dau cuiva sfaturi în domeniul afacerilor (deşi, pe de altă parte, ar putea să mă ajute să mă angajez redator economic la vreo televiziune, unde se pare că principala cerinţă este să nu te pricepi deloc la domeniul despre care vorbeşti).

Până la vârsta de 19 ani, n-am fost în stare să produc singur nici măcar un singur leu. Sor-mea, geniul financiar al familiei, învârtea banii cu lopăţica încă de la grădiniţă: dădea reprezentaţii de teatru de păpuşi în balcon, încasând între 50 de bani şi 2 lei de fiecare spectator. Vărul Paulică, evreul familiei, abia învăţase să scrie şi să socotească atunci când s-a lansat în afaceri. Prin clasa a 3-a îl împrumuta deja pe ta-su până la salariu, bani pentru care percepea dobândă. În cartier toată lumea schimba rulmenţi, abţibilduri cu fotbalişti, praştii, camere de bicicletă, comerţul înflorea, se făceau şi se pierdeau mici averi, numai eu rămâneam sărac lipit. Ca să fac rost de un ban, eram nevoit s-o jefuiesc şi s-o şantajez pe sor-mea.

Primii bani cinstiţi i-am câştigat în facultate, din specula de cămin. Cumpăram sticla de bere de la alimentară cu 27 de lei şi o vindeam pe seară în cămin cu 60 de lei. Ideea şi investiţia erau ale unui prieten, eu mă ocupam strict de desfacerea cu amănuntul. M-am descurcat binişor, căci mituisem nişte zdrahoni din anul 5 şi, când cineva din cămin încerca să-mi facă concurenţă, noii mei prieteni îi făceau o vizită, discutau şi, datorită neobişnuitei lor puteri de convingere, omul rupea afişul de uşă şi renunţa să mai vândă bere. În anul următor m-am mutat în alt cămin, iar aici afacerea n-a mai mers: a doua zi după am stivuit navetele lângă perete, m-au vizitat nişte băieţi din anul 5, cu o neobişnuită putere de convingere…

La scurt timp, am intrat în afacerile cu ketchup şi muştar. Aveam un amic, iar el avea un amic plecat în Germania de la care obţinuse un capital de 2.000 de mărci ca să ne lansăm în distribuţia de condimente alimentare. Munca era istovitoare, căci nu aveam maşină şi căram sticlele şi borcanele de ketchup şi muştar în nişte rucsaci ce ajungea să cântărească zeci de kilograme, ne rupeau spinările. Satisfacţiile, însă, erau pe măsură, prosperam. Începuserăm să ne deprindem cu mesele la restaurant, cu băuturi fine, cu ţigările Marlboro şi cu basarabencele. Cam trei luni a durat până i-am prăpădit neamţului toţi banii. M-am sustras de la ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al fantomaticei noastre firme de distribuţie de katchup şi muştar, unde amicul meu a încercat fără succes să-l convingă pe neamţ de necesitatea investiţiei într-o maşină, care va repune afacerea pe picioare şi îi va da chiar un avânt nebănuit. Neamţul nu doar că s-a împotrivit planului de redresare a afacerii, dar nici n-a ştiut să piardă banii cu demnitate: cumva, îi intrase în cap ideea de a-şi recupera banii de la noi. M-a căutat la un moment dat în cămin, dar între timp reuşisem să mă împrietenesc cu nişte tipi care stăpâneau arta convingerii, aşa că s-a lăsat păgubaş.

Prodigioasa mea activitate antreprenorială a continuat în domeniul presei, unde am condus spre faliment două reviste. Deşi nu deţineam acţiuni la nici una dintre ele, am fost căutat la un moment dat la telefon de un domn de la o firmă specializată în recuperarea datoriilor, care m-a informat că le datorez câteva sute de milioane. Mi-am adus aminte de nefericitul preşedinte al Centrului de colectare a coarnelor şi copitelor din Ilf şi Petrov, mă şi vedeam luat cu duba de la redacţie. În cele din urmă, situaţia s-a lămurit: proprietarul prestigioasei publicaţii a reuşit să negocieze reducerea datoriei la un sfert, exploatând la sânge uluiala recuperatorilor în faţa inventarului de bunuri pe care puteau să mi le execute.

Acum, după ştiţi, conduc un prosper site satiric.

– Julius?, mă scutură amica.

– Ăă… Foarte mişto ideea! O să dai faliment repede.

