Postul nu e post destul

Ciupercile şi românul atomic

Dr. Ionuţ Şendroiu

mushroomsTot românul gospodar visează să împuşte doi-trei iepuri dintr-un foc. Cum ar fi, bunăoară, să meargă cu familia la iarbă verde şi să aibă ce pune pe grătar fără să-şi cheltuiască banii de bere. Iar excursia să fie, başca, instructivă pentru copii.

Din botanica de a patra, în castronul cu mujdei
Cea mai potrivită alegere pare a fi culesul de ciuperci comestibile. Singura problema a capului familiei e să-şi amintească, din botanica de a patra, pagina aia unde erau desenate în stînga ciupercile comestibile şi în dreapta ălea necomestibile. Cum, după primele douăzeci de minute de concentrare epuizantă, omul nu-şi aminteşte nici ce notă a avut la materia respectivă, o dă dracului de botanică, cu cine a inventat-o. Şi pe tocilarii ăia care împart lucrurile în comestibile şi necomestibile.
În principiu, părerea oricărui tată de familie, perfect adaptat la vremurile de tranziţie, este că nimic nu e necomestibil dacă are sare, piper şi e mînjit corespunzător cu muştar şi mujdei.

Ciuperci pentru ştirile de la ora 5
Singurele care continuă să se abată de la această sănătoasă teorie sînt cîteva specii de ciuperci. Cele mai încăpăţînate sînt Amanita phalloides, Amanita verna, Amanita virosa, Gyromitra esculenta şi cele din speciile Galerina. Toate conţin amatoxină, o toxină care nu poate fi îmblînzită nici de cel mai sofisticat mujdei de usturoi. Primele crampe abdominale apar la aproximativ 8-12 ore de la picnic şi sînt violente. Apoi vin greaţa, vărsăturile şi diareea. Uneori, un membru al familiei reuşeşte să ferească telefonul de valurile de suc gastric şi resturi alimentare şi să sune la salvare. Vomitînd numai cu o jumătate de gură, izbuteşte cu cealaltă jumătate să-şi recite adresa corect. Necroza hepatică, encefalopatia hepatică şi insuficienţa renală se instalează de obicei pînă la sosirea ambulanţei. La spital, în 20% din cazuri, medicii se declară neputincioşi şi îl cheamă în ajutor pe colegul lor, legistul. Care, băiat săritor, face o necropsie de urgenţă, în urma căreia descoperă un ficat şi doi rinichi cu aspect de huilă de cea mai bună calitate. După care, vine televiziunea.

Pentru ştirile de noapte
În cazul ciupercilor din speciile Inocybe şi Clitocybe, vărsăturile şi diareea apar mult mai rapid, uneori chiar înainte de servirea desertului. Acestea conţin muscarină, o toxină care, în afară de faptul că-şi începe treaba mai repede, provoacă în plus lăcrimare, hipersecreţie de salivă (adică spume la gură, cam ca în turbare), micşorarea pupilelor, scăderea tensiunii arteriale şi a pulsului. Aspectul victimei este spectaculos, dă foarte bine pe cameră, dar mortalitatea e mai scăzută decît după ciupercile care conţin amatoxină, aşa că şansele să prindă jurnalul de la ora19 sunt reduse.

Pentru presa locală
Amanita muscaria şi Amanita pantherina conţin acid ibotenic şi muscimol, toxine care-şi fac simţite efectele la o oră, două după ingestie. Adică, în cazul unui picnic mai elaborat, cam în timpul cafelei şi coniacelor. Provoacă agitaţie şi delir, aşa că vecinii de pajişte se vor distra. Consumatorii vor avea pupilele dilatate, pielea înroşită, vor tremura şi vor debita tîmpenii. Decesele survin rar şi pînă la urmă toată lumea va considera că a fost un week-end amuzant.

Pentru gazeta şcolii
Foarte instructive pentru copii şi adolescenţi sînt ciupercile din speciile Psilocybe şi Panaeolus, care, în afară de banalele greţuri şi vărsături, provoacă halucinaţii vizuale gen LSD. Deoarece nici în cazul acestora decesele nu apar frecvent, copiii vă vor cere să meargă şi săptămîna viitoare la cules de ciuperci.

