Evenimentul zilei de ieri

Aventurile lui Martin Frobisher continuă!

Radu Pircă
În episodul trecut, navigatorul elisabetan Martin Frobisher a încercat să se lanseze în afaceri fără să ştie să scrie sau să citească, a fost lăsat ca gaj la portughezi şi a ratat o carieră de pirat. Să vedem ce va face azi, în căutarea unei rute spre Asia prin mijlocul gheţurilor…

În vara anului 1576, Frobisher a plecat în prima sa expediţie pe urmele pasajului de nord-vest cu trei corăbioare, o mână de marinari de încredere şi, cel mai important, o hartă a Atlanticului de Nord care, dat fiind ghinionul deja legendar al eroului nostru era, fireşte, greşită. Era aşa-numita hartă a lui Zeno, întocmită de un şmecheraş veneţian pe baza descoperirilor făcute în călătoriile sale imaginare. Frobisher însă avea încredere oarbă în hartă aşa că, atunci când a atins ţărmul Groenlandei (cunoscută europenilor de vreo şase secole) a declarat că aceasta este insula Frisland (necunoscută europenilor până atunci, deoarece exista doar în imaginaţia lui Zeno) şi a proclamat-o pământ englezesc. Următoarea oprire a fost în insula Baffin din largul coastelor canadiene, pe care, logic, Frobisher a considerat-o a fi Groenlanda, fiind profund uimit că nu i-a găsit aici pe urmaşii vikingilor, care să-l ajute cu această ocazie să-şi completeze cunoştinţele despre piraterie. În fine, a descoperit şi o strâmtoare care, a presupus el, despărţea Groenlanda de America, fiind echivalentul nordic al Strâmtorii lui Magellan şi cheia pasajului de nord-vest. Presupusa strâmtoare îi poartă şi azi numele – mai precis, se cheamă “Golful Frobisher”, ceea ce spune multe despre noţiunile de geografie ale eroului nostru. Ca să înţelegeţi mai bine unde a greşit, mai jos puteţi admira şi harta lui Zeno, plină de insule precum Frisland, Podalida sau Icaria care din păcate nu există, dar dacă ar exista, sunt sigur că ne-ar bate la fotbal.

Continuându-şi, oarecum orbeşte, explorările, Frobisher a văzut deodată în zare, apropiindu-se de navele sale, nenumărate puncte negre. Neînvăţând nimic din experienţele anterioare, a crezut iniţial că a avut norocul să dea peste foci sau balene care ar împrospăta proviziile pe cale de epuizare. Cititorii, în schimb, trebuie că bănuiesc deja că nu putea fi decât ceva rău – respectiv, bărci pline cu eschimoşi furioşi. Aceştia i-au capturat de îndată una dintre corăbii. Cum, printr-o întâmplare, aceasta era şi singura navă a lui Frobisher suficient de uşoară ca să poată ancora aproape oriunde pentru a lua apă şi provizii, expediţia a trebuit să se întoarcă în Anglia. Au făcut cale întoarsă, cu ferma convingere că, dacă nu apărea acest incident nefericit, ar fi putut naviga prin strâmtoarea ce purta numele căpitanului lor până în Asia.

Nu s-au întors totuşi cu mâna goală. Printre alte nimicuri luate cu forţa de la eskimoşi (aici lecţiile de piraterie ale lui Strangways şi-au dovedit utilitatea) Frobisher a adus şi un nemaivăzut mineral negru cu reflexe aurii. Oamenii de ştiinţă britanici – adică alchimiştii curţii – şi-au dat cu părerea despre această piatră. Doctorul John Dee (foto) a sugerat că ar putea fi un metal preţios; un coleg italian, Giovanni Battista Agnello, a luat acasă o bucată din mineralul negru şi, după trei zile, s-a întors cu un săculeţ de pulbere de aur, refuzând să dezvăluie procedeele alchimice pe care le folosise pentru a obţine acest rezultat; s-a declarat în schimb amator să cumpere orice cantitate din misteriosul mineral negru la un preţ mai mult decât generos.

