Câtă cultură!

Millenium fără Stieg Larsson, Daily Cotcodac fără Julică

Ovidiu Raeţchi

Acum, după ce Gazeta Sporturilor a distribuit gratuit cele trei romane ale seriei Millenium (plus o ecranizare pentru persoanele dotate cu capacitatea rarisimă – probabil înnăscută – de a trăi cu sufletul la gură un thriller filmat într-o suedeză alertă: Under våren ska utbildningskontoret också presentera ett förslag på ny framtida högstadieorganisation för kommunens 7-9-skolor i Linköpings innerstad, Lisabeth Salander) tot intelectualul de pe Daily Cotcodac (id est: camionagiu, dan1, constantin, andryusha) ştie povestea lui Stieg Larsson: omul a scris 2000 de pagini în doi ani, le-a predat editorului, apoi s-a apucat să urce pe scări până la etajul 7, pentru că liftul era stricat. A făcut atac de cord şi a murit. Trilogia s-a vândut în vreo 48 de milioane de exemplare – al doilea best-seller după Biblie – aducând încasări de nivelul Harry Potter.

Problema e că, la vreo cinci ani după explozia romanului, fenomenul a început să se stingă, spre melancolia editorilor. Moment în care a intrat în scenă Eva Gabrielsson, prietena lui Stieg, care a povestit cât de activ a participat ea la redactarea cărţii şi cum îşi petreceau ei serile imaginând noile aventuri ale lui Mikael Blomkvist (la cât de conştiincioase le ştim pe femei, probabil că numai ea scria, amărâta, între un sufleu şi-o tochitură, în timp ce Larsson se uita la pornache şi mai arunca uneori, din sufragerie, sugestii tâmpite: “Eva, ce-ar fi să băgăm şi o explozie?!”.) Şi uite aşa se face că ea, Eva Gabrielsson, are în sertar cel de-al patrulea volum al seriei, început împreună cu Stieg şi terminat post-mortem. Pentru ca drama juridico-literară să fie completă, mai trebuie spus că, nefiind niciodată căsătorită cu Stieg, Eva nu a văzut până acum nicio coroană daneză din uriaşa avere adusă de Millenium – avere care a picat ca o pleaşcă în buzunarele tatălui şi fratelui lui Larsson. Cu care, desigur – se plânge Eva – romancierul nici măcar nu vorbea, pentru că l-au maltratat în copilărie. Şi aşa mai departe.

Nu aş fi adus sub ochii severi ai cititorilor Daily Cotcodac această agitaţiune de marketing care precede apariţia unui nou roman Millenium – semnat, practic, de un mort – dacă nu mi-ar fi trecut prin cap pentru o clipă ce s-ar întâmpla dacă mâine – Doamne iartă-mă! – Julică şi Eftimie ar suferi un accident uşor, nedureros, care le-ar provoca pentru vreo doi-trei ani o afazie/abulie sau ceva de gen, care i-ar împiedica să scrie?! Cum aş putea – împreună cu supravieţuitorii dr. Ionuţ Şendroiu şi Simona Catrina – să ţinem în viaţă maşina de făcut bani Daily Cotcodac?

Am putea susţine, de pildă, că unuia dintre noi (nu mie!) i-a împărtăşit Julius – în nopţi de insomnie şi visare – cele mai palpitante şi nebănuite Aventuri ale bravului soldat Julică. Dr. Ionuţ Şendroiu ar putea pretinde că el era cel care-i şoptea lui Eftimie poantele la Tâmpla Spartă, pitit după o halbă de bere. Cu puţin machiaj şi nişte ochelari galbeni din Big Berceni, Simona Catrina ar face un DJ Cotco rezonabil – o convigem noi cumva pe Marina Voica să încerce un remake la Limp Bizkit sau Rihanna. La mânărit concursuri o scot cumva la capăt cu M3bis – iar nişte poze cu un pisoi care seamănă leit cu motanul lui Julius bănuiesc că s-or găsi pe Google (vă zic de-acum ce film va mima: The King’s Speech).

Până la urmă, cum-necum, o scoatem noi la capăt. Aşa că, dacă cumva observaţi vreodată ceva ciudat la textele lui Julius şi Eftimie, nu vă faceţi griji: cereţi în continuare “să scrie numai Julius, că doar el ştie” şi susţineţi fără pudoare că “Eftimie e cel mai bun!”. Nu de alta, dar sponsorii se uită, contractele curg – şi fără tot bănetul ăsta nu ştiu cum am mai putea plăti pentru toţi ursuleţii de pluş pe care Simona Catrina e nevoită să-i cumpere de una singură şi pentru toate voiajele doctorului Şendroiu în locuri exotice, cu canibali şi piraţi.

