Postul nu e post destul

Nostalgii de taximetrist

Julius şi Pircă

Spre deosebire de taximetristul londonez, care nu-şi poate practica meseria până nu dovedeşte că ştie la perfecţiune străzile, cel din România se pare că n-are voie să iasă în trafic până când nu demonstrează clar că habar nu are de oraşul prin care circulă. Dacă nu ne credeţi, faceţi un experiment simplu (mă rog, simplu pentru noi, care nu facem nimic toată ziua, dacă aveţi serviciu, ar putea fi ceva mai complicat). Uitaţi-vă un minut pe harta unei localităţi (de preferat, una unde există totuşi mai mult de o stradă, deci nu Alba Iulia) şi încercaţi să reţineţi nişte repere. Suiţi-vă în tren şi mergeţi până acolo. În gară luaţi un taxi şi cereţi-i să vă ducă până la unul din reperele acelea, să spunem primăria sau spitalul municipal. Timp de zece minute taximetristul vă va argumenta, de altfel suficient de convingător, că aşa ceva nu există la el în oraş. În următoarele zece minute, înţelegând că sunteţi mai greu de cap, se va duce să-i întrebe pe colegi dacă ştiu ca vreodată la ei în oraş să fi fost o asemenea năzbâtie. În cele din urmă, e posibil să găsească pe cineva care ştie bine unde e clădirea, de preferinţă, un arab politicos (am remarcat că întotdeauna când opreşti pe cineva ca să întrebi de o adresă omul se dovedeşte a fi un arab politicos, care în 99% dintre cazuri poate da şi indicaţii corecte – probabil pe asta se bazează şi succesul Al Qaeda). În acest caz, tot ce poate face taximetristul, după ce primeşte indicaţii, e să întrebe descumpănit “Bun, şi atunci noi cum ajungem acolo?”. Iar dacă, totuşi, nu se întâmplă aşa şi taximetristul vă duce imediat unde doriţi, e doar din cauză că practică taximetria doar de vreo două zile şi încă n-a apucat să înveţe ca lumea meserie.

Pe de altă parte, deşi niciun taximetrist nu e capabil să te ducă pe bulevardul central al oraşului sau la gară (cei care staţionează în faţa acestei clădiri presupun că lasă la fiecare drum o dâră de firimituri, ca Hansel şi Graetel, ca să ştie cum să se întoarcă), în schimb toţi cunosc nişte repere definite prin faptul că absolut invariabil e vorba de clădiri sau instituţii care nu mai există.
(va urma)

Share:

24 comments

  1. lulu 15 June, 2010 at 08:40

    @j&P
    Imaginati-va ca sunteti la munca(J si P, ca ceilalti stiu cum e la munca) si incarcati sa incepeti ziua cu ceva amuzant. Intrati pe DC si dati peste nostalgiile de taximetrist. Nu ve apuca nostalgia dupa o gluma buna?

  2. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Nostalgii de taximetrist 15 June, 2010 at 08:57

    […] totuşi mai mult de o stradă, deci nu Alba Iulia) şi încercaţi să reţineţi nişte repere. (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  3. parlitul 15 June, 2010 at 09:23

    @lulu – ce refractar esti … nu spune nimeni ca e blog de ‘glume’ 🙂

  4. morgana 15 June, 2010 at 09:25

    wtf? unde’i gluma?

  5. Camionagiu 15 June, 2010 at 10:15

    Baietii de la Dayli Cotcodac merita sa punem mana de la mana si sa facem o chestie: mergem mai multi la GARA de NORD si la Aeroport Baneasa, luam la rand taxiurile, ne urcam in ele si zicem scurt, ca stabii:

    “LA REDACTIA DAYLI COTCODAC. REPEDE!”

    Daca taximetristul nu stie unde-i, urmeaza barosul:

    “Incompetentule!”, si coboram furiosi.

  6. 4mall 15 June, 2010 at 10:25

    @Camionagiu: Promit sa incerc faza asta, si sa scriu un articol dupa ce se intampla!

