Postul nu e post destul

B6 – vitamina Bentru fete

Dr. Ionuţ Şendroiu

A fost descoperită în 1934 de către Győrgy într-o bucată de ficat de porc în sânge. În loc să sune la Protecţia Consumatorului şi să solicite închiderea restaurantului, plus un milion despăgubiri, Győrgy a dus-o la el în laborator şi a intrat în istoria medicinei.

Be vremea bunicii
Cunoscută şi sub numele de piridoxină, vitamina B6 se găseşte, aşadar, în ficatul crud. Dar şi în drojdia de bere, în seminţele (şi, bineînţeles, tărâţele) de grâu, ovăz şi alte cereale, în nuci, ouă, carne de peşte, făină de soia, în cartofi şi alte legume. Prin urmare, se găseşte, n-ar fi o problemă. Problema este modul în care sunt preparate sursele de vitamină B6 în secolul nostru. Conform paragrafului anterior, un bigmac sau o şaormă conţinătoare de maioneză şi cartofi prăjiţi ar putea constitui o bună sursă de B6, dar bănuiesc că nici mama lui Győrgy nu ar mai recunoaşte vitamina, în această nouă versiune. Sau, ar crede că în loc de B6, este vorba de B69 şi l-ar urechea pe bietul Győrgy, nevinovat.

(Desigur, trebuie să fim inţelegători cu doamna Győrgy; în 1934 maioneza se făcea încă din ouă şi avea termen de valabilitate 24 de ore.)

Fetele bune au nevoie de tandreţe. Fetele rele, de vitamina B6
«Necesarul zilnic recomandat este de 2 mg » – scrie pe eticheta oricărui flacon de multivitamine, dar aportul de B6 trebuie mărit în câteva cazuri, după cum urmează:

Cazul unu: tratamentul cu pilule anticoncepţionale, fetele ştiu de ce.
Vitamina B6 se ocupă de o chestie complicată, legată de activitatea hormonilor estrogeni (formarea complexului hormon-receptor, n-are sens să detaliem). Cu alte cuvinte, organismul unei femei aflate sub tratament cu preparate estrogenice (contraceptive) va avea un consum mai ridicat de B6 şi riscă, în cazul unei alimentaţii inadecvate, să se trezească cu rezervele de B6 sub nivelul de alarmă. Problema nu este mai gravă decât o sarcină nedorită, de acord, dar nu este nici de neglijat (voi arăta în final cum şi de ce).
Cazul doi: sarcina, fetele care nu iau anticoncepţionale ştiu de ce. Vitamina B6 are o grămadă de treabă în timpul sarcinii, fiind implicată în mai toate activităţile care duc la celebrele schimbări de imagine & comportament. Este arhicunoscut faptul că greaţa şi vărsăturile din primele 3 luni de sarcină pot fi îmblânzite considerabil prin administrare de B6.

Cazul trei
: prietenii ştiu de ce. Activităţile din ciclul Abuzu’-de-alcool şi Fumatu’-dăunează-grav fac ca stocul de vitamine din organism (toate, nu doar B6), să scadă mai rapid decât kerossenul din rezervorul unui avion Concorde, în timpul decolării.

Trăgând linie, constatăm că vitamina B6 pare un fel de dedicaţie specială, atât pentru fetele care iau anticoncepţionale (mai ales dacă fumează la foc automat şi nu le sperie nici vodca, nici ginul), cât şi pentru fetele care nu iau anticoncepţionale şi a început să se vadă.

Sindromul Bremenstrual
Cum se manifestă delicatul organism feminin atunci când rezerva de B6 se apropie de nivelul critic? Prin mult hulitul sindrom premenstrual, care devine din ce în ce mai criminal, pe măsură ce stocul de B6 scade. În stadii mai avansate, pot să apară şi nişte leziuni seboreice la nivelul pielii nasului, ochilor şi în jurul gurii, asortate cu inflamarea limbii (glosită). Arată destul de nasol. Atât de nasol incât, de obicei, ajunsă la acest nivel, posesoarea leziunilor începe să cheltuie masiv pe creme de faţă reparatoare cu Q10, Q14 si Q99,9, deşi mult mai ieftin şi mai eficient ar fi să înghită câte o tableta de 500 mg de vitamina B6 pe zi.

