Postul nu e post destul

România, ţara navetelor

Pircă şi Julius

Dacă ne-ar pune cineva acum să identificăm un element, unul singur, specific turismului românesc (din păcate, nu ne pune nimeni, dar doamna Udrea e oricând binevenită să sară cu banul), acest element, am spune-o fără nicio ezitare, sunt navetele.

Pentru omul de rând, naveta e o chestie urâtă, de plastic, în care ţii sticlele goale de bere iar după ce te însori, şurubelniţele, cheile fixe şi şuruburile pe balcon, dând naştere la nesfârşite discuţii de tipul “de ce nu-ţi iei şi tu o cutie frumoasă de scule de la IKEA, ca oamenii” (se ştie că principalul lucru care-i diferenţiază pe oameni de maimuţe e posesia unei cutii frumoase de scule). Pentru cei dintre noi care lucrează în turism, în schimb, naveta e un nec plus ultra al frumuseţii, iar un maldăr de navete, o privelişte al cărei pitoresc îl întrece cu mult pe cel al Marelui Canion sau Piramidei lui Cheops. De aceea, în loc să le ţină dosite în magazii, scot navetele afară, ca să se bucure de privelişte şi turiştii (prespunem că un alt motiv e acela că o magazie plină de navete ar fi ceva atât de insuportabil de frumos încât un lucrător din turism n-ar putea să se uite la ea fără să-şi piardă minţile).

Navetele ocupă locul de cinste în orice bar, restaurant, hotel sau pensiune de la noi, indiferent câte stele sau margarete are (apropo, de ce echivalentul rural al stelelor sunt margaretele? Oamenii de la ţară cred cumva că pe cer sunt margarete? La ei George Lucas e cunoscut drept autorul “Războiului margaretelor”, filmul ăla în care Luke distruge “Margareta morţii”?). Dacă am lucra la o televiziune de ştiri, am scrie chiar că hotelierii îi întâmpină pe turişti cu tradiţionalele pâine, sare şi navete. Cele mai bune camere, după cum vă poate spune oricine s-a cazat vreodată într-un hotel sau pensiune din România, sunt cele cu vedere la mare/munte, dar mai ales la maldărul de navete din spatele hotelului, pline cu sticle de bere în care a mai rămas un pic de zeamă pe fund, spre desfătarea tuturor simţurilor. Cele mai bune mese sunt cele mai ferite, de lângă grămada de navete care-i maschează turistului urâţenia Litoralului, Deltei sau a pădurii, oferindu-i în schimb magnifica privelişte a unor sticle goale în care ţânţarii şi muştele par a pune bazele primului lor imperiu. Să vă vindem şi un pont: îţi dai imediat seama ce gândeşte despre tine recepţionera sau chelnerul după numărul de navete pe care le poţi vedea de pe terasa camerei sau de la masa pe care ţi-a dat-o. Nicio navetă – “gherţoiul ălă sigur nu dă bacşiş, e, atunci nici navete n-o să pupe”. Un munte de navete – “ăsta e un adevărat domn, merită tot ce e mai bun”.

Nu înţelegem de ce ministrul turismului nu bate mai mult şaua pe această frumoasă caracteristică a ospitalităţii româneşti (din nou, doamna Udrea, sunteţi binevenită să săriţi cu banul, vă asigurăm că pentru dumneavoastră suntem dispuşi chiar şi să ne înfiinţăm o firmă căpuşă). Chiar nu ştim ce ar atrage mai tare turiştii străini decât “Vizitaţi România, habitatul natural al navetelor”.

Share:

22 comments

  1. morgana 8 July, 2010 at 09:27

    legat de navete….
    Doi betivi se intilnesc. Unul e zgiriat, cu hainele rupte.
    − Ce-ai patit ma? il intreaba celalalt.
    − Am ajuns aseara treaz acasa si nu m-a recunoscut cainele!

  2. transemir 8 July, 2010 at 09:34

    Acum am inteles de ce cand am fost in concediu la Costinesti aveam vedere la renumitele navete (da multe mai erau), eram apreciat.
    Faza cu margaretele nici eu nu am deslusit-o, poate vine Udrea sa ne lumineze de ce la “tara” sunt margarete?

