Postul nu e post destul

Pentru un geamantan prăfuit

Cms

Autobuzul se urni din staţie, învăluit într-un nor de praf şi motorină arsă. Au trecut vreo zece secunde până să realizez că sunt într-adevăr în parcarea hypermarketului. Deocamdată, totul mersese bine. Vântul se porni să bată, împingând rotocoalele de ciulini, anemiaţi de poluarea oraşului, peste suprafaţa nesfârşită de beton. Deasupra, pe cerul de un albastru şters, se profila un panou înalt ce afişa cuvintele „OUTLET”. „Este lângă hypermarket”, îmi spuseseră. „Chiar vizavi”, precizaseră ei cu amabilitate. Acum eram lângă hypermarket şi priveam firma. Era într-adevăr vizavi. Între mine şi ea se întindea o fâşie de asfalt, metal mişcător şi praf – autostrada A1 Bucureşti-Piteşti.

Mi-am îndesat mai tare şapca pe cap. „Hombre”, mi-a spus paznicul magazinului de anvelope, „iei autobuzul ca să treci în cealaltă parte. De acolo, nu mai ştiu. Aşa e legea pe aici.” Am pornit spre şoseaua de centură, pe jos, cu hainele fluturând în vântul stârnit de tirurile ce goneau la o palmă de mine. „Sunt un gringo, nu mă supun legilor voastre.”

„Eşti în regulă, Străine?”, m-a întrebat poliţistul din maşina oprită cu măiestrie lângă mine, aproape strivindu-mi degetele de la picioare. M-am scuturat de cei cinci câini atârnaţi pe unde reuşiseră să sară ca să apuce de haine cu fălcile: „E ok, Şerifule”, i-am spus. „Sunt un gringo, şi am ceva de făcut prin părţile astea.”

„Frumosule, pentru 100 de lei îţi pot arăta tatuajul meu cu condori în zbor”, mi-a şoptit seniorita ce aştepta la pândă sub autostradă. „Ochelaristule, hai să-ţi dăm o pereche de adibaşi, garantat originali”, au strigat la mine peyon-ii arşi de soare, care muncesc de la începutul şi până la sfârşitul zilei pe mijlocul bretelei de acces dinspre autostradă, între tirurile oprite din pricina aglomeraţiei. „Sunt un gringo”, le-am spus, „nu am timp pentru femeile şi afacerile voastre. Un prieten are nevoie de ajutorul meu.”

De la căldura secătuitoare a pustiului, am trecut la răcoarea bolândă a aerului condiţionat din magazin. „Avem ce căutaţi”, mi-a spus vânzătoarea, coborând geamantanul din raft. Iar vocea răguşită din spatele meu a spus: „Acela este al meu! Eu l-am văzut primul!”

M-am întors încet, foarte încet. Celălalt purta haine de corporatist, era solid, şi mâna o ţinea aproape de buzunar. Un profesionist. O cobră gata să lovească la momentul potrivit. Dar era un gringo ca şi mine, un fiu al oraşului de beton şi asfalt care încă ne sufla în ceafă. Iar eu ştiam cum să-i vin de hac.

„Acest geamantan are două urme negre de degete pe partea superioară”, i-am spus fetei. „Oferiţi reducere pentru produsele cu probleme?”

Mâna celuilalt începu să tremure, ezitând să scoată portofelul ascuns în buzunar.

„Ne pară rău”, mi-a spus fata, „este singurul produs de acest fel. Ediţia 2011. Cel actual este cu 200 de lei mai scump”.

Rivalul dispăru ca o umbră din magazin. Eu am rămas. Sunt un Gringo, şi două pete negre sunt nimic, dacă geamantanul nu este pentru mine.

Soarele stătea ţintuit drept în mijlocul cerului când am pornit înapoi spre şosea, geamantanul hurducându-se în spatele meu. Roţile-i alunecau fără zgomot prin praful drumului, în timp ce rotocoalele de ciulini treceau împinse de vântul pustiului de beton şi asfalt. În depărtare, câinii de preerie porniră să urle. Aruncai o ultimă privire în urmă, apucai strâns mânerul geamantanului și o luai, călcând hotărât, spre ținuturile de baștină.

Share:

22 comments

  1. casper 1 September, 2012 at 04:53

    Prietenul tau este chinez?

  2. V3nt0R(Lt.Insomnie) 1 September, 2012 at 08:45

    Mi – a plăcut partea în care ai spus că eşti un gringo !

