Evenimentul zilei de ieri

18 octombrie 1871: Moare Charles Babbage

Radu Pircă

Există un om căruia trebuie să-i mulțumiți pentru tot pornachele de pe calculatorul vostru, pentru PowerPoint-urile cu animale drăguțe datorită cărora v-ați putut preface toată dimineața că munciți și pentru faptul că citiți Daily Cotcodac pe un ecran și nu trebuie să tăiem păduri pentru aberațiile noastre.

Numele său este Charles Babbage. Într-o vreme când majoritatea oamenilor călătoreau cu diligența, nu puteau citi nici măcar la lumânare fiindcă erau analfabeți și se stingeau de diaree ori gripă, englezul Babbage a conceput primul calculator programabil.

Fiu de bancher născut în vremurile agitate ale Revoluției Franceze, nu-i de mirare că Babbage a fost scăpat de sub control de către părinți și curând a căzut în capcana pasiunii pentru calculul integral, anturându-se cu alți tineri care împărtășeau acest nărav. Ca mulți alți tineri, și Babbage a suferit o mare dezamăgire. Marea lui iubire, e drept, a acceptat să se mărite cu el; însă nu a reușit să găsească nici măcar o carte cu tabele matematice care să nu conțină erori de calcul – mai ales greșelile din tabelele logaritmice i-au frânt pur și simplu inima.

Profund dezamăgit, Babbage s-a hotărât să construiască o mașină capabilă să facă derivate și integrale – deși ar fi putut să-și folosească mintea strălucită pentru a inventa ceva util, de exemplu coenzima Q10, salvând astfel lumea de mătreață cu un veac și jumătate mai devreme. Folosind forța aburului și mecanisme de ceasornicărie, a reușit în anii 1830 să proiecteze mașini care, ca structură, erau echivalentul unui computer primitiv.

Mi-e destul de greu să vă explic ce făceau cele două proto-calculatoare concepute de Babbage, Mașina diferențială și Mașina analitică – nu fiindcă ar fi ceva foarte complicat, ci fiindcă am fost corijent la mate cam tot liceul. Erau însă mult mai mult decât simple mașini de socotit, Mașina analitică fiind chiar programabilă cu ajutorul unor cartele perforate. Din păcate, ambele au funcționat doar pe hârtie, atât pentru că guvernul britanic nu le-a finanțat construcția (se pare că miniștrii au rămas imuni la farmecul logaritmilor), cât și pentru că tehnologia secolului al XIX-lea nu era încă suficient de avansată pentru a produce piesele necesare.

IMG_3614Mașina analitică, de pildă, ar fi trebuit să fie mare cât o locomotivă iar funcționarea sa ar fi depins de mii de piese metalice de mici dimensiuni care aveau toate șansele să se defecteze cu consecințe dramatice: în cel mai bun caz i-ar fi dat cu virgulă, în cel mai rău, mașina s-ar fi făcut bucăți. Mașina diferențială a fost construită în cele din urmă (foto), rezultatul fiind o drăcie mare cam cât o garsonieră confort 2, cântărind 15 tone și conținând 25.000 de piese, dar capabilă să facă polinoame și logaritmi, deci practic mai deșteaptă decât un om (de pildă, decât mine).

Dacă Babbage ar fi reușit să producă un calculator funcțional la mijlocul secolului al XIX-lea, probabil n-am mai fi avut nici Primul, nici Al Doilea Război Mondial. Pe 28 iunie 1914, Gavrilo Princip nici n-ar mai fi ieșit din casă, fascinat de vreun nou site cu she-males; iar Adolf Hitler sigur și-ar fi dedicat viața lăsării de comment-uri antisemite și s-ar fi sinucis împreună cu iubita sa atunci când ar fi fost banat și de pe ultimul forum.

