Postul nu e post destul

Tablou cu clasă muncitoare mergând în paradis

Julius Constantinescu
Transilvania Jurnal, ’98 – ’99*

Dau o mătură cu piciorul, dispersez puţin cojile de seminţe, cât să mă aşez. Fata de la non-stopul de peste drum nu mai încuie poarta în urma mea. De altfel, nu e singură: e cu prietenul ei. Stă prin zonă, probabil, şi îi ţine de urât noaptea. Îmi mai aruncă o privire din când în când, după care se obişnuiesc cu mine şi îşi reiau liniştiţi activitatea de pupat/sporovăit.

E cinci şi ceva, ies câinii la încovrigat. De undeva de după un cămin apare o căţea, urmată de doi maidanezi cam costelivi. Se opresc la colţ şi unul din ei mă latră, cam cu jumătate de gură. „Apă minerală?”, zic. Fata de la magazin şi prietenul ei se întreabă dacă sunt anormal la cap sau doar băut. Câinii dispar după nişte tomberoane. Întotdeauna am fost curios dacă dimineaţa, când se trezesc, mai întâi scotocesc prin gunoaie şi apoi se încovrigă sau invers.

Am un walkman cu radio şi schimb mereu frecvenţa, până găsesc o piesă care îmi place. Nu se aude grozav în groapa asta, pe Cojocnei, stradă de cămine muncitoreşti. Îl las pe CD Radio. Uite şi al doilea client din dimineaţa asta – brutarul de la brutăria din apropiere. Abia când îl văd, îmbrăcat în şorţul lui alb, realizez că miroase a pâine. Mă mir că nu mi se face poftă, în general sunt pofticios. Îşi ia o bere şi o bea în picioare, fără grabă, cu înghiţituri mici şi aşezate. După fiecare înghiţitură se şterge, meticulos, cu dosul palmei. Îi ia cam zece minute să-şi termine berea, scutură sticla în jos şi o aşează în ladă. Îşi îndeasă boneta pe cap şi se depărtează agale, cu mişcări la fel de scurte şi precise ca cele cu care-şi băuse berea.

Încep să se aprindă tot mai multe lumini în căminele din jur: e ora de trezire a proletariatului. Prima iese o femeie. Pare să aibă în jur de 50 de ani, dar nu m-ar mira să n-aibă nici 40, pe-aici nu se trăieşte uşor. E prost îmbrăcată şi pare să nu se fi trezit bine.
Următorii nefericiţi pe care dimineaţa îi scoate din jobenu-i lăptos sunt tot femei. Una dintre ele e chiar tânără, cred că e cam de vârsta mea. E îmbrăcată în nişte pantaloni negri mulaţi, foarte ieftini. Bluză ştearsă, la fel de ieftină, sandale cu talpă groasă. Nu e urâtă, aşa că o îmbrac elegant: o rochie lungă, neagră, decoltată dar nu foarte, crăpată în partea dinspre mine. Pantofi negri, cu toc. O duc la coafor: optez pentru un coc la spate, să-i lase profilul liber. Sunt mândru de mine: e chiar frumoasă. Caut la repezeală la radio o piesă romantică, pentru atmosferă. Când ajunge în dreptul meu, se îndreaptă puţin: nu ştie că o aranjasem deja, că o făcusem frumoasă, că nu e dimineaţă, ci acum se înserează, că nu merge la lucru, ci tocmai o scoate cineva şi pe ea în oraş. În timp ce o petrec cu privirea, din sens opus apare o alta. Acum vine acasă. E una dintre fetiţele de pe Feleac, o ştiu, am văzut-o nu o dată pe marginea autostrăzii. E la fel de prost îmbrăcată, doar că mai scurt şi mai decoltat. Curvele ieftine au un fel de uniformă a lor, toate sunt îmbrăcate aproape identic. Mă miră că a venit pe jos, de obicei le aduc acasă taximetriştii. Cursa o plătesc în natură. Poate a avut client prin apropiere.

