Un caz de trolaj
Bunul şi voluminosul meu amic A. îmi povesteşte despre cum bloggerii, socialiştii media şi, probabil, oamenii din piar au băut, pentru prima oara, berea Staropramen. O bere care, din ce înţeleg, este ca iPhone6, dacă nu ai băut eşti prost şi, dacă ai băut, deja am băut şi eu din ea.
În fine, cu vreo lună înainte de marea lansare în blogosferă am avut ocazia să beau celebra bere. M-a sunat amicul meu Interlopul, “hai la Papatti că am pus patru beri la rece”. La Papatti, la Lucică, am băut 4 beri Staropramen, ultimele, după care am trecut pe Ursus. Berea invadase deja toate cârciumile de cartier, ălea pe care le frecventez eu, şi fusese primită cu oarecare aprobare de către mase.
Câteva zile mai târziu, hai să le zicem săptămâni, a fost prezentată şi exegeţilor berii din blogosferă, care au decis, aproape în unanimitate, că berea respectivă e cel mai bun lucru de la inaugurarea ProTV încoace.
Noi, la Papatti, am trecut deja înapoi pe Ursus sau, dacă nu are, Ciucaş. Momentan ăstea-s mai scumpe ca berea minune, dar bănuiesc că se va scumpi pe viitor ca să fie şi pe gustul unor oameni mai de soi, s-o poţi bea la Marriott, cu caviar şi nişte facebook lângă.
Se vede treaba ca am imbatranit. Habar n-aveam de berea asta.
@Rada: nu esti progresist.
Ovidiu Eftimie, eu recunosc că sunt prost! :((
Bre, nu’s cum dreaq da’ mie nu-mi placu Staropramen. Parca e cam dulce. In aceeasi perioada era reclama si la “nefiltrata” si aia-mi placu: dupa 4 cutii vorbeam singur. :))
@JULIUS: Pai, da. N-am zis ca am imbatranit? :))
@Dan1: Si-ai simtit vreo diferenta? =))
In afara de numele fistichiu n-are nimic berea aia! Prefer o timisoareana la PET 😀
Păi normal că blogerii au lăudat-o la lansare, că doar avea cele 3 calităţi ale unei beri bune: era gratis, era blondă şi, bănuiesc că le-a trecut prin minte celor de la Bergenbier să o dea aşa, era rece.
În faţa acestor 3 mari calităţi orice băutor de bere nu are decât cuvinte de laudă. Însă, dacă e să plăteşti tu berea, se schimbă situaţia. În acest caz, sigur există beri mai bune decât respectiva bere.
Baa, n-ai auzit de Azuga?
@costin: Stai bre ca te afli în confuzie! Ce-are Staropramen cu Bergenbier?
@Rada: Bre, tata bea Pilsner Urquell. In amintirea lui, beui si eu în Germania si ce sa vezi?! Era buna! (La fel si Radeberger, da’ aia era redegista). Staropramen asta… sincer… Probabil si de-aia i se facu atâta reclama.
@Radu Udrescu: Tooot alea la pet e mai bune dom’le! Eu o prefer p-aia cu gustu’ puternic si amarui! =))
@Dan1: e facuta de aia care fac si Bergenbier.
PS
Imi place ca azi sunt articole dedicate, unul pentru fete, altul pentru baieti.
@Dan1: http://www.foodandbar.ro/info-companii/3160-bergenbier-aduce-in-romania-berea-staropramen-
am baut si eu – e proasta cu spume.
Numele de Staropramen seamana cu Saprosan sau Acetilsalicilic. Parca merge mai bine chiar Nurofen ca nume de bere. Si chiar daca e buna, e ca si cum v-ati insura cu o tipa superba pe care, insa, o cheama Argentina si care cand vorbeste, spune : “buna ziua, eu mi-s Argentina, muierea lu’ domnu’ de aici” si va arata pe vreunul din voi. Dar nu cred ca exista berea aia, radeti de noi.