Share:

43 comments

  1. camionagiu 13 May, 2011 at 08:35

    Doctoru tot doctor, domne, si-n pielea goala! De printat si lipit la medicinisti in amfiteatre, sigur vor sti toata viata cum e cu vitamina asta.

    Dar, doctore, ceva pentru penis nu aveti? Toti scriitorii de pe Daily avem nevoie urgenta! Pentru micsorarea penisului, zic.

    (in afara de bisturiu, multumim de oferta!)

  2. Cristi 13 May, 2011 at 08:35

    Si in exces ce efecte are? Vise erotice (care duc la consum de anticonceptionale)?

  3. sebra 13 May, 2011 at 09:05

    La spital toate babele primesc tratament cu B6.

  4. Sare'n Ochi 13 May, 2011 at 09:21

    aveam un nesimtit de coleg in scoala generala care ragaia pe invers in timpul orelor (fasait si indelung – si, cu cat mai fasait, cu atat mai puturos). cand proterstam in cor: “nesimtitule”! (cu nasurile picate pe jos), baiatul ne inchidea gura: “luati, ca-s vitamine. sunt extreeem de sanatoase”…

  5. Borish 13 May, 2011 at 09:28

    Deschid de dimineata un pdf la serviciu, ma apuc de treaba, cand imi sare ceva in ochi. Ilustratii de…
    http://min.us/mT8J8CGWQZIG4#1

  6. Ramses3 13 May, 2011 at 09:43

    deci ca sa pot bea si fuma ca pan’acuma, tre sa iau si B6 sau asta doar in cazul in care as fi fata?

  7. Dan1 13 May, 2011 at 09:46

    Deci eram sigur ca Anuntu’ important era la oha, daaa? :))

  8. kilroy 13 May, 2011 at 09:47

    Deci in cazul d-soarei Pora, ar fi de ajuns o cura de B6?

  9. kilroy 13 May, 2011 at 09:48

    @Dan1: Ia cu B6, ca trece supararea 😉

  10. RoseN 13 May, 2011 at 09:48

    @Dan1:
    Stai mai, stai, ca ziua inca nu s-a terminat :))

  11. ramona 13 May, 2011 at 09:56

    Un text foarte edu.cativ! Combinatie de dirigentie (ora de edu.catie s.e.x.u.a.l.a.), biologie si chimie! Ahh…Bine ca s-a sunat! Ma duc in pauza!!!! Care vine la o tigara? 🙂

  12. Dan1 13 May, 2011 at 10:00

    @RoseN: E vineri, si deci e zi scurta! Când crezi ca o sa mai bage “gluma nouă”? :))
    @ramona: Eu abia m-am întors de la tigara! Poate pe la 12. =))

  13. camionagiu 13 May, 2011 at 10:06

    daca se supara Doctorul Sendroiu, in una din calatoriile lui de luni de zile pe marile lumii in cautare de comori pune mana si scrie o carte intreaga la stilul asta. Tradusa in engleza si scoasa de o editura serioasa ajunge bestseller international, doctorul se imbogateste, asa cum ii doresc din toata inima, cumpara Daily si (fara niciun interes meschin, particular, zic) ii ofera un contract gras Camionagiului. Asa, macar un pospai de 10 000 euro pe luna, pentru un text, maxim doua, daca are chef de scris.

  14. RoseN 13 May, 2011 at 10:08

    @Dan1:
    Hmmm…acuma chiar ca m-ai pus pe ganduri =))

    P.S. @camionagiu: tu ai avut ceva ierburi in cafeaua de dimineata? =))

  15. camionagiu 13 May, 2011 at 10:15

    nup, dar pun de acum :))

    asa sunt eu, inima de mama, dau gratis idei care valoreaza milioane de euro, cand eu impusc suta de lei scriind texte proaste sub pseudonime, la reviste de mana a saptea, pentru femei de mana intai; de trei ori femei.

  16. SM 13 May, 2011 at 10:23

    Stai ca nu inteleg: necesarul zilnic e de 2mg iar d-l dr. recomanda 500mg ??? wtf !?! Si ce are daca nu iau tablete si mananc nuci, oua, cereale si alte legumen in care se gaseste B6?

  17. M3bis 13 May, 2011 at 10:31

    @SM: 498mg sunt excipienţi. Ca să nu prăpădeşti pastila pân-o dai pe gât!

