Postul nu e post destul

Robinetul-capcană

Când eram eu mic, exista un singur tip de robinete: alea cu obertainer. Se stricau des, moment în care începeau să vuiască oribil, dar puteau fi reparate de oricine (mă rog, oricine afară de un inginer de instalaţii, care v-ar fi spus că el nu e instalator, să se priceapă la partea practică – cititorii n-au de unde şti că faci aluzie la mine, Pircă, prin urmare paranteza asta n-are nici un haz pentru ei; n-o şterg doar ca să te las să te faci de râsn.J.). De asemenea, pentru un copil, să poată folosi cuvântul “obertainer” era maxima realizare lingvistică, cam cum ar fi azi să ştie ce înseamnă “serendipitate” (mă rog, nu spun acum că n-ar lua bătaie de la ceilalţi puşti dacă s-ar lăuda prea mult cu asta) sau de la ce vin iniţialele “BDSM” (de fapt, eu nu ştiu precis de la ce vin, dar copiii de la mine de la bloc s-ar putea să ştie).

Epoca robinetelor cu obertainer s-a încheiat însă în acelaşi timp cu era geamurilor cu purfix şi a casetelor video (sunt convins că dacă mai supravieţuiau, şi azi s-ar fi făcut filme de calitate ca “American Ninja”, ca să intre două pe o casetă, nu orori gen “Pacientul englez” sau “Avatar”). În locul lor au apărut bateriile cu bilă, pe care nici inginerii de la NASA nu le mai puteau repara – partea bună era că nu vuiau, deci le puteai lăsa stricate măcar până la primul scandal cu nevasta. |n ultimii ani, însă, au apărut mai întâi în baruri, apoi şi prin casele oamenilor, robinete-capcană.

Robinetul-capcană nu arată ca un robinet. Prima dată când îl vezi te gândeşti că omul în baia căruia te găseşti şi-a montat pe chiuvetă un aparat fie de teleportare, fie de tortură. Evident, nu întrebi, că doar nu eşti prima generaţie încălţată; las’ că te descurci tu, că n-ai făcut degeaba atâta şcoală. Primul pas e să cauţi senzorul infraroşu. După cum îi spune şi numele, e o chestie de culoare neagră, plasată de obicei în cel mai ascuns loc al robinetului-capcană. După ce dai de vreo două ori cu capul de chiuvetă şi de rama de jos a oglinzii, e imposibil să nu-l găseşti. Începi să fluturi mâna în dreptul lui. Nu se întâmplă nimic. Te scarpini în cap, moment în care sigur te vei atinge de unul din locurile în care te-ai lovit mai devreme şi vei urla de durere. Suferinţa are însă şi avantajul că îţi ascute simţurile şi descoperi ce ai greşit: trebuia întâi să porneşti robinetul de la maneta laterală pe care abia acum ai observat-o.

Buun. Tragi maneta până la capăt, fluturi iar mâna în dreptul senzorului, dai şi cu articulaţiile degetelor de rama oglinzii. Din nou, nimic – bine, afară de un pic de durere. Tu eşti de vină, n-ai examinat atent aparatul: mai avea o manetă şi-n spate, de la care pornea efectiv. Aia de care ai tras tu era doar maneta care regla temperatura apei şi de care trebuia să tragi ulterior – practic, ceva simplu, ca jocul acceleraţie-ambreiaj. Acum, în fine, ai priceput. |ţi repeţi în gând de câteva ori ordinea operaţiilor şi te arunci. Întâi, maneta de pornire; apoi, aia de reglare a temperaturii; în fine, senzorul infraroşu. Apa ţâşneşte vioaie în toate direcţiile, stropind întreaga încăpere. Cum cine e de vină? Tu eşti de vină, că n-ai văzut rotiţa care reglează jetul de apă – era pusă pe poziţia “împroşcat”, normal. Oricum nu mai contează, acum nu mai ai nevoie de robinet, te poţi şterge şi pe prosoape, sunt suficient de îmbibate cu apă.

Ieşi, nu neapărat pentru că ai fi curat pe mâini, ci fiindcă umiditatea din încăpere a devenit sufocantă. Restul lumii îţi aruncă priviri dezaprobatoare, pe care poţi la fel de bine să le pui pe seama timpului exagerat de lung petrecut în baie, petelor umede de pe haine sau bălţii care se prelinge pe sub uşă. Singură, gazda te priveşte cu compasiune: “De ce n-ai zis că vroiai să te speli pe mâni, că mergeam în curte, la pompă? Eu numai acolo mă spăl de când mi-am schimbat instalaţiile în baie.”

Share:

20 comments

  1. serbanm 15 July, 2010 at 20:39

    Pirca sta la casa?are curte?

  2. lichu 15 July, 2010 at 20:47

    Să trăiţi patroane Julius.

  3. mifty 15 July, 2010 at 21:24

    … inginer de instalaţii, hai???
    aka “doctor de chiuvete”????
    acum pricep de ce-l apela pe dom doctor şendroiu cu “colega”!!! ;))

  4. Newsted 15 July, 2010 at 22:20

    Adica Pirca face aluzie la tine, dar in textul tau 😀
    Sau el iti sopteste doar la ureche in clipele lipsite de inspiratie? Aveti o relatie de tip geniu-muza cu Pirca in rolul sexului frumos?

