Postul nu e post destul

Etnobotanicele, moartea din dulapul de condimente

Radu Pircă şi Julius Constantinescu

Deoarece e foarte la modă să scrii despre substanţe etnobotanice, am decis şi noi să abordăm acest subiect (mai ales că, de asemenea, este foarte la modă şi să vorbeşti despre lucruri de care habar nu ai). Desigur că am fi putut să-l punem pe Şendroiu să scrie, dat fiind că e doctor şi probabil n-a chiulit în facultate la ora despre efectele nocive ale fumatului de mărar uscat, dar am preferat să-l păstrăm pentru un articol despre ce-ţi fac piraţii somalezi dacă te prind, situaţie în care experienţa sa medicală se va dovedi cu siguranţă de nepreţuit.

Unul dintre lucrurile cele mai interesante la substanţele etnobotanice e numele. Faptul că sunt “etno” pe mine mă face să cred că astea sunt drogurile preferate ale cântăreţilor de muzică populară, care normal că nu iau acelaşi lucru ca ăia de rock sau pop. Îmi imaginez că Sofia Vicoveanca stă în studio înregistrând cel mai nou hit şi intră în pană de idei. “Haide bade-n deal la vie… şi gata, m-am blocat. Sunt varză, n-am nici un fel de idee. Ia mai bine bag o etnobotanică din asta şi să vezi că-mi vine”. Trage două fumuri de mărar uscat şi imediat îi vine: “Să culegem razachie, asta era! Mamă, şi ce tare sună, o să moară Benone de ciudă că nu i-a venit lui ideea asta cu razachia” (sunt convins că “razachie” nu e un cuvânt real, l-a inventat un artist popular care băgase prea mult mărar). Nu mai spun că probabil Dolănescu ar fi devenit o legendă ca Hendrix dacă murea şi el de la o supradoză de leurdă, nu de o boală din asta banală pe care o poate trata şi Condurăţeanu la “Taifasuri”, pe Etno TV.

Cea mai derutantă chestie la substanţele etnobotanice mi se pare faptul că, spre deosebire de drogurile normale, te fac să te simţi foarte rău. Am putut identifica un singur motiv pentru care ai da banii pe o substanţă ale cărei principale efecte sunt greaţă, vărsături şi durere de cap. Ştiţi serile alea când vrei să te uiţi la meci şi jumătatea ta îţi spune: “Du-te şi cumpără-mi o prăjitură că mi-e poftă şi nu protesta, că tocmai mi-a venit şi nu ştiu ce-ai face dacă te-ai simţi ca mine”? Ei, dacă ai etnobotanice din astea la dispoziţie, fumezi rapid una după care îi poţi replica: “Mi-e rău de mor şi tocmai am borât şi sufletul din mine. E clar că mă simt mai rău decât tine, nu? Acum pot să stau să ma uit liniştit cum iau bătaie băieţii?”.

Pe de altă parte, gândind un pic realist, ce dracu’ de viziuni poţi avea trăgând pe nas ciuperci otrăvitoare culese de lângă Lehliu sau foi de dafin luate din Carrefour? Nu prea îmi vine să cred că o să compui “Purple Haze” sau că o să scrii “Zbor deasupra unui cuib de cuci” în urma unei transe produse de măghiran. Mi se pare mult mai plauzibil că dacă bagi aşa ceva în tine o să visezi că eşti cel mai tare din Vaslui şi că poţi viola oricâte babe doreşti.

Dar, în definitiv, care sunt exact plantele etnobotanice de care trebuie să ne ferim? Eu m-am uitat la televizor şi am identificat două dintre plantele incriminate în material: valeriana şi laurul (puteau să-i spună direct dafin, dar nu au vrut probabil să semene panica printre gospodine). Celelalte denumiri, pe care nu le-am recunoscut, se refereau cred la maghiran, oregano şi ienibahar, deci partea bună pentru amatorii de senzaţii etno este că vor găsi produsele lor favorite şi în continuare, fie la Plafar sau în hipermarket, fie direct în grădină (asta dacă nu cumva se va înfiinţa o Agenţie Antimărar pentru a urmări şi distruge culturile de zarzavat). În condiţiile astea, vă daţi seama că Vegeta, care combină toate aceste ierburi, e un fel de Ecstasy – e şi destul de practic, te duci în club, bagi un cub de găină şi dansezi toată noaptea.

