Postul nu e post destul

Boala pe mistreţi. Acum, şi cu tigru bengalez

Ionuț Șendroiu

O afecţiune psihică gravă bântuie atât prin autobazele patriei, cât şi pe terenurile ei de vânătoare. Poate afecta de la multi-miliardari mustăcioşi la smardoi din Ferentari. Este boala ex-prim-ministrului care împuşcă într-o zi 23 de mistreţi, de nervi că testamentul mătuşii Tamara e cusut cu aţă albă. Sau boala şoferului de basculantă care îşi bate nevasta pentru că a fost amendat. De fapt, dorinţa şoferului de basculantă e să-l cotonogească pe poliţistul care i-a pus fiola. Cum chestia asta poate duce la complicaţii penale imprevizibile, şoferul se resemnează şi aşteaptă liniştit să ajungă acasă, să se răcorească gospodăreşte.

Puşca și nevasta lată
Şoferul de basculantă, să-i spunem, simplu, Nae, nu are acasă o colecţie de arme de vânătoare ultimul răcnet. De aceea, îşi ia de la buticul din colţ o sticlă de vodcă, pe care o goleşte pe jumătate în lift, între parter şi etajul nouă. Restul îl va da gata după primii trei pumni aplicaţi nevestei. Numărul de pumni pe care îi va încasa doamna lui Nae depinde direct proporţional de gravitatea amenzii. E dificil totuşi să apreciem cam cât de mare trebuie să fie amenda pentru ca Nae să-i tragă neveste-sii 23 de pumni. Pentru o asemenea performanţă, în afară de necesitatea de a se răcori după amendă, Nae ar mai trebui să fie măcinat şi de un spirit de competiţie idiot, care să-l determine să fie cel mai tare de la ei din bloc, în materie de bătut nevasta. Şi eventual să încerce să doboare recordul deţinut de Gogu, pentru a intra în Cartea Recordurilor de la ei din cartier. Pentru asta, va aduna de pe covor dinţii soţiei, îi va strânge cu grijă într-o batistă şi se va duce cu ei la cârciumă. Acolo, îi va compara cu dinţii pe care i-a obţinut Gogu de la nevastă-sa. Îşi vor măsura cu atenţie trofeele, sub arbitrajul nepărtinitor al lui nea Mişu, ospătarul.

Cel mai mândru trofeu
Într-adevăr, e puţin probabil ca vreunul dintre ei să se poată lăuda cu un incisiv de 24 de centimetri, cum a făcut-o domnul ex-prim ministru, zâmbind cu cizma pe grumazul ciuruit al celui mai mascul mistreţ din Balc.

Şi nici cu blana vărgată a unui animal din care azi mai trăiesc în sălbăticie doar 4000 de exemplare, pe toată planeta, aşa cum a reuşit supermanul salvator al Sibiului.

Adrian Năstase a susţinut că nu s-a dus la vânătoarea de la Balc cu pata pusă şi nici că s-a folosit de ocazie pentru a se descărca precum un ghiolban de duzină. A spus că, pentru el, vânătoarea este o pasiune. O relaxare.

De asemenea, fericitul care a avut şansa să înfigă un glonţ în ţeasta unuia dintre cele mai rare animale de pe Terra va susţine că el a vrut să re-aducă liniştea în … cum îi zice … oraşul de pe malul Cibinului. Doar atât. Chiar dacă, pentru două secunde, hai cinci minute, s-a gândit ce fain ar arăta capul de tigroaică împăiat la el în sufragerie. Ar veni toţi vecinii să se filmeze cu el, toate rudele. Şi blana pe perete, în living, deasupra coarnelor de cerb. Sau, mai bine să scoată coarnele de cerb, să le pună pe hol?! Dar, nu, deci pentru el vânătoarea e o pasiune, iar în cazul de faţă chiar s-au împletit pasiunea cu asta … cum îi zice? … datoria de cetăţean. Chiar, or merge coarne de cerb cu blană de tigru?!