  5. Dan 15 July, 2010 at 22:25

    Nu e “obertain”? Asta una, si beeee, unde ai intalnit tu asa o baterie SciFi? Sau e doar un text, acolo, “nu mai aveam subiecte!”?

  6. enzo 15 July, 2010 at 22:33

    dizidenta scrie despre aceleasi lucruri :))) aka milf si petrov

  7. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Robinetul-capcană 15 July, 2010 at 23:27

    […] era maxima realizare lingvistică, cam cum ar fi azi să ştie ce înseamnă “serendipitate” (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  8. ErRon 15 July, 2010 at 23:38

    Sindicalistilor, imi spuneti si mie cum se pot lua si de unde figurile celea haioase, ca mi-as lua si eu si nu stiu cum! Eu sunt profa de special ed., nu prea le am cu calculatorul, dar imi place enorm de mult blog-ul acesta, si parca as incerca sa ma introduc si eu in sindicat!

  9. ErRon 15 July, 2010 at 23:40

    Vad ca mi-ati dat figura din oficiu, perfect!

  10. ErRon 15 July, 2010 at 23:40

    Vad ca a aparut de la sine, bine!

  11. Stephanie 16 July, 2010 at 00:22

    à Mifty: la Sighii lu domnu inginer de instalatii ii mai zicea si budar…
    intrebati-l pe Groparu ca el stie 🙂 !
    Sendroiu ii zice “colega” din cauza pixului, pardon, a condeiului 😉

  12. sebra 16 July, 2010 at 00:43

    Te-ai şi opărit?

  13. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Robinetul-capcană -- Topsy.com 16 July, 2010 at 00:56

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, sebra. sebra said: Daily Cotcodac» Robinetul-capcană http://bit.ly/crr5qT […]

  14. aNDRIIpOPA 16 July, 2010 at 10:10

    Povestea romanului ajuns in anul de gratie 1993 in Italia la o toaleta, intr-o benzinarie pe autostrada. Iti faci treburile, dupa care dai sa iesi. Si mai dai odata. Si inca odata. De data asta esti pregatit sa dai cu picioarele. Recapitulezi totusi inainte ce nu ai facut bine. Pai ai facut destul de bine totul, ai tras si apa… desi cam putin, dar ai tras-o. Si incepi sa tragi…. picioare in usa care nu vrea sa se deschida. Vine un nenea de la benzinarie sa te intrebe care e problema. Pai problema ta e ca ai vrea sa iesi, dar buda nu te lasa. Te ia la intrebari: “da’ apa ati tras-o?” Normal ca da! “Si nu ati auzit un click la usa?” NU, nu am auzit nimic! “Pai mai trageti apa, dar de data asta stati cu mana pe buton pana se goleste rezervorul. Atunci se va deschide usa” Ptiu, drace! Io care vroiam sa fac putina economie….

  15. Critic 16 July, 2010 at 10:50

    A venit vremea sa afli si tu ce inseamna BDSM, ca sa nu mai faca misto copiii de la bloc de tine. Vine din engleza

    Big Dark Strange Man

    A tall man, usually in a poorly lit situation, behaving in a strange manor towards other members of society.

    Deci e un fel de omu negru (sau baba cloanta daca e femeie) de pe la noi.

  16. Ratz@ 16 July, 2010 at 11:07

    II multumesc lui Dumnezeu ca sunt cititor DC altfel eram in stare sa mor si sa nu aflu ca mai este cel putin un absolvent al Instalatiilor care nu e in stare sa faca prea multe “practic” si baga si el textul: “Nene, eu d-aia am facut atata scoala, sa-ti dau tie indicatii NU SA PUN EU MANA!”.
    @Critic: Bondage and Discipline (BD)+Sadism and Masochism (SM)=BDSM, cred ca asta stiu “copiii de la bloc” 😀

  17. Staphanie 16 July, 2010 at 16:29

    à Ratz:si eu stiam tot varianta ta dar…nu-i asa ca e dragutz Critic cu “baba cloanta” lui? Eventual o Baba Cloanta imbracata in costum mulat din latex, cu ace, bice si…catuse! :))

  18. Arsulici 16 July, 2010 at 23:48

    =))

  19. cosmin 18 July, 2010 at 18:24

    cred ca explicatia lui critic era mai degraba o provocare. reusita, am putea spune 😀

  20. cruela de vila 19 July, 2010 at 13:34

    sa va zic cum am umblat io in excursie in italia si la fiecare buda mai incercam o capcana d-asta de robinet, shi cand credeam ca in sfarshit le-am vazut /probat/descifrat/invatzat pe toate, ajung la o pizzerie unde incerc toate trucurile: maini pe sub robinet, mangaieri, pipaieli, tras, impins, etc, shi cand sa ma dau batuta , vaz ca de fapt era o pedala sub chiuveta, pe podea, care trebuia actzionata cu …piciorul!

Leave a reply