Câtă cultură!

Cultura trece la .pdf

Când aţi cumpărat ultima dată o carte românească din librărie? Nu, nu “De ce iubim femeile“, o carte. Aşa e că indiferent cât de bună ar fi cartea, vă e ruşine să fiţi văzuţi cu ea în mână, fiindcă toată lumea o să creadă că aţi luat-o ca să agăţaţi în metrou sau pentru că-l cunoaşteţi pe autor şi s-ar putea să vă mai viziteze?

Daily Cotcodac a cunoscut însă nişte oameni care s-ar putea să vă facă să cumpăraţi iar cărţi româneşti. Se cheamă Corect Books şi pe lângă că sunt  prima librărie virtuală din România, mai sunt şi prima editură care a lansat o carte a unui autor român clasic exclusiv în varianta electronică. Şi prin autor român clasic vrem să spunem Nicolae Breban, în caz că eraţi îngrijoraţi că pentru noi autor clasic ar însemna Ovidiu Ioaniţoaia sau Dragoş Bucurenci (da, şi ăla a scris o carte, şi de fiecare dată când cineva o citeşte, Dumnezeu mai are un motiv să ne trimită o ploaie de foc),

Nicolae BrebanCum vă spuneam, Corect Books a lansat, în varianta .pdf, cel mai recent volum al lui Nicolae Breban (foto), “Aventurierii politicii româneşti“, o istorie personală a dictaturilor României (în caz că n-aveţi Wikipedia acasă, autorul Animalelor bolnave e născut în 1934, deci le-a prins pe toate). Oarecum bizar, am fost şi noi invitaţi la lansare, dovadă că  mai sunt încă oameni care cred că suntem un blog de cultură, deşi noi şi mai ales cititorii facem eforturi pentru a-i convinge de contrariul. Lansarea a avut loc oarecum în prezenţa lui Nicolae Breban, care a răspuns la întrebări prin Skype, aşa că practic am avut în variantă electronică atât cartea, cât şi autorul. I-am pus noi şi o întrebare scriitorului (acum sincer, de câte ori pe zi credeţi că avem ocazia să discutăm cu un academician pe Skype?), dar n-o să v-o redăm aici – dat fiind că a fost pusă de Pircă, vă daţi că inclusiv N. Breban a căscat aşteptând să se termine cele trei paranteze din întrebare.

Dacă vă interesează “Aventurierii politicii româneşti“, găsiţi volumul – de fapt, fişierul – de cumpărat+descărcat la Corect Books. Nu l-am citit (încă), deci, oricât de greu ar părea de crezut, nici măcar Pircă nu-şi poate da cu părerea despre carte. A, staţi că poate: zice că s-ar putea să fie foarte interesantă, dat fiind că autorul susţine, printre altele, că Marea Unire a fost un eşec şi că România suferă încă de pe urma unui război civil cultural între nord şi sud. Plus că, gândiţi-vă, e .pdf, puteţi să o citiţi pe laptop şi în public şi dacă vă întreabă cineva ce faceţi şi vă e ruşine să recunoaşteţi că citiţi un scriitor român, puteţi deschide imediat Warcraft-ul.

Share:

52 comments

  1. anndryusha 8 November, 2010 at 17:42

    Cum să dau bani pe un fişier? Păi, ori suntem piraţi, ori nu mai suntem?… =))

  2. Simona Tache 8 November, 2010 at 17:45

    “De ce iubim femeile” au? 😛

  3. Marius Adrian Porojnicu 8 November, 2010 at 17:51

    Da’ “De ce iubim barbatii”? E ?{ Zi ca n’ai momentan si inscrie-le pe lista de asteptare !!!!!}

  4. JULIUS 8 November, 2010 at 17:52

    @anndryusha: adica omul si-a tocit coatele scriind, numai el stie cat a muncit sa-si faca antebratul ala, si tu vrei sa-l julesti!
    @ST: nu vrei mai bine “Arta conversatiei”, vecina?

  5. anndryusha 8 November, 2010 at 17:57

    Păi, să-i facem o perversă, ca la noi, pă internet… :))

  6. cititorix 8 November, 2010 at 18:07

    Bon-Soar

    As paria ca Monsieur De Pirque a fost emotionat, ca a transmis emotiunea, care s-a transpus in randurile dvs prin cateva omisiuni discretement plasate, pe care ochiul ager al iubitorului cuvantului scris, oriunde ar fi acesta scris, deci, cum spuneam, pe care le-am remarcat in laudabilul dvs demers de instigare a profanilor la consumarea actului de cultura, singurul care poate desteleni incurcata jungla a necunoasterii si ignorantei ignobile care marcheaza acest popor nefericit supus decenii de-a randul perversiunilor istorice care ne-au marcat trecutul recent, adica sa numim in clar secolul XX.