Ciucas e aia cu eticheta verde, 5 lei petul? Mi-a crapat capul, cand mi-au cerut austriecii de-aia! Le-am pregatit Gosser, ca ma uitai eu pa net sa vad ce pisa ei dupa colt, si cand colo, ei voiau ciucas la pet, ca au baut ei in parcare pe la Brasov
@costin & @silviu: Merci, credeam ca e originala! Siii “berea pragheza numarul 1 din lume” mi se pare cam exagerat! :))
@Sare’n Ochi: Uite cine tine cu mine! :))
Valeu! Chiar si-au botezat cehii, berea, Staropramen. Credeam ca numai tiganiiisi boteaza copiii Argentina !
@Lecteriţa: Pe ziar! =))
Am pus din nefericire botul la trolli si mi-am luat un can. in afara de mirosul de tabla, era un redutabil Bergenbier.
costin, e aramie, nu blonda.
Dan1, da, face parte din noile produse Bergenbier, printre care si aia de te-o facut pe tine sa vorbesti singur. Vara asta s-au cam intrecut in varietate baietii de la Bergenbier cu nefiltrata, freshu cu lamaie, nealcoolizata si Staropramenu’, un fel de diamant al coroanei. Nu e rea. Si chiar mi-era dor de-o bere aramie. Mie mi s-a parut mai dulce aia nefiltrata, dar mai…vesela. Astept sa lanseze si varietatea bruna.
Cum sa te faca nefiltrata sa vorbesti singur??
@Dan1: Da bre stiu! Si eu mai beau Pilsner, cand am bani. Nu Pilsen; bine, am baut si d-aia. Si Budvar am baut. Buna-i Budvar.
Si Kamenitza de la vecinii nostri slavi si prietini. Toate bune.
Da’ io te-am intrebat altceva :))
Am si sapca cu Staropramen, da? Si stick de 2 G cu Heineken…obtinute in aceeasi seara 😀
@Rada: De gust? Pai sunt diferite, chit ca-s Bergenbrau amândoua! Aie e Staropramen si ailalta-i de grâu! :))
@Mortyse: Bre, deci m-a facut! Si cred ca vorbeam si nefiltrat, noroc ca se culcasera ai mei la ora aia! =))
@Dan1: Cum? Aia nefiltrata e de fapt de grau? Pai eu credeam ca e tot de hamei si malt, doar ca e.. nefiltrata 🙁 😮 😕 :-;
Recunosc ca am dat pe google sa ma conving ca exista si ca nu trolati toti doar ca sa cad eu de fraiera. Si cand colo, chiar exista, deci recunosc, habar n-avui de ea pana acum trei minute cand imi deschise ochii un scriitor de pe DC (Eftimie, de tine zic ma)care-a avut norocul s-o si deguste.
Sefu’ e naspa rau am cazut si eu in aceiasi plasa. O fi buna in cehia insa la noi are un gust profund de bere frantuzeasca adica dulce. Trebuie sa apreciem insa cat de bine mediatizata a fost, banuiesc ca Steve Jobs a fost in spatele afacerii ca altfel nu mi explic impactul asupra maselor. Probabil ca si a dat seama ca numai tine mult cu apple si s-a reprofilat pe bere.
@Rada: Grâu-grâu! Ete colea: http://www.ziare.com/afaceri/branduri/bergenbier-a-lansat-berea-nefiltrata-din-grau-1093352 =))
@mih: Nu bre, frantujii are bere buna nu dulce, beui io Kronenbourg când fusei si era chiar buna!
Mai, sa vedeti, m-am intalnit cu Toader. Era negru la fata si rosu in cacaie de necaz ca i-au trimis o fata in beciurile intunecoase, cand el, sarmanul, n-ar fi vrut decat o bere. O amarata de bere, fie ea si Staropramen. N-a fost sa fie.
Bun, ma salveaza si pe mine cineva sau tre’ sa-l suport pe infricosator. 🙁
@nina: Te-am salvat!
@M3bis: esti eroul meu. 🙂 Vrei o bere?
@nina: Ala nu e noroc! Am avut si noi noroc de-ala si stim! =))
P.S. Te gândesti câti bani cheltuie astia pe reclame ca s-o convinga pe nina sa bea o bere, si ea nimic… =))
@Dan1: Lasa, macar sa ne-ajunga noua! Unde am ajunge daca toata lumea ar incepe sa bea bere, nu judeci un pic?! Ca nici apa plata cu lamaie n-a omorat pe nimeni! Si ai sanse sa devii si fotomodel. 😛
Eftimie, care esti tu Ovidiu! Vrei sa pun pe facebook si pe youtube poza cu noi doi savurand un Staropramen fiecare, in mijlocul verii? De ce faci acum pe niznaiu’?
pune mă 4mall: Doar despre asta era vorba 😀
@eftimie: Sincer acum! Ai mai baut vreuna de atunci????