Ghinionul lui Frobisher părea să se fi spart. Peste noapte devenise vedeta curţii engleze, omul care deţinea secretul unui tărâm mirific unde aurul se găsea la tot pasul. Elisabeta s-a grăbit să-i pună la dispoziţie una dintre cele mai bune corăbii din flota ei, soldaţi, mineri şi specialişti în extracţia aurului. În acelaşi timp, regina a avut grijă şi să-l scoată pe Agnello din afacere, considerându-l un intermediar inutil; în fond avea şi ea alchimiştii ei care să scoată aur din mineralul adus de Frobisher. De pasajul de nord-vest nu a mai pomenit nimeni nimic; ce nevoie mai aveau să facă comerţ cu îndepărtatul Orient când aurul era la nasul lor?

Dar dacă Frobisher a devenit cel mai bogat explorator din istorie sau a dat-o din nou în bară veţi afla abia în episodul de mâine…

Share:

30 comments

  1. Dan1 23 November, 2010 at 12:32

    Fac pariu ca a dat-o din nou in bara! =))
    Da’ Pirca, pe harta scrie Zeni, nu Zeno, si par sa fie doi frati: Nae si Toni! =))

  2. Dan1 23 November, 2010 at 12:45

    @vlad
    Nu bre, era kryptonita! =))

  3. konskriptor 23 November, 2010 at 13:08

    @vlad : da di ce dai cu petroaie,ai? nu lasasi omu’ sa spuie tot ce stie! stricasi toata sorpreza.Rusinica!
    Sa ma intorc de unde plecai. Ie rau ca ala visa la insule.Io, in visele mele, cred ca o sa descopar/inventez roata…..a cincea di la caruta cu care ma duc io la mecdonalţ ca sa imi fac prietena pentru telecomanda.

  4. Dan1 23 November, 2010 at 13:40

    Ce-ati facut bre? L-ati banat pe Vlad?

  5. admin 23 November, 2010 at 13:45

    @Dan1
    Da.

  6. admin2 23 November, 2010 at 13:47

    @dan1: nu l-am banat, nu i-am aprobat comentariul asta.

  7. Sare'n Ochi 23 November, 2010 at 13:48

    exista aventura dupa moarte? intrebati-l pe Frobisher – se pare ca da, daca scrie despre tine numitul pirca =))

  8. Dan1 23 November, 2010 at 13:49

    @admin2
    Deci, daca mie mi l-ai aprobat, e clar: era kryptonita! =))
    Bah ce le stiu! Sa vezi cum ma mai fac eu cu un palet de felicitari simple! Livrat chiar de Superman! =))

  9. Sare'n Ochi 23 November, 2010 at 13:51

    cit despre Frisland, intrebati Napolatcul de ce nu mai produce D)

  10. sebra 23 November, 2010 at 13:52

    Io’s curioasă ce-a zis Vlad, p’ormă citesc ce-ai scris Pircă :))

  11. Dan1 23 November, 2010 at 13:55

    @sebra
    Deci Vlad a zis ca nu era kryptonita! Da’ a gresit s-a inselat! =))

  12. 4mall 23 November, 2010 at 13:56

    @Sebra: Cauta stenogramele!

  13. sebra 23 November, 2010 at 14:07

    @4mall,
    Io nu mă uit peste stenograme, că băieţii ăia aşa urât porcos vorbesc în ele (sau scriu, că’s scrise) şi io mă ruşinez toată.

    Te pomeni că era cupru , ca ghiulurile ce se vindeau în parcarea de la Sineşti pe post de aur ??

  14. Tweets that mention Aventurile lui Martin Frobisher continuă! » Daily Cotcodac -- Topsy.com 23 November, 2010 at 14:09

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Ovidiu Eftimie. Ovidiu Eftimie said: Aventurile lui Martin Frobisher continuă! http://ff.im/-udOlI […]

  15. Dan1 23 November, 2010 at 14:22

    @sebra
    Nu bre, era petrol inghetat (ca era mai in Nord, asa :))) da’ nu mai spune la nimeni!
    Oricum, fraier Froby asta, daca-si lua niste margele de sticla colorata la el, n-avea treaba cu niciun eschimos sau indian sau mai stiu eu ce; si o mai punea si de vreo afacere imobiliara.