    Al naibii punct, cat mi-a luat sa-l pun…

  7. JULIEN 8 November, 2010 at 18:12

    @cititorix: Faulkner, frate!

  8. sebra 8 November, 2010 at 18:20

    @Julius,
    Te-ai botezat??

  9. acp 8 November, 2010 at 18:42

    Io estimez ca maestrul Breban are peruca pe coperta cartii, deci sigur ascunde ceva. Daca bagam un cod secret la download primim 10 pagini in plus?

  10. Simona Tache 8 November, 2010 at 18:44

    @Julius: e de domnul Cartarescu si aia?

  11. JULIUS 8 November, 2010 at 18:45

    @ST: vecina, n-o mai fa pe niznaiul, stii foarte bine ca e de Ileana Vulpescu 😛

  12. Simona Tache 8 November, 2010 at 18:45

    @Marius Adrian Porojnicu: am scris io o carte despre asta (vecine Julius, po’ sa fac putin spam, da?:D), uite-o: http://www.simonatache.ro/2008/10/17/de-ce-barbatii-e-niste-copii/

  13. JULIUS 8 November, 2010 at 18:48

    @vecina: doar pana la salariu, pe 15 ti-l dau inapoi!

  14. Marius Adrian Porojnicu 8 November, 2010 at 18:54

    @ Simona
    Las’ ca citesc mai pe urma….acu’ ,daca tot citi titlul, da-mi o tzatza !

    ***
    Nuţă,dă-mi o ţâţă !
    de Marius Adrian Porojnicu

    Într-o zi, de dimineaţă,
    Mă trezi cu Nuţa mea:
    -Hai să-ţi fac casă la ţară:
    Să ne zbenguim in ea !

    Voi{care n’-o ştiţi pe Nuţi}
    Tre’ sa ştiţi ca Nuţi-i tare:
    Face tot ce-şi pune’n gînd
    Şi-i turistă’n dezvoltare !

    Aşadar, Nuţi-turista,
    Mi-a promis casă la ţară !
    Phi,ce-o să ne mai distrăm:
    Zi de vară până’n seară !

    Într-un vis, mă văd,cu Nuţi,
    La ţară : doar eu şi ea !
    {Butonând telecomanda,
    Stând întinşi pe canapea !}

    …………………………………

    Plictisit de filme proaste,
    Sau de mersul în caruţă,
    De programe nesimţite, strig :
    Mai Nuţă, dă-mi o ţâţă !

    Acesta este un pamflet: orice asemanare cu persoane reale, este pur-intamplatoare !

  15. ABS 8 November, 2010 at 18:56

    Treaba asta cu cartile in format PDF mi se pare cea mai stupida si sinistra idee. Cine a luat decizia aia a luat-o fara sa intrebe in stanga si in dreapta…
    Sa explic de ce: daca imi cumpar o carte in format electronic, sunt sanse mari sa o citesc pe un device mobil (telefon mobil, pda, smartphone, ebook reader etc). As zice ca sunt mici sansele sa citesti cartea stand in fund pe scaunul de la calculator sau cu un laptop de 3 kg in brate. Parerea mea. hic.
    Eh… si daca vreau sa citesc acea carte pe un ebook reader sau un pda, aproape sigur nu o sa o citesc in formatul din PDF-ul original (poate vreau sa dau un zoom, ca e ecranul mic si eu sunt chior). Si aici apare marea problema a PDF-ului, si anume ca daca faci zoom in el vei da stanga-dreapta de cate ori vrei sa citesti un rand (unele readere au optiunea de reflow, dar merge si nu prea).
    Asa ca, daca cineva de la CorectBooks citeste blogul asta, poate ar fi bine sa va ganditi si la formate mai “ebook friendly”, mai exact ePub si mobi. Nemira a putut 🙂
    PS: vad ca pe site la CorectBooks scrie si de formatul ePub, dar criptat (desi eu nu am gasit nici una in format ePub). Bleah. Inteleg ca vor sa aiba o metoda de protectie, dar sa nu dea in extrema cealalta… poate ar fi bine sa ai cat de cat incredere in cititorii tai.