Dacă vreți să știți mai mult: cum funcționează Mașina diferențială, în caz că vreți și voi să vă faceți una acasă (Mifty și Beranger, pe voi vă văd în stare)

Share:

26 comments

  1. zaqk 18 October, 2010 at 12:39

    Probabil ca Hitler si-ar fi dat intalnire cu Stalin si Churchill pe vreun site de socializare si s-ar fi certat acolo pana la epuizarea tastaturii

  2. anndryusha 18 October, 2010 at 12:55

    Problema e cu numele, nu cu dezvoltarea tehnologică. Cum să revoluţionezi lumea când te numeşti “Babbage”?… În IT se poartă din astea, uşor accesibile marelui public: Gates, Apple, Microsoft, Google, Linux, Sun, Nintendo… Te poţi duce acasă la copii, să le spui:
    – Băieţi, v-a cumpărat tata un Babbage 3, rupe tot anul ăsta! =)) =))

  3. M3bis 18 October, 2010 at 13:34

    Maşina diferenţială e ca vânzătoarea aia care te fură la cântar, nu? Că diferenţa de acasă nu se potriveşte cu aia din târg. Iar aia analitică e precum nevasta. Nimic nu scapă neanalizat. Nici măcar cea mai mică inflexiune din voce, când rosteşti: “Da, mami. Bine, mami. Cum zici tu mami.”

    @anndryusha
    Eşti în urmă. A apărut şi Babbage 4. 😀

    Babbage 4

  4. mifty 18 October, 2010 at 14:08

    nici prin cap nu-mi trece: de unde dracu’ scot un strung universal capabil de prelucrări de micron???
    pe vremea lui ceaşcă mai mergea, că era plin de strunguri, acum nu, că “industria românească e o grămadă de fiare vechi”, se ştie!!!

    dar… mai e o şansă: CNC!!! 😀

  5. mifty 18 October, 2010 at 14:14

    apropo, cui cuvântul “steampunk” îi este cunoscut, ştie deja că tot soiul de “machina differentia” au tot apărut peste tot, în literatura ca şi în arta steampunk, inclusiv în jocurile făcute pe baza curentului…
    există inclusiv o nuvelă cu titlul ăsta… “machina differentia”… parcă…

  6. Dan1 18 October, 2010 at 14:20

    In schimb, guvernul britanic a sarit imediat cu banu’, in al doilea razboi mondial, sa-i construiasca lui Turing o jucarie de-asta (da’ electrica), ca sa… ce credeti? Sa decodeze mesajele cripatate cu Enigma, daaa? (probabil credeau ca e vorba tot de pornache, ca nu investeau ei atata pentru niste amarate de informatii militare :)))

  7. Dan1 18 October, 2010 at 14:21

    @mifty
    Adica, sa inteleg ca vrei un strung ca sa construiesti o masina de-asta?

  8. N.A. 18 October, 2010 at 14:35

    Bai, inculturistilor, coenzima Q10 lupta impotriva ridurilor, nu a matretii!! Doamne-Dumnezeule, sa faca ei asemenea confuzie!! Parca vaz ca nu stiti la ce foloseste nici uleiul de jojoba! Pune, bai, Pirca, mana pe cate-o eticheta si mai citeste, lasa prostiile, te faci de ras, zau!
    Cata neinstruire… uf, ce m-am enervat!

  9. Tweets that mention Daily Cotcodac» 18 octombrie 1871: Moare Charles Babbage -- Topsy.com 18 October, 2010 at 14:35

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Gabi. Gabi said: Evenimentul zilei de ieri – 18 octombrie 1871: Din cauza unui BSOD moare de inimă rea Charles Babbage – Daily Cotcodac» http://bit.ly/byg0P3 […]

  10. N.A. 18 October, 2010 at 14:36

    Deci in poza aia nu e un razboi de tesut?… Hm.. ce seamana…:-B

  11. sendroiu 18 October, 2010 at 14:43

    @pirca: ma, tu insinuezi ca ar exista o legatura intre filmele porno si logaritmi? tare joint-ul asta!!! :)) =)) =))

  12. Pirca 18 October, 2010 at 15:12

    @mifty
    Mie imi este, din vremea cand nu uram cu ardoare literatura SF. E un roman, ”The Difference Engine” scris de William Gibson si Bruce Sterling si destul de simpatic, daca imi aduc bine aminte. La fel de bine s-ar putea totusi sa nu-l fi citit deloc si sa-l confund cu altceva.

