Postul nu e post destul

Lăsatul de fumat dăunează celor din jur

Julius Constantinescu

Sâcâitori devin oamenii când se lasă de fumat! Perspectiva ca ei să trăiască mai mult, care sieşi le apare ca o binecuvântare, devine curând un blestem pentru cei din jur. Renunţând la fumat, aceşti oameni nu fac de multe ori decât să înlocuiască riscul de a muri din cauza ţigărilor cu pericolul de a fi ucişi de cineva apropiat, adus la disperare de ifosele şi predicile pe care îi este dat să le asculte atunci când soarta nemiloasă i-i scoate în cale pe proaspeţii nefumători.

Ca persoană care s-a lăsat definitiv de fumat nu o dată, cunosc foarte bine sentimentul de nesiguranţă încercat de bravii noştri semeni decişi să renunţe la ţigară şi tehnicile prin care aceştia încearcă să-şi mascheze îndoielile.

La început, proaspeţii nefumători afişează o siguranţă de sine viguroasă, proprie oamenilor care au reuşit în tot ce şi-au propus până acum în viaţă. Cu timpul ajung de-a dreptul aroganţi, iar lăsatul de fumat li se relevă drept unul dintre cele mai importante fapte pe care omul le poate săvârşi pe Pământ. Când s-au lăsat de fumat de două luni, sunt deja egalii unor Platon, Dostoievski sau Einstein, iar fumătorii le par nişte viermi netrebnici care îşi târăsc existenţa lipsită de importanţă doar pentru a împuţi aerul din jurul lor.

Şi mai iritantă decât aroganţa este râvna lor neostoită în a câştiga noi adepţi pentru lăsatul de fumat. Odată ce renunţă la ţigară, se pare că Dumnezeu însuşi le vorbeşte şi îi îndeamnă să salveze sufletele rătăcite – se vor năpusti deci asupra oricărui cunoscut întâlnit şi îl vor soma să renunţe la ţigară pentru a-şi salva trupul de la boli îngrozitoare şi sufletul de la chinurile Iadului. Anatemele aruncate de sfântul Chiril al Alexandriei par vorbe pline de blândeţe faţă de peroraţiile unui om cuprins de delirul antifumatului.

Unde te apucă o poftă nestăvilită de a-l lua la palme pe dobitoc este atunci când aduce în discuţie exemplu său personal – unul pe care, de bună seamă, ar trebui să îl urmeze absolut toţi fumătorii din lume. Cei mai enervanţi dintre toţi sunt cei care s-au lăsat „pur şi simplu” – nu-i aşa că, atunci când întâlniţi un om cu o asemenea tărie de caracter, primul lucru care vă vine în minte e să luaţi un topor şi să-i crăpaţi ţeasta?

Pe lângă aroganţă şi predispoziţia spre prozelitism, lăsatul de fumat se manifestă şi printr-o labilitate psihică pronunţată. Subiecţii pot prezenta o stare sufletească înfloritoare, tonică, şi doar câteva clipe mai târziu să cadă pradă celei mai negre deznădejdi; din veseli, devin trişti, din vorbăreţi – tăcuţi, şi din oamenii cei mai liniştiţi – fiare. Un prieten de-al meu aflat în situaţia respectivă m-a sunat într-o bună zi să-mi dea întâlnire în oraş; vroia să iasă şi abia aştepta să-i vadă şi pe băieţi. Nici nu ne strânseserăm bine, că a început să se foiască şi să bodogăne: „De ce m-aţi chemat aici? Aveţi ceva important să-mi spuneţi? Nu? Hmmm… Îmi irosiţi timpul! Am plecat, nu înţeleg de ce m-aţi chemat!”.

Înainte de a pleca, ridicându-se în picioare, a plimbat o privire sticloasă peste capetele noastre şi ne-a asigurat că se simte excelent de când nu mai fumează, deşi nici unul dintre noi nu şi-a amintit ulterior ca cineva să fi sugerat contrariul.

– Se dedică prietenului Petreanu

Share:

61 comments

  1. M3bis 18 October, 2010 at 08:28

    @Julius
    Tu când te laşi de fumat? Uite, eu am 48 de zile deja şi mă simt super. Hai, că nu e greu! Gândeşte-te la sănătatea ta şi a celor din jur! 😀

  2. dc 18 October, 2010 at 08:57

    Fumatul dauneaza grav sanatatii … celor care te freaca la cap sa te lasi 😀

  3. sebra 18 October, 2010 at 09:14

    De aia nu mă las eu de fumat! Să nu devin şi mai nesuferită :))
    Şi pe urmă, ce-o să fac cu mâinile, de exemplu, când merg la cafea? :-??…ca să nu mai zic de timpul liber care-mi rămâne…

  4. M3bis 18 October, 2010 at 09:16

    @sebra
    La voi e mai simplu. Te poţi apuca de goblenuri, de pildă!