  16. admin 8 November, 2010 at 19:01

    @ABS
    O sa fie si ePub, probabil si mobi, am intrebat cu ocazia lansarii tocmai pentru ca stiam ca vor fi si nemultumiti. La noi in redactie nu sunt – Eftimie prefera oricum cartile clasice, spune ca adora atingerea hartiei, desi ar prefera pergamnentul, Pirca nu citeste, doar se uita la televizor, iar Julius a intrebat ce e aia pdf.

  17. JULIUS 8 November, 2010 at 19:06

    @admin: old school, old school…

  18. ABS 8 November, 2010 at 19:07

    Daca o sa fie epub e bine, doar ca treaba cu “merge doar pe readerele din lista Adobe” e dubioasa rau, unele din cele mai raspandite nu sunt acolo.
    Si eu prefer cartile pe hartie, desi in ultima vreme am inceput sa citesc si ebooks.
    Lu’ Julius poti sa-i zici ca PDF e prescurtarea de la PERDAF.

  19. Marius Adrian Porojnicu 8 November, 2010 at 19:09

    @admin
    Ce-i aia “mobi” bre ? Ca daca-i mobilizant{de exemplu!}io cre’ ca puneti d’un partid ! Vai-mamaaaa!!! PDF ??? Cu, sau fara Boc ?!?

  20. Dan1 8 November, 2010 at 19:25

    @Julien
    (noroc ca ai semnat asa, ca poate fi identificat corect comentariul :)))
    Ce focner, frate, ca nu-ntelesei ni’ca! E clar ca e o recenzie de Eftimie. =))

  21. Sare'n Ochi 8 November, 2010 at 20:03

    nici macar nu comentez. ultima revolutie de genul acesta a fost cind ati intinat nobilele idealuri ale povestii de la gura sobei cu Guttemberg-ul vostru cu tot! guttuta-n berg pe toti!

  22. Tweets that mention Cultura trece la .pdf » Daily Cotcodac -- Topsy.com 8 November, 2010 at 20:10

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, sebra. sebra said: Cultura trece la .pdf » Daily Cotcodac http://bit.ly/9J86ps […]

  23. admin 8 November, 2010 at 20:31

    ePub, pdf, wtf?

  24. mifty 8 November, 2010 at 20:59

    cine e breban ăsta???
    alt “scriitor” român, cu operă doar pe wikipedia???

    sincer, un laptop de 3 kile e UŞOR, nene, io am un compaq ca 2 cărămizi… şi tot stau cu el în braţe când dau peste cărţi bune.

    oricum, singurul reader format A4 ar cam fi kindle… sper că aveţi cunoştinţe prin .uk că în romanella nu vor ăia să trimită, cică e tehnologie prea avansată, şi poate dirijăm câteva miguri spre new york!!! :))

  25. ABS 8 November, 2010 at 21:00

    De ce vrei reader format A4? Doar ca sa poti citi PDF? 🙂
    Eu am un iRiver si sunt multumit de el.

  26. ErRon 8 November, 2010 at 21:11

    @admin
    Daca tot zici ca aici e “blog de cultura” vreau sa va intreb, domnule Admin, despre cartea “Baiuteii” stiti ceva?
    Fu laudata nu-mai-stiu pe unde.
    Ce mi s-a parut cam ciudatel la ea, e faptul ca, cica, e scrisa de doi, frati sau veri, nu mai retin.
    Cum naiba scriu doi tipi o carte??:-/

  27. mifty 8 November, 2010 at 21:12

    @ABS: mda, dar câte din formatele alea dubioase sunt capabile să redea poze, desene, etc???
    pdf-ul ruleşte la capitolul ăsta, asta până mă prind cum mătrăşesc ciudăţenia aia de firmware şi pun un linux cinstit pe el, că există kernele pentru arm-urile alea de ani de zile!!!

    în al doilea rând, ar trebui să fii masochist să citeşti pe un ecran cât palma: ş i ochi de vultur să ai, şi tot îţi dau rateuri după juma de oră!!!
    başca, se bârfeşte că e-ink-ul n-o să ştie alte culori decât alb, negru şi gri mult timp de’acum încolo!!!

    acum… am dat pe mobi9 de o aplicaţie care transformă fişiere text în aplicaţii javra… aka java, cui a făcut o facultate de informatică, în care poţi embedui fonturi, imagini, etc, şi merge aplicaţia aia rezonabil de bine la zoom şi alte alea…

    apropo, dacă aveţi o “ramă foto digitală” rezonabil de mare, vă anunţ că se poate “aranja” prostia aia ca să redea pdf-uri, şi nu numai.
    numai să nu fie şi aia vre-o puchinoşenie cu ecranul real cât unghia!!!