Nae şi Gogu recunosc că şi pentru ei bătutul nevestei este o pasiune. O pasiune la fel de costisitoare precum vânătoarea: internările la ortopedie şi stomatologii îi costă o grămadă de bani.

Citește și:
Mistreţul cu ceas de argint

Share:

57 comments

  1. Radu 14 December, 2011 at 08:11

    Eu is de parere ca Doc scrie si mult si bine si amuzant, nu ca altii de pe DC! 😛

  2. Cristi 14 December, 2011 at 08:15

    Inca un articol al lui Doc pe sufletul meu. 🙂
    P.S. canini nu incisivi. 😀

  3. Cristina Ş. 14 December, 2011 at 08:20

    ma uitam la gunoaiele care au incarcat animalul ala superb in camioneta si ma gindeam: aceste … cum sa le zic .. fiinte? pseudo-fiinte .. sint, pe plan spiritual, la prima reincarnare dupa stadiul de maimutza!!

    au dat doar blana jos, in rest sint niste bestii primitive. si nu sint sigura daca nu jignesc maimutele aici ..

    mi-e o sila …

  4. marco p. 14 December, 2011 at 08:45

    sibiul e orasul DE LA POALELE cibinului. la mijloc e o confuzie cu brasovul, orasul DE PE MALUL tampei. clujul le imbina pe ambele, e si LA POALELE somesului, si PE MALUL feleacului.

  5. stalker 14 December, 2011 at 09:08

    “trageți, domnule prim-ministru! trageți…”

  6. Fratele Andryusha 14 December, 2011 at 09:28

    Bre, eu nu mai comentez pe aici, că nu le am cu limba română, da’ când vedeţi că dau like pe FB să ştiţi că mi s-a părut textul oleacă OK. 😉

  7. NNA 14 December, 2011 at 09:33

    @Cristina Ş.: Eu zic sa lasam maimutele in pace, astia sunt doar idioti (in adevaratul sens al cuvantului).

  8. sendroiu 14 December, 2011 at 09:40

    @Cristi: ma refeream la mistretul cu colti de 24 cm vanat de Adi Nastase la Balc, dupa povestea cu matusa Tamara … coltii mistretului sunt incisivii hipertrofiati … stiu, par niste canini, din cauza ca sunt ascutiti, dar ei sunt incisivi, de fapt … 🙂

  9. RoseN 14 December, 2011 at 09:41

    @Fratele Andryusha: Mă pe tine cine sdfgfgmoasă-sazrerzet te-a supărat iar de nu mai vrei sa comentezi? Ca acu mă duc să-l bat :))

  10. Ferdinand 14 December, 2011 at 09:58

    @Radu:
    Noroc pentru el că nu scrie din România. Prea mulţi l-ar invidia.

  11. tigara electronica 14 December, 2011 at 09:59

    foarte interesant scris, i like !!

  12. Ina_adevarata 14 December, 2011 at 10:01

    @Andryusha, atita-ti trebe, sa dispari iar, ca vin in Iesu’ ala si-ti dau foc. Nu ma mai enerva, ca ma enervara destul vinatorii lu’ Doc.

  13. Cristina Ş. 14 December, 2011 at 10:05

    @NNA:

    de fapt, ai dreptate ..

  14. sendroiu 14 December, 2011 at 10:08

    @Cristi: Scuze, sunt canini, ai dreptate! Coltii mistretului provin din canini. Imi cer scuze pentru confuzie, multumesc pentru observatie 🙂

  15. Cristina Ş. 14 December, 2011 at 10:14

    @sendroiu:

    eh .. te scuzam, treaca de la noi .. 🙂

  16. pepe 14 December, 2011 at 10:16

    Da-i prostului bata sau pusca si trimite-l inainte.

  17. Belle d”Imagination 14 December, 2011 at 10:25

    Ăsta cu tigrul fusă un idiot de primă mână!