  7. Silavaracald 15 June, 2010 at 10:41

    @Camionagiu
    Si daca ne fac surpriza si ne duc totusi la destinatie? Cine plateste cursa? Ca Mogulul nu prea da semne c-ar face-o… 😀

  8. crimson 15 June, 2010 at 11:24

    De asemenea, desi numele strazilor s-au schimbat demult, centralista si taximetristii tot cu vechile nume (de altfel, comuniste) de strazi se inteleg cel mai bine. Asa se face ca eu le zic bulevardul 21 Decembrie, si aud ca imi trimite taxi pe bulevardul Lenin. 😀

  9. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Nostalgii de taximetrist -- Topsy.com 15 June, 2010 at 11:34

    […] This post was mentioned on Twitter by Gabi, Melania F.. Melania F. said: Daily Cotcodac» Nostalgii de taximetrist http://bit.ly/9MKLvW […]

  10. Adi 15 June, 2010 at 11:46

    Te mai duc si pe cai ocolite , ca pe drumul drept “e aglomeratie mare , dom’le” . Toti stiu un drum mai bun , de 3 ori mai lung . Ia sa foloseasca o ricsa , sa vezi cum gasesc drumul cel mai scurt .

  11. Cms 15 June, 2010 at 11:54

    Camionagiu: “La redacţia Daily Cotcodac. Repede!”
    Să nu fii surprins dacă o să te lase în faţă la radio ZU :))

  12. Petra 15 June, 2010 at 12:06

    O sa il duca in piata la Berceni, unde sunt rosile mai ieftine!

  13. unmihai 15 June, 2010 at 12:14

    @Julius ( & co. )
    Vezi daca te lauzi ca e blog de umor? Lumea vine aici si vrea sa fie distrata. Si nu asa.. oricum.. ci mai repede si tare si gratis! Iar tu ar trebui sa fii destept, spiritual si calm toata ziua. Si sa ne faci sa radem! In fiecare zi. Nasol…
    Esti un fel de clown. Dar macar aia au avatajul ca mai schimba spectatorii si mai pot repeta poantele.
    Eu zic sa zici ca e blog de pompe, funde si servicii funebre. Scapi de niste batai de cap… desi probabil atunci ti se vor reprosa altele.
    Te-ai gandit sa joci la loto?

  14. boga 15 June, 2010 at 12:37

    @unmihai: Ai dreptate. Pana maine ia sa scrie fiecare cate un necrolog

  15. Cornel 15 June, 2010 at 13:10

    Nu stiu-deci nici nu pot sa bag mina-n foc ca nu-i asa- de unde au autorii informatia ca ” taximetristul londonez .. nu-şi poate practica meseria până nu dovedeşte că ştie la perfecţiune străzile ” da’ nici nu cred ca geografia Londrei este o materie de studiu obligatorie ( evident in limba maghiara ) in toate tarile Commonwealth-ului. Mai de graba-mi imaginez ca indienii , “pakistanejii”, “discipolii lui Bin Laden” (desi cred ca astia au un fix cu simbolurile gen Big Ben )si in general toti soferii (de taxi sau nu ) din Londra se ghideaza urmarind indicatiile cutiutei magice numite GPS.
    Intr-un exces de zel si de bunavointa pt prietenii mei taximetristi (revin mai jos) din Buzau am incercat mai acu’ vreun an sa implementez o harta ultraperformanta a tirgului meu ( cca 30 de strazi din care 15 cu sens unic).Ghinion : din motive ce tineau de hangover-ul sefului de la sistematizarea circulatiei care inversa la intervale aleatorii , mai mici de 72 de ore , sensurile unice coroborat cu neindeminarea proverbiala a lu’ Dorel de la Electrica ce-si depasea constant atributiunile -tintind perfect cu virful tirnacopului conductele de termoficare si reproducind involuntar la scara 1:1 gheizerele islandeze – eram pe punctul sa dau faliment platind amenzi, motorina irosita si daune morale clientilor grabiti care pierdura legatura de Nehoiasu.
    Norocu’ meu a fost ca fiind client notoriu al companiilor de taxi {cum naiba sa mai scot Hummer-ul din garaj cind am declarat public- http://www.dailycotcodac.ro/2010/06/dioxina-si-stavridu%e2%80%99/#comment-45048 – ca ingurgitez zilnic 12 sticle de bere -aici se impune o precizare ca sa nu credeti ca-s alcoolic : este vorba de alea de 0.33 twist off pe care barmanita de la bodega de peste drum denumita pompos “La Banbu” se opinteste sa la desfaca cu tirbusonu’ [Camelutza o cheama pe barmanita si evident e fata lu’ Banbu’ patronu’-cum naiba sa te angajezi fara pile in ziua de azi- (sper sa nu uit ca-n septembrie face 18 ani ca sa nu uit s-o trimt sa-si faca analizele de rigoare)]} nu mi-am luat niscaiva manivele pe cocoasa , nu de alta da’ ma bazez pe solidaritatea dispeceritelor care dupa ceva timp au invatat sa-mi trimita taxiul la scara in urma unui simplu BIP coroborat cu ora, ziua si fazele lunii ,programu’ Champions League ,etc: iau copilu’ de la gradi, duc nevasta Mall, recuperat mandea de sub masa la terasa, adus acasa de la amanta (aici se trimit mai multe masini la diverse adrese )
    PS: Sint constient c-am scris un comm mai lung decit post-ul original da’ inca n-am pretentii materiale. Pt viitor (daca nu voi fi banat ) ma gindesc insa la un barter si desi nevasta-mea insista pt rosii eu cred totusi ca berea are mai putina dioxina.

