Postul nu e post destulPromo

Eroina necunoscută

Am fost rugat să scriu despre trei femei. Poveştile a trei femei pe care eu le cunosc şi care cred că merită să fie cunoscute de toată lumea. Este vorba de campania AVON “125 de femei pentru schimbare”, care îşi propune să premieze acele femei obişnuite care ne fac tuturor viaţa mai bună, ducându-şi propria viaţă neştiute de nimeni.

Pentru prima poveste, am ales chiar o cititoare Daily Cotcodac. Unii dintre voi o veţi recunoaşte, deşi am eliminat din text orice indiciu care ar duce la identificarea ei – forţa acestei poveşti constă tocmai în faptul că femeia a decis să rămână anonimă pentru că doar aşa îi poate ajuta pe alţii. La câteva minute după ce-mi trimisese textul de jos, a revenit cu un mail în care mă ruga să nu-l public – îl scrisese la nervi şi regreta că mi l-a trimis fiindcă, deşi cineva i-a furat fără neruşinare munca, era dispusă să accepte asta dacă aşa copiii pe care îi are în grijă vor avea de câştigat.

Un proiect şcolar
Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie îmi place să fac câte ceva în plus faţă de munca de la clasă, care fiind cu trei copii cu deficienţe multiple, uneori îmi vine să-mi iau câmpii!

Sigur, asta îmi este meseria, să lucrez cu copii cu handicap, dar pe lângă munca aceasta care este extrem de solicitantă psihic, pur şi simplu am nevoie de câte o supapă, de altceva!

Ei bine, împreună cu o prietenă am aflat, la un work-shop, că există cărţi speciale pentru copiii nevăzători sau cu handicap multiplu, cărţi în care ilustraţiile sunt făcute în relief, din diverse materiale. Am hotărât să facem şi noi o astfel de carte. Ne-am documentat, am scris eu o poezioară despre o şopârlă (pentru că mi s-apărut mai uşor de transpus tactil), iar prietena mea a făcut ilustraţiile. Ne-am prezentat la două simpozioane unde toţi ceilalţi dascăli au fost impresionaţi şi încântaţi de cartea noastră, fiind o nouatate.

O carte de acest tip este scumpă, costă în jur de 200-300 Ron, sunt anumite condiţii şi standarde ce trebuie îndeplinite. Încă la noi în ţară nu se fac, dar în Europa există un concurs pentru elaborarea lor.

Fiind noi nişte ambiţioase, am hotărât să luăm problema în propriile mâini şi să începem un proiect naţional, de popularizare a acestor cărţi şi la celelalte şcoli pentru nevăzători din ţară şi să participăm la concursul european din octombrie de la Praga.

I-am scris unui mogul, am trimis poze cu cărţi făcute în lumea civilizată, cu cartea noastră, l-am rugat să ne finanţeze proiectul. Spre marea mea bucurie, răspunsul mogulului a fost pozitiv. Deja în contul şcolii mele au intrat 2500 Ron pentru proiectul cu cărţile tactile din partea lui.

Aici începe, însă, tărăşenia!

Pe proiectul făcut de noi, pe banii cerşiţi de mine de la mogul, echipa proiectului s-a mărit simţitor, coordonator de proiect devenind doamna directoare, responsabil de proiect o colegă care coordonează proiectele europene din şcoală (şi în care nu m-a introdus niciodată, că doar nu suntem prietene!), iar membrii, până la opt, nici nu ştiu prea bine cine. Iniţiatoarele suntem şi noi pe acolo, mai pe la urmă!

S-a hotărât scrierea unui suport de curs. Noi ne gândisem la ceva simplu, reguli, cerinţe, exemple, scurt istoric al cărţilor tactile. Da’ cum nu ne-a mai întrebat nimeni nimic, cursul a ajuns la zeci pagini. Cursul începe de la Adam şi Eva, trece prin fiziologia simţului tactil, explicarea detaliată a modului de compensare a simţurilor alterate prin stimularea celor intacte şi alte lucruri filozofice şi inutile.