    Dar cu mistreţii de la Balc e altă aia. Mistreţii ăia nu doar locuiesc în pădurea de la Balc şi vin nişte ţuţări ca să îi puşte. Mistreţii ăia sunt hrăniţi, sunt protejaţi, e un fel de fermă ecologică de animale. Nu-s taman sălbatici.

    Aşa că nenea mustăciosul are tot dreptul să-şi cheme prietenii la puşcat mistreţ. E ca şi cum mi-aş chema eu prietenii la cules de jujube din pomul din curte.

  18. sendroiu 14 December, 2011 at 10:50

    @Belle d”Imagination: eu nu contest dreptul lui nenea mustaciosul de a-si chema partenerii la omorat mistreti, la el in curte.
    Eu doar ma intreb cum fac blinc-blinc neuronii unui ins care omoara unul si mai vrea sa omoare inca unul si inca unul … pina la 23. Ca nu e chiar de ca si cum ai recolta jujube: curge sange, animalul agonizeaza … in fine …
    Diferenta de la 1 mistret la 23 descrie derapajul, zic eu …
    Probabil ca ranjetul pe care l-a afisat Bombo intre mistretul nr. 17 si mistretul nr. 23 ar putea fi coperta unui tratat de psihiatrie …

  19. Fratele Andryusha 14 December, 2011 at 10:56

    @sendroiu:
    Exajerezi. Că ji jujubele are suflet… =))

  20. Dan1 14 December, 2011 at 11:19

    Da’ ce-alea jujube bre?

  21. Cristina Ş. 14 December, 2011 at 11:22

    @Dan1:

    da, ce-s alea jujube?

  22. Cristi 14 December, 2011 at 11:25

    @sendroiu: Tocmai ce vroiam sa te contrazic in privinta caninilor. :))
    @Belle d”Imagination: Si totusi 23 de porci un singur om intr-o singura zi. Probabil are un chinez mititel in ureche care-i spune: ucide, ucide…

    Jujubele par a fi niste fructe exotice.

  23. Ciprian 14 December, 2011 at 12:11

    Textul a fost scris de doctor pentru a se descarca sau a fost scris din placerea de a aminti de mistreti? 😛

    Nici eu nu am inteles pana acum cum de unii oameni pot considera vanatoarea un sport, un hobby.

  24. ela 14 December, 2011 at 12:20

    Singeros text ….:(

  25. Miorlaupufos 14 December, 2011 at 12:46

    @Belle d”Imagination: omorirea cu buna stiinta si cu placere a unei fiinte si placerea in a vedea singe, indiferent de rasa fiintei, mi se pare ca rimeaza cu o usoara dileala la mansarda.

    @sendroiu: nu stiu cum de-ai reusit sa faci un asemenea text sa para umoristic atunci cind trateaza de fapt un subiect atit de trist 🙁

    @ all pina la urma, poate tot raul e spre bine: animalul ala superb s-a ales cu o moarte demna, nu o agonie intinsa pe zeci de ani intr-o celula de pirnaie cit o bucatarie la bloc.

  26. Lepka 14 December, 2011 at 12:54

    cine zice, dom`le, ca la “Stirile de la ora 5” sunt numai atrocitati. Io am vazut stiri foarte bune si imbucuratoare cu vanatori care se impusca unul pe altul 🙂

  27. Raluca 14 December, 2011 at 12:56

    Lasa ca macar tot Nae si Gogu platesc stomatologul.

