Tentativa moarte n-are

Un sfârşit de an însângerat

Radu Pircă
Acum, când magia Sărbătorilor ne cuprinde pe toţi (mor după asocierea asta între Naşterea Domnului şi magie – acum 500 de ani ar fi ars pe rug editorii TV precum cârnăciorii de grătar), m-am gândit că s-ar cuveni, în loc de variate atrocităţi, fie ele din istorie, fie din jud. Vaslui, să vă prezint un frumos obicei de iarnă de pe meleagurile noastre.

Multe tradiţii pitoreşti are poporul român, dar poate niciuna ca “Malanca” de la Ruginoasa, (jud. Iaşi – era prea facil să aleg o tradiţie din jud. Vaslui). Acest frumos obicei, vechi de sute de ani, împleteşte în mod armonios alcoolismul cu violenţa pentru a le pune pe amândouă pe altarul schimbării anului (e clar că mă uit prea mult la TVR Cultural). Mai precis, în ziua de 31 decembrie, două cete de flăcăi – genul care au fost respinşi la jandarmi pentru că n-au avut loc pe uşă când să intre în sala de examen – se troscănesc bine cu ce au pe acasă (şi fiind moldoveni, au pe-acasă chestii care l-ar face şi pe Jack Daniels să-şi vomite sufletul), îşi pun pe cap măşti tradiţionale (o să vedeţi că, dat fiind ce urmează, mascarea identităţii e o idee bună), iau parul din vitrina cu bibelouri şi se duc în mijlocul satului. Aici se împart în două cete, fiecare formată din 60 de astfel de tineri de încredere, şi se iau la bătaie între ei cu parii. Asta-i tot. Teoretic, echipa care câştigă au dreptul ca în următorul an să-şi aleagă cele mai frumoase fete la balurile săteşti, dar eu sincer cred că asta e pur şi simplu o invenţie avocăţească ca să evite procesele pentru viol.

Frumos se mai distrează urmaşii lui Eminescu, probabil că spuneţi cu admiraţie, mai ales după ce aţi văzut şi imaginile de mai sus. Atât de frumos, încât anul acesta la Ruginoasa vor fi prezenţi doar 150 de jandarmi şi vreo 50 de poliţişti – ca să supravegheze, vă reamintesc, 120 de oameni. Şi mai mare va fi însă numărul turiştilor străini prezenţi în sat pentru a imortaliza frumoasa tradiţie – de la Malanca de anul trecut am găsit pe YouTube vreo duzină de clipuri făcute de străini, plus că dacă vă uitaţi la ele, o să observaţi mai multe camere video, aparate foto şi smartphone-uri ca la un meci al Naţionalei (bine, adevărul e că aici ai şi ce vedea). Cum nu pot crede că localnicii din Ruginoasa au avut aşa un spor la muncă în Spania şi Italia, e clar că aparatele le aparţin turiştilor.

Acum, date fiind cele de mai sus, am şi eu două sugestii care ar putea îmbunătăţi şi mai mult această frumoasă tradiţie. În primul rând, dacă tot sunt atâţia jandarmi şi poliţişti, de ce nu s-ar bate flăcăii direct cu oamenii legii, în loc să se păruiască între ei? Şi doi: de ce nu i-ar lua un pic la bătaie şi pe turişti – ce, nu-i voie pe YouTube şi cu clipuri în care obiectivul e pătat de sânge?

Sunt convins că dacă oamenii din Ruginoasa ar introduce în obiceiul Malancăi şi aceste mici modificări, satul lor va deveni rapid mândria turismului românesc, nu ca oboselile alea de Deltă, mănăstiri şi Litoral, iar blestemata aia de frunză va putea fi, în fine, înlocuită cu o bucată de ţeastă însângerată, mult mai reprezentativă pentru firea neamului nostru.

Share:

23 comments

  1. arsulici 29 December, 2010 at 18:58

    Când am citit titlul, am crezut că e un nou text istoric, despre Valeria Messalina care şi-o fi petrecut ceva revelion fiind într-una din zilele acelea.. (Adică una din zilele în care bărbat-su, Claudius, omora câte un semivinovat…).
    Citind textul, mi-am revenit… Şi m-am dus la sticla de Jack! (n-am par în casă, iar toporul e-n pivniţă, mi-e lene să mă duc după el) (Uff, nu e Jack, e Bushmills, bun şi-ăsta!)