Ei bine, de la actuala responsabilă a proiectului MEU, am primit un mail prin care eram informată că lista autorilor s-a lărgit din nou, cuprinzând acum şi un inspector şcolar.

După ce am primit acest mail, am pendulat între a lăsa baltă implicarea mea în continuare, a-i scrie mogulului să-şi retragă fondurile sau a merge mai departe, cu convingerea că pruncii care vor beneficia de cărţi vor fi puţin mai fericiţi. Toate aceste gânduri sunt însoţite de urări de sănătate la adresa celor care, profitând de munca şi exuberanţa mea, se împăunează deja cu acest proiect educativ naţional!

Notă Julius: Copiii vor avea cartea. Directorimea, inspectorii şi alţi atârnători îşi vor burduşi CV-urile de realizări profesionale. Iar eu am decis să vă fac cunoscută această poveste cu happy-end de film rusesc.

Dacă ştii şi tu femei mai puţin vizibile care fac lucruri vizibile, propune-le spre premiere pe www.avon125.ro.

Share:

70 comments

  1. kekee 20 April, 2011 at 15:37

    Să scrie Tatoiu !
    Ea le ştie !

  2. silavaracald 20 April, 2011 at 15:40

    O fi fost ridichea mult prea mare, de a fost nevoie de atâția să ajute la scoaterea ei din pământ. 🙂

  3. silavaracald 20 April, 2011 at 15:41

    @Ciprian: Felicitări, Ciprian. Femeia voia să rămână anonimă… 🙁

  4. kekee 20 April, 2011 at 15:42

    $ Julius
    Sir, asta e o bloagă unde se face mişteaux.
    Nu un loc unde-şi deapănă oamenii experienţe cu titlul:
    ” Atunci m-am trezit în România “

  5. Mortyse 20 April, 2011 at 15:44

    Rusine! Doamna profesoara, curaj! Cereti-va drepturile de autor asa cum trebuie. Asta se cheama furt intelectual! Rusine celorlalti, si ei, zice-se dascali. Din cauza unor asa-zisi oameni ca acestia sistemul romanesc de invatamant are de suferit – pentru ca exista mancatorime in loc de solidaritate si sustinere. Din pacate, in aceasta valtoare a nimicniciei si ambitiilor marunte, dascalii adevarati se pierd, “evadeaza” din sistem sau raman intr-o anonimitate absoluta, in timp ce noi suntem indopati cu stiri defaimatoare despre profesori care iau mita, care maltrateaza copiii si alte cate si mai cate.
    Doamna profesoara, ma inclin in fata dumneavoastra, asa cum ma inclin in fata pasiunii mamei mele pentru aceasta vocatie! Elevii dumneavoastra sunt norocosi sa le fiti ghid si indrumator la inceput de viata.

  6. kekee 20 April, 2011 at 15:44

    $ Eroina
    Mătăluţă nu ai învăţat nimic din ce ai păţit !!!
    Adică, după ce că îţi fură hoţii frişca de pe tort, tu scrii texte gratis pe blogul tiranului multimilionar.
    =))

  7. Nero 20 April, 2011 at 15:44

    @silavaracald eu cred ca merita sa nu fie anonima. oricum, cam toti de pe aici stiau despre cine e vorba… si in plus, e ramane in continuare anonima

  8. Radu 20 April, 2011 at 15:48

    domnle, da’ lung post despre femei, am obosit citindu-l. 🙂

  9. Ciprian 20 April, 2011 at 15:49

    @silavaracald: Da bine, daca tot stim toti cine este de ce sa facem pe prostii? :)) Presupun ca la scoala se prezinta “xxxx de pe DailyCotcodac”.. 😉

  10. silavaracald 20 April, 2011 at 15:51

    @Nero: Eu am luat asta de bună: ”… forţa acestei poveşti constă tocmai în faptul că femeia a decis să rămână anonimă pentru că doar aşa îi poate ajuta pe alţii.” Poate n-am înțeles eu bine.