Din toată povestea asta cu substanţele etnobotanice, cel mai mult mă îngrijorează un lucru pe care îl înţeleg abia acum, şi anume de ce stau bărbaţii cu o femeie. Ei nu ştiu ce prostii le pun femeile în mâncare şi cred că le iubesc, deşi, în realitate, se pare că este doar efectul pervers al mărarului.

Share:

58 comments

  1. Etnobotanicele, moartea din dulapul de condimente » visurat.ro 10 February, 2010 at 22:11

    […] mine mă face să cred că astea sunt drogurile preferate ale cântăreţilor de muzică populară (more) De la Julius citire Niciun comentariu […]

  2. doolly 10 February, 2010 at 22:37

    dragut ce ai scris tu,asa ca gluma,dar problema e mai serioasa decat crezi si mai dureroasa decat iti inchipui…nu tuturor celor care incearca aceste substante le este rau….si acestia sunt cei mai nefericiti,pana la urma…

  3. edy 10 February, 2010 at 22:40

    Sinteti criminali,am ris cu lacrimi,auzi cica ”bagi un cub de gaina si dansezi toata noaptea”…:))…Nu sinteti normali…

  4. intuneric 10 February, 2010 at 22:42

    esti maxim frate =))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  5. Ciprian 10 February, 2010 at 22:48

    @doolly
    Fatăăăă, ia şi trage si tu un fum de pătrunjel creţ şi cântă cu noi şi cântăăăă cu noooooooooi… Ce tare e! Şi cântăăăă cu noooooooi…

  6. sebra 10 February, 2010 at 22:50

    Hopa…la astea cu etnobotanice l-a băgat pe Pircă primul.O fi Pircă însurat şi cunoaşte Secretul gustului de la Knorr?

  7. ding 10 February, 2010 at 22:56

    ”te duci în club, bagi un cub de găină şi dansezi toată noaptea.” =) nu credeam ca poti citi ceva sa te amuze in halu asta , explica chestia asta si la restu romanilor care baga cacat din asta zilnic crezand ca ii relaxeaza si le da stari de euforie otrava de sobolani.Ar trebui sa te apuci de scris glume pentru Jay Leno sau nu stiu ,umor de maxima calitate :).Prea tare,multumesc domnule Julius pt portia zilnica de ras .

  8. Ichim 10 February, 2010 at 23:04

    Am ras cu lacrimi! BESTIAL!

  9. MILF 10 February, 2010 at 23:09

    Julius, te pregatesti sa predai stacheta? Lasi tirania si te retragi la Beius?

  10. MILF 10 February, 2010 at 23:16

    erata: stafeta =))

  11. lulu 10 February, 2010 at 23:18

    :)) :)) :))

    Pe mine un singur lucru ma ingrijoreaza: abia reusisem sa starpesc canepa din curte, ca trebuie sa fac acelasi lucru si cu mararu’??

  12. N.A. 10 February, 2010 at 23:52

    Eu recunosc ca sunt o drogata! Folosesc zilnic in mancaruri si inca in cantitati serioase! Si daca se interzic, jur ca ma apuc de contrabanda cu patrunjel si leustean!

