Câtă cultură!

Serată muzicală DJ Cotco

DJ Cotco

 

Știm despre Vivaldi că în vremea sa era considerat, în cel mai bun caz, un tip excentric; dușmanii îl prezentau drept avar, iubitor de lux, imoral, cu un comportament scandalos. Probabil adevărul era undeva pe la mijloc – ce este sigur e că Vivaldi nu era nici pe departe la fel de plicticos ca cei care se duc azi la Filarmonică să-i asculte concertele.

 

Fiind preot, a fost numit profesor la azilul din Veneția pentru orfane și fete provenite din afara căsătoriei. Bârfele vremii îl prezentau pe Vivaldi drept un satyr cu părul roșu care e mai mult decât îndrumător pentru fetele tinele din orfelinat – cum ar veni, cam ca un profesor din zilele noastre la un liceu bun din București.Nu există însă nici măcar o sursă credibilă care să probeze în vreun fel că Vivaldi făcea și altceva decât lecții cu fetele alea – probabil erau zvonuri lansate de invidioși, care mureau de ciudă crezând că Vivaldi…

 

La 43 de ani (cam cât am și eu, dar sunt convins că e o simplă coincidență), Vivaldi întâlnește o tânără cântăreață de doar 17 anișori, Anna Giro. Fata se va muta cu el și îl va însoți de acum încolo prin toată Europa, unde va și cânta cam tot ce compunea maestrul. A fost singurul lucru scandalos din viața lui Vivaldi care a avut o bază reală, în sensul că Anna Giro chiar a locuit în casa lui Vivaldi. Nu s-a putut proba însă niciodată că între ei ar fi fost mai mult decât o relație profesională. Vivaldia negat întotdeauna.

 

Nu vom ști probabil niciodată adevărul.

 

Eu nu am mare habar de istoria muzicii, dar sunt destul de sigur de ipoteza mea: muzica lui Vivaldi nu putea avea fantezia, forța și optimismul pe care le are dacă maestrul nu marca de minimum două, trei ori pe săptămână. Căci dacă Anna Giro i-ar fi trântit ușa-n nas seară de seară, ne-ar fi rămas de la Vivaldi cel mai probabil niște muzică leșinată de harpă și câteva requiemuri.

 

Antonio Vivaldi “La Stravaganza” Concerto No.2 RV.279

https://www.youtube.com/watch?v=Tqbv9cPyBfs

Share:

1 comment

  1. karmapolice 7 March, 2016 at 11:14

    vezi, si pe el nu l-au arestat cape grigutza beevolaru

Leave a reply