Staropramen- ăsta’i nume de bere?? Zici că-i de medicament.
@sebra: pai berea e medicament ca face bine. :))
@nina:
Cred că eşti întro mică eroare! Berea e considerată aliment. Vinul este considerat medicament.Un anumit vin. 😉
io știam că staropramen e un oraș (sau era sat???) din bulgaria!
ce v-a venit dintr-o dată cu cehia??? :))
@sebra & @nina: E un analgezic usor, pa’erea mea! :))
@mifty: Probabil in urma unui mic razboi nemediatizat, cehii au cucerit Staropramen de la bulgari si au trântit repede o fabrica de bere! =))
Comic cum e laudata berea Staropramen in articol, in Praga nu e printre cele mai bune sau cautate marci de bere. Recomand totusi sa cautati Kozel, Pilsner, Krusovice sau orice alte marci cehesti, sigur sunt mai bune decat Staropramen. Pentru cultura generala, producerea unei beri bune este influentata mult de calitatea apei folosite, in cazul Staropramen apa provine dintr-o zona din Praga…
La noi, in targu’ lu’ mos Ion Roata, e cam 3 lei jumate berea asta. Comparativ, fosta bere a nationalei sau actuala bere a Cupei sunt doar 3 lei. Pret de bar. Deci, se accepta.
Eu am renuntat la ursus de cand a plecat de acasa. Astept sa se intoarca…
@ioan: Da’ de Budvar de ce nu zici Ioane? Ca e cu origine controlata, precum vinurile la noi.
Si articolul nu lauda berea Staro..pana mea ca greu se scrie, ca nu e promo. Din contra, autorul spune ca e mai buna berea de la noi. As putea dezvolta, da’ mi-e ca iese o recenzie la un articol DC.
@Dan1: Multumesc Dane, m-ai luminat. Am baut si eu o bere de-aia tulbure; avea spice pe ea, da nu am inteles ce scrie pe sticla, ca era in bulgareste. Am crezut ca asa e designu’, ca la stema Romaniei :))
cehească sau bulgărească, ori mai spălata daneză sau nemțească, mi se rupe: cât timp oțetul e mai tare ca berea, mi se pare sub demnitatea mea să beau bere!!! 😀
@Nero: Nici eu nu mai beau Ursus de cand s-a inchis fabrica din Cluj. La ultimul Ursus baut de mine, l-am intrebat pe chelner de unde l-au adus. N-a stiut sa-mi zica, hoţomanul.
Cu Silva neagra in schimb, alta e abordarea 😀
@mifty: Mare dreptate ai domnule. Am niste sortimente de palinca de la bunicu, de mi s-a dat acoolmetrul peste cap cand am incercat sa masor gradele. Le pastrez pentru prima mea coma alcoolica.
@Rada: Baga-baga (recenzia)! Asa se debuteaza pe DC! Maine-poimaine ajungi un scriitor de succes ca camionagiul! =))
@mifty: Hai bre, incearca! Zici ca-i Fanta! Inchizi ochii s-o dai de dusca! Ca pe medicament! Si dup-aia mai discutam! =))
N-aş bea o bere care se cheamă în halul ăsta!
Berea tre’ să aibă un nume scurt şi convingător, de exemplu, Dab.
Staro pramen s-ar traduce Izvorul Vechi, sau Iazul vechi ceva plm
Pilsner Urquell şi Krusovice au vreo două clase peste berea aia, mai ales că este făcută de Bergenbier, cred. Dar, în materie de blogosferă, am învăţat de multă vreme că poţi cere orice de la ea, dar nu gusturi, mai ales dacă sunt plătite să nu existe… 🙂
Problema berii asteia e ca e facuta tot in Romania. Deh, alta eticheta, alt pret si avem berea pragheza numarul unu in lume acum si in Romania, nu? Staropramen din Romania nu prea seamana la gust cu Staropramen din Cehia, care oricum e o bere sub medie in Cehia. Pana si Starobrno e peste Staropramen.