– De ce?

– Fiindcă ăsta e genul de serviciu care prinde în Occident. Românii sunt zgârciobi şi preferă să spună că n-au nevoie decât să scoată vreun ban din buzunar.

Despre ce serviciu e vorba, vă spun mâine – ăsta e doar un teaser. Şi ca să nu fi scris degeaba 2 pagini, aş vrea să mă asigur că v-am captat interesul anunţându-vă că tot mâine vom avea şi un mic concurs al cărui premiu constă în 2 bilete la Roger Waters – occidentalul ăla care prinde şi în România.

Share:

62 comments

  1. RoseN 30 January, 2013 at 13:10

    Si… premiile la concursul asta o sa le dai la fel de repede ca cele de la ultimul concurs? =))

  2. Cristi 30 January, 2013 at 13:13

    Contrabanda, jaf, santaj, fapte cu violenta si totusi sarac. Nici de mafiot nu esti bun. 😀

  3. Raluca 30 January, 2013 at 13:13

    Musai ma inscriu la concurs.

  4. Nero 30 January, 2013 at 13:15

    O sa vina biletele odata cu felicitarile de la concursul cu pisici?

  5. Lore 30 January, 2013 at 13:15

    Las’ ca stim noi cum e cu concursurile astea. Nu s-au dat nici sincerele felicitari de la ultimul concurs de pisici, dar mai bilete la Rogers Waters.

  6. JULIUS 30 January, 2013 at 13:18

    biletele nu sunt sincere, le dăm din interes.

  7. Tot RoseN 30 January, 2013 at 13:19

    hihihi…aici merge bine vorba asta:
    Cand eram copil parintii nu-mi cumparau nimic. Acum sunt mare si sunt in stare singur sa nu-mi cumpar nimic.

  8. Xanax 30 January, 2013 at 13:21

    “deşi sunt aproape 10 de ani de când m-am dedicat exclusiv umorului fără glume”

    politician, deci 😛

  9. Cristi 30 January, 2013 at 13:22

    Ce idee (te mai miri ca esti sarac) sa anunti un concurs dupa ce nu l-ai finalizat pe ultimul.

  10. stalker 30 January, 2013 at 13:23

    las și eu asta aici, îmi țineți rîndul pînă vine concursul
    http://bit.ly/VvmZnq

  11. Ina_adevarata 30 January, 2013 at 13:24

    Ei, dacă îți înregistrai o firmă, erai deja bogat. Toată lumea știe că firmele fac singure bani și că toți patronii sînt niște bogătani.

  12. Cms 30 January, 2013 at 13:38

    @Tot RoseN: Vedem şi noi că eşti mare, şi vedem la fel de bine că nu-ţi cumperi nimic, cel puţin în ceea ce priveşte partea vestimentară. 😛

  13. dyers_eve 30 January, 2013 at 13:39

    Nu va mai luati atata de saracu’ Julius. Intaiasi oara-n viata a hotarat sa faca un concurs nemanarit, asa ca s-a apucat sa vizioneze toate filmele alea pe care le-am scris noi acolo. Dupa ce termina de vizionat si deliberat, vin si felicitarile.
    Sau varianta b): din vina lui M3Bis de la statistica, i-au iesit lipsa cateva milioane de felicitari la buget. Da’ la urmatoarea rectificare ne are in vedere, negresit :))

  14. dyers_eve 30 January, 2013 at 13:40

    @Cms: Macar niste manusi sa-si fi luat =))
    Adica nu, mai bine-asa, ca poate ii ingheata manutele, si trebuie sa le incalzeasca :))

  15. sebra 30 January, 2013 at 13:46

    Tipii ăia care stăpâneau aşa bine arta convingerii s-au angajat la ANAF?

  16. Andreea M. 30 January, 2013 at 13:47

    Io vreau biletele, fac aproape orice pentru ele…

  17. Ciprian 30 January, 2013 at 13:50

    Julius, the mob blogger.

  18. JULIUS 30 January, 2013 at 13:50

    @sebra: doar ăia din Tulcea.

  19. Dan1 30 January, 2013 at 13:51

    Roger Waters – ăla cu “Liţă Chiţălău”? :))

  20. marcian 30 January, 2013 at 13:53

    @dyers_eve: crezi ca Julius stie ce e ala concurs nemanarit dupa ani de zile in care a dat felicitarile asa cum stim cu totii?