  11. Dan1 20 April, 2011 at 15:53

    @kekee: Pa’ cre’ ca “tiranul multimilionar” e chiar mogulu’ care a decartat 2500RON. Neeeah! :))

  12. Dan1 20 April, 2011 at 15:57

    @Eroina Necunoscuta: Poate daca ne-ai da adresele de mail ale câtorva din echipa am putea saaa… ma rog stiti cu totii ce am putea sa facem! :))

  13. aisha 20 April, 2011 at 15:57

    “poezioară despre o şopârlă”! suna interesant!
    in copilarie, eu inventasem o noua specie – soparla cu corn!
    o confundam cu vipera cu corn!
    P.S. Mult succes cu proiectul! de dragul copiilor si pentru binele lor!

  14. aisha 20 April, 2011 at 16:04

    am impresia ca soparla cu corn chiar exista!
    cineva care se pricepe la biologie, sa intervina si sa ma lumineze!

  15. kekee 20 April, 2011 at 16:04

    $ Dan1
    Io mă gândeam la tiranul milionar – Julius =)) nu la MOGULI – care chiar au mălai.

  16. kekee 20 April, 2011 at 16:07

    $ aicia
    Da, e şopârla la care-i bagă braşoave ( şopârle ), bărbat-su’ când vine de la servici cu ruj pe gulerul cămăşii.

  17. kekee 20 April, 2011 at 16:09

    $ Dan1
    ” Colaboratorii ” eroinei nu au adrese e-mail, au numai profiluri pe HI5 .
    😉

  18. V3nt0R 20 April, 2011 at 16:12

    Din prima mi-am dat seama cine este… by the way ; ce sa-i facem , asa e in Romania, daca incepi sa ai succes cu ceva, apar de nicaieri prieteni, parteneri, cu totii binevoitori sa ti se alature, dar daca esti un nimeni, vei ramane ignorat de toti ceilalti .

    Este bine totusi ca mai exista si astfel de oameni in Romania, oameni carora le pasa 🙂 .

  19. Dan1 20 April, 2011 at 16:13

    Cred ca în timp ce noi citeam textul asta, directoarea profitoare s-a înscris deja pe http://www.avon125.ro spunînd cum se zbate ea pentru cei defavorizati atât din postura de directoare cât si din cea de coordonatoare de proiect. 🙁

  20. kekee 20 April, 2011 at 16:27

    Nu cumva o fi coordonatoarea de proiect Avon125.ro ?
    :))

  21. Ciprian 20 April, 2011 at 16:28

    @Dan1: sau face un proiect european pentru a salva soparlele cu corn de amenintarea viperelor cu corn. 😛

  22. Alexandru 20 April, 2011 at 16:30

    Dupa ce am citit comentariile, trebuie sa recunosc ca majoritatea celor care au comentat sunt niste idioti, interesati numai de bascalie.

    Si eu care credeam ca pe blogul asta intra in mare parte oameni destepti. Pacat de cei ce fac blogul.

  23. Dan1 20 April, 2011 at 16:34

    M3bis, vezi ca e unu’ care vrea in spam si nu cunoaste procedura standard! :))

  24. serban 20 April, 2011 at 16:34

    Şi aici? Până şi aici?

    Am intrat şi am revenit, şi iar, şi iar, ca să uit, să mă destind.
    Viaţa urâtă, mocirloasă, adevărată, scârboasă vine şi aici peste mine.

    Un peşte împuţit nu-şi mai revine niciodată, optimiştilor. Şi nici nu e conştient de starea în care este, comentatorilor.

  25. JULIUS 20 April, 2011 at 16:37

    ia, hai, puţină decenţă, ca daca nu iar loveste DJ Ortho cu niste muzica bisericeasca.

  26. kekee 20 April, 2011 at 16:39

    @ Dan1
    Pentru 23 ţi-aş da 10 laicuri. E cel mai bun comentariu din ziua de azi.
    =)) =)) =))

  27. aisha 20 April, 2011 at 16:40

    @serban: te vaiti ca unul din interiorul sistemului!
    pesimistul spune – mai rau de atat nu se poate!
    optimistul – ba da!

    Eroina noastra necunoscuta e foarte inteligenta, sa fie tenace si sa nu descurajeze! Pana la urma, binele invinge – ca-n basmele romanesti!

