Postul nu e post destul

Vitezomanul Mitch și-a luat mașină kitsch (I)

Simona Catrina

Eu, ca și Șendroiu, am stat mult pe coclauri și am desprins multe învățăminte din emigrația, grația și grețurile sistemului nord-american. Azi, vorbim (adică vorbesc eu, voi încuviințați din cap, din accesări și din like-uri) despre mașini, fiindcă nu stau chiar în fiecare zi la cratiță.

Mașinile sunt deja un regn, au un sistem cultural, folcloric dacă vreți, asta pe lângă atributele lor metalico-uleioase. Nu ne mai ajung constatările tehnice, perpetuate din poziția culcat sub caroserie. Cel puțin în SUA, mașinile au ouat legende, glume, cugetări, filosofii, iar mai nou atacă deja țarcul paranormal. În jurul mașinii nu se mai învârtesc de mult numai dealeri, șoferi și polițiști. Trecerea lor prin lume moșește o adevărată cultură.

Mai întâi, a apărut literatura asigurărilor. Pe tot continentul nord-american, asigurarea mașinii e absolut obligatorie, prin urmare și compunerile înaintate la societățile de “car insurance”, după diverse accidente, sunt pline de figuri de stil.

O parte din motivațiile șoferilor care poftesc la despăgubiri au intrat în antologiile de profil: “Ca să evit coliziunea, a trebuit să intru pe sens opus și să lovesc un vehicul care venea regulamentar”. Sau: “Două femei stăteau de vorbă pe carosabil și una s-a dat în față și două în spate, așa că n-am avut pe unde să trec și a trebuit să fac accident”.

Acest “a trebuit să fac accident” e o sintagmă nelipsită în rapoartele către societățile de asigurări din America. Tot de groaza că nu vor fi crezuți, șoferii se apără pe ei, își apără mașinile și scuipă emfatic restul elementelor din decorul incidentului. A rămas de pomină povestea unui împricinat texan: “Mă găseam la semafor, când un pieton mi-a lovit mașina și-a intrat sub ea”.

Implicit, se detectează adesea o personificare a mașinii. Stăpână-su o apără cu prețul propriei demnități făcute țăndări. Decât să cuteze cineva să insinueze că mașina lui nu și-a încordat sfincterii frânelor la timp sau și-a pierdut uzul rațiunii și direcției, mai bine ia totul asupra lui și pupă automobilul în bot, străjuindu-l cu pieptul gol în calea nemerniciilor vieții.

În același timp, există o pitorească relaxare a șoferului în fața erorii, o superbă inconștiență care a ajuns temă de sarcasm public. Era o poantă mișto – cică un tip conducea pe autostradă și deodată îi sună celularul. Răspunde și o aude pe nevastă-sa: “Iubitule, ai grijă cum conduci, că uite, acum spun ăștia la TV că pe autostrada 85, pe care ești tu, cică a intrat unul pe sens opus și merge pe-acolo cu viteză foarte mare! Ai grijă!”. Iar tipul răspunde: “Scumpa mea, nu e numai unul pe sensul greșit, văd că sunt câteva sute, m-au înnebunit!”.

Din toată povestea, pe mine m-a impresionat cel mai mult faptul că SUA au cel puțin 85 de autostrăzi, deci. (Au mai multe).

Sub genericul “eu și mașina mea nu suntem niciodată de vină”, șoferii nord-americani adaugă câțiva ani la speranța de viață, fiindcă au sinapsele întreținute ecologic. Ei nu-și fac griji radicale, vorba lui Murphy, “orice problemă durează numai până găsești un vinovat”.

Continuarea, la ora 11:30. La 11:30, astăzi.

Share:

16 comments

  1. Tetelu 6 April, 2012 at 08:26

    La ora 12 speram ca apare continuarea din Nigeria dar vad ca s-a ocupat locul.

  2. sebra 6 April, 2012 at 08:43

    Atâta timp cât nu sunt doamne la volan, Fratele Andryusha va fi mulţumit.

  3. N.A. 6 April, 2012 at 09:01

    Hihihi, eu tocmai parerea fratelui Andryusha vreau sa o cunosc la un subiect pe teme de masini si soferit initiat si intretinut de doamne! =))

  4. N.A. 6 April, 2012 at 09:03

    Deci sa instituim o rubrica permanenta, zic! Bucle la volan! =))
    Are si vecina Simona Tache o serie de articole geniale pe tema asta =))

  5. NNA 6 April, 2012 at 09:04

    @sebra: Doamnele pot sa stea la volan, nu cred ca deranjeaza pe nimeni atata timp cat masina este in parcare si daca tot sunt acolo pot sa faca si putina curatenie in masina. :))

  6. Dan1 6 April, 2012 at 09:05

    @N.A.: Sau “Ac de păr”! =))

  7. dc 6 April, 2012 at 09:09

    @Tetelu: Teoretic are avea timp si doctorul sa finalizeze aventura cu Peace 😀

  8. N.A. 6 April, 2012 at 09:10

    @NNA: De asemenea, nici pe noi nu ne deranjeaza sa stam in bucatarie, atata timp cat stam la o masa, cu un pahar de vin in bot si lecturam DC sau cum a zis-o, genial, cineva, il admiram pe domn cum gateste. 😀

  9. NNA 6 April, 2012 at 09:18

    @N.A.: Este perfect, nici pe noi nu ne deranjeaza sa stati in bucatarie, dupa ce terminati de lecturat DC ( nu are cum sa dureze prea mult :)) ) gasiti voi ceva util de facut. =))

  10. droid04 6 April, 2012 at 09:21

    ..”fiindcă nu stau chiar în fiecare zi la cratiță”

    Socant! Ce fel de femeie esti ?

  11. Ozzy 6 April, 2012 at 09:51

    Articolele de ieri l-au facut vedeta pe Doctor. Pana si Simona isi incepe articolul raportandu-se la el. Maine poimaine se modifica si una din poruncile biblice: “Sa nu preacurvesti! Poti sa iesi cu o bunaciune careia ii ies sanii din decolteu si numai ca sa bei o bere. Ca Sendroiu”

  12. Belle d”Imagination 6 April, 2012 at 09:53

    Eviva Simona! Vârful de lance al emancipării femeii pe DC.

  13. RoseN 6 April, 2012 at 10:25

    Cine-i Mitch, e prieten cu Moni? :-?? nu… hmmm? poate atunci cu Bote, noi aici nu discriminam 😀

  14. NNA 6 April, 2012 at 11:01

    Simona, nu trebuie sa mergi pe coclauri pentru astfel de perle este suficient sa dai o raita prin sectiile noastre de politie care se ocupa cu accidente rutiere. De ce sa importam cand noi avem “perle” de calitate. :))

  15. madiz16 6 April, 2012 at 12:13

    Vezi,Simona, d-aia cumparam eu Top Gear, sa citesc articolele tale. Dupa aia, il dadeam lui barbata-miu, sa se uite la poze cu masini! 🙂

  16. mifty 7 April, 2012 at 13:12

    @madiz16: … da ”hustler” de ce-l cumpărai??? 😛

Leave a reply