  3. lulu 1 September, 2012 at 08:53

    Aduce oarecum cu Fanus Neagu. Frumos. 🙂

  4. Ina_adevarata 1 September, 2012 at 09:00

    Deci, cadoul lui Jul de ziua lui a fost luat dintr-un outlet de pe centură. Cum ți-au zis, Jul? “e pe comandă, abia primit de la Milano! Uite, acum vin direct de la aeroport cu el!”

  5. Ina_adevarata 1 September, 2012 at 09:00

    Ah, Cms, savuros text. Un deliciu.

  6. George Damian 1 September, 2012 at 09:59

    Pe la Dragonul Roşu când ajungi? Sunt sigur că va fi o ciocnire a civilizaţiilor care să merite mai mult decât atât.

  7. Belle d”Imagination 1 September, 2012 at 10:39

    Doctore, am văzut că ai fane şi pe la metrou! Una dintre uşile metroului cu care am circulat ieri era inscripţionată cu ”CMS”

  8. Dan1 1 September, 2012 at 10:52

    <):)
    Banuiesc ca în drum spre tinuturile de bastina te-ai oprit sa bei o sarsaparilla! :))

  9. camionagiu 1 September, 2012 at 11:59

    asta e varianta romanţată, pentru publicul elitist de aici. În fapt s-a bătut cu peştii, a înghesuit după Outlet două minore, a cheltuit banii pe băutură, a ajuns beat înapoi cu Poliţia, s-a împrumutat de bani şi a trimis pe cineva după cado

  10. miki 1 September, 2012 at 12:49

    Uaaaau, oare Sergio Leone mai traieste, ca ar iesi un western-spaghetti din asta…

  11. Cms 1 September, 2012 at 12:58

    @casper: Nu stiu ce e, dar sigur se crede irlandez. 😉
    @Ina_adevarata: Asa, pune-te bine cu mine, dupa ce ma critici pentru cumparaturi! 😛
    @George Damian: Am ajuns si pe acolo, dar la ora unu dupa-amiaza era cam pustior.

  12. Dan1 1 September, 2012 at 13:48

    @camionagiu: Ba eu cred ca a fūrat valiza unui provincial ratacit prin Fashion House outlet. =))

  13. l@ura 1 September, 2012 at 15:39

    Hei gringo!! Nice job :))
    M-am gandit ca ai nevoie si de o coloana sonora. Eu cam asta am auzit cand ti-am citit textul. <):)

  14. ErRon 1 September, 2012 at 17:20

    Acuma noua ne poti spune adevarul: chiar erau petele alea, sau le-ai inventat sa scapi de concurenta?:D

  15. Ina_adevarata 1 September, 2012 at 17:35

    @Cms:
    Gringo, da’ nu găseai un troller mai aproape de casă? Sau ai sperat că te bat peonii și îi poți povesti lui Jul cum te-ai sacrificat pentru el?
    Observi că nu te întreb nimic despre tatuaje cu condori în zbor…

  16. ErRon 1 September, 2012 at 17:55

    @Ina_adevarata: Tatuajele alea n-aveau nici o sansa!
    Domnul cercetator de la Bucuresti a refuzat medicinista lungana draguta de la Timisoara, deci clar ca tautajele au fost invocate de-gea-ba!:D

  17. Ina_adevarata 1 September, 2012 at 18:01

    @ErRon:
    Nu știu ce să zic…unei anumite Miruna i-ar fi studiat condorii, după cîte îmi amintesc. Sigur, din interes pur antropologic!

  18. coradob 1 September, 2012 at 19:52

    Si io care chiar voiam sa ies la cumparaturi dupa un troller nou… Acu’ ma gandesc cum sa-l repar p-al vechi.

  19. Cristiana 1 September, 2012 at 22:43

    Coloana sonora a textului http://www.youtube.com/watch?v=ITYAsrGXsxI

  20. N.A. 1 September, 2012 at 22:44

    Am stat cu sufletul la gura pana la sfarsit si mi-a rasunat in cap exact melodia aia din western-uri, cand se ajunge la pistoleala finala!

  21. N.A. 1 September, 2012 at 22:47

    @Julius – Fata, ti-a luat ceva din colectia de anul trecut, este inadmisibil! Ai grija sa nu te duci cu el prin Dorobanti, te faci naibii de ras!!!

  22. Cms 2 September, 2012 at 18:29

    Îmi pare bine că v-aţi dat seama ce film (cu pisici?) mimez în povestirea asta. Chiar la westernurile spaghetti m-am gândit. 😀
    @ErRon: Erau, erau. Dar nu se observă decât dacă le ţii nu ştiu cum în lumină. Eu am observat abia acasă. :))
    @ErRon şi Ina_adevarata: Mi-aţi făcut un dosar cu legăturile mele amoroase şi neamoroase, aşa-i? 😛

Leave a reply