Evenimentul zilei de ieri

Topul zilei de ieri: Cele mai tari femei din istorie

Ieri v-am propus un top al celor mai tari femei din istorie, azi o să vi-l şi prezentăm. Vă mulţumim pentru sugestii – pe majoritatea, sincer, nici nu le-am băgat în seamă. Oricum, dată fiind lipsa voastră de entuziasm pentru această rubrică, e foarte posibil să-i dăm niţel drumul lui Pircă să scrie el vreo trei texte cu Napoleon, după care o să vă rugaţi de noi să mai punem un top.

La politică, pe locul I credem că s-ar plasa, fără discuţie, Elisabeta I a Angliei. Au mai fost şi alte femei care au condus state – Ecaterina cea Mare a Rusiei, Cleopatra a VII-a a Egiptului, regina Cristina a Suediei – dar toate au dat-o niţel în bară.

Nu ştiu dacă aţi văzut vreodată episodul din Seinfeld în care George nu face sex şi devine brusc extrem de inteligent, dar când Elaine încearcă să-i urmeze exemplu, se tâmpeşte complet. La Elisabeta a fost pe dos: dacă ar fi făcut sex, probabil ar fi ajuns o gospodină cuminţică, care stătea toată ziua acasă să învârtă la sarmale şi să se uite la telenovele. Cu siguranţă s-ar fi ratat complet, exact ca taică-su, Henric al VIII-lea, care în tinereţe era aproape genial, dar după şase neveste (şi sexul de rigoare) a devenit complet cretin. Însă, graţie abstinenţei sale, Elisabeta, altminteri o personalitate destul de mediocră şi irascibilă (bine, asta nu e chiar de mirare) a făcut din Anglia o mare putere, a creat imperiul colonial britanic şi a dat naştere unei epoci de extraordinară înflorire culturală – adică Shakespeare, nu cred că  mai e nevoie de alte nume. Asta nu înseamnă că acum trebuie să vă lăsaţi şi voi de sex, fiindcă nu e deloc sigur că veţi obţine aceleaşi rezultate ca Elisabeta.

Acum nici Ecaterina cea Mare a Rusiei n-ar fi de lepădat (plus că a făcut sex cât să umple toată grila de programe de la Spice Platinum), doar că ei nu prea i-a ieşit nimic din planurile pe care şi le propusese când a urcat pe tron – pare genul căreia şi mămăliga i se tăia. Christina a Suediei a renunţat la tron ca să treacă la catolicism – gurile rele spun că a abdicat pentru că lumea îi cerea să se mărite şi să facă un prinţişor, pe când ea era lesbiană (caz în care a greşit confesiunea la care să se convertească, ăştia-s cu copiii, nu cu femeile). Irina, împărăteasa Bizanţului, ne-a fost şi ea sugerată de către tracker dar sincer, nu putem considera prea tare o împărăteasă care le-a plătit arabilor tribut 90.000 de dinari pe an (aproape 400 de kilograme de aur), când cu banii ăştia putea să-şi cumpere atâtea poşetuţe şi lumânărele parfumate la mall… Ioana d’Arc, propusă de Tzica, ar fi mers, dacă până la urmă de pe urma muncii ei n-ar fi profitat tot bărbaţii (ca să spunem că s-a ales scrumul). Cât despre Cleopatra – nu ni se pare chiar o femeie de mare succes, dat fiind că şi-a făcut praf regatul, care a ajuns o provincie romană. Păi asta putea face şi un bărbat.

În materie de cultură, e puţin probabil să fi existat vreo femeie mai influentă decât Mary Shelley. De pildă, fără ea nu am fi avut un standard de frumuseţe pentru Victor Ciorbea sau Theodor Stolojan. Fiica unui anarhist plicticos şi a unei feministe plicticoase, nevasta unui poet plicticos şi amanta unuia ceva mai vioi, Mary Shelley a reuşit să evite cu graţie influenţa tuturor acestor oameni şi să scrie “Frankenstein”, probabil cel mai citit roman din secolul al XIX-lea (ar mai fi fost şi “Cei trei muschetari”, dar după ce am văzut ultimele ecranizări, nu mai sunt atât de convins că e citit mai departe de pagina de gardă). Din păcate, în loc să scrie, şi-a irosit cea mai mare parte a vieţii încercând să publice opera defunctului ei soţ, pe care oricum şi studenţii la litere îl citesc doar în rezumate luate de pe net. Suntem însă siguri că Percy Bysshe Shelley a fost pedepsit pe lumea celaltă pentru că i-a distrus nevesti-sii o strălucită carieră literară – de pildă, e osândit să facă veşnic 50%-50% nota la restaurant cu Adrian Păunescu.