  5. sebra 18 October, 2010 at 09:18

    @M3bis,
    Ete na…că altă treabă n-am =))..ş’apoi, pot coase şi fuma în acelaşi timp! :))

  6. M3bis 18 October, 2010 at 09:19

    @sebra
    Ştii ce naşpa miroase etamina dacă scapi scrum pe ea şi o arzi?

  7. sebra 18 October, 2010 at 09:22

    @M3bis,
    Nu ştiu, bre! Că n-am mai cusut pe etamină din şcoala generală şi nu fumam p’atunci :))…başca, că-mi plăcea mai mult să fac rogojini cu băieţii :))

  8. Dan1 18 October, 2010 at 09:26

    Bre, eu fusei convins ca exemplul de la sfârsit era Pirca! Da’ bag seama ca ma-nselai! Era Petreanu!
    Si as mai adauga ca sunt si nefumatori (proveniti din nefumatori, nu de-aia care s-au lasat) care se apuca sa-ti tina predici! De obicei le-o taiam cam asa: “Auzi, ti-am cerut eu vreodata bani de tigari?”

  9. sebra 18 October, 2010 at 09:33

    @Dan1,
    Tu n-ai ce căuta la postul ăsta, pentru că pur şi simplu nu înţelegi! =))

  10. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Lăsatul de fumat dăunează celor din jur -- Topsy.com 18 October, 2010 at 09:55

    […] This post was mentioned on Twitter by sebra, Gabi. Gabi said: Daily Cotcodac» Lăsatul de fumat dăunează celor din jur http://bit.ly/9KDSX2 […]

  11. Dan1 18 October, 2010 at 10:02

    Ce nu-nteleg bre?

  12. lucianB 18 October, 2010 at 10:11

    unii oameni nu ar trebui sa se lase de fumat. am un prieten care daca nu fumeaza 2 zile e la PMS :))

  13. V3nt0R 18 October, 2010 at 10:27

    Am mai vazut eu pe unul odata intr-un club, il tot ponegrea pe un amarat la telefon ca e prost, ca nu tine la viata lui, si ca nu are grija de bani pentru ca fumeaza, in timp ce el tragea cu o pasiune nemarginita dintr-un trabuc si se abtinea pana la sufocare sa nu rada =)))

  14. Ozzy 18 October, 2010 at 11:09

    Cam serios postul asta, cineva l-a suparat rau pe Julius 🙂 Insa pot spune ca ai dreptate, cine s-a lasat de fumat si ii bate la cap pe ceilalti incearca mai mult sa se convinga pe el insusi ca e bine. In realitate, nu e convins deloc si se va reapuca mai devreme sau mai tarziu. Am exemple in acest sens printre cunoscutii mei.
    Pe de alta parte, nu e mai putin adevarat ca si fumatorii resimt o puternica invidie fata de unul care s-a lasat si n-are nicio problema. De multe ori ei il provoaca la discutii si pe urma zic “ia uite-l, ba, p-ala ce figurant e”
    PS: am fumat 15 ani si n-am mai pus tigara in gura de 1 an si 3 luni, asa ca stiu ambele ipostaze 🙂

  15. M3bis 18 October, 2010 at 11:21

    Ce figurant eşti şi tu, bă @Ozzy 😀

  16. Auggie 18 October, 2010 at 11:30

    si asa sint eu mistret nepretienos sa ma mai si las de fumat … no way beavis :))

  17. ienihabarnam 18 October, 2010 at 11:42

    io chiar m-am lasat “pur si simplu” 😀 (ma rog, dupa metoda lu’ profu’ meu: nu spui nimanui, nici macar tie nu-ti spui, ca te-ai lasat de fumat, ca ar fi prea mare presiunea. “pur si simplu” faci o pauza pe termen nelimitat, care poate fi oricand “intrerupta”, daca ti se face pofta de un fum. mi se mai face si mie din cand in cand– rar, ce-i drept– si atunci nu ma abtin, si nici nu-mi fac procese de constiinta dup-aia. is in al 3lea an de pauza, si merge treaba. prozelitism insa nu fac, ca-i prea mare deranjul :P)