Share:

61 comments

  1. radu Vasile 21 February, 2011 at 14:58

    Da Sebra, ai dreptate!

  2. Gigi 21 February, 2011 at 15:00

    Eftimie e cel mai tare!

  3. Ferdinand 21 February, 2011 at 15:00

    Oare cine o fi scris azi în locul lui Raețchi?

  4. 4mall 21 February, 2011 at 15:04

    @Ferdinand: Cred ca Ovidiu…

  5. crinutza 21 February, 2011 at 15:05

    Sigur a dat gsp-ul toate trei romanele? Io parca tin minte ca a fost doar primul tiparit in 3 parti.
    Mi-o fi scapat 🙂

    ps: bla bla, Julius, ca el stie mai bine, bla bla…

  6. radu Vasile 21 February, 2011 at 15:11

    @dan1: Dar e atit de simplu, l-au mancat.
    O fi fost si mai grasut asa…
    Pe foamea asta!

  7. Ina_adevarata 21 February, 2011 at 15:12

    Singurul de neinlocuit ar fi Maestrul Raetchi. Nu vad cine altcineva ar putea sa scrie acele texte relaxante, spumoase despre Nil Sinaitul, Evagrie Ponticul, Pahomie, Serapion sau chiar despre ala…cum ii zice…Kant, ala.

  8. Cougar 21 February, 2011 at 15:20

    în ritmul ăsta, peste vreo 2-3 ani aveţi să-i împăiaţi pe giulius şi eftimie şi să-i puneţi cu dinţii rânjiţi în geam, să le vină pensia.

  9. silavaracald 21 February, 2011 at 15:28

    M-ați amețit de cap cu totul! Nu mai sunt deloc în clar care ce scrie și în locul cui. Ia să vă prezentați de-acum cu carnetul de identitate și amprentele dentare; abia după aia discutăm serios, ca până acum.

  10. dr.Lecter 21 February, 2011 at 15:28

    Vorbim , cumva, de un scenariu horror, cum ar fi sa-l scoatem pe Jul, ţeapăn, la fereastra, ca sa-l vada poştaşul şi sa ne lase pensia???
    A, asta a zis si Cougar, nu fusei atenta, deja procesam la idee

  11. dana 21 February, 2011 at 15:31

    @dan1: acum ca am vazut titlul si comentariile despre Millenium, cred ca pe Pirca l-au sechestrat undeva pe o insula si il pun sa scrie o trilogie politista cu rosii, preturi, sticle de apa minerala :)) si fara conexiune la net, sa nu fure altii ideile ( vezi topul cu nume haioase ).
    @cougar : =)) =))

  12. Insignifianta 21 February, 2011 at 15:31

    @Ina_adevarata: Ei, cine? Maestrul Eftimie, ca e “cel mai bun”, desi “stie si Julius”, la o adica. 😉
    P.S. Ma rog pentru sanatatea lor! :))

  13. andryusha 21 February, 2011 at 15:37

    Io ştiu pe unu’ Stig şi pe unu’ Clarkson, da’ ultima dată când m-am uitat la ei erau bine merci, se dădeau c-un fel de lifturi orizontale de 500 de cai putere şi râdeau ca prostovanii.
    Posibil să se fi apucat de scris cărţi, că de urcat 7 etaje pe jos chiar că nu-i văd în stare… =))

  14. Don Giuliani 21 February, 2011 at 15:38

    @cougar, dr. Lecter: vor sa ma faca astia ca pe “Big Paulie” Castellano.

  15. serban 21 February, 2011 at 15:44

    Ce cuminte e acest domn Raeţchi!
    Oricare altul de pe aici (postaci, comentatori, doctori) i-ar fi omorât creştineşte pe cei doi (la modul ipotetic, desigur). Cu un topor, cu drujba, cu o piesă metalică de-a Adrianei, etc.
    Raeţchi însă, milos, le propune “un accident uşor, nedureros, care le-ar provoca pentru vreo doi-trei ani o afazie/abulie sau ceva de gen”.

  16. Sare'n Ochi 21 February, 2011 at 15:54

    io pot juca rolul celui caruia i-a impartasit cate ceva Julius – am ceva arhive si-as putea sa-i continui munca =)) (am scris munca?) =))
    oricum Julius sufera de pofta de munca de cand il stiu. nu cred ca s-a imbunatatit cu ceva relatia sa cu munca de cand nu l-am mai vazut.
    am putea sa scriem volumul 4 din Daily Cotcodac inca de pe acum. problema-i ca nu are cine sa-i faca recenzia.

