Postul nu e post destul

Cum am devenit un scriitor de succes

Ovidiu Eftimie

Un amic mă instigă: bă Eftimie, de ce nu scrii o carte, că talent ai? Mă gândesc vreo câteva secunde şi imi dau seama: am un subiect de carte, ceva foarte fain, e timpul să o scriu. In definitiv, am stat o la o bere acu’ un an cu un şef de pe la Humanitas şi am destul lucruri în comun cu Jaroslav Hasek. De exemplu, amândorora ne place berea cehească.

Aşa că de sfintele sărbători de paşti ale creştinilor am decis să nu fac nimic tradiţional şi să scriu o un roman care va zgudui din temelii lumea literară românească. (Fac aici o paranteză pentru a-l omagia pe colegul meu Radu Pircă).

În Vinerea Mare am ajuns devreme acasă şi am schiţat, în mare, romanul. De scris urma să o fac a doua zi, nu e bine să ne grăbim cu muzele. În Sâmbăta Mare am schiţat încă o dată ideea romanului, mi se părea de-a dreptul perfectă. Este vorba de un roman semirealist care ironizează societatea românească actuală cu armele satirei politico-sociale.

Pe la prânz deja gândisem vreo două prefaţe la roman şi o postfaţă, în care explicam factorii social-economici care au dus la scrierea acestei cărţi, izvoarele mele literare, de ce admir scriitorii cehi şi multe aletele. Pe seară deja vedeam coperta cărţii mele la televizor, legată în piele ecologică, în cadrul colecţiei Adevărul, aia cu 100 de cărţi pe care merită să le ai în bibliotecă.

Dis-de-dimineaţă în Duminica Mare vedeam deja romanul meu la Cărtureşti iar eu eram înconjurat de studente la litere care îmi cereau autografe şi mă întrebau când o să scriu un roman realist bazat pe viaţa doctorului Şendroiu, acest Henry Miller al platformelor petroliere din Angola. În timp ce lumea pleznea ouă, eu visam deja la interviurile pe care urma să le dau în urma lansării volumului, cerându-mi scuze în faţa redactorului de la Radio România Cultural dacă mă repet, dar fusese o săptămână grea în care numai asta am făcut. Spre seară vedeam deja cum Dan C. Mihaiescu lăuda prospeţimea scriiturii mele, iar Daniel Cristea Enache se întreba într-un articol în Dilema unde a stat până acum un asemenea Tolstoi al literaturii semirealiste. Manolescu, în schimb, era încă circumspect, nu prea îmi plăcea.

Luni de dimineaţă, împreună cu Filip Florian, beam cafele, fumam pipe şi discutam despre cum Mircea Cărtărescu a ajuns un fel de Tudor Chirilă al literaturii române. În 1996 amândoi erau talentaţi da’ acum parcă nu mai au snagă în ei. Totodată criticam felul în care scriu fraţii Vakulovski, pe care-i consideram un pic lipsiţi de substanţă. Luni pe la amiază deja ma gândeam la al doilea roman, cel care urma să ia premiul Pulitzer în acelaşi an în care a fost ecranizat sub regia lui Peter Jackson (al doilea roman e ceva mitologic, mişto). Cu banii din drepturile de autor îmi cumpărasem o insuliţă în Caraibe, cu un mic far în care mă închideam ca să-mi scriu memoriile şi să trag cu puşca după pescăruşi. Începusem să refuz interviurile şi premiile acordate de diverse universităţi de prestigiu pentru că mă plictiseau.

Cum până marţi pe la prânz n-am scris absolut niciun rând din romanul de care povestesc, mi-am dus copilul la creşă şi m-am dus la serviciu că, dacă stăm să ne gândim bine, deşi suntem la fel de talentaţi, diferenţa între mine şi Tolstoi este că el era putred de bogat iar eu nu şi trebuie să muncesc pentru bani. Cred că o să-l scriu totuşi weekendul viitor, asta dacă nu mă duc cu ăla micu’ în vizită la bunici sau nu trebuie să repar ceva prin curte.

Share:

19 comments

  1. Cougar 7 April, 2010 at 15:12

    se spune “de ce admir scriitorii cehi şi multe atlete”.

  2. io 7 April, 2010 at 15:18

    da-mi un autograf pana nu ti se urca fumurile in cap 🙂
    fain, ai prins esenta zvarcolelilor unui scriitor in devenire

  3. 4mall 7 April, 2010 at 15:26

    @Eftimie: Zi-mi si mie cate ceva despre al doilea roman, ala, mitologicul misto! Promit ca, dupa ce-ti fur ideea si devin bogat si celebru (io il aleg pe Spielberg, ca le are cu efectele speciale), o sa-ti mentionez numele in public, si eventual, o sa-ti semnez si un autograf.

  4. M3bis 7 April, 2010 at 15:28

    @4mall
    Nu mai bine-i dai o bere? Întreb şi eu.