  28. Dan1 8 November, 2010 at 21:22

    @mifty
    Hai bre, Breban e ala pe care-l propusei eu la Nobel (ca francez gét-bèget :)))
    @ErRon
    Ca Julius si Pirca, daaaa? Ce e asa greu!? =))

  29. ErRon 8 November, 2010 at 21:39

    @Dan1
    Julius si Pirca scriu o juma’ de pagina, si au norocul de a fi comentati de sindicatul DC, da’ o carte intreaga?? 😀
    Auzi, te laudasi ca esti IT-ist.
    Imi tot trimite o revista Myra, tot felul se sfaturi utile, de la machiaj la agatat barbati, la pus conserve.
    Intra in “spam”, dar as dori sa nu mai intre deloc!
    Cum se face?

  30. Simona Tache 8 November, 2010 at 21:44

    @Julius: vecine, aveti doua personalitati, admin si julius? sunt certate in seara asta, de posteaza separat?

  31. ABS 8 November, 2010 at 22:07

    @mifty – nu e dracu’ chiar asa de negru. Cand am zis de carti pe ebook reader ma gandeam la carti cu text, nu din alea de colorat. Si al dracu text, e cam alb-negru. Si cartile pe care le citesc eu (ceva SF-uri, ceva literatura post-liceu) nu prea au poze.
    Si culmea, iRiverul meu are ecranul cam cat o carte format de buzunar. Carti A4 nu prea am citit… A4 sunt alea cu benzi desenate pe care le cumpar pentru nepotu’ de 5 ani.
    Un alt lucru util la ebook readere e zoom-ul. Poti sa dai cu lupa si nu mai ai nevoie de ochi de vultur!

  32. Dan1 8 November, 2010 at 22:15

    @ErRon
    Pai, care parte te deranjeaza? Aia cu agatatul barbatilor sau aia cu pusul conservelor? =)) (scuza-ma, dar nu m-am putut abtine :)))

  33. mifty 8 November, 2010 at 22:50

    @ABS, ok, ok, da’ chiar oftezi să ajungi “biciclist” convins înainte de 60 de ani??? 😀
    io, unul, m-am săturat până peste cap de puchinoşenii!!!
    asta-i!!! 😀

    @Dane, poate se gândeşte la pusul bărbaţilor la conservă!!!
    că nu se ştie când e nevoie de ei!!! 😀

  34. Didinutza 8 November, 2010 at 22:51

    Agatatul barbatilor e sfat util, pusul conservelor NU

  35. sebra 8 November, 2010 at 22:52

    De ce-aş cumpăra o carte în .pdf???

  36. sebra 8 November, 2010 at 23:02

    @Didinutza,
    Pariez că bărbaţii însuraţi nu sunt deloc de’acord cu tine. Adoră conservele făcute în casă :))

  37. N.A. 8 November, 2010 at 23:23

    Uf, ce ma enervati! Aveam ceva foarte inteligent si spiritual de zis dupa ce am citit articolul si ma luai sa citesc si comentariile si am uitat ce vroiam sa zic si io.. :))

  38. sebra 8 November, 2010 at 23:34

    @N.A.,
    Hai, fată! Calmează-te şi zi ce vroiai :))

  39. N.A. 8 November, 2010 at 23:39

    @sebra – Cine naiba mai stie? Dar in mod sigur era ceva foarte spiritual si inteligent, asta stiu sigur! =))

  40. ABS 9 November, 2010 at 00:17

    @mifty, daca nu vrei bicicleta, vezi aici:
    http://img408.imageshack.us/img408/1584/zoom1zo.jpg
    http://img18.imageshack.us/img18/4468/zoom2sl.jpg
    Acelasi paragraf, cu zoom normal si cu primul nivel de zoom, intr-o carte “pe hartie” si varianta ePub.
    Eu cred ca mai degraba scapi de bicicleta daca ai un ebook reader si dai zoom.
    Cu ocazia asta vezi si diferenta de dimensiuni, care mi se pare neglijabila.
    Un mic dezavantaj al readerului se vede in poza a doua, reflecta putin lumina. Totusi este foarte putin in comparatie cu un lcd normal.