  28. gabriel 14 December, 2011 at 13:45

    Detalii de vinatoare (majoritatea frantuzesti)… pe domeniile de vinatoare se cresc special pasari (fazani, rate) care se elibereaza la momentul oportun si au o viata (sau zboara) doar intre iesitul din cusca si cele citeva zeci/sute de metri in aer pina la intilnirea cu alicele, asa se omoara peste mia de pasari intr-o singura zi.
    Am rupt total echilibrul speciilor si sint paduri devastate de prea multe cervidee sau mistreti, macar pe astia nu-i cresc in curte sa traga in ei ca la tinta in astfel de situatii. Exista un proprietar al padurii, un gérant, si tot felul de asociatii si comitete si comitii, care iti spun “daca nu-ti ucizi animalele in exces de la tine din padure te amendam/tragem de urechi punem la gazeta de perete, ca uite cum imi strica mie recolta sau puietii fragezi…” Daca totusi nu sint suficienti, ii crestem si le dam drumu’ sub pusca ucigasilor. Asa facem cifre care sparie gindul, cu asa zise trofee ale caror dimensiuni in centimetri sint invers proportionale cu ce au vinatorii in pantaloni.
    Dar sa nu divagam, ca si doamnele vineaza, sa vedeti ce detalii aiurea au englezii cu uciderea animalelor (cerbi, vulpi) de catre haite de ciini urmate de vinatori calare (macar astia mai au o sansa sa-si rupa gitul intr-o mimare de fair-play).
    In Franta e un hobby banal, cu acoperire sociala serioasa. Astia sintem.
    P.S.Cumpara cineva doua Churchill de calibru 20? Sau o carabina de 12? anunt publicat de un Print din Levant, indragind vinatoarea…

  29. serban 14 December, 2011 at 14:07

    Imaginaţi-vă trei scene:

    1)
    În faţa ta este un tigru agresiv în libertate care se îndreaptă spre tine.
    Ai o puşcă în mână.
    Ce faci? Te gândeşti că aştia sunt “decât” 4000 iar ca tine mai sunt şapte miliarde şi zici pas?

    2)
    În faţa ta sunt 23 de mistreţi cu colţi de două’j’de centimetri care te privesc cu ură. Tu eşti prim ministru, sau fost, şef de stat sau măcar un jmecher serios. Ai prestanţă şi o situaţie.
    Ce faci dacă eşti un tip pasional?

    3)
    În faţa ta e o nevastă care se pregăteşte să deschidă gura. Tu n-ai băut destulă vodcă pentru a dormi într-un şanţ.
    Începe să urle. Să zică. Poţi să nu argumentezi?

  30. Fratele Andryusha 14 December, 2011 at 14:35

    @serban: La numărul 3 observ că nu ai nicio puşcă în mână, deci eşti total dezarmat în faţa situaţiei… =))

  31. sendroiu 14 December, 2011 at 14:36

    @serban:
    1) Din ce am inteles eu, citind ziare pe net, tigresa a devenit agresiva dupa ce a fost impuscata cu un tranchilizant tras dintr-o pusca lasata intr-o masina, la marginea padurii. Intr-o declaratie facuta la putin timp dupa anuntul uciderii animalului, seful unui comitet sau comitzii din Sibiu afirma ca s-a luat decizia impuscarii mortale, deorece vanatorii au considerat animalul ca fiind prea periculos pt a se risca tranchilizarea. Care ei, saracii, nici nu au experienta cu fineturi d’astea occidentale, gen tranchilizante si alte mofturi. Care eu m-am mirat, ca dl doctor vet sustinea ca a operat-o de multe ori pe tigresa. Daca nimeni nu avea experienta in a folosi pusca cu tranchilizante, sa pricep ca o opera pe viu? Sau ii dadea xanax, sa stea cuminte pina se opreste dumnealui din cusut?! Cam cat xanax!?!?? Si la urma de tot, am citit declaratia asistentului de la SMURD, care sustine ca a auzit O SINGURA IMPUSCATURA. Evident, pusca cu tranchilizante fiind in logan, nu avea cum sa se auda, ca era dat tare radioul, nu??
    … Aici m-am enervat eu foarte tare.
    Evident, nu s-a pus nici o secunda problema sa se ia proba de sange de la tigroaica sa aflam cam cat tranchilizant avea in sange si cam cat la suta e vrajeala in toata povestea asta …
    Imi pare rau, dar cred ca tigroaica a fost impuscata in cap, de la distanta de minim 200 m, in timp ce se odihnea. Folosindu-se o arma cu luneta. Asa am eu un feeling …