  21. Bogdan 30 January, 2013 at 13:57

    Pe cine trebuie sa conving de ce pentru biletele alea? Si eu pot fi convingator…………

  22. Cici 30 January, 2013 at 13:57

    @Raluca: Si eu ma inscriu la concurs. Asa, pentru concurenta :))

  23. Andreea M. 30 January, 2013 at 13:58

    @Bogdan: Stiiiii, ia mana de pe bilete ca-s ale mele 😀

  24. Xanax 30 January, 2013 at 14:04

    de castiga vreunul din exilati cum faceti, il trimiteti pe Roger Waters ei? 😛

  25. ManuC 30 January, 2013 at 14:09

    Si mai zice mogulul ca nu stie sa faca glume. Auzi, citesti 2 ecrane de PC ca sa vezi ca in curand se pregateste de manarit alt concurs. Ha, ha, ha!

  26. Fratele Andryusha 30 January, 2013 at 14:18

    Mai trăieşte Roger Waters?…

  27. boemul 30 January, 2013 at 14:23

    @Andreea M.:
    almost is not enough, vorba franţuzului :))

  28. Stephanie 30 January, 2013 at 14:24

    @Xanax: Nu, o sa-ti raspunda “sponsorul concursului nu face expedieri catre Cutare țară” adica sponsorul n-are 20 de lei(presupun ca asta e tariful Postei Romane) ca sa-ti puna biletele intr-un plic si sa ti le expedieze la tine in tara! 😀

  29. Mariana 30 January, 2013 at 14:28

    @JULIUS: Daca citesc textul de mai sus primesc biletele? :>

    Later edit: plusez cu un like si share!

  30. Fratele Andryusha 30 January, 2013 at 14:36

    Cu câteva zeci de mii de euro cumpăra un apartament şi-l dădea la închiriat. Ce idee mai bună ca asta vrei?…

  31. Stephanie 30 January, 2013 at 14:41

    Deci, cu cateva mii de euro, inchiriam o vila, cumparam niste camere de filmat, angajam niste studente bune-bune, vorbitoare de limbi straine si trageam o firma de video-chat de statea matza-n coada!!! Da’ sunt curioasa sa aud ce afacere si-a tras amica!

  32. Stephanie 30 January, 2013 at 14:42

    @Stephanie: “zeci de mii”, asa am vrut sa scriu… 😀

  33. AlinaCo 30 January, 2013 at 14:45

    Yeey! Abia astept sa castig biletele la concert!

  34. Xanax 30 January, 2013 at 14:51

    @Stephanie

    care e rata de conversie leu = sincere felicitari, sa stiu daca se merita sa ma inscriu pentru aia 20 lei? :))

  35. N.A. 30 January, 2013 at 14:59

    Eu am renuntat sa-mi mai dau cu parerea de acum cativa ani. Se gandise barbati-miu la o treaba.. Ma rog, nu mai tin minte exact cum si in ce fel, era vorba de shopping alimentar (sau nu) pentru altii combinat cu un site care iti arata unde gaseai cele mai ieftine produse. I-am zis ca sigur n-ar merge si peste cateva luni am vazut ideea pusa in practica de unii… De-atunci tac si-mi vad de treaba mea..

  36. Pamfletarul 30 January, 2013 at 15:10

    Decat sa oferi “moca” cele 2 bilete la Roger Waters, mai bine organizeaza aici o licitatie… Asa faci un ban gramada… 🙂

  37. Andreea M. 30 January, 2013 at 15:15

    @boemul: My almost is more than enough for most of the people 😀

  38. Cms 30 January, 2013 at 15:26

    @Andreea M.: Mişto replică, cum ar spune englezul. ;))

  39. Andreea M. 30 January, 2013 at 15:35

    @Cms: O lauda din partea Cms face cat 100. Multumesc, maestre 🙂
    Dar adevarul este ca ma stradui, poate-poate si replicile inteligente la diverse articole pe DC conteaza la concursul cu biletele la The Wall 😀

  40. sebra 30 January, 2013 at 15:49

    as intreba cine-i Roger Waters da’ stiu ca n-o sa primesc like-uri…

  41. dc 30 January, 2013 at 15:49

    Premiul va fi un pachet de sincere felicitari pentru cei care si-au cumparat cel putin doua bilete la concertul ala 😀 Pachetul se imparte tuturor castigatorilor >:)

  42. Theamelie 30 January, 2013 at 15:57

    Io din tot efortul tau cu teaserul am dedus ca tu esti mai bun la munca bruta, zau asa!… 😀

  43. Dan1 30 January, 2013 at 15:58

    @sebra: N-ai înteles din comentariul meu genial si ironic? :))
    E solistul de la Pink Floyd!