  18. VisUrat: Ganduri la turatie maxima, un blog de Sebastian Bargau » Lăsatul de fumat dăunează celor din jur 18 October, 2010 at 11:57

    […] dat să le asculte atunci când soarta nemiloasă i-i scoate în cale pe proaspeţii nefumători. (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  19. Xanax 18 October, 2010 at 11:59

    @ienihabarnam
    ha, tocmai ne-ai spus! simti presiunea? 😀

  20. Ozzy 18 October, 2010 at 12:17

    @ienihabarnam: aha, deci te-ai lasat fara probleme, doar ca din cand in cand, cand ti-e pofta, bagi cate un fum. Curat nefumator, nene :))
    Nici Ramaru nu era criminal, doar ca, din cand in cand, cand i se facea pofta, mai omora cate o gagica 😀
    @M3bis: tu ai inceput 🙂

  21. Adi 18 October, 2010 at 12:19

    Ca om care se lasa de fumat de 60 de ori pe zi , circa 5 minute de fiecare data , pot sa spun ca Julius are dreptate . De fiecare data cand ma las de fumat simt fata de fumatori o mila nesfarsita si o oroare . Cum poate cineva sa bage o tigara in gura si sa traga fumul acela in piept ? Si ma enervez atat de tare ca imi aprind imediat o tigara ca sa ma calmez .
    De 60 de ori pe zi , da , pentru ca fumez 3 pachete de tigari zilnic . Nu , nu sunt multe , fumez Kent White , foarte slabe . Am calculat ca in medie fata de unul care fumeaza tigari normale , inhalez de 10 ori mai putin gudron , de 8 ori mai putina nicotina , de 5 ori mai putin CO (monoxid de carbon , pentru specialisti) . Deci 60 de tigari de-ale mele = cca 8-9 tigari de-ale altora . Asta daca vrea cineva sa-mi faca morala . Ca daca-mi faceti , iar imi aprind o tigara . Imediat ce-o sting pe asta pe care o fumez acum . Multumesc !

  22. Dan1 18 October, 2010 at 12:29

    As adauga ca, imediat ce te lasi de fumat, te si ingrasi… Eu doar le-am mai rarit si am pus vreo 5kile scurt! (sau poate oi fi incercat sa compensez fumul de tutun cu fum de gratar :)))

  23. Sebra 18 October, 2010 at 12:36

    @dan1, păi nu ziceai că eşti nefumător??

  24. anndryusha 18 October, 2010 at 12:49

    Oameni fără voinţă, care se oftică pur şi simplu când cineva încearcă să le deschidă ochii… =)) =))

  25. Sebra 18 October, 2010 at 13:03

    @anndryusha, bine că eşti tu deştept :d

  26. ienihabarnam 18 October, 2010 at 13:05

    @xanax: auleo, chiar! asa-s de sub presiune, mi-e c-o sa-ncep sa fumeg 😀
    @ozzy: io stiu ca fumatul pasiv omoara, da’ nici chiar asa… pofta de-un fum mi se face cam o data sau de doua ori pe an, daca beau cu cei cativa prieteni fumatori. in functie de cat de beata sunt, pot chiar sa ma abtin. cred, deci, ca-s mai nefumatoare decat era ramaru necriminal 😛

  27. Dan1 18 October, 2010 at 13:31

    @sebra
    Nu bre, io dohanesc!

  28. Marina 18 October, 2010 at 14:00

    Eu am 6 luni de cand nu mai fumez…si m-am lasat doar ca sa ma ingras avand 45 de kg atunci ca si acum….si de ciuda ca nu se aseaza nici juma de kg cred ca o sa ma apuc din nou…:)

  29. Ozzy 18 October, 2010 at 14:06

    @Adi – super calculul. Da’ sa-ti mai fac eu unul: cele 60 de tigari ale tale costa vreo 33 RON, cele 8-9 ale alora costa vreo 5-6 RON. Adica intr-un an tu dai vreo 3.000 de euroi pe tigari, iar ailalti 400 si ceva. Oi fi tu vreun bashtan, de ti se pare ca e acelasi lucru 😀
    @ienihabarnam – nefumatorilor nu li se face pofta de un fum niciodata, tocmai asta era ideea 😀

  30. Dan1 18 October, 2010 at 14:14

    @Ozzy
    Sau poate Adi e chiar importator! =))