  32. Fratele Andryusha 14 December, 2011 at 14:43

    @sendroiu:
    Eu cred că domnul doctor vet. a ordonat să se tragă, că a operat-o de atâtea ori şi nu i-a dat şi ea o atenţie – un cartuş de Kent, un pachet de Ness, o măslină, ceva. =)) =))

  33. Cristina Ş. 14 December, 2011 at 14:45

    @serban:

    dau like pt 3)

    1) si 2) nu cred ca au legatura cu ce s-a intimplat la Sibiu sau la Balc ..

    pe mine personal ma infurie intimplarea cu tigrul pentru ca o privesc dintr-o perspectiva .. poate nu chiar cea mai relevanta .. adica se izmenesc atita cu javrele alea maidaneze care omoara si mutileaza oamenii pe strazi in toata Romania in mod regulat! si nu iau de ani de zile masuri – deci, pericol real, cu probe (victime) dar au fost foarte prompti cind a fost vorba de un tigru care nici nu stia ce e cu el pe-acolo, nu atacase pe nimeni (nici macar pe ingrijitorul caruia i s-a facut rau!) – deci, au laut masuri pentru un pericol ipotetic.

    ma enerveaza in primul rind chestia asta, de principiu, apoi, sincer, imi pare rau de tigru si nu cred un cuvint din ce au povestit, cum ca ar fi folosit tranchilizante intial .. aveau masini, putea sa statea in masini cele 10 minute pina isi faceau tranchilizantele efectul.
    bleah!

  34. serban 14 December, 2011 at 14:49

    @sendroiu:
    Sigur, toată povestea duhneşte a diletantism, nepăsare şi stupiditate. De la început, de cînd a scăpat animalul. Mă tem însă că şi canalele noastre de informare au caracteristici similare.
    Sunt trist că a murit bietul animal. Mai trist că se poate ajunge aici. Că nu putem decât să o luăm în râs aşteptând şi noi să găsim uşa cuştii deschisă.

  35. Cristi 14 December, 2011 at 14:52

    “O sa-i transmit Malinei Olinescu dragostea voastra” – tigroaica Mihaela din Sibiu(1997-2011) 😀

  36. serban 14 December, 2011 at 14:54

    @Fratele Andryusha:
    Evident că eşti dezarmat. Şi, doar în acest caz, ai şi o lungă listă de triste experienţe anterioare.

  37. Dan1 14 December, 2011 at 15:26

    @serban: Diletantism, nepasare pe dreaq. Vânatorul ala s-a gândit probabil ca n-o sa mai aiba niciodata ocazia de a se lauda în fata prietenilor ca a vânat un tigru. Ca sitari si potârnichi mai vânasera si ei.

  38. Stephanie 14 December, 2011 at 15:27

    @sendroiu: Minunat articolul, Doc, bravo! Vezi, unul dintre motivele pentru care te iubesc eu pe tine este ca esti un tip sensibil! Asaaaaaaa… azi am sunat un prieten, nu spui cine, persoana importanta din Sibiu. Desi exista niste mici detalii care difera putin de ceea ce ai presupus tu, in mare feeling-ul tau se cam pupa cu realitatea…din pacate! Dar varianta oficiala este aia pe care o cunoatem toti!
    Desi tigrii de la Gradina Zoologica din Sibiu erau slabi si apatici, de fiecare data cand le faceam cate o vizita ma minunam de talentul artistic al Creatorului (Dumnezeu , Allah sau cum s-o numi el).Tigrul a fost intotdeauna pentru mine dovada ca lumea asta nu a aparut la intamplare, ca nu e consecinta a unei explozii cosmice si a unor reactii chimice haotice si ca trebuie sa existe o entitate iubitoare de frumos ca sa poata exista un animal precum tigrul.Nenorocirea de la Sibiu ma atinge intr-un fel la modul personal…
    Nevasta lui Nae are posibilitatea sa-l bage-n *** pe barbat’su si sa e desparta de el. Pe idiotii care vaneaza mistreti, ursi, iepuri, caprioare aproape ca ii pot intelege: pot face pariu ca au “jucaria” mica si ca vanatoarea ii face sa se simta barbati. Povestea de la Sibiu nu are nici un fel de logica…

