Postul nu e post destul

O istorie a ospitalităţii româneşti

Julius & Pircă

Dacă poporul român este cunoscut pentru ceva, acel ceva este ospitalitatea. Întrebaţi orice italian, austriac sau neamţ poftiţi şi veţi primi acelaşi răspuns plin de bunăvoinţă: “Românii? Ospitalieri, domnule!”.

Ospitalitatea românească are o tradiţie lungă şi se pare că această însuşire aleasă a popoarelor a fost semnalată pentru prima oară chiar pe meleagurile noastre. Vă amintiţi legenda lui Dromihete şi Lisimah? E una dintre cele mai frumoase şi mai credibile legende din istoria noastră – ce puteau să-şi spună geţii la vederea lui Lisimah, decât: “Băi, ăsta vine din străinătate, are bani, nu glumă! Ia să-i punem vesela aia bună, din aur, poate se simte şi ne pică şi nouă ceva”? Legenda se termină cu un soi de morală (noi nu suntem totuşi prea convinşi că strămoşii noştri posedau această lăudabilă înclinaţie către etică), dar e mai sigur că geţii s-au prins rapid că n-au ce stoarce de la Lisimah, i-au luat farfuriile de aur de sub nas şi l-au poftit afară, bodogănind în urma lui: “Nişte amărâţi, dacă o duceau aşa bine în Macedonia nu veneau ei în Tracia. Şi Lisimah ăla, la el în ţară e muritor de foame şi vine la noi să-şi dea aere de prinţ”.

Şi pe romani se ştie că i-am primit ospitalier. Se vede şi pe Columnă – de pildă, în scenele alea cu capete de romani înfipte în ţăruşi pe ziduriler cetăţilor dacice (vă daţi seama ce se bucurau romanii când vedeau aşa ceva: “Ia uite, Cassius, ăla nu-i capul lui văru-tu? Cred că i-a plăcut aici, fii atent ce rânjet are pe faţă”). De asemenea, un alt semn de ospitalitate e că romanii au plecat după doar un secol şi jumătate – la popoarele mai puţin primitoare au stat sute de ani şi le-au făcut apeducte, drumuri şi teatre. Se poate să fi vrut să ne construiască şi nouă câte ceva, dar să fi renunţat până la urmă din cauza dispariţiei misterioase a materialelor de pe şantier. Nu s-a dovedit niciodată, dar asta ar putea avea legătură cu un alt obicei al pământului, acela de a servi pe cineva când te roagă frumos: “Auzi, poţi să-mi faci şi mie rost de un car de ciment, că am şi eu de făcut o lucrare?”.

ospitalitateÎn stânga: împăratul Traian, privind cam cu scârbă la poporul pe care urma să-l cucerească.
În dreapta: rafinatele bibelouri dacice “Cap de roman înfipt în par”, pe care strămoşii noştri le ţineau în bibliotecă alături de superbele volume legate în piele. De regulă, chiar în pielea autorului.

În fine, în alte provincii, legionarii îşi luau soţii din rândul populaţiei indigene şi trăiau fericiţi cu ele până la adânci bătrâneţi. Se pare că în Dacia toate femeile acceptabile erau fiice de tarabostes în rezervă şi chiar şi pentru un legionar călit în lupte era prea mult să-l suporte pe tata socru: “Şi unde zici că ai făcut perioada? Pe Rin? Păi aia e armată, mă, băiatule? Să vezi tu dacă făceai la Bârlad şi aveai vreun sergent lipovean de-ăla al dracului, cum frecai veceul cu periuţa de dinţi…”. După care urma o poveste nesfârşită despre cum a făcut el armata la care de luptă, cum săreau gardul unităţii şi agăţau roxolane…

(Mâine: turcii, tătarii şi regele polonez Sobieski sunt primiţi cu ospitalitate. Turcii şi tătarii rămân îngroziţi de obiceiurile locuitorilor, iar regele Sobieski este confundat de moldoveni cu vărul Costel din Paşcani şi lăsat să sune la uşă până se plictiseşte).

Share:

20 comments

  1. karmapolice 16 March, 2010 at 11:33

    ar trebui ca bunele obiceiuri de ospitalitate sa ;le fie aduse aminte periodic romanilor, ca vad ca le-au cam uitat si s-au lasat cuceriti de tigani

  2. O istorie a ospitalităţii româneşti » visurat.ro 16 March, 2010 at 11:52

    […] nu glumă! Ia să-i punem vesela aia bună, din aur, poate se simte şi ne pică şi nouă ceva”? (more) De la Julius citire Niciun comentariu […]

  3. 4mall 16 March, 2010 at 12:42

    Ca sa amintesc un vechi citat dacic : “Viezure,Manz,Branza,Varza!”

  4. lulu 16 March, 2010 at 13:23

    Mai baieti, daca la voi acasa veneau unii(raja, radet, romani, fmi-ul nu conteaza) si ameninta sa va taie apa ce faceati? aveati doar doua variante: le puneati capul la ferestre sau asteptati un Jiji sa va rebranseze. Si avand in vedere ca Jiji resimte criza……

  5. toader 16 March, 2010 at 14:00

    asa este. va aduceti aminte cu cata ospilaitate era primit ceausescu in vizitele de lucru? cu paine si sare. la ultima intalnire i-au facut chiar si coliva din aia buna.

