Postul nu e post destul

Nu mor câinii când vor savanţii

Pircă & Julius

Dacă v-a muşcat vreodată un câine şi îi purtaţi pică (asta pentru că nu v-a retezat şi înghiţit ambele picioare, fiindcă în cazul ăsta am văzut pe National Geographic că oamenii sunt înţelegători şi nu se supără), s-ar putea să vă consoleze următoarea descoperire: câinii răi şi neascultători trăiesc mai puţin. Ştim că par mai degrabă spusele mămicii unor căţeluşi răi şi neascultători care nu papă tot Chapi-ul din farfurie, dar este totuşi concluzia unui studiu realizat de nişte cercetători canadieni.

Dacă vă amintiţi, cam aşa ni se spunea şi nouă când eram mici, că dacă suntem răi, ne ia ţiganul (doar că nu credeam, deoarece nu se demonstrase ştiinţific; alta ar fi fost treaba dacă ne-ar fi spus mamele noastre “Pe copiii răi şi neascultători îi ia ţiganul şi-i bagă în sac, potrivit unui studiu”). Teoria asta e foarte bună pentru că explică şi de ce au ţiganii atât de mulţi copii: de fapt nu-s ai lor, au fost furaţi fiindcă nu erau cuminţi (de regulă, între copiii furaţi mai demult şi un nou-venit are loc următorul dialog: “Pe tine pentru ce te-au luat?”, “Spart geamuri, chinuit pisica, fumat. Pe tine?”, “Nepăpat tot”; unii, însă, nu-şi recunosc niciodată vina: “N-am făcut nimic, vă jur, m-au luat când îmi făceam lecţiile, e o înscenare, mi-au pus încă o porţie de broccoli în farfurie când nu mă uitam ca să mă poată acuza că n-am păpat tot”). Pe de altă parte, n-am înţeles de ce nu vine şi la copiii foarte cuminţi americanul sau elveţianul să-i bage în sac şi să-i ducă la el acasă.

Revenind la ştirea cu căţeii, am observat însă că e foarte probabil ca autorii studiului asupra câinilor neascultători să nu fi văzut niciodată un asemenea animal, deoarece dau vina pentru speranţa de viaţă mai scăzută pe metabolism: câinele rău se consumă mai tare decât cel bun şi moare mai repede. Sigur, sună plauzibil, dar o mică legătură ar putea avea şi faptul că, în general, câinii neascultători nu ascultă de comenzi precum “nu trece acum strada!”, “nu mânca din gunoi!” sau “nu sări la câinele ăla de cinci ori mai mare ca tine!”. De asemenea, o altă cauză a mortalităţii la câinii răi e că îi iau deseori hingherii – sau stăpânul, la o plimbare prin pădure cu puşca.

Ca urmare, îi rugăm pe cercetătorii canadieni ca de-acum înainte să nu mai toace banii pe studii din astea şi să se rezume la lucruri simple, la nivelul lor de înţelegere, ca Big Bang, găurile negre sau mecanica cuantică.

Share:

33 comments

  1. mifty 27 April, 2010 at 17:59

    “Pe de altă parte, n-am înţeles de ce nu vine şi la copiii foarte cuminţi americanul sau elveţianul să-i bage în sac şi să-i ducă la el acasă.”

    … păi e foarte simplu: la ei vine nenea doctoru’ belgian!!!

  2. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Nu mor câinii când vor savanţii 27 April, 2010 at 18:06

    […] din farfurie, dar este totuşi concluzia unui studiu realizat de nişte cercetători canadieni. (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  3. punKreas 27 April, 2010 at 18:50

    Unul dintre motivele pentru care cainii rai traiesc mai putin, este dat de compozitia toxica a hainelor si a incaltamintelor pe care le poarta oamenii. Ca tot a fost salonul de inventii, propun inventarea pantofilor cu pernite Chapi si a pantalonilor cu fibre de sunca.