  3. Silavaracald 8 July, 2010 at 09:45

    Fraieri sunteti! Nu cred sa mai sara acum madam udrea cu banu’ dupa ce i-ati facut cadou pontul cu navetele. Daca faceati un management adecvat, v-ati fi ales macar cu un camion de rosii de-alea bune. 😀

  4. punKreas 8 July, 2010 at 10:06

    Cand am vazut “turism” si “naveta”, m-am gandit ca scrieti despre acei oameni care parcurg o anumita distanta in fiecare zi (dus-intors), din diferite motive (munca, alta femeie, furat) si care se numesc “navetisti”. 😀

  5. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » România, ţara navetelor 8 July, 2010 at 10:46

    […] discuţii de tipul “de ce nu-ţi iei şi tu o cutie frumoasă de scule de la IKEA, ca oamenii” (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  6. boga 8 July, 2010 at 10:47

    @punKreas: Pai se numesc navetisti, ca stau cu curu’ pe naveta in minunatele noastre trenuri personale.

  7. boga 8 July, 2010 at 10:49

    Da’ ia ziceti, cum schimb si eu poza asta, ca m-am saturat sa apar rujat si cu gatu-n spirala. Vreau si eu ceva mai personalizat o ţâră.

  8. Tweets that mention Daily Cotcodac »  România, ţara navetelor -- Topsy.com 8 July, 2010 at 10:58

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC. JuliusDC said: Daily Cotcodac» România, ţara navetelor http://bit.ly/9YlC2G […]

  9. Silavaracald 8 July, 2010 at 11:02

    @boga
    Intra pe http://en.gravatar.com/ si alege-ti tu unul pe care il vrei. Noi asa am facut. 🙂

  10. unmihai 8 July, 2010 at 11:02

    Navetele sunt foarte utile in barurile tip “clasa treia spre a patra” (barurile unde nu ai merge sa petreci o seara romantica cu prietena, exceptie facand cazul in care sunteti amandoi alcoolici veterani). Ele pot fi folosite atat ca scaune cat si ca mese.
    Sunt veterani ai acestor locasuri de cultura care au intotdeauna rezervata o naveta in spatele barului pentru cazurile in care sunt prea multi cititori in sala si toate scaunele sunt ocupate. De ex la ora 6.30 inaintea turei de dimineata la autobaza.

  11. punKreas 8 July, 2010 at 11:30

    @boga: vezi ca navetistii nu merg numai cu trenul…si aia care merg cu trenult, tot navetisti sunt :))

  12. punKreas 8 July, 2010 at 11:37

    pardon, aia care merg cu avionul*

  13. boga 8 July, 2010 at 11:55

    @slvc: Hai mersi.

  14. Silavaracald 8 July, 2010 at 12:12

    @boga
    Cu placere! Fain avatar! 😀

  15. boga 8 July, 2010 at 12:23

    @slvc: hehe, de cand il caut…!

  16. mifty 8 July, 2010 at 12:24

    boga, ai pus-o: vine eftimie, vede avatarul, şi începe să te “pisicanalizeze” pe baza pozei din avatar!!! ;))

  17. boga 8 July, 2010 at 12:38

    @mifty: Pai de-abia astept! Poate-mi recomanda un sanatoriu bun, ceva…

  18. N.A. 8 July, 2010 at 12:51

    Pai peisaje frumoase poti vedea prin multe locuri (sau cine e norocos – si acasa), da’ maldarele de navete sunt un specific al landului of choice! 🙂

  19. sebra 8 July, 2010 at 13:32

    Prim ministra nu mai poate bate şaua pentru că a donat bicicleta unui tinerel sărit binişor peste 80 de ani, să facă turism cu ea 😀
    Iar navetele afişate, sunt un etalon al prosperităţii firmei :))

  20. XaeL 8 July, 2010 at 13:42

    si, a sarit mnistressa cu banu’?

  21. Ramses3 8 July, 2010 at 15:55

    nu este vorba despre ca sunt la tara sau la contintent.
    In stele se bat hotelele si in margarete pensiunile.

  22. Radu 8 July, 2010 at 17:18

    Propusesem mai de mult un alt tip de turism, ala electoral http://bit.ly/8xiObh ca unica sansa pentru un brand de tara serios dar si asta cu navetele merge susitinut. Evident, cu 2 navete sub el.

Leave a reply