  5. Petrov 7 April, 2010 at 15:37

    dobitocu ala e vakulovski nu e unu singur? are si frati intru prostie?

  6. 4mall 7 April, 2010 at 16:53

    @M3bis: Bre, stii ca esti tare? Si bogat, si satul! Eftimieeeeeee, hai la o bere, mah!

  7. iulian rinder 7 April, 2010 at 18:20

    Bai Efule, parerea mea este ca intai sa-ti iei banii pe drepturile de autor si dupa aceea mai vezi tu ce scrii. Oricum ideea de roman e foarte buna, mai ales ca am dezbatut-o ieri la – vorba vine – o bere. Nu te lasa, ca pana si poetul de curte al partidului, Blaga a ajuns minstru de supt Base. Un romancier in devenire ca tine poate intai lua Nobelul si apoi sa se eforteze la scriitura. Hai noroc.

  8. silavaracald 7 April, 2010 at 19:44

    Unu. E bine că l-ai omagiat pe Pircă-ntre paranteze. Altfel nu se înţelegea nimic din text! 😀
    Doi. Puliţăru’ ăla nu era cumva pentru jurnalism? Întreb şi io aşea… 🙂
    Trei. Ce a fost mai greu a trecut! L-ai gândit! De-acum lasă-l la dospit, că se scrie singur. Tu doar trebuie să-i mai verifici din când în când virgulele, să nu se încalece pe unde nu trebuie. 🙂

  9. lulu 7 April, 2010 at 20:02

    @slvc
    De punctul trei se ocupa redactorii, editorii sau cum naiba se numesc aia platiti sa extraga virgula dintre subiect si predicat si sa acrode cazul cu genul. Asa ca Eftimie poate sari direct le punctul patru: rezervarea studiolui lui diaconescu in avans, pe 3-4 ani(pana nu apare elodia sa-i rapeasca momentul de glorie)

  10. Ciprian 7 April, 2010 at 20:27

    Aruncand o privire peste romanul pe care doresti sa-l scrii am identificat cateva dintre ideile dezvoltate de Julius in romanul pe care ni l-a promis acum cateva luni. Tu ai fost mai profund decat el, ai reusit sa refaci si simbioza transcedentala intre euforic si caduc trecand prin toate etapele convulsiilor sclerotice. Genial. Adrian Marino ar fi mandru de tine.

  11. silavaracald 7 April, 2010 at 20:43

    @lulu
    Corectori? 😀

  12. punKreas 7 April, 2010 at 21:25

    Eu cred ca baietii de pe DC ar trebui sa se apuce de rescris opere celebre.
    Spre exemplu, as vrea sa citesc varianta lui Pirca pentru Baltagul, mutat probabil mai la est fata de locul actiunii.

    Julius s-ar pricepe de minune sa descrie mahalaua bucuresteana, iar Caragiale s-ar rasuci in mormant dac-ar sti cum descrie Julica mahalaua din Dristor.

    In fine, descrierile lui Sendroiu din calatoriile pe care le-a facut, il va face mitic pe Jules Verne.

  13. eftimie 7 April, 2010 at 21:46

    @slvc Hai sa ne gândim un pic. John Kennedy Toole a luat premiul Pulitzer pentru vreun reportaj?

  14. Pirca 7 April, 2010 at 21:54

    @slvc
    Pulitzerul se ia chiar si pentru istorie. E ca Oscarurile, are paispe mii de categorii, cred ca exista Pulitzer si pentru cel mai interesant semn de carte si cel mai frumos ISBN.

  15. punKreas 7 April, 2010 at 22:04

    @Pirca: eu stiam ca Pulitzerul se da pentru fotografie

  16. Florian 7 April, 2010 at 22:35

    După ce scrii romanele alea, încearcă şi cu pictura. Ţi-ar ieşi nişte cai verzi pe pereţi de ar înnebuni lumea. Mă rog, nu chiar toată lumea, doar cei care rămân zdraveni la cap după citirea romanelor.

  17. Razvan 8 April, 2010 at 14:14

    “amândorora” e o greseala dactilografica, nu? >:-)
    Carcotasul de .. ocazie

  18. Eu cînd vreau să rîgîi, rîgîi. | Cronica unei vieţi. Banale 12 April, 2010 at 09:42

    […] genială ce pluteşte în aer, a fost pusă în pagină niţel mai repede de fratele meu negru, cotcodacul Eftimie. via […]

  19. Uirebit 21 November, 2010 at 16:52

    Imi place modul cum scrii despre ideia de a nu scrie.

    Pentru ca , practic, aceasta este ideia pe care o transmiti cititorilor tai.

    Ai imaginatie ( si asta e o promisiune frumoasa ).

    Ce bine ar fi daca toate promisiunile s-ar transpune in viata reala la fel de repede precum autoironizatul tau roman 🙂

Leave a reply