Pentru campania “Abuzul de alcool dăunează grav…”
Dacă la speciile prezentate mai sus, primele şi cele mai violente semne de intoxicaţie apar la copii, există o specie după ingestia căreia cel mai lovit (dacă nu singurul) va fi tatăl. Ciupercile din speciile Coprinus conţin coprină, o toxină care îşi face simţită prezenţa doar în cazul ingestiei concomitente de alcool. Prin urmare, domnul va simţi brusc cum i se opreşte berea în gît, va vomita şi va înjura pe tema “care mi-aţi pus, bă, antalcool în mîncare?!”. Restul membrilor familiei se vor simţi relativ bine, deşi uşor nedumeriţi …

Share:

22 comments

 1. bogho 13 May, 2009 at 15:37

  macar sa fi pus niste poze pt fiecare specie

 2. JULIUS 13 May, 2009 at 15:47

  @bogho: sa se autosesizeze Sendroiu si punem, ca daca pun io va am pe constiinta dupa aia 😀

 3. 4mall 13 May, 2009 at 15:55

  Ce te-o fi determinat sa studiezi atat de temeinic ciupercile? Bine, stiu ca istoria nu mai are secretii pentru tine, dar ma asteptam la o fizica cuantica, ceva..:))

 4. Anna 13 May, 2009 at 16:26

  Pentru poze se consulta marele oracle google, versiunea cu imagini.

  Pentru ca denumirile latinesti nu sunt specialitatea mea, am apelat la varianta de mai sus si, in calitate de culegatoare foarte ocazionala de ciuperci, recunosc ca nu as culege asa minunatii, mai ales Gyromitra esculenta care arata extrem de neatragator.

  Recomand pentru cei nestiutori culesul de pe raftul magazinului si eventual inlaturarea ambalajului si prezentarea intr-o punga comuna. Aceasta metoda poate fi utilizata pentru impresionat nestiutorii, la fel cum fac unii pescari. Cel mai usor este cu buretii din specia Pleurotus, care de obicei apar toamna sub banala denumire de bureti de fag si sunt unori prezentati sub forma: “Uite ce ciuperci frumoase am gasit in padure!”

 5. Moroi 13 May, 2009 at 17:09

  Pentru teste la gazeta scolii m-as baga si eu. Foarte foarte tari ciupercile alea. Cand am fost la un amic in Olandezia m-am napustit ca orice ghiolban sa bag 300 de jointuri odata pentru ca …deh…acolo nu iei 1 an cu suspendare ca la noi, dar acolo am descoperit adevaratul rafinament. Ceva ce stiu doar “cunoscatorii” adevarati ai halucinogenelor si anume …(batai de tobe,si puncte de suspans)… SPACE CAKE. Space cake is the real shit. Frate nici cele mai fine zapezi nu-ti dau senzatia aia…Cred ca are inglobate ciupercile dlui Julius de la gazeta scolii. Ideea este ca daca vreti sa ingerati asa ceva va rog inchideti usa si ferestrele si rupeti cheia in ele (sau macar duceti-va pe un islaz ceva) ca eu aveam o impresie atat de puternica, ca sunt un porumbel ca voiam sa emigrez spre tarile calde pe fereastra deschisa. Ma simteam captiv in colivia de apartament. Ma credeam atat de tare porumbel incat dup[ epuizarea alternativelor celorlalti de a ma convinge ca sunt om, am receptionat 2 crosee in plisc…aaa…pardon in gura, sa adorm. A fost argumentul irefutabil.

 6. Sadd 13 May, 2009 at 18:07

  Eu inca sunt curios ce ai consumat tu…

 7. john 13 May, 2009 at 18:08

  Am luat in amsterdam o cutie cu ciupercutze Psilocybe, pe care le-am aruncat in geanta prietenei mele si ne-am dus sa bem ceva. Dupa ce ne-am intors la hotel, ea le-a scos din geanta dar … ma rog, ideea e ca am uitat de ele.
  Partea proasta e ca nici nu am citit ca trebuie pastrate la sub 4 grade C.
  Ne-am amintit de ciupercutze dupa vreo 3-4 zile, era aproximativ dimineatza si ne pregateam sa plecam in croaziera pe canale.
  Ciupercutzele se alterasera, in sensul ca deja mucegaisera, un pic. Si aveau mirosul ala …
  Prietena mea a rontzait una mica si a zis cih.
  Eu nu am fost chiar asa de mofturos, in fond si camembertul are mucegai.
  Am mincat cam jumatate de cutie si m-am oprit, ma gindeam ca sunt totusi ciupercutze alterate si poate nu au buda pe vaporash.
  Mama ce croaziera mishto a fost! Ce culori, ce feeling!
  Si nu am avut nici diaree …

 8. Sorina 13 May, 2009 at 18:31

  @john: si daca aveai diaree oricum nu iti mai pasa :)))))))))

 9. Cip 13 May, 2009 at 18:41

  @Anna: Dupa imaginile de pe Google, Amanita phalloides zic eu ca poate fi confundata destul de usor cu opinticii…
  Si-asa nu ma dadeam in vant dupa ciuperci, acum cu siguranta nu o sa fiu tentat de asa “delicatese”.
  Pana la urma, dintre toate legumele ce-a mai buna tot carnea 😉