  18. sendroiu 13 May, 2011 at 10:38

    @SM: 500 mg are tableta: ea nu e formata exclusiv din piridoxina 🙂
    (o tableta de 500 mg ar putea contine, de exemplu, 0.5 mg de B6, in caz ca e bine facuta)
    si da, evident, e mai bine sa iei B6 din surse naturale decat din pastile

  19. Lecteriţa 13 May, 2011 at 10:48

    Eu nu stiu ce naiba imi lipsea (cred ca multe), dar mi s-a administrat intr-o primavara, un snop de Beuri: 1,2,6,12, pepe-ul… Asistenta imi flutura prin fata una dintre fiole si ranjea satisfacuta: uite, asta e foarte dureroasa, ca e mai uleioasa, asa!
    Doctorul a ilustrat o carte? Ce fel de ilustratii, sa vedem!

  20. sendroiu 13 May, 2011 at 11:14

    @Lecteriţa: am ilustrat niste brosuri, de exemplu:

    http://ghidulpacientului.ro/sindromul-metabolic/pagina3.php

    http://ghidulpacientului.ro/sindromul-metabolic/index.php

    http://www.ghidulpacientului.ro/angina-pectorala/pagina2.php

    Nu sunt scrise de mine, eu am facut doar desenele. Daca te plimbi pe site-ul ala, le poti vedea pe toate. S-au distribuit prin spitale, la un moment dat.

  21. N.A. 13 May, 2011 at 11:37

    Bodaproste, don’ doftor, mie tare mi-era dor de niste medicina pentru popor, de-asta, de-a matale! 🙂

    P.S. Da’ mie de ce mama dracului nu mi-a zis nici unul din doftorii care mi-au urmarit sarcinile (ca fura cativa) ca puteam sa mai scap de greturi si stari nasoale? X(
    Don’ doftor, daca mai fac vreun copil (aiurea! care-o mai fi fraiera?), esti amabil sa-mi urmaresti sarcina si matale? De la departare, macar. =))

  22. N.A. 13 May, 2011 at 11:41

    A, acum imi dau seama ca eu chiar servesc treaba asta zilnic prin MagneB6..

  23. sendroiu 13 May, 2011 at 11:46

    @N.A.: eu nu am scris ca varsaturile din primul trimestru de sarcina pot fi “rezolvate” cu B6, ci doar “imblanzite” 😉
    (De exemplu, daca cineva te supara si apoi iti aduce un buchet din florile favorite, tu doar te imblanzesti, ceea ce nu inseamna neaparat ca iti trece de tot, de tot, nu?)

  24. N.A. 13 May, 2011 at 11:48

    @sendroiu – La ce stari am avut orice merita incercat. Si intrebam daca exista ceva si mi se ridica din umeri.
    P.S. – Merg foarte bine florile alea, sunt o crestina iertatoare :))

  25. aisha 13 May, 2011 at 11:50

    Si despre Vitamina C nicio vorba? Asta-i discriminare!
    Se pare ca B6 se gaseste si in fructe(banane, avocado etc.).
    p.s. @Dan1: au promis o “gluma nouă”?
    de abia astept!!!

  26. Dan1 13 May, 2011 at 12:01

    @N.A.: Magne B6 asta îmi aduce aminte de o reclama la radio (o si înregistrasem ca mi s-a parut bestiala). Zicea un tip cu voce calma, ceva de genul “Traiesc într-un oras murdar si urât si scârbos (ghici care-o fi ala :))). Dar deschid fereastra si vad blocurile triste de vizavi locuite de oameni scandalagii, lenesi si de nimic. La servici colegii mei sunt foarte buni la bagat strâmbe sefului – care nu e prea destept – si ma persecuta toata ziua.” Nu mai tin minte precis daca era ma Magne B6 sau la un alt calmant. Si am impresia ca au interzis-o la scurt timp, ca prea era la obiect. =))

  27. paulyluca 13 May, 2011 at 12:15

    Un articol interesant, cu multe amanunte educative pe care eu insa nu vroiam sa le stiu :).

  28. sendroiu 13 May, 2011 at 12:16

    @camionagiu: merci de sfat, dar nu e chiar asa de simplu, crede-ma! un curs de 10 pagini despre B6 se scrie mai usor decat un text de genul asta (pseudohaios, sa zicem) de o pagina jumatate …

  29. aisha 13 May, 2011 at 12:20

    Unde-i Stephanie? Sa vada ce admirabil a descris Doc ravagiile suferite de “delicatul organism feminin“!
    Foarte sugestive si amuzante caricaturile alea, Doc!

