Postul nu e post destul

Un festival necesar: cel al şaormei

Ovidiu Eftimie

România se pricepe la organizat festivaluri, de la celebrul festival internaţional Cerbul de Aur, cunoscut în toate judeţele Europei, până la festivalul mustăţilor de la Sf. Gheorghe. Faptul că majoritatea prostiilor de genul ăsta se desfăşoară în jurul Braşovului nu trebuie să ne mire, băutura e mai ieftină pe aici.

Pe de altă parte, România nu ştie să organizeze festivaluri cu impact real în societatea românească. Câtă lume poartă mustaţă în România? Câtă lume a rupt librăriile să cumpere albumele Paulei Selling după ce aceasta a câştigat Cerbul de Aur? Vedeţi? De-aia trebuie să ne concentrăm noi pe ce ştim mai bine. De-aia trebuie organizat un festival al şaormei în România.

Este indubitabil faptul că românul mănâncă şaorme mai des decât mănâncă sarmale. Există bucureşteni care funcţionează, de ani buni, doar pe bază de şaorme şi redbull. Vorba amicului Teo, în câţiva ani vom auzi copii stând la coadă la şaormerie comentând: “Bă, e bună şaorma asta, da’ parcă nu e cum o face mama acasă…”.

Share:

37 comments

  1. neuronulcreponat 28 May, 2010 at 08:32

    mi-ati facut pofta de dimineata 🙂

  2. Ciprian 28 May, 2010 at 08:43

    Exagerezi, nu se mananca asa multa saorma in Ro. Consumul este considerabil doar in orasele mari, centre universitare.

  3. Eftimie 28 May, 2010 at 09:13

    @Ciprian “Potrivit unei analize apărute pe portalul gândul.info, românii consumă zilnic peste 200.000 de şaorme”. Şi asta fără să punem la socoteală evaziunea fiscală.

  4. Scufita Rosie 28 May, 2010 at 09:14

    Am o veste proasta pentru saormistii din Ardeal, mai ales cei din Brasov: cuvantul saorma se trage din vechiul saurma, cuvant de origine fino-ugrica. La origine insemna “de sub sa” si se folosea in forma “sa urma”. Adica mancarea ce statea sub sa si lua forma seii. Ori se stie ca ungurii au venit in Ardeal calare aducand, evident, cu ei traditionala mancare plata de sub sea. Deci saorma e o mancare ungureasca!
    Dar in tot raul asta mare e si un bine! “In fapt acum nu mai e nici o dovada cine a fost intai si intai in Ardeal! Veriga lipsa, dovada ca romanii le-au furat caii ungurilor, e de necontestat!” (Am citat din memoria memoriilor europarlamentarului V.C. Tudor) Felicitari Eftimie! Ai rezolvat cea mai mare problema a continuitatii daco-romane pe teritoriul Romaniei!

  5. Eftimie 28 May, 2010 at 09:26

    În România sunt 1.000 de şaormerii, iar vânzările lor anuale sunt de 200 de milioane de euro, adică 10% din toată piaţa de fast-food din România. Asta dacă nu punem la socoteală şaorma ce se vinde pe sub mână.

  6. Scufita Rosie 28 May, 2010 at 09:28

    Hei, dictatorilor(DC-nb), de ce mi-ati sters postul anterior? Pentru ca nu se termina cu vorbele de duh ale lui Calarasu?

  7. Scufita Rosie 28 May, 2010 at 09:31

    Cica primul meu comentariu e pe pilot automat! Auzi aicea: Your comment is awaiting moderation! O fi in Rongleza? Ca daca e asa de unde sa astepti moderatie de la un site asa de serios ca si DC!