  2. Dan1 29 December, 2010 at 19:12

    Pirca, cum stii tu sa scoti in evidenta tot ce are acest popor mai pur, mai original, mai frumos!… =))

  3. je 29 December, 2010 at 19:24

    buna idee. ma duc sa beau juma de tuica de-a noastra buna iau o bata si urc la etaj ii bat pe aia sa sune marijuana in ei sa nu mai dea muzica la refuz la 1 noaptea!!! si la politie zic ca e traditie romaneasca!

  4. Vlad 29 December, 2010 at 19:30

    Asta e o traditie pe bune asa? Cu acte in regula? Ca de obicei aceste traditii au si argumente religioase…Mi se pare fascinant.

    Ar putea clipurile astea sa fie baza legala pentru a revoca cartea de identitate a persoanelor in cauza?

  5. Tzica 29 December, 2010 at 19:33

    Amestecul de febrilitate si perfectionism, de nerabdare si detasare, si alti factori fie ei exogeni sau endogeni, rezultat din vizionarea inregistrarilor respective, circumscriu un spatiu al nevrozelor arareori dominate si sunt o dovada indubitabila, ca romanii sunt pe nedrept acuzati de a fi francofoni…

  6. dr.Lecter 29 December, 2010 at 19:56

    aoleu, la un moment dat se vede un popa, cu epitrahilul pe el, pe margine! deci, obiceiul e crestin!!! nu e barbar; foarte tare! cre’ ca erau dupa sfanta impartasanie, astia!

  7. Ciprian 29 December, 2010 at 20:04

    Dr.Lecter, preotul e acolo sa dea primul ajutor celor cazuti jos, inca o ghioaga in cap. :))

  8. Poveste cu bate… | oaltaparere.ro - Mai nou avem si idei, nu numai critici :) 29 December, 2010 at 20:06

    […] linkul AICI. Posted in […]

  9. Kilroy 29 December, 2010 at 20:12

    Marieeee, ada parul repede, c-or venit turistii. Sa le aratam niste traditii de pe la noi …

  10. Dan1 29 December, 2010 at 20:37

    @Kilroy
    “Si adu si Fiskarsu’ ala, in caz ca se-ngroasa gluma! =))

  11. ErRon 29 December, 2010 at 20:41

    Eu vad ca sunt unii care triseaza, arunca cu bulgari, in loc sa dea cu bata-n cap!
    Pai ce facem?
    Ori pastram traditia, ori nu mai suntem romani!!:D

  12. dr.Lecter 29 December, 2010 at 20:52

    @Ciprian
    Popa sa dea primul ajutor??? Doamne fereste, doar nu e de la Smurd! El tocmai din asta face punga mare, din decese! Cre’ ca de-aia era la locul bataliei! nu vad daca are bata, dar se subintelege…

  13. Iulian Rinder 29 December, 2010 at 21:15

    Bre maestre, nu stiu cum li zici matali ca un om mare, da le nimeresti ca etnicu la acordeon. Di ci zic aciestea|? In urma cu nisti anisori eram ajutor de bagator de siama la un ziar din Iasi. Mai exact la ,,Independent”. Student find carciumi cutreieram si seara mazgaleam opinii pe hartie. Vini un mari om, mari chimir, Vasali Lupu, deputat in 96, anu di gratie di care facuram vorbire, si faci o conferinta de priesa la Rauginoasa sa li explice taranilor si taranoilor ce faceau misto di el in scris cam cum e cu impartirea pamanturilor. Totu bun si curat ca lacrima di Cotnari, pana ii vine umflatului o ideie. Mari pacat. Sa mergem noi, pustanii di presa sa vorbim cu poporu taranoi. Seara, frumos, stelele licarau printre topoare. Io de-al zonei, ciocate, geaca di peieli vierdi, lunga, par ca a lui Hetfield cand fredona ,Ucidetii pe toti”, iar partenerii de dialog purtau blugi turcesti, cutite si topoare, foite in loc de geaca si o apriga manie de pamant. M-am gandit la un reportaj bazat pe fapte reale si discutii cu oamenii pamnatului. Mi-a trecut repede, iar apoi am discutat cu un echipaj de politie ce era in zona. ,Mai fratilor, voi cand plecati?” am intrebat. ,,Acum” mi-au raspuns cu multa competenta o parte minuscula, dar iubitoare de viata, a autoritatilor statului.
    De aceea, mestre, supravietuind ca Robinson, credeam ca sunt singura persoana din universul cunoscut care stie cate ceva de frumoasele obicieuri si traditi de la acesti hipioti de la Ruginoasa. Dar, domn Pirca, cand dezvalui matale si bine cunoscuta genorizatate a sufletului branean? Ca pana atunci nu cred ca t-ai implinit menirea.