  30. Borish 13 May, 2011 at 12:49

    @sendroiu: Mi-ai luminat ziua cu linkurile alea unde am gasit pdf-urile originale. 😀 Ramân profund dator.

  31. gftvmm 13 May, 2011 at 12:57

    Promit sa incerc B6 la mahmureala !

  32. Stephanie 13 May, 2011 at 15:19

    @aisha:1. Stephanie era in drum spre serviciu la ora publicarii textului (ma orientez dupa ora aparitiei primului comentariu), si dupa aia, la serviciu. Iar aici, in Franta adeca, la semaforul unde cersesc, nu prea am timp sa ma ocup de activitati recreative, pentru ca, nu pot sa-mi dau seama din ce motiv, porcii astia de patroni chiar au pretentia sa le muncesti, in cele 7 ore/zi cat este norma de lucru p’acilea…
    2. Stephanie stie de ce este in stare Doc chiar si fara a citi acest post 😉 (Ciprian, un comentariu, ceva?)

  33. Stephanie 13 May, 2011 at 15:43

    @N.A.: Mie mi-a dat nenea doctorul neste vitamine (nu mai stiu ce mi-a dat, pentru ca , in primul rand, eu am fost gravida acum vreo doispe ani , iar memoria mea nu bate asa departe, iar in al doilea rand aveam totala incredere in stimatul domn, asa ca, daca mi-ar fi zis sa mananc rahat, apoi mancam rahat), pe toata perioada sarcinii m-am simtit minunat, nici o greata, nici un complex, a fost cea mai faina perioada din viata mea, imi imaginam ca sunt o pisica grasa si lenesa, mancam cu o pofta nebuna absolut orice, chiar si chestii pe care inainte nu le puteam suferi.Buuun, pana in seara in care fiu-mio a hotarat ca vrea sa vada ce este in partea cealalta a p**dii maica-sii…mi-am vomitat si creierii … 🙁

  34. Belle d'Imagination 13 May, 2011 at 16:21

    Lasă naibii doctore vitaminele B. Pentru sănătatea mentală e mai utilă vitamina P.

    Şi parol că nu există supradoză!

  35. Insignifianta 13 May, 2011 at 17:15

    Hiiii, ia sa m-apuc io repede sa-mi fac un stoc de B6 in organism, ca nu se stie cand se observa lipsa! =))

  36. aisha 13 May, 2011 at 20:18

    @Stephanie: 1.Era retorica intrebarea mea!
    Stiam ca la un moment dat, pe parcursul zilei de azi, vom auzi parerea ta(adevarul e ca-mi place sa citesc impresiile tale):P!
    2. Activitatile recreative sunt recomandate in weekend! Asadar, ce bine ca e vineri!

  37. borg 14 May, 2011 at 00:51

    @Sare’n Ochi: Bun baiat respectivul, a citit Sven Hassel de mic.

  38. Raluca 14 May, 2011 at 12:42

    Deci daca e pentru fete prietene cu ginul si vodka titlul se putea numi si B6 pentru Bete

  39. sendroiu 14 May, 2011 at 13:16

    @Raluca: NU este DOAR pentru fetele despre care ai spus, nu vreau sa fiu inteles aiurea …
    (ps: apropos de bete, pe vremea cand fumam eu BT – un fel de snagoave bulgaresti, nu se mai gasesc acum – sindromul premenstrual parca nu era asa de frecvent ca acum :b )

  40. Lecteriţa 14 May, 2011 at 14:55

    @sendroiu:
    Ce mai vremi! BT-ul era la mare cautare. Cand soseau vapoarele si studentii straini, mai bagam si Rothmans la pachet double, JPS si cate-un Chesterfield. Dupa care treceam la Doina si Golf, ba chiar si cate-un Carpati cu Schiuri (Bucegi)

  41. ela 14 May, 2011 at 15:21

    @Lecteriţa: intr_adevar ce vremuri !
    BT-ul si nechezolul faceau si desfaceau destine de vieti de oameni !

  42. Cata 15 May, 2011 at 11:11

    gaselniţă: ma umplu de bani daca fac tigari cu vitamina B6 pentru fete? 😀

  43. sendroiu 15 May, 2011 at 17:00

    @Belle d’Imagination: ai mmmmmmare dreptate 🙂

Leave a reply