  6. Ichim 16 March, 2010 at 14:04

    Foarte tare! Mi-ati inviorat ziua!

  7. cristice 16 March, 2010 at 15:36

    Nimic mai corect. Dar mai ales ei intre ei romanii sunt ospitalieri, de exemplu cand cineva nou se muta in bloc si cara mobila, toti vecini se inghesuie sa il intrebe de bine prin teava de la calorifere, interesandu-se de originile acestuia “e bine la oras tarane?”, iar domnisoarele septuagenare il ajuta repede sa se integreze: “la noi in bloc nu au ce cauta betivi”

  8. fernoss 16 March, 2010 at 16:16

    Nu pot să fiu de acord cu ideea care se desprinde din articol. Toată lumea ştie că nu românii, ci francezii sunt cunoscuţi pentru ospitalitate. Dovada: http://img.moonbuggy.org/france/

  9. Bogdan 16 March, 2010 at 16:33

    Trist, adevarat, foarte amuzant, bine scris

  10. Dan 16 March, 2010 at 17:52

    “sareau gardul si agatau roxolane” :))))))))

    Bun postu, dupa exemplul oltcitarilor, urmeaza sa si-l puna pe forum aia de la Romania Mare, sa aiba ce injura.

  11. Cristina 16 March, 2010 at 18:27

    asa mai invatam si oleaca de istorie. voi astia cu bacu’ puneti mana si cititi aici!

  12. Alex 16 March, 2010 at 19:42

    Astia la bac(scuzati asocierea pur intamplatoare) o sa scrie ca romanii primesc strainii cu horinca de mere si stevie

  13. Dexter 16 March, 2010 at 20:07

    Ospitalitatea romaneasca cred ca vine dintr-un sentiment de inferioritate: “sa nu creada capitalistii astia ca suntem chiar nimea’n drum si n-avem ce pune pe masa” 😉

  14. silavaracald 16 March, 2010 at 22:47

    Ei, lasă că nu numai cu romanii am fost noi ospitalieri. Să-l luăm, de pildă, pe Vlad Ţepeş. În 1462 s-a comportat ca o gazdă extrem de binevoitoare cu cei aproximativ 20 000 de turci cărora le-a asigurat locurile de onoare, în vârful ţepelor, de unde aveau o vedere panoramică asupra ţinuturilor munteneşti! 😉

  15. Florian 17 March, 2010 at 00:12

    Da’ ce, cu păduchii, râia şi ploşniţele nu suntem ospitalieri? Asta nu se pune?

  16. quickies » zoso.ro 17 March, 2010 at 17:36

    […] spam.andrei pleşu ne spune ce este un forum.la ce e bun un dual-coreospitalitatea românească partea întâi şi partea a doua Miercuri, 17 Martie 2010, 17:36 | Pe aceeaşi temăaugust nine […]

  17. cineva 17 March, 2010 at 22:59

    Eu vreau sa spun ca ai exprimat o parere prin articolul asta, o parere minata de ani de zile de dat cu stangul in dreptul doar pentru ca suntem romani.

    Sa dau un exemplu ce se intampla cand cresti auzind “romanii sunt prosti, romanii sunt hoti, romanii nu au nimic cu care sa se laude”.

    Training international, 30 oameni din 10 tari printre care si Romania, vizita in Brasov unde o romanca verbalizeaza IN ENGLEZA ca “centrul Brasovului este de rahat- da exact asa in engleza- si ca nu este nimic de vazut”.

    Asa ca educatia aceasta de mic copil da roade, rezultatele se vad peste ani si ani in momente precum cel povestit mai sus.

    Sunt constient ca nu voi schimba pe nimeni dintre cei care citesc acest articol prin cuvintele mele dar merita sa stiti ca exista si altceva, o privire relaxata si nu cu “dintii scrasnind” asupra ce inseamna sa fii roman si ce inseamna sa relationezi cu oameni din alte culturi.

    O seara faina in continuare.

  18. Acknowledgments » O istorie a ospitalităţii româneşti 9 April, 2010 at 22:53

    […] part1 […]

  19. Adriana 16 April, 2010 at 22:59

    Peste tot sunt si ” uscaturi”. Nu inteleg de ce trebuie sa ne punem piedica de unii singuri.plus ca….generalizarile nu duc nicaieri! Daca un roman face nu stiu ce, nu inseamna ça toti fac la fel.

  20. Istoria românilor în clișee și locuri comune | Sareinochi's Blog 22 February, 2011 at 21:00

    […] sunt ospitalieri. De veacuri ne-am arătat ospitalieri cu toate popoarele care ne-au trecut fruntariile. Fie i-am primit ascunși prin păduri, cu fântânile otrăvite și holdele-n rug, fie cu o […]

Leave a reply