În sfârşit, primul bărbat. Sincer, mă aşteptam la un bărbat masiv, aspru, colţuros, care trage cu duşmănie dintr-o mahorcă puturoasă. Când colo, primul proletar pe care strada Cojocnei l-a aruncat afară în dimineaţa zilei de 10 mai n-avea nimic din toate astea – sărit puţin de 30 de ani, cu un început de chelie şi unul de burtică, omul avea un aer mai degrabă bonom. Nu ştiu dacă el m-a invidiat pentru faptul că la ora aia stăteam pe bordură şi beam apă minerală, dar eu l-am invidiat sincer: cum mama dracului poţi avea aerul ăla degajat când mergi, cu noaptea-n cap, la slujbă? Pe mine numai gândul că mâine trebuie să merg la serviciu mă bagă-n boală de cu seară. Doamne, mi-ar plăcea să lucrez măcar la un săptămânal, dacă nu la un bilunar sau, de ce nu, la un almanah anual! (s-a împlinit, dobitocule: nu mai lucrezi nicăieri – n. Julius 2011).

Se apropie un taxi şi mă roade curiozitatea să văd cine se mai întoarce la ora asta acasă. Mă ridic şi mă prefac că vreau să trec strada. Taximetristul încetineşte, aşa că mă aşez înapoi. Mă înjură mai mult ca sigur, îi răspund în gând şi mă zgâiesc fără nici o jenă. E o fată în taxi, apuc doar să văd că e aranjată, frumuşică şi, culmea, are un coc la spate! Îmi termin apa minerală, predau sticla, că o luasem fără garanţie, şi mă duc să mă culc. Câţiva muncitori grăbiţi trec pe lângă mine în sens opus, tăcuţi şi blazaţi. Nu ştiu că pe urmă merg în paradis.

* Luat de pe blogul lui Sare’n Ochi, băiatul care a plecat acasă cu arhiva TRJ când s-a închis prăvălia. Din când în când ţine să mă facă de râs publicând câte o prostie scrisă de mine acum 10-12 ani.

Share:

52 comments

  1. 4mall 11 May, 2011 at 08:42

    Sa te faca de ras? Prostie? Hehehe, ce-ti mai place sa te alinti!!

  2. sebra 11 May, 2011 at 08:50

    Când am citit asta Următorii nefericiţi pe care dimineaţa îi scoate din jobenu-i lăptos, eram puţin confuză, am verificat autorul articolului. Mi-am revenit când am citit asta s-a împlinit, dobitocule: nu mai lucrezi nicăieri – n. Julius 2011). :))

  3. camionagiu 11 May, 2011 at 08:51

    Acest episod imi aduce minte de o calatorie de-a mea la Viseul de Sus, la niste prieteni de familie.
    Ajung in zori, adica pe la 7, cand aburii inca se ridicau deasupra padurii si culegatorii de zmeura, in majoritatea lor tigani, se imbulzeau, alaturi de muncitori forestieri si alti tigani fara ocupatie, intr-o carciuma oribila.
    Uimit de aglomeratia aia la o asemenea ora, ma dau mai aproape sa vad ce se serveste, in speranta ca voi vedea cafele aburind turceste in cescute minuscule. Nu. Beau tarie mizera.

    In cap pornesc o tirada impotriva lor, ii bestelesc, ei stateau cu ochii plecati, in fine ajung la cunostinta mea. Abia se trezeise omul, era in budigai, umflat de somn. Fara sa tin seama de nimic, pornesc melita, infierand nenorocitii care beau tarie la 7 dimineata. TARIE, MA? Imi da dreptate, cu explicatia ca in padure e frig dimineata. Ma asculta rabdator, in picioare, descult, cu un picior pus peste celalalt si sprijinit de tocul usii. Dupa ce ma descarc, ma intreaba:
    – Mananci, bei o tuica?

  4. 4mall 11 May, 2011 at 08:54

    @camionagiu: In loc sa fi scris un text, ai inghesuit bunatate de poveste intr-un comment!