  41. mifty 9 November, 2010 at 01:46

    @ABS> ăla e iRiver???
    interesant, majoritatea pozelor de pe net parcă sunt făcute voit prost, de par nu mai mari ca un n97 readerele…
    meditam şi la un TabletPC… ăsta cum îţi sună??? 😀

  42. ABS 9 November, 2010 at 01:59

    Da, ala e iRiver Story.
    Cartea are formatul “de buzunar mare”, ca sa zic asa, adica are dimensiunile 107×178 (cel putin asa scrie pe site si mi-e lene sa caut o ruleta sa verific).
    Tabletul e cam mare. Un iPad e de 2,5-3 ori mai greu decat un iRiver Story, ca sa nu mai zic de pret. Cu iRiverul pot sa stau in pat, cu el sprijinit cumva pe burta, si sa citesc la lumina unei lampi. Cu iPad nu cred ca rezisti prea mult timp, e greu (am avut ocazia sa ma joc putin cu unul).
    Apropos de tablet, ar mai fi varianta Samsung Galaxy Tab, care mi se pare mult mai decent decat iPad; este putin mai greu decat iRiverul, ceva mai mare, stie sa faca mult mai multe decat ebook readerul. Problema este ca bateria tine mult mai putin decat la un reader, plus treaba cu backlightul: ebook readerul nu are sursa de lumina interna, chestie care mi se pare mult mai putin obositoare pentru ochi.
    Overall: tabletul mi se pare mai apropiat de un laptop/netbook. Pentru carti as alege clar un ebook reader (sau cartea tiparita :P), pentru alte chestii as alege tablet sau netbook. Depinde ce vrei sa faci…

  43. ErRon 9 November, 2010 at 06:04

    @Dan1
    Ma deranjeaza ca sfaturile astea vin separat, nu la pachet!
    Ar fi cu totul altceva daca zicea “Cum sa agati barbati in timp ce pui conserve”, sau, ma rog, “in timp ce cauti rosii ieftine”!:D
    E, se poate sa scap de tanti aia, care, desigur, numai binele mi-l vrea?!

  44. cititorix 9 November, 2010 at 07:23

    Mneaţa

    remarc alunecarea în derizoriul dezbaterii tehnice, ignorând fraza dinspre finalul acestui reportaj “A, staţi că poate: zice că s-ar putea să fie foarte interesantă, dat fiind că autorul susţine, printre altele, că Marea Unire a fost un eşec şi că România suferă încă de pe urma unui război civil cultural între nord şi sud.”

    Aş fi crezut că voi citi aici o dezbatere argumentată pe subiectul “E nebu’ sau are dreptate?”, însă văd că v-aţi concentrat pe tehnicalităţi, ca să parafrazez un celebru stomatolog…

    E ca şi cum am dezbate dacă o carte se citeşte mai uşor dacă are coperta cartonată sau moale… sau dacă e format “buzunar” sau d-aia mare, sau dacă e pe hârtie groasă sau foiţă – gen ediţiile alea speţiale Eminescu din Iepoca de Aur.

    Păi ‘telectuali sunteţi voi, tovarăşi membri ai sindicatului DC? Sau programeci?

    Vă chem la autocritică constructivă, veniţi cu virgule de acasă, dar lăsaţi pub-urile beţivanilor, PDF-urile inchizitorilor cu dafe-urile lor, şi comentaţi cuvântul scris.

  45. ABS 9 November, 2010 at 11:39

    Mda. Recunosc, sunt vinovat. Si programeci… da’ avand in vedere ca nu am auzit de nenea autoru’, am zis sa ma bag si eu in seama cu ce stiu.

  46. Dan1 9 November, 2010 at 13:46

    @ErRon
    In principiu, un mail ca asta, ar trebui sa aiba in josul sau in subsolul paginii, un link sau un buton “Vreau sa ma dezabonez”. Incearca de-acolo!
    Da’ eu zic ca erau sfaturi utile, ca poate scria cum sa agati barbati si sa-i pui pe ei sa puna conserve (mai ales acu’, toamna) =))