  13. sendroiu 11 February, 2010 at 00:12

    :)) :)) =)) :))
    deci salvia e cea mai etnobotanica planta!!!
    nu pot sa cred: salvia, care trateaza canceru’ in formula As si leucemia in Taifasuri e’n capu’ listei de etnobotanice!!!
    foarte tare!!! :)) =))

    http://www.evzvest.ro/articole/detalii-articol/886133/Special-Gold-devine-drog-ilegal-Ce-urmeaza/

    PS: de amanita si de psylocibe eu v-am zis mai demult ca sunt dubioase, da’ nu m-a crezut nimeni 😉
    http://www.dailycotcodac.ro/2009/05/ciupercile-si-romanul-atomic/

  14. M3bis 11 February, 2010 at 00:54

    Da’ de usturoi? De usturoi nu zice nimeni, nimic? Că io-s dependent…

  15. Dan-Marius 11 February, 2010 at 02:17

    Fain textul. :))) Imi place. Am totusi o observatie: razachia chiar este un cuvint real, este o varietate de vita de vie. 😛 Uite aici: http://dexonline.ro/search.php?cuv=razachie :)) 😛

  16. Mordechai 11 February, 2010 at 07:00

    Da’ , man, eto..ento.. esto… tobostanice din alea, man.

  17. sendroiu 11 February, 2010 at 09:48

    am dat un link greshit, la comentariul anterior, scuze!
    asta e linkul spre lista cu etnobotanicele alea rele, care incepe su salvia 😉

    http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/886079/LISTA-PLANTELOR-ETNOBOTANICE-INTERZISE–/

  18. ioana 11 February, 2010 at 10:03

    =))=))
    nu ma pot opri din ras…bagi un cub de gaina si dansezi toata noaptea =))
    mi-e raaaaauuuuuuu…foarte tare! :))

  19. Delia 11 February, 2010 at 10:44

    Las’ ca de la leurda macar iti pute gura si poti sta linistit la meci, ca pe o raza de 2 metri sigur nici o pretioasa nu va mai sta.
    Julius, tot fan Craiova?

  20. EroticaXP 11 February, 2010 at 11:35

    Un alt lucru dus dracu din cauza mentalitatii romanului. Am tras si eu niscavai etnobotanice din astea. Am pus accent pe botanice ca in afara de ierburi nu luam altceva. Nu ciuperci, nu prafuri si alte saruri de baie. Romanul a inteles prost ideea de Spice Shop si a bagat moloz in el cu carul, ca deh tre sa fie trendy. A mai bagat si niste alcool in el ca sa fie sigur ca iese ceva iar apoi si’a vomitat matele in boschetii din fata blocului. Deci sa recapitulam, consum excesiv, combinat cu alcool = moarte sigura sau cel putin stari nasoale. Eu va spun din proprie experienta ca 1-2 cuie mai slabe fumate la interval de o ora preparate fix pentru cate persoane fumeaza combinate cu un suc , niste jeleuri sau orice altceva cu gust bun, eventual si o pizza ca ti se face foame la un moment dat, pot face dintro seara de sambata un party de stat pe canapea. Majoritatea wannabe junkies nu stiu ca atunci cand consumi asa ceva, trebuie sa te hidratezi si sa mananci ceva. Am vazut persoane intrand in panica sau vomitand din cauza unui gol in stomac creat de foame, caci de aici senzatia de greata. O patesti odata nu zic. Daca ai patito a doua oara e cazul sa te lasi caci e clar ca nu esti facut pentru asa ceva. Pe de cealalta parte romanul a inteles prost si frecventa cu care sa fumezi asa ceva. Nu stai spart tot timpul caci nu mai esti bun de nimic. Fumezi la o duda cu prietenii, sa razi sa te simti bine, iar apoi o saptamana doua stai clean. Marijuana pe unde este legala este advertata ca si drog de relaxare nu ca si aliment al carui consum poate fi mentinut. Dar deh. Asta e….a fost frumos cat a tinut.

  21. Dusha 11 February, 2010 at 12:03

    Gogule, ce e alea “plantele etnobotanice” ???? Toti papagalii la televizor si in ziare folosesc expresia asta, dar nu are sens, ce dracu’ ?