  4. Adi 27 April, 2010 at 19:10

    Am facut si eu niste studii pe tema asta . N-am studiat cainii rai cand erau in viata (niciunul nu s-a oferit singur ca material de studiu iar de pus mana pe un caine rau VIU eu nu pun) , dar am studiat cainii blegi . Pot s-o spun clar : mor cand nu mai sufla !!! Si cainii rai morti nu mai sufla (am remarcat asta) dar nu ma pot pronunta daca s-au oprit din suflat inainte , dupa sau exact cand au murit . Extrapoland (ha, v-am spart , ati vazut ce termeni folosesc ?) deduc ca si cainii rai mor cand nu mai sufla . Ramane acum ca cineva sa preia aceasta informatie pretioasa si sa vada cine sufla mai greu spre deloc : cainii rai sau cainii blegi . Daca stiti vreun cercetator britanic , trimiteti-i va rog linkul cu postul asta . Multumesc .

  5. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Nu mor câinii când vor savanţii -- Topsy.com 27 April, 2010 at 19:39

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Mihai Mateas. Mihai Mateas said: RT: @JuliusDC: Daily Cotcodac» Nu mor câinii când vor savanţii http://bit.ly/9BvPom […]

  6. ZeceDeZero 27 April, 2010 at 20:23

    Cercetatori canadieni? Si cei din Maria Britanie ce faceau?! Cum au putut scapa un subiect ca asta?

  7. Parpaian 27 April, 2010 at 20:31

    Juluse, sunt eu! Fii pe faza. Citeste cu atentie linku urmator, adica continutu lui. E despre un savant. Stii ca nu dau ponturi aiurea. http://ro.wikipedia.org/wiki/C%C4%83t%C4%83lin_Avramescu. P.S.: Megapont. Vezi istoricul paginii de wikipedia. E si mai haios.

  8. Renata 27 April, 2010 at 20:58

    Trebuie sa apreciem cit de greu le-a fost cercetatorilor canadieni sa faca acest studiu pentru ca in Canada nu sunt ciini ai nimanui pe strada, pe care sa-i studieze. Iar cei care au ciini, chiar daca un ciine este un pic mai rau, iti vor vorbi de cit de inteligent si educat este. Ciinii putin mai activi merg la cursuri.
    Poate au primit un grant si i-au studiat prin alte tari.
    Traiesc de atitia ani in Canada si nu am vazut un ciine fara stapin.

  9. BaiatulCuPizza 27 April, 2010 at 21:47

    am vazut si eu emisiunea aia pe NG si mi se pare cam bizar sa mangai sau sa vorbesc cu un caine mort

  10. Laura 27 April, 2010 at 22:11

    P & J, adica ii rugati pe cercetatori sa nu mai taie frunza la caini :))

  11. Trespasser 27 April, 2010 at 23:06

    caini rai sunt prea putini in schimb e plin de stapani tembeli.

    azi am dorit sa existe pedeapsa cu moarte in RO dupa ce am vazut stirea cu baiatul de 14 ani, din Arges, care a mutilat cu toporu’ un biet catel ce facuse o nazbatie in curte. oamenii rai de genu’ asta oare cat de mult traiesc? sau cat de mult ar trebui sa fie lasati sa traiasca?

  12. M3bis 27 April, 2010 at 23:07

    Canadienii au cercetători?

  13. silavaracald 27 April, 2010 at 23:53

    Fooooarte interesant.
    Mi-aţi mai rezolvat o dilemă!
    Dar pisicile obraznice? Alea cât trăiesc?
    Şi broscuţele? Dar purecii? Că ăia-s toţi răi, de la natură…
    Oh, ce de subiecte v-am mai dat! =))

  14. JULIUS 28 April, 2010 at 00:01

    @slvc: pisicile obraznice sunt predispuse sa cada pe un geam uitat deschis, de regula cand esti tu la serviciu, iar sotul n-a fost atent ca mesterea ceva la niste tevi.

  15. M3bis 28 April, 2010 at 00:05

    @JULIUS
    Se vede că nu ai avut pisici la viaţa ta. Motanul meu a căzut de vreo 5 ori de la etajul trei şi tot nu am “scăpat” de el!

  16. JULIUS 28 April, 2010 at 00:07

    @M3bis: nu lucrezi profesionist – la mine sub geam sunt pe putin doua duzini de caini care abia asteapta sa cada o pisica de la etaj.

  17. M3bis 28 April, 2010 at 00:11

    @JULIUS
    Deh, pe la noi prin provincie sunt mai bine educaţi comunitarii… L-au băgat doar în şedinţă. Adevărul e că avem şi copaci destui. Un fel de scară de incendiu pentru mâţi. Orientarea e altfel…

  18. Renata 28 April, 2010 at 00:13

    M3bis, cercetatorii canadieni cerceteaza mai mult in America.