  14. Iulian Rinder 29 December, 2010 at 21:36

    Bravo Tzica, Dan 1 poporu il pune in evidenta pe Pirca. Inclusiv, cred, la circa. Circa financiara. Ca tot rimeaza. Cu Pirca.

  15. Insignifianta 29 December, 2010 at 23:03

    Si, doi: Chiar asa, ceee, nu ne da voie Sony Music, in tara noastra?
    Pa ce baza?! ca are ei drepturi de autor?!
    Iote-teee!!!

  16. Sare'n Ochi 29 December, 2010 at 23:14

    io zic ca daca se-mpart flacaii in doua grupe: unu’ cu flexuri, alalalt cu rotopercutoare, s-ar imbunatati calitativ obiceiul. (sper ca n-am facut reclama mascata la cele doua ustensile)

  17. N.A. 29 December, 2010 at 23:24

    Pai zic sa preluati si voi ideea. Parca si vizualizez: echipa DC versus echipa comentatorilor gen “e veche”, “slabut, m-ai dezamagit”, “vezi ca n-ai pus virgula corect”, etc.. =))

  18. M3bis 29 December, 2010 at 23:38

    @N.A.
    Asta s-a întâmplat deja, ia citește primul comentariu de aici http://www.dailycotcodac.ro/2010/06/iarba-verde-in-familie-ratari/

  19. Tweets that mention Un sfârşit de an însângerat » Daily Cotcodac -- Topsy.com 29 December, 2010 at 23:46

    […] This post was mentioned on Twitter by Cezar Vasile . Cezar Vasile said: RT @eftimie: Un sfârşit de an însângerat http://ff.im/-w1mTY […]

  20. camionagiu 30 December, 2010 at 08:01

    Imi pare foarte regret, dar faza cu filmatul nu are prea multa sare si piper in context. Asta o faci in drum si pui filmul pe trafictube.
    Interesant ar fi sa mergem acolo, noi, intelectualii de pe daily cotcodac, sa ne amestecam printre colindatori, dar pe sub blana aia sa avem casca de motociclist si costum cu cotiere si aparatori, sa batem si noi niste moldoveni nervosi, pana obosim si trecem pe tuica, toti, impreuna, celebrand anul ce va sa vie. Spor!

  21. george 30 December, 2010 at 16:35

    io o să fiu prezent mîine prin zonă. mi-am făcut testamentul :))

  22. rav 30 December, 2010 at 17:09

    Auziti la el – “o să observaţi mai multe camere video, aparate foto şi smartphone-uri …… Cum nu pot crede că localnicii din Ruginoasa au avut aşa un spor la muncă în Spania şi Italia, e clar că aparatele le aparţin turiştilor”. Parca, fratele meu, tu nu traiesti in Romania? Ce legatura are munca cu respectivele cuceriri ale tehnicii (care incap numai bine intr-un buzunar de bun simt)?

  23. SHADOW 23 November, 2011 at 19:51

    no, stai> în spiritul tradiţiilor strămoşeşti io le-aş bascula încă o remorcă de ciomege. aşa, ca să nu fie privat nimeni ce accesul liber la tainele mioritice.

Leave a reply