  31. N.A. 18 October, 2010 at 14:15

    Eu cand fumam nu ma lasam de fumat ca macar sa-mi inghit fumurile mele, nu pe-ale altora :))
    Daca nu ramaneam gravida, tare mi-e ca nu prea reuseam smecheria… si sper sa am destula minte cat sa nu ma reapuc (da’ tare mi-e ca o s-o fac)
    Da’ incerc, cat pot, sa fiu o nefumatoare de gasca, tin minte cum ma enervau si pe mine sfatuitorii de bine si criticii… 😀

  32. N.A. 18 October, 2010 at 14:19

    @Adi – Da’ stii ca alea cat mai “light” sunt cele mai nesanatoase, nu? nu ca cele normale ar fi pline de vitamine, dar cu cat sunt mai “light” – sunt tratate cu toate porcariile si au muuult mai multe toxine si dau mult mai multa dependenta. Organismul tau are nevoie de o anumita doza de nicotina, tu oricum ii dai aceeasi cantitate, doar ca pufaind mult mai mult. In afara de gudron, nicotina si substantele cunsocute, tu mai bagi 4000 de compusi toxici in tine. Ia fa un calcul.. 😀

  33. N.A. 18 October, 2010 at 14:21

    Mi-e pofta de-o tigara… 🙁

  34. M3bis 18 October, 2010 at 14:25

    @N.A.
    Taci 🙁

  35. N.A. 18 October, 2010 at 14:29

    @M3bis – :)) Pe tine ce te-a facut?
    Pe barbati-miu – amenintarile de divort si tortura psihologica – ce, daca io m-am lasat, nu era corect s-o faca si el? 😀 Ma rog, si biciclitul profesionist a definitivat treaba..

  36. M3bis 18 October, 2010 at 14:33

    @N.A.
    Eu am avut voinţă. M-am lăsat uite-aşa. După 28 de ani de tras tutun. Un fleac! :-SS

  37. Ozzy 18 October, 2010 at 14:45

    Adica n-ati citit niciunul Alen Carr?

  38. M3bis 18 October, 2010 at 14:56

    @Ozzy
    Eu l-am citit. Dar cred că Alen Carr a fost ca o bombă cu efect întârziat pentru mine, că m-am lăsat la vreun an de la terminarea cărţii.

  39. anndryusha 18 October, 2010 at 15:28

    @Sebra: da, mare noroc am avut. 😀

  40. mifty 18 October, 2010 at 15:33

    @N.A. şi M3trisse: tocmai am fumat o ţigară… ce bună a fost!!! 😀

  41. gia 18 October, 2010 at 16:23

    eu as vrea sa ma apuc de fumat, dar e greu. ma tot gandesc ca nu e bine… ce sa fac?… 🙂

  42. unmihai 18 October, 2010 at 16:38

    @Marina
    apuca-te de mancat! :d
    @mifty
    😀 sadic mic ce esti 😀

  43. Adi 18 October, 2010 at 17:28

    @ N.A.

    Deci scrie clar pe pachetul meu : 0.1 mg nicotina , adica in total 6 mg / zi . Pe pachetele altora scrie 0.8 mg , deci cele 6 mg ale mele sunt echivalentul a 7.5 tigari ale altora . Inainte fumam tigari tari (cam 1.5 pachete / zi) , deci acum inhalez mai putina nicotina . Am facut calculul foarte bine . M-am enervat , am fumat 2 tigari numai din cauza ta .

    @ Ozzy

    Calculul cu banii mi-l fac din ce in ce mai des in ultimul an . Am ajuns la concluzia ca trebuie sa reduc cheltuielile cu hainele si cu concediile . 😀

  44. Io 18 October, 2010 at 17:39

    “Pamintul s-ar fi, saracul,
    De-a berbeleacu’ vorba ceea,
    De n-ar fi fost pe lume vinul,
    Tutunul, Dracu si femeia”

    Io nu ma las de nici unele, ca-s iubitor de Natura 🙂

  45. N.A. 18 October, 2010 at 18:26

    @Adi – =)) Lasa-ma, bre, cu nicotina, aia e cea mai buna treaba din tutun, unii doctori insista ca face bine la creier, te face mai dashtept, restu’ de 4000 de compusi sunt nasoi! si la lights sunt mai multi si mai rai! Deci ia-te de Carpati, ca erau cele mai sanatoase, cica! =))