  5. Dan1 11 May, 2011 at 08:57

    Da’ ia zi-ne si noua, de unde ti-a venit titlul?

  6. Sare'n Ochi 11 May, 2011 at 09:00

    corect se scrie si se citeste: “baiatul care a avut amabilitatea sa faca, sa tina si sa sutina arhiva TRJ, motiv pentru care a dus cu el o copie acasa”.
    in rest, vorba lui @4mall: te alinti!

  7. lulu 11 May, 2011 at 09:10

    @sebra: Fix fazele alea m-au lovit si pe mine 🙂

  8. Radu Udrescu 11 May, 2011 at 09:13

    Ce bine se scria acum 10-12 ani… 🙂

  9. 4mall 11 May, 2011 at 09:24

    @Radu Udrescu: Cum mah? Tocmai tu visezi la vremurile cand nimeni nu isi imagina vreodata ca va exista un concurs de mima cu pisici???

  10. Radu Udrescu 11 May, 2011 at 09:30

    @4mall: O tempora, o mores!… Pe vremea aia pisicile vanau soareci. Acum au devenit fotomodele cunoscute de o intreaga comunitate 2.0 🙂

  11. M3bis 11 May, 2011 at 09:33

    @Radu Udrescu: A mea vâna ciorapi Lycra!

  12. silavaracald 11 May, 2011 at 09:35

    ”Când ajunge în dreptul meu, se îndreaptă puţin: nu ştie că o aranjasem deja, că o făcusem frumoasă, că nu e dimineaţă, ci acum se înserează, că nu merge la lucru, ci tocmai o scoate cineva şi pe ea în oraş.”
    Superb!
    Sigur l-a scris Julius?
    Dacă da, unde a dispărut băiatul ăla romantic și delicat? 🙂

  13. Radu Udrescu 11 May, 2011 at 09:41

    @silavaracald: Vezi ce face moguleala din om? 😀

  14. Belle d'Imagination 11 May, 2011 at 09:43

    Păi parcă acum stai la vilă, ai sclav personal în pivniţă, canaăele de piele de struţ modest, plasme 3D… ”S-a împlinit prostule”?????????????? WTF?

  15. 4mall 11 May, 2011 at 09:53

    @Belle d’Imagination: Pai el merge pe principiul “fericiti cei saraci cu duhul”…

  16. stalker 11 May, 2011 at 10:00

    nimeni nu merge în paradis la ora aia. afișul cu “revin în 5 minute” era vizibil. în mănăștur, cel puțin

  17. unmihai 11 May, 2011 at 10:03

    uite ce scria boierul acu’ 10 ani si acu’ face concursuri de mima cu pisici!
    ce viata dom’le….

  18. Mr. Cabo 11 May, 2011 at 10:24

    Si pe vremea aia scriai frumos. Pacat ca internetul era la inceput, si definitia de blog la stadiul de concept.

  19. Rada 11 May, 2011 at 10:27

    Frumos text. Oldies but goldies 🙂 Finalul e diferit pe cele doua bloguri. Trist la Sare’n Ochi, si parca nedrept.

  20. Emil Maier 11 May, 2011 at 10:35

    Hehe… un tablou cvasi-identic, localizat de data asta undeva prin Petrosani, cu prietenul Gheza care scarbit o arunca: “Io-tche fratche cântă cucu’… fra(i)erii să duc la lucru’ “

  21. Dan1 11 May, 2011 at 10:48

    @Rada: Da bre, asa e! Se vede treaba ca acu’ în 2011, îi reveni optimismul! =))

  22. Sare'n Ochi 11 May, 2011 at 10:50

    @Rada: finalul de aici este efortul muncii depuse de catre mogul personal intru improspatarea vechii sale capodopere jurnalistico-literare. a adaptat-o la blog pentru a aduce un plus de speranta celor care-i muncesc pe blog: al vostru va fi fiind Paradisul! =))

  23. Ciprian 11 May, 2011 at 10:56

    Sa nu-mi spui ca te pricepi si la pictat pisici.