  39. serban 14 December, 2011 at 15:34

    @Dan1:
    Dacă aşa a gândit, îl pot încadra la nepasare.
    Diletantism nu, pentru că totuşi a nimerit. Dar, cine ştie, norocu’ începătorului. Să-l vedem la al doilea tigru.

  40. Belle d”Imagination 14 December, 2011 at 17:45

    Jujubele sunt nişte fructe extraordinare, cred că-s numărul 3 sau 4 în lista mea. Aş mânca tone (şi sper să o şi fac) Le mai zice şi curmale chinezeşti şi sunt exotice doar în măsura în care nu-s româneşti. Dar pot să crească în grădina oricui din România.

  41. Belle d”Imagination 14 December, 2011 at 17:47

    @Don doctor, la asta recunosc cinstit că nu m-am gândit. Nu m-am prins că vorbeşti de piticii de la mansardă, şi aici mă înclin cu plecăciune, ai dreptate completă şi totală.

    Credeam că e vorba doar de ce îi scoate la ucis nenea mustăciosul.

    Da, presupun că e o lecuţă de dileală la mansardă să ucizi aşa, în delir.

  42. Belle d”Imagination 14 December, 2011 at 17:51

    @Miorlaupufos: draga mea, te rog din suflet, spune-mi că eşti vegetariană. Dar die hard vegetariană! 1001% vegetariană!

    Altminteri o să îţi atrag atenţia cu respect că e o dovadă de ipocrizie totală să incriminezi uciderea unei fiinţe câtă vreme tu o mănânci cu veselie şi anticipare! Căci, hai să-ţi spun un mic secret: carnea din zupermarketuri nu creşte pe raft, n-o culege nimeni de pe vrej, ci provine de la animale crescute în vederea sacrificării. Ca noi să ne umplem pios maţul

  43. RoseN 14 December, 2011 at 18:01

    @Belle d”Imagination: Sunt eu, dar la subiectul de fata nu vad relevanta.
    Pentru ca hrana este o necesitate, vanatoarea NU!!! si era vorba despre a ucide din ‘placere’, ca ‘sport’ cica…

  44. sendroiu 14 December, 2011 at 18:44

    @Belle d”Imagination: despre piticii din mansarda vorbeam, intr-adevar: si despre faptul ca toti acesti sonati sunt organizati in asociatii care functioneaza cumva strans lipite de regiile silvice etc. Adica, de exemplu, ei supravegheaza efectivele de dropii (care nu mai exista), de capre negre si de cocosi de munte (care se intalnesc mai degraba pe peretii restaurantelor). Nu e vorba de a vana pentru mancare si nici nu mi se pare ca acest gen de tzicneala are vreo legatura cu sportul (adica, refuz sa consider ca niste umflati, gusati, cu colesterolul 300, imbracati in costume de camuflaj si imbibati cu palinca pot fi considerati practicanti ai vreunui sport).

  45. Cristina Ş. 14 December, 2011 at 19:31

    @Belle d”Imagination:

    thx!

    le-am cautat si pe google “jujube images” 🙂

  46. Dan1 14 December, 2011 at 20:57

    @Belle d”Imagination: Tuuu, vânezi jujube? Nu te gândeşti că e şi ele suflet? :))

  47. borg 14 December, 2011 at 22:48

    @Cristina Ş.: Care 10 minute Chestiile alea functioneaza in secunde. Doara nu il inteapa cu ace muiate in algocalmin.