În ceea ce priveşte ştiinţa, fiica amantului doamnei de mai înainte credem că merită, fără discuţie, primul loc. Ştim că aţi fi preferat-o pe Marie Curie (asta şi pentru că n-aţi văzut cum arăta), dar am zis “până în secolul XX”, plus că, fiţi cinstiţi: de câte ori în viaţă aţi avut nevoie de radiu sau poloniu (sperăm că nu avem cititori care să lucreze în industria alimentară)? Pe de altă parte, alegerea noastră, Ada Lovelace (născută Byron), a scris primul program de calculator din istorie, pentru “Maşina analitică” construită de Charles Babbage. “Dar eu folosesc calculatorul doar pentru porn”, o să ziceţi acum. Dar pornul ăla, voi cum credeţi că ar merge fără programe? Dacă nu era Ada Lovelace, v-aţi holba şi acum la porn în ASCII…

Share:

35 comments

  1. Marius 4 January, 2011 at 13:21

    Elisabeta I, Mary Shelly, Ada Lovelace… Probabil de-asta le place englezilor sa cante “Rule, Britannia!” Abea astept rubrica de maine. Inca n-am inteles daca e vorba de “victorii” sau doar de simple infrangeri. Oricum, prevad o batalie sau razboi contra Angliei.

  2. RoseN 4 January, 2011 at 13:23

    Pai acuma nu era sa scrie despre mama lui Stefan cel Mare, nevasta lui Stefan cel mare si amanta lui Stefan cel Mare? 😀

  3. Dan1 4 January, 2011 at 13:39

    Bine bre, ce propusei eu, si ce aparu aici!? 😐

  4. M3bis 4 January, 2011 at 13:41

    @Dan1
    Îmi pare rău, dar textul era scris înainte de a propune tu ceva!

  5. andryusha 4 January, 2011 at 13:46

    50%-50%, adică Pău plăteşte nota lui Percy şi viceversa, nu?… =))

  6. Dan1 4 January, 2011 at 14:31

    @M3bis
    Oare de ce nu ma mir? Tine un like pentru sinceritate! :))

  7. Arsulici 4 January, 2011 at 14:38

    Dan înțeleg, top al celor mai tari femei din istorie, dar de ce lipsește Botezatu? și Fuego?

  8. 4mall 4 January, 2011 at 14:40

    Cum mah, si nimic despre Inna?

  9. Cristina 4 January, 2011 at 14:54

    Shuu…era acolo un “pana in secolul XX”.
    My attention skills are less 🙁

  10. Sare'n Ochi 4 January, 2011 at 15:06

    bine mai: fiti numai voi destepti! adica influienta Madamei Bovary a fost de lepadat? si femeia aia care l-a ras in cap pe Samson? (4mall ar trebui sa scrie ceva, el stie)

  11. sendroiu 4 January, 2011 at 15:20

    Pai, Shelley ar lua tzeapa in cazul asta: nota de plata a bardului era platita de obicei de partid, indiferent de perioada in care se petrecea chiolhanul – inainte sau dupa grohaitoarea criza de sinceritate din emisiunea lui Tatulici (faimoasa replica “am fost un porc”).
    Acuma, pe Shelley nu cred ca il intereseaza daca banii vin de la PCR, Partidu’ lu’ Verdetz sau PSD, problema este ca PSD inca nu a murit si nu sunt sigur ca poate onora notele de plata catre acea parte incinsa a lumii de dincolo O:)

  12. Tweets that mention Topul zilei de ieri: Cele mai tari femei din istorie » Daily Cotcodac -- Topsy.com 4 January, 2011 at 15:24

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC. JuliusDC said: Top: cele mai tari femei din istorie http://bit.ly/f6KHcU […]

  13. Robintel 4 January, 2011 at 15:30

    Tot legat de femei: Adrian Năstase de ce nu este în top? =))

  14. aisha 4 January, 2011 at 15:41

    hai sa maltratam putin – pardon sa comentam – topul. ma voi referi doar la partea destinata femeilor lider.
    1. eu spun ca tarina Ekaterina a fost mult mai interesanta decat britanica aia fada de Elizabeth. de exemplu avea “eprouveuse” – pt. cei nepasionati de dialectul francez, recomand un search cu google – veti gasi si varianta in lb. lui Shakespeare -, ceea ce constituie ceva destul de revolutionar pt. epoca respectiva.
    2. eu v-am zis de ieri ca augusta christina e un dezastru. nu stiu de ce ati scris azi de ea.
    3. despre restul nu ma pronunt. iata motivele- cleopatra mi-e simpatica, despre irina n-am vazut niciun film, iar Ioana d’Arc mi se pare remarcabila. a fost o martira exemplara.
    ps nu v-ati descurcat rau cu topul asta, m-as fi asteptat sa fiti mai denigratori. dar vad ca n-ati indraznit. a fost chiar soft topul.

  15. Serban 4 January, 2011 at 16:45

    Tocmai jubilam în sinea mea ca n-are cum să iasă topul pentru că majoritatea propunerilor de femei tari “până în secolul XX” erau fie ficţiuni fie persoane de la sfârşitul secolului XX sau chiar din sec. XXI.
    Surpriză! Au venit cu un top contrafăcut în care se găsesc persoane nenominalizate de cineva de pe aici şi mai sunt şi urâte şi plicticoase (în afară de Ada, dar puteaţi să alegeţi o poza mai reuşită pentru singura programatoare al unui calculator care nu a existat)
    Propun înfiinţarea unui grup de sprijin şi a unui cont de ajutorare pentru Pircă.