  44. chocolate 30 January, 2013 at 16:00

    @sebra: Habar n-am, da’ daca au ajuns sa dea biletele pe degeaba… 😀

  45. Dan1 30 January, 2013 at 16:05

    De fapt am zis solist ca sa nu zic “basist”! Ca se interpreta altfel! =))

  46. Mariana 30 January, 2013 at 16:16

    @Dan1: Basist, dar ce mai conteaza? 😛

    Aiurea, ai gugalit repede, zi drept. :))

  47. Dan1 30 January, 2013 at 16:22

    @Mariana: Nu-nu, am zis s-o formulez asea, mai pe ocolite! :))
    Sa nu-l huiduie lumea la concert! :))

  48. Mariana 30 January, 2013 at 16:37

    @Dan1: Aham, chitara bas iti statea pe limba. :))

  49. N.A. 30 January, 2013 at 17:38

    @sebra: Bine ca intrebasi tu, acum pot sa zic ca stiam. :))

  50. Mortyse 30 January, 2013 at 18:25

    Juliuse, in loc sa zici “stai sa vezi strategie de PR ce-ti fac acuma, pana maine o sa stie de tine toata Europa”… cred ca sora-ta ti-ar fi ars cateva scatoalce dupa cap daca era de fata!

  51. Dan1 30 January, 2013 at 19:01

    @Mariana: Bre, mie nu prea mi-a placut niciodata Pink Floyd, dar am fost silit sa înghit ca sa agat si eu ceva, ca pe vremea aia era la moda ca si Nichita Stanescu! :))

  52. Dan1 30 January, 2013 at 19:03

    Cam putine like-uri la comentariul meu cu “Liţă Chiţălău”! 😐
    Nu mai stie lumea dom’le despre ce era vorba! 😐

  53. Cristina Ş. 30 January, 2013 at 19:23

    @Dan1: ba da, ba da, stiu eu! “Teachers, leave the kids alone!”

  54. sebra 30 January, 2013 at 19:42

    @N.A.:
    Bine că m-ai lăsat pe mine să mă expun în halul ăsta!

  55. Grey Cat 30 January, 2013 at 20:20

    Un evreu sărac si singuratic, trăind într-un apartament, în comun cu o mamă oarbă, în rugăciunile sale zilnice, îl tot ruga pe Dumnezeu să-i îmbunătătească viaţa. La un moment dat Domnul s-a îndurat de el şi i-a spus că îi poate împlini o singura dorinţă. Zice evreul: – Mulţumesc Doamne! Singura mea dorintă este ca mama mea sa vadă cum nevastă-mea agaţă de gâtul fiicei mele un colier de $20.000.000 în Mercedesul meu 600, parcat lângă bazinul vilei mele superbe din Beverly Hills. Dumnezeu: – Offf!… Mai am multe chestii de învătat de la evreii ăstia.

  56. Dan1 30 January, 2013 at 20:23

    @Cristina Ş.: Din pacate esti singura! 🙁

  57. Cms 30 January, 2013 at 20:32

    @Dan1: Nu e singura, bre! Ai mai zis de “Liţă Chiţălău” pe aici, dar mi-a fost lene să comentez. 😛

  58. brusuilis 30 January, 2013 at 21:25

    “să mă angajez reda_tor economic la vreo televiziune”
    – felicitari, esti angajat!

  59. Mariana 30 January, 2013 at 21:39

    @Dan1: Da daaa, ne-am prins, ca nu de pomana vrem sa mergem la concert. 😛

  60. Raiana 30 January, 2013 at 22:49

    Cine este Roger Waters si de ce?

  61. Cms 31 January, 2013 at 01:54

    @Andreea M.: O laudă din partea lui Cms face cât o laudă din partea lui Cms. 😉

  62. N.A. 31 January, 2013 at 10:36

    @sebra: Pai bine ca n-am intrebat ca mai si sunt mare amatoare de Pink Floyd. In sensul ca ascult cu placere de cate ori pot. Dar nu si in sensul ca le-as sti numele, bibliografia & biografia completa..

Leave a reply