 10. Calin from Beyoosh 13 May, 2009 at 19:28

  Julica, de te-ar auzi dom’ profesor Darabaneanu ! Oricum erai tare la biologie…Mai nashpa e cu ciupercile din stranduri 😀

 11. JULIUS 13 May, 2009 at 19:30

  @Cali: n-am scris io textul… roaga-l pe Sendroiu sa scrie un text si despre ciupercile din stranduri 🙂

 12. Calin from Beyoosh 13 May, 2009 at 20:19

  Da,stiu, dar tu fiind amfitrion, mi-am adus aminte de orele de biologie…:P

 13. jimi 13 May, 2009 at 22:49

  Auzi,da niste poze cu aia care au degustat din ciupercile susmentioante n-ai?

 14. sendroiu 13 May, 2009 at 23:05

  @julius
  ciupercile din stranduri mi se par banale – ceva cu care sa-i sperii pe pensionari sa nu se apropie
  mult mai interesante mi se par ciupercile din pasarici.
  aveam un articol cu trichomana vaginalis, o ciuperca faimoasa cu un parfum de neuitat
  dar nu mai stiu pe unde pana mea l-am pus, aici in angola nu il am, in orice caz!
  poate il gasesti tu prin arhiva …

 15. Julia 14 May, 2009 at 01:20

  Bun articolul. Educativ. Poze, vrem poze, mai ales cu alea care inspira la visare ::))

 16. Robintel 14 May, 2009 at 10:56

  Amanita phalloides este cea mai periculoasă. Nu are antidot cunoscut. :))

 17. teo 14 May, 2009 at 15:32

  Mult prea tare …. rand cu lacrimi la servici, si nu e bine pe criza asta :))) PS: poate ma tratez cu ciuperci dupa concediere.

 18. Anna 14 May, 2009 at 15:41

  @Cip: eu una nu cred ca as confunda ghebele/opinticii cu Amanita phalloides. Uite si o poza marita: http://ciuperci.org/pics/007-Amanita-Phalloides.JPG

  Culoarea e usor diferite. In plus, datorita riscului de “corcire” a ciupercilor din padure, e mai bine sa le culeg de pe raft.

 19. curly 15 May, 2009 at 12:57

  @Sendroiu: dom’ doctor, nu cumva matale eshti tot ala cu doctorele care scria acu’ fo’ 10 prin Aspirina Saracului?
  ca daca tot matale eshti trebuie sa punem o mentziune: dr. Sendroiu scrie cacator, e bun rau de tot. cu medicina, insa, nu-i chiar acasa. cand eram mai tanar shi student am facut ce zicea omul – cum ca daca inghitzi nushce vitamina sufletului inainte de o bauta voiniceasca, nu mai ramai cu mahmureala. toata lumea m-a crezut (cumparasem un stoc semnificativ) shi s-a bagat la creatzii: vodca cu bere, vin cu uischi…rezultatul a fost ca la examenul de peste 2 zile juma’ de grupa n-a putut participa, mi-a fost devastat frigiderul, o colega a nascut peste 9 luni un copil cretz……..
  deci,dragii moshului, daca Sendroiu e ala care cred io ca e, luatzi sfaturile lui medicale doar ca inserturi in texte fffff bune
  haidi pa!

 20. sendroiu 15 May, 2009 at 17:12

  @curly
  sa mori tu ca din textu’ ala cu vitamina B1, tu ai priceput ca daca inghitzi vit B1 nu te faci manga, in caz ca bei industrial?!?!
  :-)))
  Eu am scris doar ca B1 poate combate polineuropatia care se asociaza consumului cronic de alcohohohol, te ajuta sa ai o mahmureala mai scurta etc. (adica, intre doi oameni care tzin la fel la bautura si beau fiecare cite o sticla de vodca, ala care are mai mult B1 va avea o mahmureala mai blinda. Dar amindoi se vor face manga.)
  Unde pana mea am scris eu ca nu tzi se rupe filmu daca bai ca porcu, doar pt ca ai luat 3 buline de B1 ???

 21. curly 19 May, 2009 at 13:49

  @Sendroiu:
  acuma trebe sa shtii ca analiza pe text n-am facut la momentul respectiv…o fi cum zici matale,dom’ doctor…….in orishice caz, dupa cum se vede, cel putzin pt gashca mea de acum 10 ani, textele lu’ matale e interpretabile mai ceva decat “Capitalul” lui Marx

  auguri!

 22. Razvan77 29 May, 2009 at 09:17

  ai uitat sa precizezi un tip de ciuperci pe care atat mama cat si tata le pot aduce acasa, un tip de ciuperci care provoaca mancarimi dureri si in cel mai rau caz divorturi

Leave a reply