  8. warlock 28 May, 2010 at 09:31

    Propun sa il punem pe bravul soldar Iulica pe un tron, sa il manjum cu cateva sosuri si sa il facem Regele Festivalului Saormei, si Reprezentantul Saormei Drisdor 😀

  9. remus 28 May, 2010 at 10:18

    Dar festivalul şaormei nu se poate ţine la braşov, aici nu prea se mănâncă şaorma…

  10. Miorlaupufos 28 May, 2010 at 10:24

    Ce saorme, domnule, ca mai des ciar decit saorma romanul baga la ghiozdan merdenele si forneti. 1 saorma = 5 merdenele.

  11. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Un festival necesar: cel al şaormei -- Topsy.com 28 May, 2010 at 10:45

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC and Oana Portase, Bogdan Dascalescu. Bogdan Dascalescu said: RT @JuliusDC: Daily Cotcodac» Un festival necesar: cel al şaormei http://bit.ly/aTYVav […]

  12. EstNordEst 28 May, 2010 at 10:56

    Pai… vorbe goale… hai s-o facem. Sunt sigur c-am aduna cateva mii bune de romani…

  13. Eftimie 28 May, 2010 at 11:08

    @remus Da, la Ando’s se dau spaghete in lipie

  14. ionel gigel 28 May, 2010 at 11:09

    In completare la scufita rosie…recapitulare
    In cosuletul pentru bunica:
    saorma – ungureasca;
    kebapu – elvetian;
    micii – farntuzesti clar;
    sarmalele – vasluiene;
    Sa se faca si un imn de 57 de strofe pentru saorma aia la farfurie. pentru aia mica… da cine vrea mica.

  15. dennis 28 May, 2010 at 11:15

    ai uitat de festivalul grevelor

  16. Scufita Rosie 28 May, 2010 at 11:24

    Stiti de ce mi-e frica? Ca o sa facem festivalul asta atat de bun ca vor vrea sa il mute la Cannes! Atunci i-am nenorocit pe toti, mai ales pe frantuzoaice! (ca de saracii lor barbati ne legam de mii de ani julica! – a se citi “de mii de ani lumina”). Pai cum sa mai fie ele subtirele dupa aia? Ce, voi ati auzit de saorme vegetariene?

  17. 4mall 28 May, 2010 at 12:20

    @Eftimie: Festivalul asta va avea loc doar in momentul in care se va ajunge la o concluzie referitoare la denumirea oficiala. In fiecare loc, vad cate o varianta. Pana la urma, care e corecta?
    -Shaworma
    -Shaorma
    -Saorma
    -Sauorma
    sau (my favourite)
    -Shawarma?

  18. N.A. 28 May, 2010 at 12:42

    Putem face si o analiza topografica a saormelor? (@4mall – io cu asta votez 😀 )
    Mie – de par exampla – in Constanta, imi facea o deosebita placere sa ma imbuib cu asa ceva. In Bucuresti nu mi-au mai placut deloc! Cel mai mult mi-a displacut celebra de la Dristor – imi cer scuze pe aceasta cale saormofililor de Dristor, Julius nu ma banna, te rog!! :))

  19. dennis 28 May, 2010 at 12:45

    @4mall: daca nici un si nici o au devenit niciun si nicio sau intradevar… prostiile astea imprumutate chiar nu ar trebui sa ne intereseze cum se scriu, mai ales ca sunt nesanatoase

  20. ionel gigel 28 May, 2010 at 12:55

    @dennis: Nici sexul cu necunoscute(i) nu e sanatos. Da ce ne mai place…

  21. lulu 28 May, 2010 at 13:02

    @N.A
    Daaa, saorma de la voiculescu 🙂

  22. dennis 28 May, 2010 at 13:35

    @ionel gigel: de ce e nesanatos?