  17. ErRon 21 February, 2011 at 15:59

    Mai, n-am intles nimic! E atat de alambicat si complicat!
    Nu puteti lua exemplu de la Miruna, un text clar, simplu si sincer, pe care sa-l putem comenta si noi pe indelete si in deplina cunostinta de intelegere??:D

  18. Dan1 21 February, 2011 at 16:02

    @Sare’n Ochi
    Are abulie de munca, vrei sa spui? =))

  19. andryusha 21 February, 2011 at 16:04

    ErRon are dreptate: atât timp cât există blogul lui Bucurenci, n-are rost să ne batem capul privind viitorul lui Daily Cotcodac… =)) =))

  20. Dramoleta 21 February, 2011 at 16:04

    @Sare’n Ochi=> adica tu esti Eva.

  21. ThoR 21 February, 2011 at 16:20

    eu cred ca o trilogie gen Ion din Vaslui ar bate harry potter, millenium si twilight lejer=))

  22. Dan1 21 February, 2011 at 16:43

    @dana
    Trilogie care ar suna cam asa:
    – Barbati care urasc Valentine’ Day
    – Fata care s-a jucat cu ursuletul de plus
    – Garsoniera din Piata Norilor s-a vândut
    =))

  23. Lepka 21 February, 2011 at 16:50

    1. Suedezii astia oricum nu scriu carti, scriu scenarii de film ( de unde si scuccesul asta). Mii de pagini de actiune alerta. Interesante , nu zic, (am citit trilogia aia in vreo 10 nopti) dar, stilistic vorbind, dan1 e Garcia Marquez pe langa Larsson (atatea clisee holywoodene ca`n scrierile astuia numai la Camila Lackberg am mai vazut). Asa ca nu tre sa fie foarte greu sa mai scoata 3 trilogii cu personajele lui. Julius si Eftimie ar fi mult mai greu de inlocuit,cred io.

    2. Nu inteleg de ce e foarte interesant sa citesti Larsson, dar e naspa sa citesti Dan Brown. Daca e sa`i comparam , al doilea mi se pare mai bun din toate punctele de vedere.

    3. A citit cineva cartile scrise de fiul lui Frank Herbert (sau ce ruda i`o fi ca mi`e lene sa caut pe goagal). Daca ti`au placut Dunele, merita?

    4. Oare cand o sa apara si Biblia impreuna cu GSP?

    5. dan1 sper ca dai si tu un like ptr frumoasa comparatie (vezi pct.1)

  24. Lepka 21 February, 2011 at 16:57

    si, btw, ce`ar fi sa incepeti voi sa semnati texte “Pirca” , sau sa va impacati cu el, sau sa ne dati detalii din culise, ca stiti ca suntem morti dupa mondenitati.

  25. Anjin san 21 February, 2011 at 16:58

    Pai inainte de toate ar trebui securizate aseturile!
    Nu mai bine s-ar apuca Jules impreuna cu corpul filozofiac, ingineresc si medical, acum cat mai e inca in viata si are si suporteri sa puna toate textele astea sincere si de vis intr-un volum? Iar volumele doi, trei pana la opzespatru sa fie doar de comentarii (si ele sincere, elogioase, de mare forta intelectuala, cum s-a vazut si – cu riscul de a ma (si va) repeta – de vis)?
    In felul asta simplu s-ar putea evita o mare catastrofa morala si nu numai (cu exploziile solare care o sa ne fushereasca internetul sa nu se piarda pentru posteritate ceva, Doamne fereste! caci doar se stie ca verba volant,dar scripta – in sensul de tiparitura, fireste – manent). Din drepturile de autor (distribuite echitabil pentru volumul unu intre DC staff si pentru volumele urmatoare intre fostii colaboratori benevoli -a.k.a. comentatori) se poate organiza cumpararea Tamplei Sparte si transformarea localului in muzeu DC (cu un mic loc in care sa se poata bea totusi o bere la pauza). Si daca nu ajung banii, desi nu vad de ce n-ar ajunge, dar zic si io daca, pai atunci apelam la Bucurenci care, probabil cu lacrimi in ochi si cu mana tremuranda pe tastatura va posta ceva extrem de emo dar si pozitiv, sincer si va strange restul de bani…
    Ce i s-a intamplat lui Stieg n-are voie sa se mai repete!