  22. sebra 11 February, 2010 at 12:34

    În legătură cu mărarul…aveam un coleg de facultate, care atunci când nu avea bani (des se întâmpla asta), îşi făcea ceai de mărar şi ţigări cu mărar, spunea că îi ţine şi de foame şi de tot.Cred că, e ceva de mărarul ăsta, acum tipul a ajuns director la un ziar local, deşi a terminat mecanică.

  23. N.A. 11 February, 2010 at 12:41

    @sebra – Hm… ce coincidenta… am mai auzit de unu’ care a ajuns jurnalist si sef de blog/site chiar daca a terminat ingineria… oare de la d-astea sa i se fi tras si lui?
    😀 😀 😀

  24. elena 11 February, 2010 at 12:41

    am ris cu lacrimi bre cred ca ati experimentat ce ati scris.altfel nu pot sa zic decit ca daca prostia ar durea s-ar auzi multe urlete !!!!!!!!!!!!!!!!

  25. moi_gatee 11 February, 2010 at 13:00

    Eu am auzit ca mararul mareste sanii:D

  26. unmihai 11 February, 2010 at 13:14

    @moi_gatee
    poate doar daca bagi cateva legaturi in sutien 😀

  27. animaloo 11 February, 2010 at 13:20

    celor care doresc senzatii etnobotanice exotice, le recomand Feniculul, cunoscut in cercurile selecte din piata Obor drept “marar mentolat”

  28. moi_gatee 11 February, 2010 at 13:21

    lol, nu ca m-as lauda…dar chiar n-am nevoie:P. Am auzit-o la prietena mea care are un magazin de chestii naturiste si care a observat o crestere a vanzarilor la nush ce produs cu extract de marar si cand a intrebat o clienta pentru ce doreste acel produs ghici ce i s-a raspuns:D Si cica scrie si pe prospect.

  29. DanR 11 February, 2010 at 13:21

    Dar s-a uitat cineva in DEX ce inseamna etnobotanic? Se pare ca aproape nimeni, ca altfel si-ar fi dat seama cineva ca e cam stupida folosirea termenului: “ETNOBOTÁNIC, -Ă, etnobotanici, -ce, s.f., adj. 1. S.f. Studiu al denumirilor populare ale plantelor. 2. Adj. De etnobotanică (1), referitor la etnobotanică (1)” sau “ETNOBOTÁNIC, -Ă I. adj. referitor la etnobotanică. II. s. f. ramură a etnobiologiei care studiază relațiile reciproce dintre om și mediul vegetal.”
    Daca am fi avut o presa mai de Doamne-Ajuta, poate se folosea corect termenul.

  30. 4mall 11 February, 2010 at 13:39

    @moi_gatee: Pentru o salata de ciuperci cu marar, nu? Foarte gustoasa, recunosc…

  31. moi_gatee 11 February, 2010 at 14:01

    @4mall: absolut..imagineaza-ti doar…o cina romantica in doi in care serviti ca fel principal ciuperci cu marar iar ca desert un cubulet maggi din 10 condimente pregatit cu multa dragoste de consoarta in liniute:)

  32. Petrov 11 February, 2010 at 14:18

    recomandare pe bune, nucsoara nemacinata, se gaseste la sonnentor. sfarmata, facut ceai, baut ceai si mancat bucatile alea. asta n-o interzice nimeni.

  33. Ivcelnaiv 11 February, 2010 at 14:32

    si eu am etnobotanice in baie
    http://ivcelnaiv.blogspot.com/2010/01/natura-moarta-cu-aloi-pitici.html

  34. Stephanie 11 February, 2010 at 15:07

    Putem mentiona la “etnobotanice periculoase” si ardeiul iute? Chiar daca de la el nu capul e cel care te doare…si ceea ce te doare, de fapt te ustura…

  35. eftimie 11 February, 2010 at 16:27

    Văd că Pircă scrie tot mai des, aş putea să pariez că are un loc de muncă pe undeva.

