Postul nu e post destul

O istorie a ospitalităţii româneşti (2)

Julius & Pircă

Dintre toate popoarele care ne-au călcat vreodată pragul, cel mai bine i-am primit pe turci. Probabil sunteţi familiarizaţi cu tactica pământului pârjolit, care constă în arderea holdelor şi otrăvirea fântânilor – ei bine, turcii trebuie că au făcut ochii cât cepele văzând un popor care îşi incendiază singur patria. Bătea bietul sultan amar de drum să devasteze şi el o ţară şi, când colo, o găsea gata devastată de locuitori. Unde mai pui că turcii n-ar fi produs atâtea stricăciuni, ardeau câteva sate şi oboseau, dar voievozii români, oameni simţiţi, porunceau să fie arse toate satele, ca să fie siguri că nu ajung turcii undeva şi e satul în picioare, să se facă de râs că i-a luat invazia prin surprindere. Probabil că după două, trei expediţii militare, sultanul nici n-a mai trimis vreo armată, îmbrăca pur şi simplu nişte actori în ieniceri şi-i punea să stea mai la vedere pe malul Dunării – a doua zi, când fumul gros acoperea Ţara Românească, ştia că valahii şi-au pus singuri foc şi lăsa oamenii să plece pe la casele lor.

Avantajul tătarilor era că, fiind mai iuţi decât turcii, deseori ajungeau înainte să dea foc românii. Vă imaginaţi situaţiile jenante în care tătarii ajungeau mai devreme şi câte un răzeş se jura pe ce are mai scump: “Frate, mă crezi, exact acum mă pregăteam să-mi pârjolesc ogorul! Uite, sunt cu făclia în mână!”.

În schimb, dezavantajul tătarilor consta în aceea că, de regulă, năvăleau în Moldova, unde nu speriau pe nimeni – serios, cam ce puteau să facă nişte bieţi mongoli ca să-i îngrozească pe moldoveni? Să violeze bătrâne? Să se omoare cu topoarele la beţie? Noi n-am găsit nici un lucru de genul ăsta pe care un vasluian destoinic să nu-l fi deprins cu mult înainte de invaziile tătare. Ba chiar e posibil ca tătarii să fi venit la început citind în şaua calului şi ascultând Bach şi să-i fi stricat pe parcurs năravurile locuitorilor. Plus că nefericitul han probabil se dădea cu capul de pereţi când vedea Hoarda de Aur întorcându-se încărcată cu baloţi de tenişi şi treninguri chinezeşti şi îşi blestema soarta nemiloasă: “Mama mă-sii, unde n-am avut şi noi norocul să fim vecini cu Franţa sau Germania!”.

Nici regele polonez Ioan III Sobieski n-a avut mai mult noroc. De pildă, la Cetatea Neamţului, plăieşii au refuzat să-i deschidă (cu ăsta nici nu aveam de ce să fim ospitalieri, doar cu vreo trei ani în urmă salvase Europa de turci). Probabil că, harnici cum îi ştim, moldovenii i-au strigat peste zid lui Sobieski: “Vino şi tu în week-end, mă, că în timpul săptămânii nu ne vedem capul de treabă”.

(mâine: nici măcar cei mai jegoşi barbari n-au vrut să se stabilească aici)

Dacă v-a plăcut acest articol , votaţi-ne la RoBlogFest 2010, secţiunile “Cel mai popular blog” (pozitia 198) si “Blog colectiv” (pozitia 48) – sau click pe bannerul din dreapta.