  26. M3bis 21 February, 2011 at 17:01

    @Dan1
    Vezi că dacă te molipseşti de la camionagiu s-ar putea să nu-ţi mai treacă.
    P.S. Ţi-am şters comentariu, că aşa am vrut eu!

  27. dr.Lecter 21 February, 2011 at 17:04

    @Don Giuliani,
    Si pe Big Paulie, l-au tinut la geam? Probabil ca sa isi imagineze Gotti ca nu l-a nimerit. Sau, te pomenesti ,ca sa mai adune fami(g)lia lu’ Paulie niste taxe de protectie.
    Lasa, ca DC nu pune alt mogul, tot tu esti cappo di tutti cappi ! Chiar si mort, esti cel mai tare!

  28. Dan1 21 February, 2011 at 17:04

    @Lepka
    Vaaai, merci!
    @M3bis
    Fiindca esti ofticos! :))

  29. M3bis 21 February, 2011 at 17:11

    @Dan1
    Hai, hai!

  30. mifty 21 February, 2011 at 17:11

    @Anjin San: dă Doamne, să-ţi moară netul când te mai apucă cheful de lirică contabiloeconomistoasiguratorie!!!

  31. Sare'n Ochi 21 February, 2011 at 17:13

    @dan1, are o bulie de munca vecina cu veselia.
    @dramoleta: Kis? Emporia? Peron?
    @Lepka, cartile scrise de juniorul lui Herbert sunt vax-uri. “casele” am reusit sa le citesc. dar cand am ajuns la “jihadul butlerian” si la “revolta masinilor” am plans, mi-am cerut iertare si-am recitit seria Dune sa-mi treaca. Cine are ceva de scris, scrie dupa capul si numele lui. Restul sunt epigoni.

  32. Dan1 21 February, 2011 at 17:14

    @Raeţchi
    A, si sa nu uit: la mânarit concursuri te ajutam si noi! Ca, de bine-de rau, mai stim! =))
    @mifty
    Da’ ce-ai bre tu cu Anjin San? Ca parca e a doua oara când te iei de om…

  33. mifty 21 February, 2011 at 17:16

    @Sare’n Ochi: io n-am apucat să le citesc, sunt chiar aşa de jalnice???

  34. Dramoleta 21 February, 2011 at 17:17

    @Sare’n Ochi => Eva Giuliansson.

  35. JULIUS 21 February, 2011 at 17:17

    @mifty: cred ca mai am eu vreo 2 volume pe sub birou, naiba mai stie cine a fost fericitul lor castigator :))

  36. mifty 21 February, 2011 at 17:22

    @Julius: au şi autograful lui Harun??? ;))

  37. mifty 21 February, 2011 at 17:27

    @Dan1: ne ştim (virtual) de… ceva ani, parcă din 2004 sau 2005, şi mai şi suntem preteni pe FB.
    că restu’ a zis că lor le pute FB-ul, aşa am văzut că nu m-au înşelat bănuielile: omul are treabă cu ase-ul, de unde şi umorul asemănător cu al propagandiştilor militari chezaro-crăieşti… cine-a citit Svejk ştie despre ce vorbesc!!! 😀

  38. M3bis 21 February, 2011 at 17:28

    @JULIUS
    Una-i cartea mea cu Sofia

  39. Anjin san 21 February, 2011 at 17:32

    @mifty: Te-ai umplut de like-uri si de data asta!

  40. mifty 21 February, 2011 at 17:40

    @Anjin San: mda, io comentez pentru like-uri, se ştieeeee!!! :))))

  41. Insignifianta 21 February, 2011 at 17:46

    @mifty: Hai, mah, ca m-am apucat sa-ti citesc blogul, nu mai fii suparata! 😉

  42. mifty 21 February, 2011 at 17:47

    @Insignifianta: dacă eu sunt supărată, atunci şi tu eşti Insignifiant!!! 😛

  43. Insignifianta 21 February, 2011 at 17:50

    @mifty: Pai, mai depinde si dupa perspective! 😉

  44. Anjin san 21 February, 2011 at 17:51

    @mifty
    Aaa, tu comentezi pentru premmile lui Julius, claaar!
    P-aia cu mosii care stau pe banca o stii?
    Primul zice: Io de cand am imbatranit, trag niste basini grozave. Dar am noroc. Nu miros deloc. Sunetul insa e cumplit!
    Al doilea zice: Io cand trag cate una, miroase ingrozitor. Dar am noroc ca nu se aude nimic!
    Al treilea zice: Io le trag graaave de tot! Dar am noroc pentru ca n-au nici miros si nici nu se aud!
    La care primul il intreaba: Pai atunci de ce le mai tragi???
    Pai uite-asa te intreb si io pe tine!
    Hai sa fii sanatos!