  36. JULIUS 11 February, 2010 at 16:30

    @eftimie: da’ tu cand mai dai un text din ala legendar de-al tau, cu bautura?

  37. Bear Grylls 11 February, 2010 at 17:19

    Eu am retinut doar “de ce stau barbatii cu o femeie”.Toti cu una?Interesant.

  38. Alex 11 February, 2010 at 18:48

    botanista treaba

  39. unmihai 11 February, 2010 at 18:49

    Si cand ma gandesc ca pe ‘vremea mea’ distractie insemna un bairam cu bautura adusa de fiecare de acasa, la care mergeam ca sa agat gagici. Pe la ora 4 sau 5, dimineata ma prindea aproape intotdeauna fara gagica dar invariabil beat, scurgand ce-a mai ramas prin sticle si fumand chistoace de pe la gunoi. Ah.. ce vremuri..

  40. matusalem 11 February, 2010 at 18:53

    Asa se explica vartosenia beiusenilor. E de la marar. 🙂

  41. july 11 February, 2010 at 20:04

    …foarte buna postarea.. diferita totusi de precedentele.
    dar nu stiu de ce, articolul acesta parca miroase a dr. sendroiu..

  42. botanistu 11 February, 2010 at 21:00

    auzi, mai da-l in plm de oregano, ca e tot maghiran (origanum), degeaba ii zic zmecherii de obor “maghiran de pizza”. diferenta intre ele ca intre menta si izma, dafin si laur etc. hai c-astept sa scrie si pe busuiocu’ de la “carefura” un basilico mai de doamne-ajuta.

  43. Tiburon 11 February, 2010 at 21:09

    foarte tare articolul!!! nu stiu ce stie fiecare despre mirodeniile astea, ca vomitzi de te intorci pe dos, ca tzi rau, ca mori ca bleh bla blaaaaa… [eu nu am patit nimic nicodata :))]
    evident totul trebuie sa fie in exces [a fost si exces].. FRATIIIILOOOR si ciocolata face rau in exces, orice exces face rau [mai putin ganja.. care te adoarme :))]
    parerea mea e ca autoritatzile vor sa opreasca consumul de plante “etnobotanice” pentru ca populatzia romaniei noastre indobitocite sa nu ajunga sa fumeze chestii care itzi deschid ochii.. si evident ma refer la marijuana, planta tzxtila (ca asta e defapt) care este considerata drog, care este folosita drept tratament pt cancer, diverse dureri de spate, cap burta, cataracta etc… care te face sa fi mai creativ si mai liber si sa nu te mai preocupe subiecte ce se dezbat la OTv si la acces direct
    si inca ceva…. aia care au murit de la plantele astea cum au murit?! a dat masina peste ei in timp ce erau spartzi.. sau cum?!?!?

    si ash vrea sa va mai spun.. da sigur o sa ma injure lume aca scriu romane
    LEGALIZEEEEEE. .ca in Cehia!!!
    http://www.ziare.com/articole/cehi+droguri
    P.S. ashtea au legalizat marijuana ca e rea!?

  44. Donkey Hot 11 February, 2010 at 23:14

    Iata si o demonstratie sonora/vizuala a acestui articol:
    http://www.youtube.com/watch?v=7UQeIDeZczs

  45. Shade 11 February, 2010 at 23:24

    Am ras! Felicitari pt articol.

  46. Amonra 12 February, 2010 at 09:11

    superb scris..:))

  47. animaloo 12 February, 2010 at 12:53

    cum iti deschid ochii mararul si canepa?

  48. YON 13 February, 2010 at 00:11

    moaa…deci nu mai avem voie nici sa ne spalam pe dinti…parca era salvie in colgate odata nu?:-?

  49. io 13 February, 2010 at 11:35

    Deci cand facem o indigestie de la o oarecare mancarica e din cauza ca e condimentata cu dragoste?