  28. kekee 20 April, 2011 at 16:41

    $ alexandru
    Eh, dom-le. Ce să faci ?
    Aparenţele înşeală.
    Şi noi am crezut că boc e bărbat, şi când colo…

  29. RoseN 20 April, 2011 at 16:42

    @Dan1:
    😉 adevaru-i ca daca pana si pe mine m-a calcat pe coada, ceea ce e destul de greu…hmmm

  30. sebra 20 April, 2011 at 16:42

    @JULIUS:
    Să facă şi nişte mătănii în timp ce-l ascultă pe DJ Ortho, că ăştia sunt păcătoşi cu toţii!

  31. kekee 20 April, 2011 at 16:43

    $ aicia
    Vezi căcorect se zice: ” ÎN basmele româneşti ”
    Şi nu: ca-n basmele româneşti.

  32. Dan1 20 April, 2011 at 16:45

    @JULIUS: Enigma? Era? :))

  33. ionut 20 April, 2011 at 16:49

    @RoseN: Nu m-as fi asteptat ca si tu sa te simti calcata pe coada :))

  34. serban 20 April, 2011 at 16:53

    @aisha: A zis bine keekee.

    Ia orice poveste vrei şi pune-i finalul:
    “şi atunci, optimistul s-a sinucis.”

  35. RoseN 20 April, 2011 at 16:54

    @ionut:
    Mdaaaa, pai daca am coada bre! si inca e lungaaaaaa!
    Ca tot vorbeam de lipsa de toleranta 😀 ce-i prea mult e prea mult

  36. sebra 20 April, 2011 at 16:56

    Ca să fie lucrurile clare: eu am comentat după ce-a reflectat @Alexandru aşa adânc! 😀

  37. Insignifianta 20 April, 2011 at 17:07

    As cam tine post la comentarii, miercurea asta.
    Nu de alta, dar unii sunt la fel de bonomi, idealisti fraieri ca si mine, cum ma consider eu pe mine insami(in nemernicia mea). Pe cand altii sunt doar mai prosti la fel de prosti ca si mine si nu inteleg nimic din trecerea asta (trecatoare) pe Pamant. Tot e bine ca sunt suntem fuduli.

    Keep going! Doamna Profesor, cum ar spune multi clasici in viata!

  38. Ramses3 20 April, 2011 at 17:12

    deci doamna, ati vazut ce-a facut facebook-ul? eu zic repede sa faceti un patent.

  39. normancboy 20 April, 2011 at 17:39

    Stimata doamna,

    Va sfatuiesc sa cereti explicit ca dumneavoastra sa fiti coordonatoarea proiectului, in caz contrar prezentand varianta retragerii.

    In caz contrar, de tot efortul dumneavoastra se va alege praful sau, in cel mai bun caz, veti pierde timp pretios incercand sa reparati incompetenta altora. Va sugerez sa prezentati ideea unei asociatii care chiar se ocupa de astfel de lucruri.

  40. Cami 20 April, 2011 at 17:42

    Nu e complicat de ghicit cine este eroina.
    Ma inclin, doamna!
    Cat despre “capuse”:…beep!!!(limbaj de santierist) …

  41. Sare'n Ochi 20 April, 2011 at 18:51

    anonima stiu cine-i… dar ma abtin, pentru prima data in viata mea de scorpion. dar… DAR… o astept cu scuze sincere (ca-i femeie si vrea sa ne faca, noua, barbatilor, un bine pe care nu ca nu-l meritam, nici macar nu-l cerem) pe forumul “Sub papuc” de pe Sare’n Ochi.
    PS: sa-ti fie rusine M3Bis – ti-ai asumat conditia de barbat! (linkurile stiu de ce) =))

  42. Dan1 20 April, 2011 at 19:06

    @Sare’n Ochi: M3bis a întinat nobilele idealuri ale misoginismului? =))

  43. aisha 20 April, 2011 at 20:03

    @Alexandru: dupa ce ai citit comentariile,
    esti sigur ca le-ai inteles? ca eu am dubii!

    @Dan1: care sunt acele “nobile idealuri”?