  19. writeman 28 April, 2010 at 00:13

    cercetatorii canadieni sunt invidiosi pe aia britanici, care se stie ca sunt mama cercetatorilor, si au venit cu gogorita asta pentru diversiune.
    o intrebare pentru autorii articolului: cercetatorii francezi au descoperit vreodata ceva (eu cred ca am ramas setat pe problema franceza si mi-a disparut orice dram de originalitate…)

  20. mifty 28 April, 2010 at 00:36

    că veni vorba…
    în limba română “creştin” şi “cretin” sunt deosebite doar de o literă…
    în franceză, sunt de-a dreptul omofone. adică se pronunţă la fel, chit că se scriu diferit: cretin / chretien …

    până la urmă, julică, recunoaşte că măcar atâta lucru avem în comun cu francezii!! 😛

  21. Florian 28 April, 2010 at 00:37

    “Pe copiii răi şi neascultători îi ia ţiganul şi-i bagă în sac, potrivit unui studiu”.
    Incă un studiu incomplet. Pe copiii răi de ţigan cine îi ia şi unde îi bagă?

  22. mifty 28 April, 2010 at 00:38

    îi ia băse şi-i face parlamentari!!! ;))

  23. Florian 28 April, 2010 at 00:59

    @mifty
    =)) Cred că până la urmă strigoiţa nu s-a lăsat şi ţi-a turnat bere în acvariu. Altfel nu te legai tu de Băse! :))

  24. N.A. 28 April, 2010 at 01:14

    Deci da, eu port pica unor hoarde de caini; nu m-au muscat, dar m-au speriat, ca au avut intentia sa ma muste, chiar insistau! Deci sper ca au vorbit serios cercetatorii aia! Vede-i-as manusi! pe caini! nu pe cercetatori.. Pe-astia vedea-i-as ca se apuca si ei de o munca, ceva…

  25. Mirunika 28 April, 2010 at 10:47

    hilarious 🙂 ai talent la scris

  26. Florian 28 April, 2010 at 11:40

    @N.A.
    Răpitoareo, în loc să faci provizii babane de somn, de care o să ai multă nevoie în scurtă vreme, tu hălăduieşti noaptea prin locuri rău famate, că altfel nu pot numi blogul ăsta de cea mai joasă speţă. Cred că m-am prins la schemă, tu de fapt faci provizii de oboseală, iar când va veni vremea străjilor de noapte te vei da împuşcată şi vei plasa plantoanele consortului (vai de soarta lui).

  27. Andrei B. 28 April, 2010 at 11:49

    3 paranteze ??? Pirca ce se intampla cu tine ?? Sau la cum raspunde pe aici cred ca Julius a scris textul asta si te-a pus is pe tine la autori din obisnuinta

  28. Ciprian 28 April, 2010 at 13:58

    Eu zic sa fie eutanasiati toti maidanezii. Trebuie aplicate masuri radicale. Cui nu-i convine sa si-i ia acasa.

  29. Bear Grylls 28 April, 2010 at 17:26

    @slvc@: Uitasi tantarii,care-s cei mai importanti,ca acusica vine vara.Poate intreprind Julius &Pirca un studiu in acest sens.
    @Ciprian: Subscriu si la acest comentariu.Se vede treaba ca avem opinii comune.

  30. N.A. 28 April, 2010 at 23:29

    @Florian – =)) Da, dar o sa-i parasc, ca din vina lor (a cotcodacilor) se va ajunge aici! Am mai mentionat ca sotu’ e si fost vicecampion european la karate? =))

  31. Petrestate's Blog 29 April, 2010 at 10:56

    […] Nu mor câinii când vor savanţii […]

  32. Mihai 4 May, 2010 at 10:13

    Asteptam cu interes un studiu despre cand este bine sa consumam Daily Cotcodac..Dimineata,la pranz sau seara?

  33. Daily Cotcodac »  Pe când roșiile erau roșii… 28 July, 2010 at 19:36

    […] ştiinţa descoperind, precum colegii lor străini, ce lăbuţă preferă motanii sau de ce căţeluşii neascultători trăiesc mai puţin. Aşa că savanţii noştri studiază, cum poate vă aşteptaţi, roşiile ieftine. Marea lor […]

Leave a reply