  24. sendroiu 11 May, 2011 at 10:58

    “I like my town with a little drop of poison
    Nobody knows they’re lining up to go insane”

    http://www.youtube.com/watch?v=zkj_ov_0LA4

  25. RoseN 11 May, 2011 at 11:17

    Ah, uite unde era dovada ca dorintele se pot implini 😀
    mind over matter

  26. aisha 11 May, 2011 at 11:30

    Foarte frumos! Chiar romantic!
    P.S. usor fantasmagoric! un pic a la Emile Zola!

  27. Lecteriţa 11 May, 2011 at 11:38

    E un decor pitorific! Citesc, fredonand coloana sonora din Once Upon A Time In America…
    Asa a-nceput Jul’: intr-un cartier unde se-ncuie poarta la pravalie, se bea bere in timpul serviciului la 5 dimineata, curvele se-ntorc, cuminti,acasa si zorii zilei il surprind stand pe o bordura, oferindu-i perspectiva unei noi zile, a unei noi vieti.
    Asa se ajunge mogul, asa se face primul milion!

  28. Lucius Fascius 11 May, 2011 at 11:44

    Erai mai atent si scriai mult mai bine acum 10-12 ani! 😉

  29. dr. Lecter 11 May, 2011 at 11:56

    Iar am ajuns la Toad3r. Se vede treaba ca moderarea ma vrea doctor, nu telefonista.

  30. ela 11 May, 2011 at 12:15

    uite dom’le ce ascunde Julius , munti de sensibilitate si sentimente duioase !

  31. camionagiu 11 May, 2011 at 12:32

    Abia peste ani si ani va iesi tot adevarul la iveala despre sensibilitatea lui Julius. Se arunca le pieptul fiecarui trecator matinal, urland cu lacrimi in ochi:

    – Esti minunat, esti fratele meu! Sunt un nemernic, visez la ziua cand nu voi mai munci chiar deloc, in timp ce tu te duci spre munca ta cinstita, bratara-ti de aur pur. Vai mie!

  32. Dan1 11 May, 2011 at 14:40

    @camionagiu: Si va continua: “iar camionagiu, andryusha, dan1 si alti fraieri vor munci pentru mine, vai de cozonacu’ lor!” :))

  33. Constantin 11 May, 2011 at 14:51

    intrebare la radio erevan:
    -pot paduchii si plosnitele sa faca o revolutie?
    raspuns:
    -bineinteles, ca si prin ele curge clasei muncitoare.

  34. Constantin 11 May, 2011 at 14:57

    doamna invatatoare ii intreaba pe copii despre ce fac parintii lor dimineata cind se trezesc.
    -marinica, ce face tatal tau prima data cind se trezeste?
    -se caca doamna invatatoare.
    -ce-i taica-tu?
    -zidar doamna invatatoare.
    aha, gindeste invatatoarea, iata limbajul clasei muncitoare.
    -petrica, dar tatal tau c eface dimineata cind se trezeste?
    -si tata intii si intii se caca doamna invatatoare.
    -ce-i tac-tu?
    -faiantar doamna invatatoare.
    invatoarea ii e din ce in ce mai clar ca asa se exprima clasa muncitoare.
    -georgel, ce-i tatal tau?
    -avocat doamna invatatoare.
    -aha, foarte frumos, si ce face tatal tau cind se trezeste dimineata?
    -citeste ziarul doamna invatoatoare.
    invatatoarea roteste prin clasa o privire care spune “vedeti ma, vedeti?”
    -si cit timp citeste tatal tau ziarul georgica?
    -pina termina de cacat doamna invatoare.

  35. Dan1 11 May, 2011 at 14:58

    @Constantin: sângele? sudoarea?

  36. aisha 11 May, 2011 at 15:01

    @Dan1: sangele bleu, daaa?