Share:

18 comments

 1. O istorie a ospitalităţii româneşti (2) » visurat.ro 17 March, 2010 at 00:02

  […] sate şi oboseau, dar voievozii români, oameni simţiţi, porunceau să fie arse toate satele(more) De la Julius citire Niciun comentariu […]

 2. Ciprian 17 March, 2010 at 00:23

  La multi ani, DailyCotcodac! 🙂

 3. JULIUS 17 March, 2010 at 00:31

  @ciprian: incredibil! uitasem! stii cum sunt barbatii, nu prea le au pe astea cu aniversarile…

 4. Florian 17 March, 2010 at 00:40

  Cel mai bine ar fi meritat să fie primiţi ruşii, că ăştia ne-au iubit cel mai mult. Atât de mult, încât şi-au lipit ditamai imperiul de micuţa noastră Basarabie, pe care din dragoste au rebotezat-o RSS Moldovenească. Bucovinei nu i-au mai zis în niciun fel, că li se terminase inspiraţia, dar s-au lipit şi de ea că aşa-s ruşii, lipicioşi din fire.
  Dintre toţi musafirii care ne-au bucurat cu vizitele lor neanunţate, ruşii mi-s cei mai dragi.

 5. Florian 17 March, 2010 at 00:48

  @JULIUS
  Aşa e, uitaseşi de aniversare, că altfel precis dădeai şi tu ceva de băut, măcar sclavilor de pe plantaţia DC (Pircă, Eftimie, Călăraşu şi restul echipei). Da’ acu, că ţi-ai amintit, abia aştepţi să le faci cinste, aşa-i?

  @Ciprian
  Băi, ce mi-ai plăcut, l-ai spart pe Tiran! 😀

 6. Stephanie 17 March, 2010 at 08:26

  =)) bun, bun postul! Ma intreb cum s-ar desfasura o lectie de istorie la clasele V-VIII avandu-i ca profesori pe Jul & Pirca…

 7. kyrre 17 March, 2010 at 08:38

  Plus că nefericitul han probabil se dădea cu capul de pereţi când vedea Hoarda de Aur întorcându-se încărcată cu baloţi de tenişi şi treninguri chinezeşti
  Asta este cea mai tare. Rad singur si mai am un pic si pocnesc.

 8. 01st1 17 March, 2010 at 09:24

  “Plus că nefericitul han probabil se dădea cu capul de pereţi când vedea Hoarda de Aur întorcându-se încărcată cu baloţi de tenişi”

  bai, corturili n-are pereti.

 9. 4mall 17 March, 2010 at 09:28

  Pai si tortu’?

 10. Petra 17 March, 2010 at 10:32

  Pun pariu ca “un text prost si fisit ca un pirtz” e moldovean 😀

 11. mih 17 March, 2010 at 10:54

  un moldovean agramat…ca deh ce pretentii sa ai la un critic literar atat de fin…

 12. Cms 17 March, 2010 at 11:36

  “Probabil că după două, trei expediţii militare, sultanul nici n-a mai trimis vreo armată, îmbrăca pur şi simplu nişte actori în ieniceri”
  Ca bine ziceti – il trimitea pe Colea Rautu si gata!

 13. 3fmi 17 March, 2010 at 12:27

  Asteptam si episodul despre ardeleni…

 14. Ivcelnaiv 17 March, 2010 at 13:21

  si poate ca romanii daruiesc si flori
  cam asa
  http://ivcelnaiv.blogspot.com/2010/03/draga-garoafa-de-ziua-ta-ti-am-adus-un.html

 15. Bear Grylls 17 March, 2010 at 16:41

  Da’ si ei ne-au lasat W.C.-ul turcesc…Ca pana atunci,conform traditiei,era compus dintr-un par de care te tineai si un altul cu care dadeai dupa caini!Asa ca nu mai barfiti,Ilf si Petrov,ca doar si noi am beneficiat de ceva lumini civilizatoare!

 16. Dexter 17 March, 2010 at 19:05

  Va dati seama de ce s-au apucat moldovenii de baut, nu? De plictiseala, pt. ca nu mai avea nici un rost sa muncesti! 😉

 17. quickies » zoso.ro 17 March, 2010 at 19:20

  […] ne spune ce este un forum.la ce e bun un dual-coreospitalitatea românească partea întâi şi partea a douaolimpicii rusi Miercuri, 17 Martie 2010, 17:36 | Pe aceeaşi temăaugust nine […]

 18. Toto 17 March, 2010 at 23:12

  LMA !! Maaa!

Leave a reply