  45. mifty 21 February, 2011 at 17:54

    @Anjin San: dă-ţi like acum.
    întreabă-mă cum!!! 😀

  46. Sare'n Ochi 21 February, 2011 at 18:07

    @Dramoleta, sa fii Eva FiulluiGiuliani, este cam nasol (desi la capitolul curva masculina =)) cred c-as castiga un loc in top, nu ca protejatul meu, ala al carui nume nu-l pot tasta – Erotik Caramidansson)
    @mifty, daca vrea Julius sa ti le dea ca premiu, prefera sincerele felicitari si/sau FUGI!

  47. Cougar 21 February, 2011 at 18:26

    .. cât despre chestia aia cu “ingineri ştim, medici ştim, jurişti ştim.. dar cine-i filosoful?”, e simplu. e pe apucate. ca la fotbalu-n 3 oameni. portar pe apucate.

  48. lulu 21 February, 2011 at 18:48

    Eu cred ca deja scrie numai Raetchi. Si bietul T0ader asta incerca sa ne spuna inainte de a fi inchis …

  49. Dan1 21 February, 2011 at 18:52

    @lulu
    Uite o pista noua! M3bis, grabeste-te cu articolul ala, ca de nu, mai bag eu un comentariu fulminant! =))

  50. M3bis 21 February, 2011 at 18:54

    @Dan1
    Eu am terminat articolul. Asta e politica editorială. 😛

  51. Dan1 21 February, 2011 at 18:54

    @M3bis
    A, OK atunci, asteptam!

  52. lulu 21 February, 2011 at 18:55

    @Dan1
    Eu cred ca nu mai ai mult si o sa afli totul despre T0ader. Cum asa? Daca o sa mai insisti, o sa va aranjeze m3bis o intalnire. In spam :d

  53. Insignifianta 21 February, 2011 at 18:56

    @lulu: E vecheeee! =))

  54. lulu 21 February, 2011 at 18:57

    @M3bis
    politica editoriala tine de cheful lui Julius de a citi mailul?

  55. ThoR 21 February, 2011 at 20:24

    @Sare’n Ochi: Daca seria Legends of Dune te-a facut sa plangi si sa ceri iertare lui Herbert SR eu zic ca ar trebui sa te bucuri ca nu ai ajuns la Sandworms of Dune (habar nu am daca au publicat-o la noi)care se vrea grand finale la seria originala….bre…nu ca e proasta…e jenanta cartea aia ..deci nici Julica in coma nu ar putea sa scrie asa o tampenie ( scuze comparatia maestre …doar stii ca te apreciez=)))

  56. Sare'n Ochi 21 February, 2011 at 20:51

    @ThoR, m-am multumit sa citesc jocurile de strategie din serie. aveam prin ’94 un 486 DX cu monitor de 17 inci – spargeam totul. apoi a aparut seria warcraft si stracraft-ul. din pacate mi-au distrus age of empires orice simtamant pozitiv pentru RTS si-am trecut la RPG. fireste, sincer cum sunt, m-am impotmolit dupa seria diablo.
    bai, dar voi recenzii de jocuri pe calculator nu dati?

  57. kilroy 21 February, 2011 at 21:09

    Dan1, e vorba de fata care s-a jucat cu ursuletul de plus si aramas gravida?
    @Raetchi. Sunt convins ca majoritatea comentatorilor de pe DC ar putea sa citeasca Millenium in suedeza, daca ar dori. Doar ca nu se coboara la nivelul asta.

  58. Dan1 21 February, 2011 at 21:18

    @kilroy
    Aia bre, aia! =))
    Si uite, era bun Pirca acum, ca ne traducea… Cum ne traducea el, mah! (precis o sa-mi stearga M3bis si comentariul asta :)))

  59. Tweets that mention Millenium fără Stieg Larsson, Daily Cotcodac fără Julică » Daily Cotcodac -- Topsy.com 22 February, 2011 at 00:08

    […] This post was mentioned on Twitter by Calarasu, Calarasu. Calarasu said: Millenium fără Stieg Larsson, Daily Cotcodac fără Julică » Daily Cotcodac http://tinyurl.com/67k2o9x […]

  60. serbanm 22 February, 2011 at 21:38

    GS a dat doar primul roman si toate cele trei filme!n-au vrut sa ne obosim prea tare citind

  61. RoseN 11 June, 2014 at 22:48

    AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :-w, UNDE ESTI JULICA?????

Leave a reply