  37. Constantin 11 May, 2011 at 15:07

    @Dan1
    singele, scuze pentru scapare.

  38. aisha 11 May, 2011 at 15:11

    Si revenind la text /O duc la coafor: optez pentru un coc la spate, să-i lase profilul liber./
    pai si fantezia asta s-a indeplinit! la Coaforul Funky and Salon!(tot in 2001)!
    deci, pocco a pocco, visele devin realitate!

  39. aisha 11 May, 2011 at 15:41

    @aisha: mea culpa, din nou!
    inainte mancam litere, acum pun litere in plus!(deci, poco a poco sau mai bine ziceam gradual…c-am vazut ca nerespectarea regulilor gramaticale etc .etc. e sanctionata drastic…cu hohote de ras!)

  40. ErRon 11 May, 2011 at 16:10

    Sa inteleg ca astia care-o ardem pe aici, pe DC, nu avem sanse sa ajungem in paradis??:D
    Mie tot mi se pare avantajos faptul ca,din postura de student, te duci sau nu cursuri, dupa bunul plac (mie mi se intampla sa merg, sa ma plictisesc de moarte si dupa o ora sa plec), si, cel mai placut moment al zilei, cand se aude ceasul sunand la vecini, persoanele non-proletare, s-o mai faca odata!;)

  41. green 11 May, 2011 at 16:36

    foarte fain/sensibil textul dar eu tot n-am inteles ce faceai pe bordura la 5 dimineata, e o ora trista si incepe sa se faca si frig

  42. Insignifianta 11 May, 2011 at 16:40

    Te-am facut si eu de ras, inca de azi noapte, de cand si-a amintit de text Sare’n Ochi 😛
    http://www.dailycotcodac.ro/2011/05/rezultatul-concursului-4/#comment-136111

  43. Dan1 11 May, 2011 at 16:55

    @green: Bea apa minerala! Daca e posibil! =))

  44. Rada 11 May, 2011 at 17:31

    @Sare’n Ochi: Aha, m-am lamurit. Perspectiva lucratorului (’98-’99) si perspectiva mogulului (2011). Ce oameni domnule, ce oameni! =))

  45. Rada 11 May, 2011 at 17:34

    @Dan1: normal, daca s-a implinit =))

  46. green 11 May, 2011 at 17:40

    @Dan1: apa.minerala.aha….
    (like)

  47. mifty 11 May, 2011 at 18:08

    nu ştiu ceilalţi, io aş mai vrea “ale tinereţii valuri”.
    mai ales că în fiecare jurnalist cu chelie şi burtică se află, ascuns adânc, un rică venturiano 😀

  48. Dan1 11 May, 2011 at 22:50

    Bre, vad ca nimeni nu stiu sa raspunda aici! Da’ acu’, daca va zic eu, o sa va amintiti cu totii: deci “clasa muncitoare merge în paradis” fu un film de pe vremea mea (’70)! Cu Gian Maria Volonté! “La classe operaia va in paradiso” îi zicea, daaa?

  49. Dan1 11 May, 2011 at 22:56

    Si ar merge si un concurs de mima cu pisici aici! =))

  50. mifty 11 May, 2011 at 23:33

    ezio greggio a făcut acum câţiva ani un remake după el…
    după film, bre! 😀

    dacă ţi se pare cunoscut de undeva numele, e tipu’ responsabil de “silence of the hams” 😀

  51. punKreas 12 May, 2011 at 01:28

    “Când colo, primul proletar pe care strada Cojocnei l-a aruncat afară în dimineaţa zilei de 10 mai n-avea nimic din toate astea – sărit puţin de 30 de ani, cu un început de chelie şi unul de burtică, omul avea un aer mai degrabă bonom.”

    De fapt, tu l-ai vazut pe Julica din viitor =))

  52. Mycopcku 12 May, 2011 at 15:01

    Anunt off topic.
    Cei care nu au reusit sa ajunga la nunta regala, sunteti invitati la pomelnicu lui Osama

Leave a reply