  44. dr.Lecter 20 April, 2011 at 20:13

    Nu m-am prins despre cine-i vorba!
    Dar… dupa multi ani de umilinte si de cuibarit in cenusa din vatra, m-am scuturat intr-o dimineata si i-am dat o bataie piticului (n.r. -primarului) in fata a trei barbati, de i-a sunat apa in cap si am tinut si prima pagina in ziare! Asa m-am lecuit de organizat singura,moca, fel de fel de festivaluri si concursuri si protocoale, pentru care, niste mustacioase acre ridicau prime si bani de bani!
    Eroino, daca existi cu adevarat, fa-ti un bine si nu mai fi eroina! Nimic si nimeni nu merita sa te umilesti! Da-i o zmardoiala doamnei directoare si-ti va cere voie sa intre si ea pe usa scolii!

  45. dr.Lecter 20 April, 2011 at 20:20

    @Dan1:
    pentru 23 area, esti de vis!
    =))=))=))
    Desi tre’ s-avem grija, e delicat si reverentios cu autorii blogului…

  46. Dan1 20 April, 2011 at 20:20

    @aisha: Era un citat, bre! Dupa un clasic în viata! =))

  47. Sandi 20 April, 2011 at 20:22

    @Dan1: Celebru clasic in viata =))

  48. Sandi 20 April, 2011 at 20:26

    Iar nobilele idealuri se refereau la ceva de genul:
    Soţul aşteaptă lângă salonul de înfrumuseţare. După mult muuuult timp,
    soţia iese. El se uită, respiră adânc şi spune :
    – Bine măcar că ai încercat . . . .

  49. Dan1 20 April, 2011 at 20:48

    Off-topic: tine cineva cu Gloria Bistrita sau cu Dinamo?

    repet: tine cineva cu Gloria Bistrita sau cu Dinamo?

    Deci pot sa chibitzez! =))

  50. V3nt0R 20 April, 2011 at 20:50

    @Dan1: !!! !!! !!!

    De la 5 ani, cu DINAMO . Tot off-topic …

  51. Dan1 20 April, 2011 at 20:51

    @V3nt0R: Atunci nu mai chibitzez! Ca sa n-o ia de la Bistritza! Ca am antecedente (cum zicea sebra!) =))

  52. dr.Lecter 20 April, 2011 at 20:53

    @Dan1:
    E meci??? Esti sigur? Ce-o fi avand al meu, de se uita la Madagascar 2 ?

  53. Dan1 20 April, 2011 at 20:53

    Oricum, la Bistritza se fac mânarii… Aproape la fel de mari ca la concursurile de mima cu pisici! =))

  54. Sandi 20 April, 2011 at 21:02

    @Dan1: Io nu ma pricep la fotbal, si am pierdut legatura cu campionatul intern. Acuma incerc sa ma repun pe picioare , si intrand pe un forum…iata ce am citit:
    “pai parca se schimbase, daca nu ia sageata licenta merge locul 3 daca nici ala locul 4 si asa mai departe….
    adevarul e ca la ce haos este la craiova o chestie de genul asta le trebuie, o fuzionare ceva ca sa fie circul complet…
    asta cica e lotul ala de nspe milioane de euro…..desi nu credeam ca e posibil craiova are niste fundasi mai prosti si decat aia de la Dinamo….stati in serie b cateva sezoane, va linistiti, poate scapati de mititelu si abia dupa aia sa aveti pretentii de ceva…”
    Ma lamureste cineva despre ce e vorba? Tot off

  55. Rushenne 20 April, 2011 at 21:05

    Toti va uitati la Bistrita-Dinamo? La Barca-Real nu se uita nimeni?