  50. Petrov 13 February, 2010 at 17:44

    domnu sendroiu, exista mai multe feluri de salvie, inclusiv cea ornamentala, din care cea mai intalnita e cea cu floarea rosie. incriminata este in acest caz, dupa cate stiu eu, doar salvia divinorum, care e un fel de iarba mai slaba.

  51. Tiburon 13 February, 2010 at 18:02

    @animaloo: itzi da o palma peste fata si iti sriga in ureche: “deschidetzi ochii!!!”

  52. N.A. 13 February, 2010 at 18:53

    @animaloo – Eu cred ca piperul, de exemplu, sau alte chestii picante, te cam fac sa belesti ochii cat cepele, folosite in exces… 😀

  53. carlos 15 February, 2010 at 10:19

    ceea ce retardatii astia din guvern nu stiu si se pare ca nu au laboratoare sa cerceteze este ca nu salvia de pus in friptura din pliculatele alea trebuie interzisa, ca nu planta sau ceaiul din plicurile alea te ia de cap ci niste substante sintetice cu care sunt taratate, cunoscute sub numle de canabinoide (actioneaza asupra aceiasi receptori ai creieruli ca si THC-ul )
    unele tari le-au interzis dar a facut carcatari nu ca si labagii astia

    On January 19 2009, it was announced by the University of Freiburg in Germany that the other main active substance in Spice is an undisclosed analogue of the synthetic cannabinoid CP 47,497.[7] On the 22nd January 2009, CP 47,497 along with its dimethylhexyl, dimethyloctyl and dimethylnonyl homologues, were added to the German controlled drug schedules (“Betäubungsmittelgesetz”).[8][9] Different ratios of JWH-018 and CP 47,497 and their analogues had apparently been used in the various different varieties of Spice.
    Another potent synthetic cannabinoid, HU-210, has been reported to have been found in Spice seized by the US Customs & Border Protection.

    A large number of competing products made by other manufacturers appeared shortly after the emergence of spice. Of these products “Smoke” and “Skunk” were found to contain both JWH-018 and oleamide

    Herbs listed on the packaging include Canavalia maritima, Nymphaea caerulea, Scutellaria nana, Pedicularis densiflora, Leonotis leonurus, Zornia latifolia, Nelumbo nucifera and Leonurus sibiricus. However, when the product was analysed by laboratories in Germany and elsewhere, it was found that many of the characteristic “fingerprint” molecules expected to be present from the claimed plant ingredients could not be located. There were also large amounts of synthetic tocopherol present.

  54. Links – 10.02.2010 » Codri- Informatii 3 March, 2010 at 12:12

    […] Post: Etnobotanicele, moartea din dulapul de condimente – link […]

  55. Un oarecare 28 August, 2010 at 19:25

    CIne a scris articolu, stie ce vorbeste … Pure Haze sa fie neicaaaaa :)))

  56. V3nt0R 29 August, 2010 at 04:14

    Bagi un cub de gaina si dansezi toata noaptea =))))))))))))))))) pacat ca am descoperit abia acum textul asta :)))))))))))))))))))))))

  57. Etnobotanicele, moartea din dulapul cu vopsea » Daily Cotcodac 30 November, 2010 at 15:01

    […] mai scris şi altădată despre etnobotanice, dar cum era clar că azi n-o să facem trafic cu nu ştiu ce bătălie a lui Pircă (mă, tu chiar […]

  58. alex 20 August, 2011 at 09:32

    pai ba mararule….la cei care le e rau au fumat o data si na…dak fumezi constant e chiar o senzatie super si mereu vrei sa-ti “dea” mai tare.incerci diferite plicuri noi si ramai la care te caracterizeaza;);)..asa ca degeaba zici tu ca nu’s bune deloc dar nu se poate compara marfa cu etnobotanicele in privinta “filmelor”..si dak te intrebi de ce fumeaza toti copiii iti spun eu:plicul de etnobotanice este 15 lei si le poate gasi la un magazin de vise “shop”..iar marihoana este cam 50,60,70 gr.si multi care au banii nu si-l pot furniza

Leave a reply