Evenimentul zilei de ieri

O istorie…(6) – Epoca Renaşterii şi Reformei

Radu Pircă

• Epoca Renaşterii şi Reformei
Pentru că armatele franceze abia îşi intraseră în formă cu faimoasele înfrângeri din Războiul de o Sută de Ani, după încheierea păcii regii s-au gândit să le trimită şi peste graniţe, ca să ducă în întreaga lume renumele vitejiei acestui popor. În 1494 au invadat Italia, declanşând o serie de războaie pe care le-a luat peste 60 de ani pentru a le încheia fără pierderi prea umilitoare. Nu vom intra în detalii, deoarece ciocnirea dintre două naţiuni atât de viteze precum francezii şi italienii nu a produs prea multe episoade demne de menţionat; însă când spaniolii şi germanii au intervenit în război, vă daţi seama că puţin a mai lipsit pentru ca armatele lor să mărşăluiască pe străzile Parisului. La un moment dat, chiar regele Francisc I a căzut prizonier în luptă (foto – bătălia de la Pavia, 1525), dar s-a eliberat doar pentru a da startul unei noi campanii încununate de înfrângeri.

Batalia de la Pavia

Războaiele italiene au coincis atât cu Renaşterea (Francisc I l-a cumpărat chiar pe Leonardo da Vinci, dar italianul era pe final de carieră şi a dezamăgit) cât şi cu Reforma. Jean Cauvin, un predicator francez acru şi probabil genial, a fondat teologia calvină, care a atras foarte mulţi francezi, ce nu-şi puteau explica cum un popor atât de iubit de Dumnezeu o poate da atât de des în bară. Societatea s-a rupt în curând între catolici şi calvini (hughenoţi) iar conflictele între aceştia s-au transformat în război civil. De fapt nu unul, ci opt, aşa-numitele “Războaie Religioase”. Acestea le-au dat francezilor ocazia să înregistreze numeroase victorii – din păcate, tot asupra compatrioţilor lor. După trei decenii în care şi-au devastat ţara mult mai tare decât au făcut-o romanii, barbarii sau nemţii, liderul calvin, Henric al IV-lea, a acceptat să treacă la catolicism şi a fost recunoscut ca rege de toţi francezii, indiferent de religie. Bine, poate nu chiar toţi; de pildă, nu cel care l-a asasinat pe Henric în 1610.

– nu pierdeti episodul socant de maine: VII. Secolul supremaţiei franceze –

Share:

15 comments

  1. Ozzy 15 July, 2010 at 16:08

    Super tare, ne apropiem de perioada muschetarilor 🙂

  2. ThoR 15 July, 2010 at 16:10

    Mai Pirca acu cred ca vei avea un sejur de vis in maldive platit de julius, ca vad ca te munceste mai ceva ca pe un negru pe plantatie. Nu uita cand te intorci din insule sa ne zici si noua cat sunt rosiile acolo.

  3. dc 15 July, 2010 at 16:10

    @Ozzy: Eu tocmai observam ca la finalul acestui episod nu mai este scris ce urmeaza (cum era cazul celorlalte). Ma tem ca J&P fie s-au plictisit, fis s-au suparat, fie s-au dus la baut, fie au inceput sa devina superficiali 😀

  4. alin 15 July, 2010 at 16:18

    Last minute news 😀
    The French tennis player, Nicolas Mahut, who lost after over 11 hours of play at Wimbledon this year, is to be awarded the Legion D’Honneur, as his effort beats the previous French resistance record of 6 hours 42 minutes set in May 1940.

  5. ThoR 15 July, 2010 at 16:23

    :))

  6. ramona 15 July, 2010 at 16:40

    @alin =)) =)) :)) :))
    desi eu vroiam sa castige Mahut. E mai dragut decat Isner.

  7. luk 15 July, 2010 at 16:55

    @ramona
    La Wimbledon n-au implementat inca treaba asta, cel mai dragut sa castige. Sunt sigur ca se gandesc deja la juriu.

    Cand am vazut ca e vorba de Renastere ma asteptam sa citesc ceva despre Laurent Blanc.

  8. unmihai 15 July, 2010 at 17:03

    radem/radeti voi de frantuji.. dar cand ma uit in ce tara traim mac pe mine de atata ras =))

  9. Newsted 15 July, 2010 at 18:45

    Voi vreti sa-i bagati in doliu? Pai acum o tineti o saptamana asa? Nu va pare rau de ei?
    Apropos de Henric al IV-lea…o sa-mi intreb vecinii de pe aici daca stiu unde a jucat. Va spun maine daca am scapat fara bataie.

  10. mifty 15 July, 2010 at 22:00

    @newsted: întreabă de hering al IV-lea!!! 😀

  11. Cougar 15 July, 2010 at 22:15

    pirca, acest diego forlan al daily cotcodacului.
    imi pare rau, dar nu am diacritice. nu pot sa scriu mai mult in asemenea conditii.

  12. Dan 15 July, 2010 at 22:55

    Jean Cauvin (chiar Calvin) nu era elvetian? Intreb si eu!…

  13. Stephanie 16 July, 2010 at 00:16

    à Dan: mah, da’ ce va mai place sa va legati de toate cacaturile! Ce, Napoleon a fost francez? Sau Sarkozy? 🙂

  14. Dan 16 July, 2010 at 08:05

    à Stephanie: Cand esti român nu te deranjeaza ca un elevetian e facut francez, dar cred ca daca esti elvetian si esti facut francez pe un blog te apuca toti dracii :))
    Si iti vine sa zici “francez e tac-tu, mah!”
    Iar Napoleon, uita-te chiar pe pagina asta stanga-sus :)) Era francez; cum zicea Pirca in alt post, facut nu nascut 🙂
    Iar Sarkozy nu e intr-adevar francez, e mascarici (nu m-am putut abtine :)) )

  15. Topul zilei de ieri: Cele mai mari victorii ale armatei franceze (partea a III-a) » Daily Cotcodac 10 January, 2011 at 13:02

    […] a doua jumătate a secolului al XVI-lea Franţa a avut norocul să nu mai aibă răgazul pentru războaie externe dezastruoase. E drept, […]

Leave a reply