  46. N.A. 18 October, 2010 at 18:29

    @mifty – Esti incalificabil! b-(
    Asta e singura ta placere? vorba divei… =)) =)) =))

  47. sebra 18 October, 2010 at 18:51

    @Dan1,
    Îmi cer scuze că te-am jignit, făcându-te nefumător! =))

  48. Mica 18 October, 2010 at 19:56

    🙂 Cred că exagerezi puţin. Eu m-am lăsat de fumat fără sugestiile altora şi la rândul meu mi-am văzut de treabă. Am stat în casă cu un fumător înrăit şi nu i-am impus să se lase de fumat. Şi nu cred că sunt o excepţie 🙂

  49. Til 18 October, 2010 at 20:06

    Hai sa-ti explic. Cand te lasi de fumat e ca si cum ai fi fost pagan si l-ai descoperit pe Isus. Si simti nevoia sa impartasesti minunea asta tuturor paganilor.
    Cel putin eu asa am simtit cand m-am lasat. 😛

  50. Dan1 18 October, 2010 at 21:03

    @sebra
    Hai bre, ce dreaq!
    Da’ tu, maine-poimaine o sa zici ca nici nu beau! =))

  51. sebra 18 October, 2010 at 23:04

    @Dan1,
    Hai măi, chiar în halu’ ăsta nu te pot jigni :))

  52. Teddy2k 19 October, 2010 at 11:32

    Eu cand ma lasam de fumat incercam sa-i conving si pe altii sa se lase, ca sa treaca si ei prin chinurile iadului :D.

  53. Tanasoiu 19 October, 2010 at 12:17

    Sunt de acord cu Til la faza asta, trebuie sa ii intelegem pe cei ce se lasa de fumat, sunt oarecum ca si martorii lui Iehova, trebuie sa impartaseasca vestea lor.

  54. rrimuna 19 October, 2010 at 17:48

    julica, atata-ti zic. allen carr e un geniu in domeniul anti-fumat. ia sa-i dai un search, ca-ti ajuti prietenul si te ajuti si pe tine indirect.

  55. JULIUS 19 October, 2010 at 17:51

    @rrimuna: se pare ca intelegem diferit notiunea de prieten. ce te face sa crezi ca as vrea sa-l ajut?

  56. Camionagiu 19 October, 2010 at 22:48

    in plus, cum vine asta: daca nu mai pui nicio tigara in gura, esti de admirat si ai vointa. Daca nu bei niciun pahar, esti fatalau, ti-e frica de nevasta-te, esti sectant. :))

  57. lstan 24 October, 2010 at 17:42

    lasatu’ de fumat intre 2 tigari se pune ?

  58. Ciprian 25 October, 2010 at 14:46

    Fumatorii sa fie scosi la construit autostrazi. =))

  59. Nicestionica 26 October, 2010 at 00:20

    Singurul mod in care am reusit sa ma las a fost cu Allan Carr. Am fumat 13 ani, am incercat sa ma opresc de 3 ori in ultimii 4 ani, de fiecare data fara success, eram disperata shi nu credeam ca voi scapa vreodata.. acum kiar sunt un nefumator fericit 🙂 nu simt nevoia sa sacai pe nimeni, pot sta printre fumatori, beau cafea, alcool la petreceri, mananc normal, kiar mai bine decat inainte, nu m-am ingrasat nici 100 de grame, iar sentimentul este de pure joy and self-pride.

    Tot ce vreau sa spun lumii intregi este ca metoda lui Allen Carr kiar merge! A fost nevoie sa citesc cartea de doua ori (eram fumatoare de tigari tari, uneori pana la 2 pakete pe zi) dar a meritat! Pot spune cu mana pe inima ca nu-mi mai trebuie tigara shi nu inteleg cum am putut sa fumez atata..

    Allen Carr: Highly recommended! Shi daca nu merge de la prima citire/ vizionare de dvd, insistati!

  60. Mishu 1 November, 2010 at 14:09

    Eu cred ca esti frustrat ca nu te poti lasa si tu de fumat!

  61. Moarte în demnitate! » Daily Cotcodac 4 April, 2011 at 19:51

    […] O bătrână în vârstă de 95 de ani din Sfântu Gheorghe a suferit azi-noapte arsuri grave într-un incendiu declanşat în propria casă şi cauzat, cel mai probabil, de o ţigară uitată aprinsă. Ce reţinem noi din această ştire, Petreanu? […]

Leave a reply