  48. Miorlaupufos 14 December, 2011 at 22:53

    @Belle d”Imagination: intre a consuma carne si a avea o placere bolnava in a omori patrupede de orice fel mi se pare o diferenta cam mare. Cunosc teoria ta, dar intrucitva o consider gresita. E mai bun echilibrul decit extremismul si exagerarea, mai ales cind avem de unde alege. Par examplu, pentru ca detest acest obicei al vinatorii, am ales sa nu cumpar sau sa port haine de blana. Nu o sa defilez in chiloti in Piata Victoriei cu ecologistii dar nici nu ai sa ma vezi imbracind vreo blana. Pentru ca exista alternative. Proteinele din carne nu au alternativa.

  49. N.A. 14 December, 2011 at 22:54

    Pe langa faptul ca like, like, like! – articol + cea mai mare parte a comentariilor…
    @Cristina S & Sendroiu – Voi sunteti rude sau e potrivire de nume? Ca sa dorm si eu linistita la noapte, ca ma tin de mult sa va intreb.. :))

  50. Serban 15 December, 2011 at 00:00

    @sendroiu:
    Elementele din argumentație nu sunt ok. Dropii mai există. Capre negre am văzut de nenumărate ori în peregrinările mele prin munți. Odată am văzut una de la mai puțin de 10 metri. Cocoși de munte nu, ce-i drept.
    În rest, de acord cu ce spui. Nu sunt vânător, nu aș vrea să fiu, nu îi accept, m-am certat de câteva ori cu ei pe subiectul ăsta, și eu sunt un tip tolerant totuși.

  51. sendroiu 15 December, 2011 at 09:34

    @N.A.: nu suntem rude, dormi linistita :))
    @Serban: dropii mai exista, dar nu in Romania. Cica a fost observata una, relativ recent, in Campia de Vest, care se pare ca a trecut granita din Ungaria. Nu se precizeaza insa ce a patit dupa ce a fost observata …

  52. serban 15 December, 2011 at 12:00

    @sendroiu:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Dropii_la_Baia_Veche.jpg
    Este din 2009, lângă Salonta.

  53. sendroiu 15 December, 2011 at 13:50

    @serban: ei, da! e aia venita din Ungaria, de care zic (bine, in poza recomandata de tine fiind impreuna cu familia 🙂 )
    Dar in Baragan nu mai exista nici una …

  54. serban 15 December, 2011 at 14:11

    @sendroiu:
    Sunt văzute frecvent în zonă. Nu ştiu ele de Ungaria, România, Schengen etc.
    Unii specialişti spun că n-ar fi exclus să mai fie şi prin Bărăgan, sunt multe câmpuri pustii pe acolo. Au fost văzute până aproape de 89. Ceauşescu le-a şi împuşcat pe câteva.
    Mai sunt prin sudul Ucrainei, aşa că n-ar fi exclus să treacă unele câteodată şi pe la noi.
    Deşi eu nu le-aş sfătui. Felul în care le “vânau” ţăranii până de curând este de-a dreptul oribil.
    http://www.ngo.ro/pipermail/mediu_ngo.ro/2005-June/001382.html

  55. N.A. 15 December, 2011 at 14:14

    @sendroiu: Ei, na, de unde stii tu? Poate n-or avea o viata sociala prea intensa, or sta si ele in cuiburi :))
    Si inca o varianta: nu se arata decat oamenilor buni =))

  56. sendroiu 15 December, 2011 at 14:51

    @N.A.: m-am documentat; in plus, sa stii ca eu sunt un om bun. Chiar si dupa parerea altor oameni, nu numai a mea O:-)

  57. Cristi 15 December, 2011 at 14:56

    @serban: In Baragan nu mai sunt. Ca fapt divers in judetul meu din inima Baraganului (poet m-a facut mama =)) ) sunt caprioare si mistreti :D.

Leave a reply