    @Dan1
    Daca vorbim de Turing, inseamna ca foloseau calculatorul pentru gay porn.

  13. mifty 18 October, 2010 at 15:19

    @Dan1: e chiar indispensabil, la câte rotiţe, role, axe filetate sau nu, came, draci, laci, are aia!!!
    şi să nu-ţi închipui că găsesc deja făcute, exact la dimensiunea şi materialul necesar…

    tot ce vă pot spune e că electronica e relativ uşoară comparat cu durerea de a face o amărâtă de cutie!!!
    dar să faci un mecanism de câteva zeci de mii de repere, majoritatea din materiale diferite… şi toate să se îmbuce perfect una cu alta… io aş face mai degrabă comandă la vre-o firmă de ceasornicari, asta presupunând că mai e vre-una care produce ceasuri pur mecanice, cu arc, şi etc…

    @Pircă, la aia mi-era gândul… mi se pare c-a apărut în traducere la editura nemira, sub titlul “machina diferenţială”… de-aia…
    auzi, şi de ce ai ajuns să urăşti cu ardoare sf-ul??? 😀

  14. anndryusha 18 October, 2010 at 15:31

    @M3bis: Îţi dai seama cât costa un upgrade la Babbage de la 3 la4? Sau cât cântărea?… =))

  15. mifty 18 October, 2010 at 15:34

    sau cum ar decurge o devirusare, dacă ţi se înţepeneşte vre-un păianjen între rotiţele alea??? 😀

  16. anndryusha 18 October, 2010 at 15:37

    Sau o reinstalare de windows cu formatarea harddiskului, aşa, pe curat… =)) =))

  17. Pirca 18 October, 2010 at 15:39

    @mifty
    Ai sa razi, probabil: mi se pare extrem de lipsit de imaginatie. Trec peste ceea ce i se imputa de obicei – si anume, ca e prost scris – fiindca as putea ignora complat calitatea scriiturii daca ar avea destula imaginatie.

  18. Dan1 18 October, 2010 at 15:52

    @mifty
    A construi asa o masina – sa sparie gandul (ca sa-l citez pe hronicar) :))
    Strung, si-a luat un amic de-al meu acu’ cativa ani de la Praktiker… Daca comentai si tu cand a fost concursul, poate castigai unul… =))

  19. mifty 18 October, 2010 at 16:54

    @Dan1: nu numărul reperelor e imens, ci absoluta nevoie să fie foarte precis finisate!!!
    uită-te la un amărât de motor de motocicletă în 2 timpi: până şi ăla are nevoie de precizie de micron, altfel nici nu se mişcă, oricâtă benzină i-ai băga în maţe, şi indiferent de puterea bujiei!!!
    @Pircă: mda, am cam obosit şi eu de lasere, roboţi, starshipe, şi alte alea…
    acum mă pasionează fantasy-ul gen terry pratchett…
    discworld, nu seriile alea cu buldozerişti!!! 😛

  20. Io 18 October, 2010 at 17:43

    Nope, una a fost facuta de el si a fost, zice-se, prezentata la el acasa unor posibili investitori din establishmentul britanic. L-au refuzat.

  21. sebra 18 October, 2010 at 18:45

    Păi cum să le finanţeze guvernul britanic construcţia, dacă nu aveau şi webcam?? :))

  22. Béranger 18 October, 2010 at 20:07

    Oh, da, se cere o serie de articole pe tema “steampunk”. Parol. Să moară mâţa.

  23. Lepka 18 October, 2010 at 22:15

    Imi pare rau, dar acuratetea stiintifica a acestui articol lasa mult de dorit…de plda, coenzima Q10 nu are nici un efect asupra matretii, ci asupra ridurilor 😛 ..mai multa documentare, maestre !

  24. sebra 18 October, 2010 at 23:05

    @Lepka, N.A
    Da’ poate Pircă o foloseşte în combaterea mătreţii :))

  25. punKreas 19 October, 2010 at 09:51

    Va dati seama unde ar fi tinut m3bis serverul pe vremea lui Babbage? 😀

  26. m3bis 19 October, 2010 at 12:20

    @punKreas
    Pe balconul de la Palatul Victoria.

Leave a reply