  16. vlad 23 November, 2010 at 14:33

    @sebra: eu am zis ca Parca depune prea mult talent ca sa scoata ceva de capul nepriceputului de Frobisher. Eu as fi lungit pe 3-4 zile povesti despre alde napoleon si altii de care a mai scris la rubrica asta, nu pe piratul “talpa iute”.
    era kryptonita galbuie :))

  17. anndryusha 23 November, 2010 at 14:43

    Judecând după mutra din tablou, tare mă tem că s-a întors cam dezumflat din expediţie… =))

  18. sebra 23 November, 2010 at 14:45

    @vlad,
    Păi ce??? Napoleon muri ieri?? Tu n-ai citit că ăsta a murit ieri??
    Ori suntem on eveniment din calendar, ori nu mai suntem? :))

  19. asteris 23 November, 2010 at 14:46

    poate c-a mers numai pe imobiliare cu eschimosii si om s-a facut !

  20. kyrre 23 November, 2010 at 14:56

    “Ca să înţelegeţi mai bine unde a greşit, mai jos puteţi admira şi harta lui Zeno, plină de insule precum Frisland, Podalida sau Icaria care din păcate nu există, dar dacă ar exista, sunt sigur că ne-ar bate la fotbal.”
    E vorba de dinamo, Craiova sau Romania? Ca n-am inteles prea bine la ce echipa te referi.

  21. Radu 23 November, 2010 at 15:02

    @Sebra: Auliu mama, Frobisher asta era din clanu’ MacLeod de-o murit numa ieri??? :D:D:D

  22. asteris 23 November, 2010 at 15:15

    daca a murit abia ieri pot aparea noi stenograme. eu zic sa nu ne grabim cu verdictele si sa gresim ceva.

  23. vlad 23 November, 2010 at 15:15

    @sebra: eu speram ca a murit unu mai important azi (sau macar sa se fi nascut)

  24. SingleEyePiratrix 23 November, 2010 at 15:33

    Parlay, Master Pirck?

    Yerr fein story on tha bloody mate, Frob’sher’s incomplete, by a thousand cannonballs!
    Yerr fancy tell lacks the core masterpiece, savvy!?

    Tha TRESORE, mate, where’s tha bloody tresore?

  25. Sare'n Ochi 23 November, 2010 at 16:14

    la final ramane numai Frobisher. lui pirca-i taie Julius… era sa scriu salar, dar sigur nu-i da… oricum, ii taie Julius ceva – ca-l stiu descurcaret! iar serialul cu Frobisher este ceva gen “Tanar si nelinistit” poti scapa vreo mie-doua de episoade pina imbatrineste careva (dara-mi-te sa moara) =))

  26. sebra 23 November, 2010 at 17:10

    @Radu,
    Să nu fie de’a lui Mararu, ceva =))

    @Vlad,
    Şi ce? Ăsta nu ţi se pare important?? Zi tu, zi, dacă ai auzit până acuma despre el??? Ai auzit? N-ai auzit! Nu s-a afişat ca toţi cocalarii, da’ uite câte n-a făcut bietu’ om! Şi dacă a scris atâta Pircă despre el, e important, că la banii pe care-i ia pe fiecare articol, nu pierde vremea Pircă cu toţi Neica Nimenii morţi de’acu sute de ani :))

    p.s. cre’că am răspuns la toţi care m-aţi apostat 😀

  27. oltenasul 23 November, 2010 at 19:28

    domnu’ pirca, nea frobisher asta va e ruda bre, de ne capiezi de doua zile cu el si ameninti cu continuari? frate, nici un ratat de imparat roman sau stralucit poet rus, ba chiar nici glorioasa armata franceza nu v-au stranit in asemenea hal. Poti sa ne spui macar in avans cate zile la rand a murit asta, ca sa stim cat mai avem de suferit?

  28. serbanm 23 November, 2010 at 20:14

    N-ai gasit niciun eveniment notabil pt 23,24 noiembrie?Omoara-l bre odata sa se linisteasca omul!

  29. Cata 23 November, 2010 at 23:24

    faza cu aurul scos din minereul negru seamana cu Caritasul de la noi: “Bagi un rahat si devii de 8 ori mai bogat” :))))

  30. cato 24 November, 2010 at 14:59

    banala pirita nu era cunoscuta?

Leave a reply