  47. Radu Vasile 9 November, 2010 at 15:02

    Pentru mine, iventarea cartilor in format electronic a fost cel mai mare lucru care a putut sa se intimple in istoria omenirii.
    Eu, orb fiind, nu am nicio posibilitate de a citi o carte in format clasic,
    drept pentru care cartile in format electronic sunt preferatele mele.
    Plus ca, unde mai pui, ca imi incape toata biblioteca pe un stick.
    Cata biblioteca iti trebuie ca sa ti peste 1000 volume sau mai multe?
    Punand aceste volume la 1 mega fiecare avem abia un giga de carti.
    Ce pot sa va recomand, exista programe interesante pe piata, unele mai scumpe altele mai ieftine, care pot citi cu voce tare, mai metalica sau mai umana cartea.
    Astfel, poti sa asculti cartea in timp ce faci conserve, sau in timp ce iti hranesti copilul.
    In particular, eu asa citesc datorita dizabilitatii.
    Sinteza mea vocala are o comanda tare utila, “say all” care data in contextul unui fisier text, incepe si citeste tot documentul fara ca eu sa intervin in vreun fel.
    Asa ca eu stau culcat in pat, pe spate, fara nimic in brate, poate doar cu iubita si ascult cartea.
    Este o foarte buna metoda si pentru cei ce sufera de insomnie, va ia somnu instantaneu.
    Sunt dese episoadele in care zic sa ascult seara o carte si adorm inainte de final, duimineata ma trezesc si caut sa vad unde am adormit.
    Mai nasol e daca asculti o carte politista, adormi pe la jumate si te trezesti la final chiar cand se anunta criminalul.
    Un alt aspect interesant al modului asta de citit este viteza de parcurgere.
    Fiind un stil de lectura ce nu necesita un efort din partea mea sau vreo calitate deosebita, fata de aia de intelegere, pot regla viteza cititorului si bat la viteza de lectura orice cititor care citeste cu ochii lui naturali.
    In felul acesta citesc cam o carte de beletristica pe zi si sunt foarte pasionat de lectura.
    Un alt aspect pe care ebook-ul il completeaza in ceea ce ma priveste este aspectul documentarii, ebook-ul fiind principala modalitate in care eu citesc material documentar.
    Hai ca v-am plictisit!

  48. JULIUS 9 November, 2010 at 15:10

    @Radu Vasile: nu ne-ai plictisit, stai linistit. sincer, esti cititorul cu care ne mandrim cel mai mult 🙂

  49. N.A. 9 November, 2010 at 15:31

    @Radu Vasile – Ai mare dreptate, e prima oara cand iau in calcul optiunea asta…. 🙂

  50. ErRon 9 November, 2010 at 15:40

    @NA
    Ai insomnii??

  51. Radu Vasile 9 November, 2010 at 16:10

    @n.a, exista pe net programe, am sa zic trei ca sa nu para reclama,
    expresivo, textaloud, biblos, carora le dai cu copy si paste un text si ele incep sa il citeasca cu o voce sintetica.
    Unele din acestea vin cu sinteze vocale proprii instalate, iar unele chiar pot interactiona cu diverse sinteze vocale instalate pe computerul tau in prealabil.
    O alta functionalitate interesanta a unora din aceste programe este transformarea textului in mp3 folosind vocea sintetica.
    Astfel poti lua un document si il poti transforma in fisiere audio numai bune de redat pe un mp3 player.
    Din pacate, celebri romani care suntem, aia primi in toate domeniile, it-isti lu peste care spargem site-uri folosind programe facute de altii, nu am fost in stare sa scoatem voci sintetice pentru limba romana de calitate.
    Iar cele existente, culmea, sunt facute una de cehi, una de polonezi, alta de englezi, o alta de germani si e fascinant sa le auzi cum suna.
    Eu personal, pentru task-urile mele zilnice folosesc o voce realizata pentru limba italiana, de italieni, voce atit de bine realizata incat daca ii dai text in romana il citeste mult mai bine decat vocile romanesti.
    Oricum, pentru cititul unei carti, vocea cea mai apropiata de calitate este o voce numita Carmen, realizata de polonezi.
    @erron, nu, probabil e prea mancacios ala micu.
    @julius, ma straduiesc:)

  52. Recomandări de seară: Hipstări, codul tău de bare şi Giuly, adorabila pisicuţă grasă » Daily Cotcodac 2 December, 2010 at 20:24

    […] platformă online românească care promite foarte multe lucruri – pentru moment, au doar librărie virtuală şi un site de ştiri destul de sobru (n-am găsit pisicuţe şi nici femei goale, ca la Realitatea […]

Leave a reply