  56. Dan1 20 April, 2011 at 21:17

    @Sandi: Io sincer nu-nteleg cum un mogul ca Julius, care castiga mii de euro si tine cu Stiinta, nu cumpara echipa de la Mititelu’ si s-o faca sa ajunga sa ia “cupa si campionatu'”! =))

  57. Dan1 20 April, 2011 at 21:19

    @Rushenne: Ala e fotbal adevarat bre, aici (la Bistrita-Dinamo) e mai de “pamflete si arogante”, asa! =))

  58. Sandi 20 April, 2011 at 21:22

    @Dan1: Cred ca astea is planurile mogulului Julius, si tot el e in spatele jocurilor proaste ale Stiintei. O retrogradeaza(daca poate pana prin divizia D) , o cumpara ieftin dupa care o promoveaza fulminant in Liga I, unde ia ” cupa si campionatul ” . Si poate si locul doi in acelasi timp. =))

  59. Dan1 20 April, 2011 at 21:53

    Bine mai, tot Danciulescu? Care e de varsta mea? =))

  60. RoseN 20 April, 2011 at 22:05

    @Dan1:
    😀 numai 35 ani ai? 😀 ca te dai asa mai batran intelept =))

  61. kekee 20 April, 2011 at 22:05

    @ 1 Dan
    Păi mai lipseşte să bage şi Sir Jul. reclame la UniCredit, cum e moda în blogosfera rumunească.
    PS.
    Căutaţi-mă la spam. De data asta nu scap.

  62. RoseN 20 April, 2011 at 22:06

    @kekee:
    Tu sa mergi sa-ti ridici premiul
    pana nu te linsam x-(!!!

  63. Dan1 20 April, 2011 at 22:09

    @RoseN: Ei, ma alintam si eu! Oricum, anii de fotbal si cei de razboi se pun dublu. =))

  64. kekee 20 April, 2011 at 22:16

    $ desert rose
    Mersi, nici nu băgasem de seamă că l-am demascat pe tiran. =))

  65. ErRon 21 April, 2011 at 00:16

    @serban: Nu te intrista!!!
    Fiind vorba despre un proiect european, o colega, ca sa ne convinga cat e de grozav sa te implici, a spus in sedinta:
    -A fost foarte frumos! La Londra, am avut o multime de contacte cu limba!
    Am inceput sa radem instant, cativa, cei care fusesem atenti.
    Contrariata, fata a continuat:
    -Mai ales cu limba vorbita!!!
    Toata dupa-amiza, plimbandu-mi copilul in carucior, am ras ca prosta, imaginandu-mi contactele cu limba ale colegilor mei, in Londra!:D

  66. Sare'n Ochi 21 April, 2011 at 06:31

    @ErRon: =)) Londra, ceata – limba rezista.

  67. undera 21 April, 2011 at 09:57

    Initial voiam sa bag o gluma. Dar natura evenimentului, din categoria “cine mi-a furat calul” ma face sa realizez ca de fapt mai comic decat parodia asta de tara,cu un ministru cu 11 clase, cu coruptie si hotie de la cel mai mic la cel mai mare nivel, cu profesori care “si-au luat” titularizarea cu nota 5 (atunci copilul meu de cat o sa invete? de 3 ?), cu oameni cu bun simt si initiativa,oameni bine pregatiti, care isi baga picioarele, si nu mai fac nimic, eventual si pleca din tara.
    O sa fie o tara foarte vesela, cu un popor analfabet dar hot, pasionati de telenovele cu fotbalisti si Columbeni.
    Ce o sa ne mai distram. 🙁

  68. gicapro0,001 22 April, 2011 at 10:00

    cit sa faci daca de mici poezia de baza e”catelus cu paru cret
    ‘;legea e facuta spre a fi incalcata.V-am descoperit de curind ,dar imi pareti o gasca de “sanatosi”misto.nu va iubesc si nu va pup,ce naiba,ma respect macar.Va rog nu ma inpuscati!

  69. Dan1 22 April, 2011 at 10:08

    @gicapro0,001: Bre, daca esti “pro” si nu Gigi-contra, fii binevenit! :))

  70. Insignifianta 22 April, 2011 at 13:06

    @gicapro0,001: Si, mai ales, daca esti la fel de nebun A-normal sanatos la cap, ca toti astia de pe aici, poti sa si comentezi! Intr-o buna zi vei ajunge sa scrii si texte pentru DC! Vei primi si multi bani multe si sincere felicitari! 😛 Si respect! 😀

Leave a reply