  16. Béranger 4 January, 2011 at 16:48

    Dar Caterina de Medici, dar Ana Pauker?

  17. Radu Vasile 4 January, 2011 at 16:57

    Ba, urat e topul asta, e urat de tot.
    E atat de urat incat la scoala il strigau “uratul”.

  18. N.A. 4 January, 2011 at 17:35

    Asta-i blat, sunteti vanduti britanicilor sau pur si simplu vreti sa-i ofticati pe frantuji comme d’habitude.

  19. Serban 4 January, 2011 at 17:50

    Un blat ordinar. Nu au pomenit măcar de Xantipa, de Gorgona, de Semiramida, de Nefertiti, de bătrâna Lucy sau de cea mai tare, cea care l-a persecutat pe cel mai tare bărbat, pe Hera

  20. Insignifianta 4 January, 2011 at 20:42

    Blat, curat blat! Adica de ce, pana-n secolul al xx-lea?!
    Angela, Margareth, Condoleezza, Hillary, Madeleine…
    Iar Hera, hotarat, da!, trebuia mentionata in capu’ listei!

  21. Tzica 4 January, 2011 at 23:03

    er…nici despre Golda Meir nu se poate spune ca a fost..o femeie “soft”.Aruncand un ochi pe stiri ar trebui luata in calcul si executoarea judecatoreasca, ce s-a ocupat de imobilul din str.Emile Zola.Dom’le…quelle cojones !!!

  22. Dan1 4 January, 2011 at 23:09

    @Tzica
    Pa’ nu fu vorba ca nu din secolul XX? Ca altfel intra si Mona Prisacaru in top! =))

  23. Tzica 4 January, 2011 at 23:23

    Dan1>
    oops!!am gresit site-ul…am avut impresia ca e vorba de “cele mai tari femei ale tuturor timpurilor”.Mea culpa!

    Altfel….istoria (vezi titlu) se termina in secolul xx ???

    (banuiesc ca o sa fie sters, am inteles ca sunt niste moderatori foooaaarte vigilenti pe aici.) 🙂

  24. Dan1 4 January, 2011 at 23:42

    @Tzica
    Ete ca nu sunt! =))
    Sau s-au dus la culcare! =))

  25. Tzica 4 January, 2011 at 23:54

    err…ai atunci….de ce Mona Prisacaru ar fi mai tare decat…Daniela Crudu (de ex.) ???

  26. Insignifianta 5 January, 2011 at 00:05

    Io propun un top al celor mai tari pana in secolul xxx!
    Ia sa vad io acuma ca ma baga la moderare-moderat-spam ori whatever!
    Ca m-a mai bagat o data si nici macar n-am stiut de ce!
    Acuma, e clar?

  27. Dan1 5 January, 2011 at 00:12

    @Tzica
    Nu e! (Mona Prisacaru mai tare decat Daniela Crudu)!
    Ziceam si eu! =))
    @Insignifianta
    Bre, e curata conspiratie, asculta ce-ti spun eu! =))

  28. Insignifianta 5 January, 2011 at 01:17

    @Dan(se stie care) :)): Mie-mi spui? =))

  29. sendroiu 5 January, 2011 at 01:47

    Mi se pare ciudat ca pe primul loc la categoria “Cele mai tari FEMEI din politica” sa fie regina Elisabeta I, o persoana cu sexualitate zero – chestie care, in viziunea mea, ar trebuie sa o descalifice ca femeie.
    Singura chestie mai “girly”, legata de aceasta regina a fost scaunul ei de toaleta, ma refer in special la colacul dantelat, de catifea si matase (clo-ul cu pricina, creat si oferit reginei de catre lordul nu-stiu-care a revolutionat istoria budelor, dealtfel)

  30. Arsulici 5 January, 2011 at 08:26

    @Șendroiu
    Și totuși relațiile ei „neprincipiale” cu Sir Robert Dudley contrazic afirmația ta de „sexualitate zero”…

  31. andy_sz 5 January, 2011 at 10:02

    dar… nimic de Xena????

  32. Marius 5 January, 2011 at 13:00

    @andy, cred ca n-ai citit despre Zenobia, adevarata printesa razboinica http://www.dailycotcodac.ro/2010/12/zenobia-adevarata-printesa-razboinica-partea-a-ii-a-si-ultima/

  33. qwerty 5 January, 2011 at 20:22

    pai si Elena Udrea ???

  34. Biscuitele 6 January, 2011 at 18:04

    hai sa o trecem pe lista si pe Regina Maria totusi 🙂

  35. Neica 26 February, 2011 at 16:55

    @Insignifianta – ai uitat-o pe cea mai familista – Lucrezia Borgia.

Leave a reply