  16. toader 15 June, 2010 at 13:23

    raetchi e un foarte bun scriitor. si slvc are potential de asemenea.

  17. 4mall 15 June, 2010 at 13:24

    @Cornel: Daca vorbesti la fel de mult precum scrii…

  18. boga 15 June, 2010 at 13:38

    @4mall: Daca ar vorbi la fel de mult precum scrie ar fi fomee…

    @Cornel: Las-o frate mai moale pe viitor. Baga si tu maxim 100 de caractere, sa te putem citi. Pai cine crezi tu ca are timp sa citeasca romanul de-l scrisasi tu aci?
    Sa comenteze numai Arsulici, ca el stie…

  19. Cornel 15 June, 2010 at 13:38

    @4mall
    Ii fac concurenta lu’ Bxxxx si scot un alt mogul din criza.Daca ai fost delicat si ai vrut sa zici ca “vorbesc mult si prost” il bag in faliment.
    Mie mi-e tot una.

  20. 4mall 15 June, 2010 at 14:50

    @Cornel: Nu prost, doar mult…

  21. Bogdan Epureanu 15 June, 2010 at 16:14

    Poate in Bucuswaros e asa… in restul tarii insa nu am avut nici o problema de genul…

  22. nkm 15 June, 2010 at 18:59

    deci salutari de pe linga Alba Iulia.
    sa stii ca nu au facut autostrada supendata si nici metrou decind ai fost ultima data
    Sper sa nu se trezeasca albanezii cu scandal ca la fostul articol 🙂 (lenea este un motiv suficient pt. care nu pot sa dau link la articolul legat de ulita principala din Alba Iulia)

  23. Pirca 15 June, 2010 at 20:41

    @nkm
    Si in cazul nostru tot lenea a fost, stai linistit.

  24. vlad 16 June, 2010 at 15:32

    Eram printr-a 11-a la nationala de mate la Sibiu. Ne uitasem pe net unde se “cazeaza” (la ce internat de liceu sa nu credeti ca vreun hotel de macar o juma de stea) judetul nostru si aflasem numele liceului respectiv si adresa (strada + numar). Evident habar nu aveam sa ajungem de la gara acolo si nici harti nu existau pe net pe vremea aia (acu vreo 8 ani). Am luat un taxi. Ii zicem unde tre sa ajungem: Liceul Industrial Auto, strada nush-care, numarul nush-cat. Ala are o fata de zici ca il injurasem de ma-sa. Opreste la vreo 2-3 colegi sa-i intrebe daca auzisera de vreo asemenea grozavie, aia parca stiau ceva de strada aia dar erau convinsi ca nu exista un asemenea liceu la ei in oras. Dupa inca 10 opriri si intrebari ajungem la strada si numarul dorit. Se vede liceul: Liceul Industrial Auto. Taximetristul se lumineaza la fata si zice: la LIA voiati sa ajungeti? pai de ce nu ziceti asa de la inceput!

Leave a reply