  23. punKreas 28 May, 2010 at 13:36

    @N.A.: in Bucuresti, iti recomand shaworma de la “A la Turca”, e pe la Lizeanu. Noutatea acestui loc este faptul ca iti prepara lipia pe loc, ti-o unge cu susan sau mac, dupa preferinte.
    O alta shawormarie forta este Iskender de la Dimitrov. Aici recomand ce mixta 😀

  24. 4mall 28 May, 2010 at 13:38

    @lulu: Inca mai e acolo, si inca e buna. Si mult mai ieftina decat aia de Dristor.
    @N.A.: Bravo, imi placi, esti pe drumul cel bun. Te astept la o saorma la Voiculescu.
    @dennis: Da, ai dreptate! Dar si ionel gigel are dreptate. Si zau, dintre voi doi, el parca are dreptatea mai dreapta…:))

  25. sebra 28 May, 2010 at 14:17

    Măi, mie îmi place limonada de la şaormăria din Dristor. Se pune?

  26. N.A. 28 May, 2010 at 15:21

    @lulu, 4mall – Inghit in sec… Tin minte ca nici zvonurile de acu’ 10 ani cum ca s-ar fi gasit oares’ce viermisori prin ea nu m-au impresionat… proteine, ce mai! :))
    Iar pana acum 3 ani preferata mea era pe Tomis, intre Capitol si Sala Sporturilor. Mai e?
    @punkreas – Nici aia de la Gara de Nord nu era rea – mi-a recomandat-o barbati-miu ca fiind cea mai de incredere (pentru o saorma!), da’.. parca alea din C-ta erau mai bune, totusi.. 😀 Tre’sa le incerc si pe-astea, mersi de pont! 🙂

  27. N.A. 28 May, 2010 at 15:24

    @sebra – Se pune, se pune! ca si mie imi place puiul cu urechi de lemn de la chinezarii din Liberty Mall!:))

  28. Lup Alb 28 May, 2010 at 18:49

    Intrebare: Paula asta Selling ce picteaza? Ca vad ca are albume pe la librarii…Sau poa’ sclupteaza…Nus’ ca m-ati bagat in ceatza!

  29. Scufita Rosie 28 May, 2010 at 19:43

    @Lup Alb Paula de care zici nici nu picteaza, nici nu sculpteaza! Cred ca e ceva top executive in vanzari! Altfel de ce ar chema-o Selling?
    Parerea mea!

  30. Lup Alb 28 May, 2010 at 19:48

    Ma cam gandeam eu…..Poa’ si-o fi scris omu’ memoriile de la vanzari, da’ le vinde albume-albume.

  31. Andi 29 May, 2010 at 03:49

    Eu nu mai mananc şaorma, fiindca ma doare…

  32. remus 29 May, 2010 at 09:35

    @Eftimie, da, în lipia de la andos se pune ciorbă de burtă, ca noi să mâncăm sănătos…
    Ideea e că aici preponderent lumea mânăncă altceva, chiar şi andos e fast food unde poţi lua şi alte meniuri

    Părerea mea e că e mai bună mâncarea la kebabul de mai jos , decât la andos. Dar deh eu sunt un profan care mâncă un kebab la 2 săpt :))

  33. tahemet.blogspot.com 29 May, 2010 at 15:14

    Dacă or să zică plozii că şaorma de la colţ e mai proastă ca a mamei, e de bine. naşpa o să fie când or să declare că şaorma de la colţ bate de la distanţă orice pseudo mâncare a mamei

  34. iulian n. 29 May, 2010 at 19:36

    Eu mă laud că trăiesc în municipiu liber de şaorme… La festival vin doar dacă e râgâitul interzis!

  35. Stephanie 29 May, 2010 at 19:37

    Cea mai buna e facuta @home. Si lipia si umplutura. Numa’ ca mananca o groaza de timp “procesul de creatie”!

  36. daniel 2 June, 2010 at 07:58

    shaorma cuvant deoriginie araba, nu ungureasca; mai documentati-va;
    http://en.wikipedia.org/wiki/Shawarma

  37. tudor 8 November, 2011 at 11:47

    @4mall:
    Intr-un sat uitat de lume am mancat o chestie armericaneasca cu gust de carton pe care scria “Shawroma: traditional romanian food”

Leave a reply